Războiul din Ucraina, ziua 738. Sîrski, nemulţumit de unii comandanţi de brigadă, face aluzie la schimbări de personal / Atac cu drone asupra oraşului Odesa: cel puţin cinci morţi

  • Bloomberg: Ucraina ar putea primi primele obuze găsite prin iniţiativa condusă de Cehia "în câteva săptămâni".
  • Sîrski, nemulţumit de unii comandanţi de brigadă, face aluzie la schimbări de personal.
  • Forţele Aeriene: Ucraina a doborât avioane ruseşti Su-34 şi 14 drone Shahed în ultima zi.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 415.640 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Atacul cu drone ruseşti asupra Harkovului avariază infrastructura civilă.
  • Zelenski: Harkov nu este suficient de sigur pentru ca locuitorii să se întoarcă.
8601 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 738. Sîrski, nemulţumit de unii comandanţi de brigadă, face aluzie la schimbări de personal / Atac cu drone asupra oraşului Odesa: cel puţin cinci morţi

Războiul din Ucraina, ziua 738. Atacul cu drone ruseşti asupra Harkovului avariază infrastructura civilă

UPDATE Jocurile politice ale aliaţilor limitează apărarea Ucrainei, afirmă Zelenski după atacul de la Odesa

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la aliaţi să transfere rapid arme Ucrainei, afirmând că "jocurile şi disputele politice" ale acestora limitează apărarea ţării.

Zelenski a făcut acest apel după atacul cu drone efectuat de Rusia în cursul nopţii împotriva unei clădiri cu mai multe etaje din Odesa, care a ucis cel puţin opt persoane, inclusiv un băiat de patru luni şi unul de doi ani. O fetiţă de trei ani se numără printre cei opt răniţi din locuinţa respectivă.

Întârzierea furnizării de arme pentru a-i proteja pe ucraineni "duce la astfel de pierderi", a declarat preşedintele Ucrainei, afirmând că "lumea are suficiente sisteme de apărare aeriană, sisteme care pot proteja împotriva dronelor şi rachetelor Shahed".

"Ucraina nu a cerut nimic mai mult decât este necesar pentru a proteja vieţi. Când se pierd vieţi, iar partenerii pur şi simplu fac jocuri politice interne sau dispute care limitează apărarea noastră, este imposibil de înţeles. Este inacceptabil", a declarat Zelenski.

UPDATE Ucraina a doborât încă un avion rusesc Su-34

Forţele ucrainene au doborât încă un avion Su-34, au precizat reprezentanţii Forţelor Aeriene.

Raportul a venit la aproape o oră după ce comandantul Forţelor Aeriene, Mykola Oleshchuk, a anunţat că au fost lansate rachete sol-aer asupra avioanelor ruseşti Su-34 şi Su-35.

"Comandamentul Aerian de Est confirmă doborârea unui avion Su-34. Din păcate, a fost doar unul", a scris Forţele Aeriene pe Telegram.

Distrugerea avionului este cea mai recentă dintr-o creştere recentă a avioanelor ruseşti doborâte. Această listă include 12 bombardiere de luptă Su-34, două avioane de luptă Su-35 şi un avion militar de spionaj rar A-50. Un alt avion A-50 a fost doborât cu o lună înainte.

UPDATE Întâlnire a ministrului slovac de Externe cu Lavrov în Turcia

Ministrul slovac de externe Juraj Blanar s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia, în marja Forumului diplomatic Antalya din Antalya, Turcia.

Ministerul rus de Externe a afirmat că miniştrii au discutat despre "cele mai presante probleme de pe agenda internaţională", inclusiv despre "situaţia" din Ucraina.

Întâlnirea ridică semne de întrebare în contextul în care Occidentul a decis să rupă legăturile cu Rusia pe fondul invaziei la scară largă a acesteia în Ucraina, în urmă cu doi ani. Blanar este unul dintre puţinii lideri europeni care s-au întâlnit personal cu o autoritate rusă de la începutul războiului.

UPDATE Zelenski cere mai mult ajutor din partea Occidentului după ce o dronă rusească a ucis cinci persoane în Odesa

Cel puţin cinci persoane, între care şi un copil de trei ani, au fost ucise, opt au fost rănite şi mai multe sunt încă date dispărute, au declarat autorităţile ucrainene.

Alte două persoane au murit în urma unor lovituri în alte părţi ale Ucrainei.

"Rusia continuă războiul împotriva civililor", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit BBC.

"Avem nevoie de mai multă apărare aeriană din partea partenerilor noştri. Trebuie să consolidăm scutul aerian ucrainean pentru a adăuga mai multă protecţie pentru poporul nostru împotriva terorii ruseşti. Mai multe sisteme de apărare aeriană şi mai multe rachete pentru sistemele de apărare aeriană salvează vieţi", a scris Zelenski.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Rusia probabil că îşi pune la pământ flota de avioane A-50

Rusia a încetat probabil să mai zboare cu avioanele sale de avertizare timpurie şi control A-50 în sprijinul operaţiunilor din Ucraina după doborârea celui de-al doilea avion, a declarat Ministerul britanic al Apărării în raportul său din 2 martie.

UPDATE Actualizare: Bilanţul atacului rusesc împotriva oraşului Odesa a crescut la 4

Printre celelalte trei victime găsite moarte mai devreme se numără un băiat cu vârsta cuprinsă între doi şi trei ani, o femeie în vârstă de 70 de ani şi un bărbat în vârstă de 30 de ani.

UPDATE Atacurile ruseşti au rănit 3 persoane în regiunile Dnipropetrovsk şi Harkov

Atacurile ruseşti din 2 martie au rănit două femei în vârstă de 65 şi 66 de ani în districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, precum şi un voluntar în vârstă de 55 de ani în apropiere de Kupiansk din regiunea Harkov, au raportat oficialii.

UPDATE Bloomberg: Ucraina ar putea primi primele obuze găsite prin iniţiativa condusă de Cehia "în câteva săptămâni"

În timp ce Kievul se confruntă cu o lipsă critică de muniţie din cauza faptului că asistenţa americană este blocată în Congres, preşedintele ceh Petr Pavel a declarat luna trecută, la Conferinţa de la Munchen, că Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm şi 300.000 de obuze de 122 mm în afara Europei.

UPDATE Atacul rusesc asupra unui sat din regiunea Kherson Oblast a ucis un om

Rusia a lansat un atac împotriva satului Stanislav din regiunea Kherson pe 2 martie, ucigând un bărbat în vârstă de 54 de ani pe stradă, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat 4 morţi şi 13 răniţi în ultima zi, inclusiv copii

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei din ultima zi au ucis cel puţin patru civili şi au rănit cel puţin 13, printre victime fiind raportate şi copii, au declarat oficialii regionali la 2 martie.

UPDATE Sîrski, nemulţumit de unii comandanţi de brigadă, face aluzie la schimbări de personal

Comandantul-şef Oleksandr Sîrski a declarat pe 2 martie că a fost nevoit să ia "decizii de personal" în ceea ce priveşte unii comandanţi de pe frontul de est ale căror acţiuni "ameninţă viaţa şi sănătatea" soldaţilor lor.

UPDATE Guvernatorul din Sankt Petersburg raportează clădiri avariate pe fondul afirmaţiilor privind atacul cu drone

Declaraţia guvernatorului vine pe fondul afirmaţiilor răspândite pe canalele ruseşti Telegram, potrivit cărora al doilea oraş ca mărime din Rusia a fost atacat de o dronă ucraineană.

Guvernatorul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, a declarat că „un incident” a avut loc într-un cartier din nord-estul oraşului. Nu s-au înregistrat victime, dar locuitorii au fost evacuaţi din apartamentele lor, a precizat Beglov, fără a explica natura sau cauza incidentului.

O înregistrare video realizată de Reuters la faţa locului a arătat faţada deteriorată a unei clădiri, cu ferestre sparte şi balcoane deteriorate. Cetăţenii din clădirile avariate au declarat pentru Reuters că au auzit sunete ciudate, urmate de o explozie şi un incendiu.

Presa rusă a relatat că incidentul ar fi putut fi cauzat de o dronă ucraineană doborâtă, care se îndrepta spre un depozit de combustibil din apropiere. Nu există nicio confirmare oficială a acestui lucru din partea autorităţilor ruse sau a presei de stat.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât avioane ruseşti Su-34 şi 14 drone Shahed în ultima zi

Forţele ucrainene au doborât 14 din cele 17 drone de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de 2 martie, precum şi un avion de atac Su-34 în dimineaţa zilei de 1 martie, a raportat Forţele Aeriene.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 415.640 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

 Acest număr include 960 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Bulgaria nu va mai importa petrol rusesc

Bulgaria a oprit importurile de petrol rusesc în această săptămână, ca parte a interdicţiei impuse de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc, punând astfel capăt unei scutiri de doi ani de embargo, a anunţat la 1 martie postul de ştiri bulgar BGNES.

UPDATE: Atacul cu drone ruseşti la Odesa a ucis o persoană şi a rănit alte 7

Un atac cu drone ruseşti asupra oraşului Odesa a ucis o persoană şi a rănit cel puţin alte şapte, a anunţat pe 2 martie guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper.

UPDATE: Atacul cu drone ruseşti în regiunea Harkov a ucis o persoană

Un atac cu drone ruseşti asupra regiunii Harkov a ucis un om, au anunţat autorităţile locale pe 2 martie.

Atacul cu drone ruseşti asupra oraşului Odesa provoacă rănirea a 4 persoane

Un atac cu drone ruseşti asupra oraşului Odesa a rănit cel puţin patru civili, inclusiv un copil, a anunţat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, pe Telegram, la începutul zilei de 2 martie.

Atacul cu drone ruseşti asupra Harkovului avariază infrastructura civilă

Atacurile cu drone ruseşti asupra oraşului Harkov în noaptea de 2 martie au distrus patru maşini şi au avariat geamurile a cel puţin zece clădiri rezidenţiale, a anunţat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

Zelenski: Harkov nu este suficient de sigur pentru ca locuitorii să se întoarcă

Harkovul nu este încă suficient de sigur pentru ca locuitorii să se întoarcă în oraş, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, în cadrul unei conferinţe de presă cu premierul olandez Mark Rutte la 1 martie, conform Kyiv Independent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici