Războiul din Ucraina, ziua 637. Ruşii bombardează estul Ucrainei. Zelenski: ne vom întoarce stăpâni pe pământurile noastre

  • ONU înregistrează peste 28.500 de victime civile în Ucraina
  • Livrările de obuze americane către Ucraina au scăzut cu peste 30% de la atacul Hamas asupra Israelului
  • Atacurile ruseşti au ucis 4 şi rănit cel puţin 14 persoane în cursul nopţii
778 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 637. Ruşii bombardează estul Ucrainei. Zelenski: ne vom întoarce stăpâni pe pământurile noastre

Războiul din Ucraina, ziua 637. Ruşii bombardează estul Ucrainei. Zelenski: ne vom întoarce stăpâni pe pământurile noastre

UPDATE Autorităţile slovace caută să prevină blocajele la frontiera cu Ucraina

Autorităţile slovace vor căuta măsuri pentru a împiedica transportatorii să blocheze punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina şi Slovacia de la Vysne Nemecke, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii, Serhii Derkach, la 22 noiembrie.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Doneţk au provocat rănirea unei persoane şi moartea altor două

Atacurile ruseşti asupra oraşelor Chasiv Yar, Avdiivka şi Toretsk din regiunea Doneţk din 22 noiembrie au ucis două persoane şi au rănit una, a anunţat Procuratura regiunii Doneţk.

UPDATE Germania livrează Ucrainei 20 de Marders, un tanc de deminare şi alte ajutoare în cadrul ultimei livrări

Germania a predat 20 de vehicule blindate Marder, un tanc de deminare Wisent-1, 2.380 de proiectile de 155 mm şi alte ajutoare în cadrul ultimei sale livrări către Ucraina, a anunţat guvernul german la 22 noiembrie.

UPDATE Ucraina respinge noi atacuri în apropiere de Avdiivka şi distruge aproape 80% din echipamentul rusesc

Rusia a desfăşurat mai multe coloane de vehicule blindate în timpul unor atacuri nereuşite în apropiere de Avdiivka la 22 noiembrie, pierzând aproape 80% din echipamentul lor, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului Tavria, Oleksandr Shtupun.

UPDATE Austin face apel la aliaţi să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei, pe fondul loviturilor asupra infrastructurii

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a făcut apel la aliaţii Kievului, în cadrul celei de-a 17-a reuniuni în format Ramstein din 22 noiembrie, să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei în perspectiva lunilor de iarnă care vor urma.

UPDATE Parlamentul adoptă un proiect de lege pentru conservarea gratuită a celulelor reproductive ale soldaţilor

Proiectul de lege propus ar permite soldaţilor ucraineni să îşi extragă şi să îşi stocheze gratuit celulele reproductive în criobancuri, astfel încât, în cazul în care suferă răni pe câmpul de luptă care le afectează funcţia sexuală, să poată avea în continuare copii.

UPDATE Parlamentul bulgar aprobă furnizarea de vehicule blindate către Ucraina

Parlamentul bulgar a ratificat la 22 noiembrie acordul de furnizare de vehicule blindate de transport către Ucraina, împreună cu armamentul şi piesele de schimb corespunzătoare, a anunţat Agenţia bulgară de ştiri.

UPDATE Macedonia de Nord antrenează în secret primul grup de soldaţi ucraineni

Macedonia de Nord a finalizat pregătirea primului grup de soldaţi ucraineni, un proces păstrat confidenţial până acum din motive de securitate, a relatat Balkan Insight la 22 noiembrie, citând-o pe ministrul Apărării din această ţară, Slavjanka Petrovska.

UPDATE Armata ucraineană: Zeci de puşcaşi marini ruşi au fost ucişi la o ceremonie de premiere

Membrii Brigăzii 810 de puşcaşi marini ruşi participau la ceremonia de decernare a premiilor cu ocazia Zilei Forţelor de Rachete şi Artilerie ale Rusiei, care a avut, de asemenea, divertisment asigurat de actriţa rusă Polina Menshikh, când ar fi avut loc atacul.

UPDATE Lituania livrează muniţie pentru arme de calibru mic şi echipament de iarnă în Ucraina

Lituania a livrat 3 milioane de unităţi de muniţie pentru arme de calibru mic de 7,62x51 mm, sisteme de detonare la distanţă şi echipamente de iarnă pentru armata ucraineană, a anunţat Ministerul lituanian al Apărării la 22 noiembrie.

UPDATE Ukrenergo avertizează că vor fi întreruperi de energie electrică până seara

Operatorul de stat al reţelei electrice Ukrenergo a avertizat asupra penuriei de energie electrică în Ucraina pe 22 noiembrie şi a îndemnat consumatorii să folosească energia electrică cu moderaţie până seara.

UPDATE UE trimite cea mai recentă tranşă de asistenţă macrofinanciară de 1,5 miliarde de euro Ucrainei

Uniunea Europeană a trimis cea mai recentă tranşă de 1,5 miliarde de euro din pachetul său de asistenţă macrofinanciară pentru Ucraina, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X, la 22 noiembrie.

UPDATE Bloomberg: UE pregăteşte un plan de ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina

Măsurile propuse vor fi discutate cu ambasadorii UE săptămâna următoare, potrivit Bloomberg, şi cu înalţii lideri ai UE în decembrie.

UPDATE Rusia îşi sporeşte "dramatic" atacurile şi raidurile aeriene pe frontul de sud

Forţele ruseşti care operează pe frontul de sud au crescut semnificativ numărul de asalturi şi lovituri aeriene, dar trupele ucrainene au împiedicat câştigurile ruseşti şi au provocat pierderi grele, a declarat generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului Tavria.
 
Pe frontul sudic, unde operează Grupul Tavria, forţele ruse au efectuat 29 de atacuri aeriene şi aproape 1.000 de baraje de artilerie începând cu 21 noiembrie.
 
Trupele ucrainene de lângă oraşul Avdiivka, aflat în pericol, rezistă, a declarat Tarnavskyi.
 
Atacatorii ruşi au suferit pierderi grele, a adăugat el, totalizând până la 500 de victime, precum şi trei tancuri, alte câteva piese de echipament militar şi trei depozite de muniţii.
 
Operaţiunile ofensive ucrainene în direcţia oraşului Melitopol, ocupat de ruşi, erau în curs de desfăşurare, a precizat Tarnavskyi.
 
Atacurile asupra Avdiivka, care au început cu adevărat la începutul lunii octombrie, au fost foarte costisitoare pentru Moscova.

UPDATE Atacurile ruseşti din regiunea Herson au provocat un mort şi 7 răniţi

Atacurile ruseşti din ultima zi din regiunea Herson au ucis o persoană şi au rănit alte şapte, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
 
Folosind mortiere, tancuri, sisteme de rachete cu lansare multiplă, artilerie, drone şi avioane, forţele ruseşti au atacat regiunea de 115 ori, inclusiv 46 de obuze care au fost trase asupra oraşului Herson.
 
Infrastructura civilă a fost avariată în urma atacurilor, inclusiv clădiri rezidenţiale, birouri, o fabrică şi o instituţie de învăţământ.

UPDATE Ucraina a doborât toate cele 14 drone ruseşti lansate peste noapte

Forţele ucrainene au doborât toate cele 14 drone Shahed lansate din Rusia în cursul nopţii, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene.
 
În plus, Rusia a lansat o rachetă de croazieră Kh-22 spre Ucraina, care nu a reuşit să îşi atingă ţinta şi a căzut într-o zonă deschisă din regiunea Zaporojieu, a precizat Forţele Aeriene. Unda de explozie a avariat clădiri rezidenţiale, dar nu a provocat victime.
 
Dronele au fost lansate din apropierea oraşului rusesc Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai, pe Marea Azov.
 
Patru dintre dronele Shahed au fost doborâte în timp ce se îndreptau spre regiunile Kiev şi Zhytomyr, iar o altă dronă de recunoaştere a fost ţinta apărării aeriene ucrainene în regiunea Sumy, a declarat comandantul Forţelor Întrunite, Serhii Naiev.
 
Forţele aeriene au adăugat că apărarea aeriană din alte câteva regiuni a fost implicată în respingerea atacurilor, inclusiv din regiunile Vinnytsia, Dnipropetrovsk şi Khmelnytskyi.

UPDATE Rusia a pierdut 320.670 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 320.670 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.
 
Acest număr include 850 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.446 de tancuri, 10.188 de vehicule blindate de luptă, 10.159 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.769 de sisteme de artilerie, 899 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 589 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.784 de drone şi 22 de ambarcaţiuni.

UPDATE Ucraina are o nouă dronă în dotare cu care poate zbura în spatele liniilor inamice

Vehiculul aerian fără pilot (UAV), denumit „Backfire”, va ajuta Ucraina „să lovească artileria rusă, centrele logistice, punctele de depozitare ale inamicului şi posturile de comandă”, a declarat ministrul Transformării Digitale, Fedorov Mykhailo.

UPDATE Ucraina se confruntă cu deficit de tancuri. Atelierele de reparaţii lucrează fără întrerupere

UPDATE Ambasadorul SUA la ONU îl aseamănă pe Putin cu Stalin

În timpul unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul a spus că Putin, la fel ca Stalin, a folosit mâncarea ca armă de război şi că Holodomorul „a devenit o poveste de avertizare despre ceea ce se întâmplă atunci când lăsăm cruzimea şi tirania să nu fie controlate”.

UPDATE Pentagonul neagă afirmaţia că livrările de obuze au scăzut cu 30%

„Uite, aş respinge această afirmaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, Sabrina Singh.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici