Războiul din Ucraina, ziua 628. Rusia a bombardat Herson: doi morţi şi un spital distrus / Europa pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia / Lituania: dacă SUA şi UE continuă aşa, Putin câştigă războiul

  • Zelenski se aşteaptă la un val de atacuri ruseşti pe măsură ce iarna se apropie
  • Cel puţin 3 ofiţeri ruşi au fost ucişi la un centru militar din Melitopol cu drone kamikaze
  • Ruşii bombardează masiv Herson
2347 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 628. Rusia a bombardat Herson: doi morţi şi un spital distrus / Europa pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia / Lituania: dacă SUA şi UE continuă aşa, Putin câştigă războiul

Războiul din Ucraina, ziua 628. Rusia îşi intensifică atacurile lângă Bahmut. Ucrainenii lansează drone kamikaze în zonele ocupate de invadatori

UPDATE Ruşii bombardează Herson: doi morţi

Armata rusă a bombardat în această după-amiază un spital din Herson. Pravda ucraineană scrie acest lucru, citând surse locale. Alexander Prokudin, preşedintele OVA Herson, a declarat: „Armata rusă a bombardat masiv partea centrală a Hersonului. Şase persoane au fost rănite. O femeie din Herson, în vârstă de 62 de ani, şi un bărbat din Herson, în vârstă de 45 de ani, au murit din cauza rănilor suferite”. Ruşii au bombardat şi un spital din Herson: o ambulanţă şi alte maşini au fost distruse.

UPDATE Rusia: aliată a lui Navalnîi - arestat, va fi judecată pentru extremism

Rusia a închis un aliat al liderului opoziţiei ruse, Aleksi Navalnîi, persoană judecată pentru „extremism”. Ksenia Fadeieva, care a condus grupul Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi din oraşul siberian Tomsk, riscă până la 12 ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată. Fadeieva era în arest la domiciliu. Ea a fost adăugată pe lista „teroristă” a Rusiei în ianuarie 2022 şi a fost judecată în august. Moscova a folosit legile privind grupurile „teroriste” şi „extremiste” pentru a impune ani de închisoare oponenţilor, inclusiv Navalnîi şi principalii săi aliaţi. „Ksenia Fadeyeva a fost trimisă la închisoare”, a scris Navalnîi pe reţelele de socializare.

UPDAET Borrell: noi sancţiuni propuse miercuri, al 12-lea pachet

„Finalizăm lucrările la cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni” şi „acest regulament poate fi adoptat miercuri, cu o propunere comună din partea mea şi a Comisiei Europene şi va fi apoi examinat de Consiliu”. Acest lucru a fost declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate, Josep Borrell, într-o conferinţă de presă la finalul Consiliului Extern al UE. „Acest al 12-lea pachet include o extindere a listei de sancţiuni, noi interdicţii de export, inclusiv diamante, acţiuni de limitare a plafonului preţului petrolului, astfel încât veniturile Rusiei din petrolul vândut altora, nu nouă, să poată fi reduse. Finalizăm detaliile finale ale pachetului”, a explicat oficialul.

UPDATE Kiev: 24 de atacuri ruseşti respinse în 24 de ore la Doneţk. În zonele Marinka şi Novomykhailivka

Forţele de apărare ucrainene au respins 24 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore în sectorul Marinka din oblastul Doneţk, anunţat de Statul Major în actualizarea sa de dimineaţă pe Facebook, raportată de Ukinform. „În direcţia Marinka, apărătorii noştri au respins 24 de atacuri ale invadatorilor din zonele Marinka şi Novomykhailivka din regiunea Doneţk”, se arată în raport. Potrivit Statului Major, în ultima zi au fost înregistrate 69 de întâlniri de luptă. Forţele de ocupaţie ruse au lansat 7 atacuri cu rachete şi 34 de lovituri aeriene, au efectuat 59 de lovituri cu sisteme de lansare multiplă de rachete asupra poziţiilor trupelor ucrainene şi zonelor populate. S-au înregistrat pagube la clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile şi au fost raportate victime civile. Au fost lansate atacuri cu rachete împotriva instalaţiilor civile din oraşul Harkov.

UPDATE Lituania: dacă SUA şi UE continuă aşa, Putin câştigă războiul

Vladimir Putin este gata „să-şi cureţe de praf discursul victoriei” având în vedere ceea ce se întâmplă în SUA şi UE şi „depinde de noi să decidem dacă planurile sale se vor concretiza”, pentru a ne asigura că „singura zi de sărbătoare a victoriei vine” la Kiev”. Acest lucru a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, sosind la Consiliul Afaceri Externe. „Europenii au fost capabili să conducă şi este timpul să o facem din nou”, a adăugat el.

„Orice armistiţiu şi negociere duce la victorie pentru Moscova, Putin a împins lucrurile pentru asta”, a adăugat el, vorbind despre posibilitatea negocierilor. „Poate că într-o zi ucrainenii nu vor mai putea lupta, pentru că nu le mai dăm arme. Dar nu există cale de mijloc. Dacă se ajunge la un armistiţiu şi încercăm să-i justificăm, va fi o victorie pentru Rusia".

UPDATE Mesaj al primarului exilat al Melitopolului

„Inamicul nu învaţă nimic şi continuă să-şi instaleze sediul acolo”, a declarat Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului, pentru televiziunea publică ucraineană.

UPDATE Atacul asupra cartierului general al armatei ruse din Melitopol, 3 ofiţeri KGB ucişi, acţiune de rezistenţă

Cel puţin trei ofiţeri ai FSB, serviciile ruse, au murit în urma unei explozii survenite ieri în sediul armatei ruse din Melitopol, oraş ocupat din regiunea Zaporijie, a anunţat directorul principal de informaţii din Ministerul Ucrainei. Apărare (Gur), după cum a raportat Ukrainska Pravda. Gur a pus explozia pe „o acţiune de răzbunare a reprezentanţilor mişcării de rezistenţă locale”. Atacul a fost efectuat în cadrul unei întâlniri a oficialilor serviciilor de securitate şi ai gărzii ruse.

UPDATE Pistorius anunţă planul de dublare a ajutorului militar al Germaniei pentru Ucraina în 2024 

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, confirmă intenţia Germaniei de a dubla ajutorul militar acordat Ucrainei pentru anul 2024, crescând suma de la 4 miliarde la 8 miliarde de euro, conform unei interviuri acordate postului de televiziune german ARD pe 12 noiembrie.

UPDATE SBU reţine 2 persoane bănuite de coordonarea atacurilor aeriene ruseşti

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut două persoane suspectate că încercau să faciliteze atacuri ruseşti asupra oraşelor Kyev şi Cherkasy, acestea fiind arestate pe 13 noiembrie. Se presupune că aceştia au fotografiat pagubele cauzate de atacuri şi au încercat să obţină coordonatele sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene, inclusiv ale sistemelor Patriots.

UPDATE Atacuri ruseşti în zona Kherson: Un mort şi doi răniţi

Atacurile ruseşti asupra Kherson-ului din ultima zi au dus la moartea a unei persoane şi rănirea altor două, au raportat oficiali locali la 13 noiembrie, subliniind impactul continuu al conflictului asupra vieţilor oamenilor.

UPDATE Zelensky: 'Scutul ceresc ucrainean, mai puternic comparativ cu anul trecut' 

Preşedintele Volodymyr Zelensky afirmă că "Scutul ceresc" al Ucrainei este acum mai puternic decât în anul precedent, datorită asistenţei acordate de ţări precum SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Polonia, ţările baltice şi altele, care au contribuit la consolidarea capacităţilor de apărare antiaeriană ale Ucrainei.

UPDATE Ucraina adaptează sistemele sovietice de apărare antiaeriană pentru a lansa rachete americane

Ucraina a reuşit să convertească sistemele de apărare antiaeriană sovietice Buk-M1 pentru a lansa rachete produse de Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Yurii Ihnat, într-un interviu acordat postului de radio Radio NV pe 12 noiembrie, subliniind progresele tehnologice ale Ucrainei în adaptarea echipamentelor sovietice la tehnologii moderne.

UPDATE Centrul de Rezistenţă Naţională: Foşti luptători Wagner trimişi în Skadovsk

Potrivit Centrului de Rezistenţă Naţională, unii foşti luptători Wagner au fost transferaţi într-un lagăr aproape de oraşul ucrainean Skadovsk, situat în zona ocupată a Kherson-ului. Acesta subliniază îngrijorările cu privire la prezenţa militarilor ruşi în zonele ocupate.

UPDATE Centrul de Rezistenţă Naţională: Rusia foloseşte companii aeriene civile pentru transportul trupelor destinate Ucrainei

Compania aeriană rusă I-Fly operează zboruri pentru Ministerul Apărării al Rusiei şi a transportat soldaţi mobilizaţi la Rostov-pe-Don pentru desfăşurarea în Ucraina, conform informaţiilor furnizate pe 12 noiembrie de Centrul de Rezistenţă Naţională. Compania evidenţiază îngrijorările cu privire la utilizarea mijloacelor civile pentru scopuri militare în cadrul conflictului.

UPDATE Ucraina intensifică atacurile împotriva forţelor ruse

Ucraina intensifică atacurile împotriva forţelor ruse, a logisticii şi a altor ţinte strategice în zonele din spatele teritoriilor ocupate, conform ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din 12 noiembrie. Potrivit raportului, cel puţin trei ofiţeri ruşi au fost raportaţi ucişi în Melitopol pe 11 noiembrie ca urmare a unei explozii orchestrate de rezistenţa locală pro-ucraineană, în timp ce cu o zi înainte, dronele de suprafaţă ucrainene au scufundat două ambarcaţiuni de debarcare ruseşti în apropierea coastei Crimeii ocupate. Alte atacuri recente includ eliminarea unui delegat oficial şi fost comandant militar instalat de Moscova, Mihail Filiponenko, în Lugansk ocupat pe 8 noiembrie, precum şi un atac cu rachetă asupra Skadovsk-ului, oraş ocupat din 9 noiembrie, care ar fi eliminat mai mulţi ofiţeri ruşi de rang înalt, scrie The Kyiv Independent.

De la începutul verii, Ucraina vizează şi ţinte ruseşti în Crimeea ocupată şi în regiunea Mării Negre, rezultând într-o ”înfrângere funcţională” a Flotei Mării Negre a Rusiei, conform Ministerului Apărării din Regatul Unit. În plus, The Washington Post a relatat pe 23 octombrie, citând surse oficiale neidentificate, că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi HUR se presupune că ar fi fost în spatele a numeroase asasinate împotriva ţintelor ruseşti începând cu februarie 2022, inclusiv a unor figuri marcante precum ofiţerul Marinei Ruse, Stanislav Rzhytskyi şi blogger-ul militar rus Vladlen Tatarsky.

UPDATE Rusia a pierdut 312 550 de trupe în Ucraina

Rusia a pierdut 312 550 de trupe în Ucraina de la începutul invaziei, conform informaţiilor actualizate de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei la 13 noiembrie 2023. Această cifră include cele 800 de pierderi pe care le-au suferit forţele ruse în ultima zi.

În plus, conform raportului, Rusia a pierdut 5354 de tancuri, 10 079 de vehicule blindate de luptă, 9949 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7569 de sisteme de artilerie, 881 de sisteme de lansare multiplă pentru rachete, 580 de sisteme de apărare antiaeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5634 de drone, 22 de nave şi bărci, precum şi un submarin.

UPDATE Polonia desfăşoară un batalion de tancuri lângă Belarus

Guvernul polonez a desfăşurat un batalion de tancuri în satul Czartajew de lângă graniţa cu Belarus, informează Ministerul polonez al Apărării.

UPDATE Preşedintele Yoon: Coreea de Nord este implicată în războiul Rusiei

În timpul unei întâlniri cu oficiali din SUA, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că vecina Coreea de Nord are ceva de-a face cu războiul dintre Ucraina şi Rusia, direct şi indirect, a informat agenţia de ştiri Yonhap.

UPDATE scholz: Pot avea loc negocieri cu Putin dacă Rusia îşi retrage trupele

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat într-un interviu acordat lui Heilbronner Stimme că va purta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă liderul rus şi-ar retrage trupele din Ucraina.

UPDATE Un voluntar georgian ucis în Ucraina

Irakli Kurtsikidze, un voluntar georgian care a venit în Ucraina pentru a servi în armata ucraineană a murit noaptea trecută, a informat Radio Europa Liberă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici