Războiul din Ucraina, ziua 636. Armata ucraineană ripostează pe frontul de est. Rusia încearcă să destabilizeze ţările NATO

  • Ucraina a recuperat 94 de trupuri ale soldaţilor căzuţi
  • SUA anunţă un pachet de ajutor militar de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Ruşii bombardează cu bestialitate localităţile ucrainene aflate deja în ruină
1230 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 636. Armata ucraineană ripostează pe frontul de est. Rusia încearcă să destabilizeze ţările NATO

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Parlamentul European va deschide un birou în Ucraina

Parlamentul European a fost de acord să deschidă un birou în Ucraina, în urma unor solicitări din partea unor înalţi oficiali ucraineni, a relatat Euractiv pe 21 noiembrie, citând un document al biroului Parlamentului European.

UPDATE Casa Albă: Wagner se pregăteşte să ofere apărare aeriană Hezbollahului sau Iranului

Informaţiile declasificate ale Casei Albe confirmă faptul că Grupul rus Wagner se pregăteşte să furnizeze capacităţi de apărare aeriană fie Iranului, fie Hezbollahului, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, la 21 noiembrie.

UPDATE Rusia atacă infrastructura portuară din regiunea Odesa Oblast

Un atac rusesc a lovit infrastructura portuară din regiunea Odesa, au anunţat Forţele de Apărare Sudice la 21 noiembrie.

UPDATE Poliţia de frontieră: Transportatorii slovaci blochează punctul de control de la frontiera dintre Slovacia şi Ucraina

Transportatorii slovaci au început să blocheze circulaţia camioanelor la punctul de control de la Vysne Nemecke, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean al Gărzii de Frontieră de Stat, Andrii Demchenko, pentru Ukrainska Pravda, la 21 noiembrie.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Kherson au provocat 4 răniţi

O dronă rusească a rănit un bărbat de 75 de ani aflat în maşina sa, în jurul orei 9:40, în Beryslav. Civilul a suferit răni provocate de şrapnel şi i s-au acordat îngrijiri medicale, potrivit raportului.

UPDATE Michel: Viitor mai sigur cu Ucraina în UE

"Sunt absolut convins că viitorul nostru va fi mai sigur cu Ucraina în cadrul Uniunii Europene", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, înainte de o conferinţă de presă la Kiev, la 21 noiembrie.

UPDATE Germania promite un pachet de ajutor militar de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina

Se presupune că această tranşă va include patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, 20.000 de proiectile de 155 mm şi mine antitanc, a declarat Pistorius în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean Rustem Umerov.

UPDATE ONU înregistrează peste 28.500 de victime civile în Ucraina

Cel puţin 10.000 de civili au fost ucişi de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a declarat la 21 noiembrie Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU). Cifra este formată din decese civile verificate conform metodologiei ONU, dar este probabil ca numărul real să fie semnificativ mai mare.

UPDATE ABC News: Livrările de obuze americane către Ucraina au scăzut cu peste 30% de la atacul Hamas din 7 octombrie

Livrările SUA de obuze de 155 mm, standard NATO, către Ucraina au scăzut "cu peste 30%" de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, a declarat un oficial ucrainean anonim pentru ABC News la 21 noiembrie.

UPDATE Un audit al unităţii militare din regiunea Cernihiv dezvăluie abateri în domeniul achiziţiilor publice

Un audit efectuat de Ministerul ucrainean al Apărării în ceea ce priveşte o unitate militară din regiunea Cernihiv a dezvăluit o pierdere de peste 38,8 milioane de Hr (1,08 milioane de dolari) din fondurile statului, a raportat ministerul la 21 noiembrie.

UPDATE Exporturile Germaniei către Rusia în octombrie au scăzut cu peste 37% faţă de anul trecut

Exporturile Germaniei către Rusia au scăzut cu 37,3% în octombrie 2023, comparativ cu octombrie 2022, a anunţat pe Oficiul Federal de Statistică al Germaniei.
 
Înainte de începerea invaziei la scară largă, Rusia era al cincilea cel mai important partener comercial al Germaniei în afara Uniunii Europene, dar de atunci a căzut pe locul 18.
 
Cu toate acestea, valoarea exporturilor Germaniei către Rusia în octombrie se ridica încă la 600 de milioane de euro (656 de milioane de dolari).
 
Statele Unite au ocupat primul loc ca cea mai importantă ţară pentru exporturile din afara UE, cu 14,3 miliarde de euro (15,6 miliarde de dolari) în octombrie 2023.
 
Deşi exporturile către Rusia au scăzut semnificativ, Germania continuă să importe cantităţi mari de petrol rusesc, care, la rândul său, adaugă fonduri critice pentru susţinerea maşinăriei de război a Rusiei.
 
În plus, exporturile de petrol ale Rusiei către India au înregistrat o creştere remarcabilă de la invazia la scară largă şi introducerea ulterioară a sancţiunilor occidentale. Odată rafinate, produsele petroliere nu mai sunt tratate ca fiind ruseşti şi, prin urmare, pot fi reexportate înapoi în UE.

UPDATE Zelenski susţine că a fost vizat de „cinci sau şase” tentative de asasinat

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei discuţii pe care liderul ucrainean a avut-o cu reprezentanţi ai The Sun şi ai Fox Corporation. Zelenski a spus că prima încercare a avut loc în prima zi a războiului.
 
Forţele speciale ale ruşilor s-au paraşutat la Kiev pentru a-l asasina pe 24 februarie 2022, a relatat preşedintele Ucrainei. Atunci, gărzile de corp l-au dus pe Zelenski în birou şi au improvizat mai multe baricade. Ulterior, oficialii britanici şi americani s-au oferit să-l scoată din capitala Ucrainei, dar Zelenski a refuzat.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat 3 morţi şi 4 răniţi în regiunile Herson şi Harkov

Atacurile ruseşti cu mai multe arme din regiunile Herson şi Harkov au ucis cel puţin trei persoane şi au rănit alte patru în ultima zi, au raportat autorităţile regionale.
 
Forţele ruseşti au lovit o clădire rezidenţială din Herson în dimineaţa zilei de 21 noiembrie, lăsând un bărbat în vârstă de 59 de ani cu o rană la picior, a declarat Administraţia militară din regiunea Herson pe Telegram.
 
În ultimele 24 de ore, trupele ruseşti au lovit regiunea Herson de 44 de ori, ucigând doi civili şi rănind trei, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin.
 
Tancuri, avioane de război, drone, sisteme de rachete cu lansare multiplă, mortiere şi artilerie ar fi fost folosite pentru a lovi regiunea Herson.
 
În regiunea Harkov, atacurile ruseşti din oraşul Kozacha Lopan au avariat o clădire rezidenţială şi au provocat un incendiu, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.
 
După ce focul a fost stins, a fost găsit cadavrul unui bărbat de 29 de ani, potrivit lui Syniehubov.
 
Trupele ruseşti au vizat în total 16 aşezări din nord-estul regiunii ucrainene Harkov în ultima zi, a adăugat guvernatorul.

UPDATE Rusia a pierdut 319.820 de soldaţi în Ucraina de când a început războiul

Rusia a pierdut 319.820 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.
 
Acest număr include 610 pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.439 de tancuri, 10.174 de vehicule blindate de luptă, 10.134 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.752 de sisteme de artilerie, 899 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 588 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.771 de drone şi 22 de ambarcaţiuni.

UPDATE ISW: Putin vrea să destabilizeze NATO

Tacticile Moscovei de a infiltra emigranţi la graniţa ruso-finlandeză face parte dintr-un obiectiv bine stabilit de a destabiliza ţările NATO aflate în vecinătatea Rusiei, susţine Institutul pentru Studierea Războiului.

UPDATE Trupele ruse asediază Bahmut. Armata ucraineană se luptă cu invadatorii

UPDATE Rusia susţine că a doborât drone ucrainene, Kievul dezminte

Rusia susţine că a doborât o dronă în regiunea Kursk şi o alta în regiunea Oriol. Surse din armata ucraineană infirmă afirmaţiile făcute de Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Rusia bombardează masiv regiunea Sumi

A fost cel mai mare bombardament din ultimul an în regiune. În total 88 de explozii au fost detonate în şase localităţi. Numărul victimelor este necunoscut pentru moment.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici