Războiul din Ucraina, ziua 670. Ucrainenii sărbătoresc primul Crăciun pe 25 decembrie / Forţele aeriene ucrainene raportează doborârea unui avion rusesc Su-34 lângă Mariupol

  • Rusia loveşte a treia bază de ajutor umanitar din Kherson în 5 zile.
  • Atacurile ruseşti au provocat un mort şi 5 răniţi în regiunile Kherson şi Doneţk.
  • Mulţi creştini ortodocşi ucraineni sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie în acest an.
  • Forţele aeriene ucrainene raportează doborârea unui avion rusesc Su-34 lângă Mariupol.
  • Un fost comandant NATO face apel la aliaţi să ofere mai mult sprijin militar Ucrainei.
2618 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 670. Ucrainenii sărbătoresc primul Crăciun pe 25 decembrie / Forţele aeriene ucrainene raportează doborârea unui avion rusesc Su-34 lângă Mariupol

UPDATE Zelensky către piloţii ruşi: "Apărarea noastră aeriană va deveni din ce în ce mai puternică"

După ce cinci avioane ruseşti au fost doborâte de Ucraina în săptămâna dinaintea Crăciunului, preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat pe 25 decembrie că fiecare pilot rus trebuie să "facă o alegere clară" dacă să continue să lupte în război, deoarece apărarea aeriană a Ucrainei "va deveni doar mai puternică".

UPDATE Bătălia pentru Marinka continuă

Rapoartele potrivit cărora forţele ruse ar fi capturat oraşul Marinka din regiunea Doneţk ar fi ”incorecte”, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Tavria, la televiziunea naţională pe 25 decembrie. Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, declarase capturarea completă a oraşului Marinka în cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

UPDATE Şeful Băncii Centrale a Rusiei afirmă că ţara trebuie să se pregătească pentru o presiune sporită a sancţiunilor

Şefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că Rusia ar trebui să se pregătească pentru presiunea tot mai mare a sancţiunilor, într-un interviu acordat postului de presă rusesc RBC.

UPDATE O rachetă de croazieră rusă doborâtă deasupra regiunii Dnipropetrovsk

Comandamentul Operaţional de Est al Ucrainei, cu sediul la Dnipro, a anunţat că a doborât o rachetă de croazieră rusă Kh-59 deasupra districtului Kryvyi Rih din regiunea Dnipropetrovsk, într-o declaraţie din 25 decembrie.

UPDATE Rusia loveşte a treia bază de ajutor umanitar din Kherson în 5 zile

Forţele ruse au lovit trei baze de ajutor umanitar din Kherson, a declarat şeful unităţii de intervenţie de urgenţă a Crucii Roşii ucrainene din regiunea Kherson, Mykola Taranenko, într-un comentariu pentru radio Hromadske, la 25 decembrie.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor cinci în regiunile Kherson şi Doneţk

Atacurile ruseşti împotriva oblasturilor Kherson şi Doneţk din ultimele 24 de ore au ucis o persoană şi au rănit alte cinci, au raportat autorităţile regionale la 25 decembrie.

UPDATE Statul Major General: Forţele ucrainene resping 25 de atacuri în apropiere de Avdiivka pe 24 decembrie

De asemenea, armata ucraineană a raportat respingerea a 23 de atacuri asupra zonelor pe care Ucraina le deţine pe malul estic al râului Dnipro, în sudul regiunii Kherson.

UPDATE Rusia reduce activitatea aviatică în Ucraina

Forţele ruseşti reduc activitatea aviatică şi utilizarea bombelor de planare după ce armata ucraineană a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament ruseşti Su-34 în perioada 21-22 decembrie, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a anunţat pe 22 decembrie că forţele ucrainene au doborât trei avioane de vânătoare supersonice ruseşti Su-34 pe frontul de sud. Trei zile mai târziu, Forţele Aeriene au raportat doborârea unui alt avion Su-34 şi a unui avion de vânătoare Su-30.

UPDATE Ucraina primeşte un sprijin financiar de 1,3 miliarde de dolari de la Banca Mondială

Ucraina a primit un sprijin financiar de 1,3 miliarde de dolari de la Banca Mondială printr-o combinaţie de granturi şi împrumuturi, a anunţat Ministerul de Finanţe la 25 decembrie.

Finanţarea face parte din programul PEACE din Ucraina, conceput pentru a sprijini cheltuielile sociale şi umanitare ale ţării.

Fondurile PEACE sunt utilizate pentru "a oferi sprijin pentru plata pensiilor pentru persoanele în vârstă, subvenţii pentru persoanele strămutate în interiorul ţării şi salarii pentru profesori, personalul de prim ajutor şi personalul serviciilor de urgenţă".

Proiectul a fost înfiinţat în iunie 2022 pentru a ajuta ţara în susţinerea a aproximativ 13 milioane de beneficiari.

UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 353.950 de soldaţi în Ucraina 

Rusia a pierdut 353.950 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 780 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.877 de tancuri, 10.919 vehicule blindate de luptă, 11.075 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.347 de sisteme de artilerie, 934 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 613 sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.436 de drone, 22 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Fost şef al NATO face apel la aliaţi să ofere mai mult sprijin militar Ucrainei

James Stavridis, fostul comandant suprem aliat al NATO, a lansat un apel de sărbători pentru un ajutor sporit pentru Ucraina, exprimându-şi îngrijorarea şi caracterizând cauza ţării ca fiind justă, potrivit The Hill.

"Este o situaţie foarte periculoasă şi aici, adevărata acţiune nu este de fapt la Kiev. Adevărata acţiune este la Washington", a transmis Stavridis în timpul unei apariţii în cadrul emisiunii. "Trebuie să acordăm sprijin militar Ucrainei. Cauza lor este justă".

Statele Unite au trimis deja Ucrainei 111 miliarde de dolari în arme, echipamente, asistenţă umanitară şi alte ajutoare de când Vladimir Putin a invadat Ucraina.

Stavridis a mai remarcat că jumătate din armata rusă a fost neutralizată fără ca vreun soldat american să fie pierdut sau pus în pericol, subliniind că această realizare a fost realizată cu un angajament financiar echivalent cu doar cinci procente din bugetul anual al SUA pentru apărare.

"Ne putem permite să facem acest lucru şi ar trebui să o facem. Aşadar, sunt îngrijorat de războiul din Ucraina doar dacă SUA şi aliaţii noştri europeni nu reuşesc să se ridice la nivelul angajamentului pe care ni l-am asumat de a sprijini Ucraina", a spus el.

Forţele aeriene ucrainene raportează doborârea unui avion rusesc Su-34 lângă Mariupol

Sistemul ucrainean de rachete antiaeriene a doborât un avion de vânătoare Su-34 rusesc în apropiere de oraşul Mariupol , în regiunea Doneţk, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene, Mykola Oleshchuk, duminică seara.

Oleshchuk a mai spus că Forţele Aeriene au lansat o rachetă asupra unui avion de luptă rusesc Su-30 în Marea Neagră, în apropiere de Odesa, însă nu este încă clar dacă avionul a fost doborât.

Între timp, în seara zilei de 24 decembrie au fost declanşate alerte de raid aerian în mai multe regiuni ucrainene, deoarece trupele ruse au lansat drone Shahed împotriva Ucrainei.

Mai multe explozii au fost raportate în Odesa în ajunul Crăciunului, potrivit presei locale. Înainte de aceasta, Forţele Aeriene au raportat că o rachetă se îndrepta spre Odesa.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Ucraina a folosit în mod tradiţional calendarul iulian, folosit şi de Rusia, unde Crăciunul cade pe 7 ianuarie.

Într-o nouă schimbare faţă de Rusia, Ucraina marchează acum Crăciunul în conformitate cu calendarul occidental, cel gregorian.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a modificat legea în iulie, afirmând că aceasta le permite ucrainenilor să "abandoneze moştenirea rusă" de a sărbători Crăciunul în ianuarie.

Într-un mesaj de Crăciun, ZelenskI a declarat că toţi ucrainenii sunt acum împreună.

"Cu toţii sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeaşi dată, ca o mare familie, ca o singură naţiune, ca o ţară unită".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici