LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 727. Putin declară că este dispus la negocieri / Mai mulţi ruşi ambasadori din Europa, chemaţi la raport de ţările care îi găzduiesc

  • Forţele ruse "profită" de întârzierile aliaţilor occidentali în acordarea de ajutor militar suplimentar Ucrainei, a declarat, luni seara, Volodimir Zelenski.
  • Operaţiunile ofensive ruse din Avdiivka vor necesita probabil o "pauză operaţională" după retragerea trupelor ucrainene din oraşul de pe linia frontului, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • Kievul afirmă că va "răspunde ferm" dacă Moscova va încerca să implice Transnistria în război.
4476 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 727. Putin declară că este dispus la negocieri / Mai mulţi ruşi ambasadori din Europa, chemaţi la raport de ţările care îi găzduiesc

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE G7 se concentrează pe Kiev, gata să înăsprească sancţiunile împotriva Moscovei

Noi sancţiuni împotriva Rusiei vor fi pe masa G7, care va avea loc prin videoconferinţă, în dimineaţa după-amiezii de sâmbătă, la împlinirea a doi ani de război. Discuţiile vor fi axate pe Ucraina, cu un discurs al lui Volodimir Zelenski. La cea de-a doua marcare a războiului, summitul, explică surse diplomatice italiene, îşi propune să reafirme poziţiile G7 şi ale Occidentului faţă de Ucraina. Se va discuta o înăsprire a sistemului de sancţiuni, mai ales pentru a încerca închiderea canalelor de finanţare către Rusia sau ieşirea încărcăturilor energetice către ţări terţe.

UPDATE Ambasadorul rus în Italia, convocat pentru cazul Navalnîi

Ambasadorul Rusiei în Italia, Alexei Paramonov, a fost chemat la raport de autorităţi, în legătură cu dosarul Navalnîi.

UPDATE Putin reiterează: pregătit pentru discuţii despre situaţia din Ucraina. Şi la dialogul cu Statele Unite privind stabilitatea strategică

„Rusia este pregătită pentru discuţii privind o soluţie la situaţia din Ucraina şi pentru dialog cu Statele Unite privind stabilitatea strategică”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru, citat de Ria Novosti. „Acest lucru, însă, nu este posibil în faţa declaraţiilor care urmăresc să provoace o înfrângere strategică Rusiei”, a subliniat el. „În ceea ce priveşte discuţiile, nu am fost niciodată împotriva lor, am fost mereu în favoarea lor”, a adăugat liderul de la Kremlin. „Am repetat de o sută de ori că nu le-am întrerupt niciodată, în timp ce ucrainenii au făcut-o, în urma unui ordin direct din Londra şi Washington”.

UPDATE Ruşii execută 3 prizonieri la Robotyne

Serviciul de Securitate al Ucrainei şi Parchetul vor investiga execuţia prizonierilor de război ucraineni de către ruşi în apropiere de Robotyne, regiunea Zaporojhia. Pravda ucraineană scrie acest lucru, citând Procuratura Generală. Azi a fost lansat pe internet un videoclip cu execuţia a trei soldaţi ucraineni prizonieri de armata rusă. Evenimentul a avut loc pe 18 februarie 2024, în apropiere de satul Robotyne, regiunea Zaporojie.

UPDATE 11 copii repatriaţi din Rusia şi regiunile ocupate: mediere de către Qatar

Un grup de 11 copii ucraineni răpiţi de autorităţile ruse a fost repatriat datorită medierii Qatarului şi cu sprijinul Unicef. Este vorba de şase fete, dintre care o pereche de gemeni de doi ani, şi şase băieţi, potrivit a anunţat pe Telegram Dmitro Lubineţ.

UPDATE Zelenski: recunoscător Suediei pentru 683 de milioane de ajutor

„Sunt recunoscător Suediei şi personal primului ministru Ulf Kristersson pentru cel mai mare pachet de asistenţă pentru apărare până în prezent, în valoare totală de 683 de milioane de dolari, şi pentru aderarea la coaliţia maritimă. Apreciez implementarea acordurilor noastre. Mulţumită sprijinului Suediei, am reuşit să salvăm mii de vieţi, să ne protejăm valorile comune şi să ne apărăm Europa. Asistenţa generală de apărare a Suediei se ridică deja la aproximativ 3 miliarde de dolari. Aceasta este o contribuţie semnificativă la rezistenţa Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi o investiţie puternică în păstrarea păcii şi libertăţii în Europa”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski scrie asta.

UPDAET Belgia îl cheamă pe ambasadorul Rusiei

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Belgia, Alexander Tokovinin, la solicitarea ministrului de externe Hadja Lahbib, a fost convocat în această după-amiază. Prin directorul general al afacerilor bilaterale, ministrul l-a informat că Belgia solicită o anchetă independentă pentru a stabili cauzele morţii lui Navalnîi, într-o manieră transparentă şi obiectivă. „Alexei Navalnîi a fost un simbol al rezistenţei poporului rus la represiune şi dictatură. Moartea sa ne aminteşte încă o dată cât de mult ameninţă autoritarismul lui Putin pacea, libertatea şi prosperitatea, nu numai în Rusia şi Ucraina, ci şi în alte părţi ale Europei. Lupta lui Navalnyîi nu va fi în zadar. Ieri am vorbit cu soţia lui, care îşi va continua lupta. Am asigurat-o de întregul meu sprijin, cel al Belgiei şi al Uniunii Europene”, a subliniat Lahbib.

UPDATE Şoigu spune a capturat un cap de pod ucrainean pe Nipro: aşezarea Krinki din regiunea Herson

Rusia a preluat controlul asupra aşezării Krinki, din regiunea Herson, un cap de pod ucrainean de pe malul râului Nipro, ocupat de Moscova. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, i-a comunicat acest lucru lui Vladimir Putin, potrivit Tass. „Toate operaţiunile au fost finalizate, Krinki a fost eliberat”, a raportat el preşedintelui rus.

UPDATE Putin, despre reacţia ucrainenilor la Avdiivka: a fost o „scăpare”, nu o simplă retragere

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că forţele armate ucrainene au fugit de la Avdiivka şi că declaraţia privind retragerea a fost făcută din motive politice. Într-o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, Putin a vorbit despre rapoartele pe care le-a primit despre situaţia din Avdiivka, unde „pe la şase sau şapte dimineaţa inamicul a început o retragere haotică, o evadare”.

UPDATE Kremlinul nu acceptă ancheta internaţională asupra lui Navalnîi

Rusia nu acceptă cereri de anchetă internaţională cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi, mai ales dacă acestea provin de la Josep Borrell. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de Tass. „Desigur, acestea sunt acuzaţii absolut nefondate şi crude împotriva şefului statului rus”. Astfel, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a comentat cuvintele văduvei lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, care a declarat ieri într-un videoclip că Putin şi-a ucis soţul. Agenţia Interfax a preluat cuvintele lui Peskov.

UPDATE  Kievul afirmă că va "răspunde ferm" dacă Moscova va încerca să implice Transnistria în război

Kievul va "răspunde cu fermitate" oricăror încercări de a implica regiunea moldovenească Transnistria, controlată de Rusia, în războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de a destabiliza situaţia din Moldova, a declarat Ministerul ucrainean de Externe, pe fondul creşterii presiunii ruseşti asupra ţării est-europene.

Transnistria este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Republicii Moldova. Trupele ruse au ocupat Transnistria de la începutul anilor 1990, când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruşi.

Moldova a calificat prezenţa militară a Rusiei în Transnistria drept ilegitimă şi a cerut retragerea forţelor ruse.

UPDATE Atac cu dronă în Sumî. O familie a fost omorâtă

Cinci persoane au fost ucise într-un atac cu dronă rusă în regiunea Sumî din nordul Ucrainei, au declarat autorităţile ucrainene.

„O familie a fost ucisă: o mamă şi doi fii, precum şi două rude îndepărtate”, a anunţat administraţia militară regională pe Telegram.

UPDATE Ajutor militar în valoare de 682 de milioane de dolari al Suediei pentru Ucraina

Ministerul suedez al Apărării a declarat marţi că ţara nordică va veni în sprijinul Ucrainei cu un ajutor militar în valoare de 682 de milioane de dolari.

Aceasta va fi cea de-a 15-a tranşă de ajutor al Suediei pentru Ucraina şi cea mai mare de până acum, notează Reuters.

"Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a declarat ministrul Apărării, Pal Jonson.

Pachetul de sprijin include muniţie, nave de asalt, precum şi arme subacvatice, cum ar fi mine şi drone submarine.

UPDATE Noapte agitată în Zaporojia

Reprezentanţii Forţele armate ale Ucrainei au declarat că au respins atacurile ruşilor împotriva regiunii din sud-estul ţării. Ei au descris evenimentele din ultimele ore drept o noapte „dificilă”, potrivit CNN.

„Noaptea trecută a fost dificilă. Toate atacurile din sectorul Zaporojia au fost respinse. Ruşii au fost distruşi. Situaţia este sub control", a anunţat marţi Comandamentul Operaţional Vest al Ucrainei pe Telegram.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat tot marţi că au fost atacate peste noapte de două rachete ghidate antiaeriene S-300 sau S-400, o rachetă de avion dirijată şi 23 de drone de atac.

Toate dronele au fost doborâte în regiunile Harkov, Poltava, Kirovohrad, Dnipro, Zaporojia, Herson şi Nikolaiv.

Pe frontul de sud al Ucrainei, atât surse ruseşti, cât şi ucrainene vorbesc despre o masivă aglomerare rusă în regiunea Zaporojia. Este locul unde Kievul a încercat să lanseze o contraofensiva vara trecută. Potrivit surselor, ruşii au adunat o forţă de 50.000 de militari lângă Zaporojia.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 404.950 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 404.950 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 1.230 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.503 tancuri, 12.268 de vehicule de luptă blindate, 12.805 vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.773 de sisteme de artilerie, 988 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 675 de sisteme de apărare aeriană, 337 de avioane, 325 de elicoptere, 7.521 de drone, precum şi 25 de nave de război şi ambarcaţiuni.

UPDATE Ucraina a doborât 23 de drone ruseşti lansate peste noapte

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au interceptat 23 de drone de atac Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat reprezentanţii Forţelor Aeriene.

De asemenea, forţele ruse au lansat în timpul nopţii două rachete S-300/S-400 şi o rachetă Kh-31.

Rachetele au fost lansate din regiunea rusă Belgorod şi din regiunea ocupată Zaporojie, în timp ce dronele au fost lansate din oraşul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk.

Dronele au vizat regiunile Harkov, Poltava, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Herson şi Mykolaiv.

O instalaţie industrială din regiunea Poltava a fost avariată în timpul atacurilor.

UPDATE ISW: Este posibil ca forţele ruse din Avdiivka să aibă nevoie de o "pauză operaţională"

Operaţiunile ofensive ruse din Avdiivka vor necesita probabil o "pauză operaţională" după retragerea trupelor ucrainene din oraşul de pe linia frontului, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 19 februarie.

Forţele ucrainene s-au retras din Avdiivka, în regiunea Doneţk, sâmbătă , pe fondul lipsei de muniţie şi al intensificării eforturilor Rusiei de a cuceri micul oraş industrial.

Analiştii ISW au remarcat că operaţiunile ofensive ale Rusiei, inclusiv bombardamentele şi aviaţia, "au încetinit dramatic" după retragere.

"Forţele ruse vor trebui probabil să efectueze o pauză operaţională înainte de a relua operaţiunile ofensive semnificative în direcţia Avdiivka sau vor trebui să transfere întăriri suplimentare din alte sectoare ale frontului", au declarat analiştii.

Rusia dispune de rezervele necesare pentru a-şi întări trupele din Avdiivka, dar ISW a precizat că nu există "niciun indiciu" că astfel de forţe ar fi fost transferate în zonă în acest moment.

De asemenea, ISW a relatat că rămâne neclar "cum vor alege forţele ruse să îşi aloce efectivele desfăşurate în prezent în zona Avdiivka".

UPDATE Canada va dona peste 800 de drone Ucrainei

Guvernul canadian va trimite peste 800 de drone SkyRanger R70 în Ucraina, a anunţat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair.

"Pe măsură ce se apropie cea de-a doua aniversare a invaziei complete a Rusiei în Ucraina, aceste drone vor răspunde unora dintre cele mai urgente nevoi defensive ale Ucrainei", a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

SkyRanger sunt echipate cu sisteme de navigaţie autonome şi pot transporta încărcături utile, inclusiv muniţii, de până la 3,5 kilograme. Ele sunt concepute pentru misiuni de supraveghere şi recunoaştere şi pot fi folosite şi pentru a transporta provizii.

Dronele sunt evaluate la peste 70 de milioane de dolari. Finanţarea pentru aceste arme provine dintr-un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (368 de milioane de dolari) pe care Canada l-a anunţat în iunie 2023.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Forţele ruse "profită" de întârzierile aliaţilor occidentali în acordarea de ajutor militar suplimentar Ucrainei, a declarat, luni seara, Volodimir Zelenski.

"Situaţia este extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului, unde trupele ruse au acumulat rezerve maxime", a declarat Zelenski, după vizita de luni pe linia frontului din nord-estul Kupiansk. "Ei profită de întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei".

Comentariile lui Zelenski vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu o ofensivă rusă în curs de desfăşurare pe linia frontului, după ce a suferit cea mai importantă pierdere din 2024 odată cu capturarea de către ruşi a oraşului Avdiivka.

În pofida avansurilor armatei ruse, republicanii din Camera Reprezentanţilor din SUA continuă să refuze să voteze proiectul de lege propus pentru ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari, care include fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan.

Anterior, Zelenski şi-a exprimat speranţa că sprijinul militar american pentru Ucraina "nu se va clătina", în condiţiile în care persistă întrebări cu privire la trecerea ajutorului militar în Congres.

Zelenski a îndemnat, de asemenea, aliaţii internaţionali să livreze armament suplimentar Ucrainei.

"Există un deficit de artilerie", a spus Zelenski. "Este nevoie de apărare aeriană în prima linie şi de o rază de acţiune mai mare a armelor noastre".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici