Războiul din Ucraina, ziua 464. S-a format Coaliţia Avioanelor de Luptă pentru Ucraina/ Zelenski a cerut ca refugiile pentru oameni să fie tot timpul deschise / Putin a vorbit despre „oameni răi” în Consiliul de Securitate pe care l-a convocat

7202 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 464. S-a format Coaliţia Avioanelor de Luptă pentru Ucraina/ Zelenski a cerut ca refugiile pentru oameni să fie tot timpul deschise / Putin a vorbit despre „oameni răi” în Consiliul de Securitate pe care l-a convocat

Wikipedia Commons

 

UPDATE - Zelensky: Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-şi proteja pe deplin spaţiul aerian

UPDATE - Oficial: Coaliţia cu avioane de luptă care ajută Ucraina include acum 9 ţări

Coaliţia de a furniza Ucrainei avioane de luptă include acum 8 ţări europene+ SUA  şi mai multe ţări s-ar putea alătura, a informat ziarul online Yevropeiska Pravda pe 2 iunie, citându-l pe Ihor Zhovkva, un adjunct al şefului de cabinet prezidenţial.

 

UPDATE  - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că a înţeles că Ucraina nu se va alătura alianţei militare NATO cât timp războiul cu Rusia este încă în curs 

În timpul unui discurs comun la Kiev cu preşedintele estoniei Alar Karis , el a spus: Suntem oameni adecvaţi şi înţelegem că nu vom atrage nicio ţară NATO într-un război.

Şi de aceea înţelegem că nu vom fi membri NATO cât timp acest război este în desfăşurare. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil.

 

UPDATE - Guvernatorul Belgorodului: două femei moarte şi doi bărbaţi răniţi

Două femei au murit ucise de bombardamentele de artilerie care au venit peste mai multe oraşe din regiunea de graniţă rusă Belgorod în timpul nopţii: guvernatorul Viacheslav Gladkov a spus-o, explicând că cele două victime au fost lovite de schije, în timp ce călătoreau cu maşina. „Şrapnelul din obuze a lovit maşinile care treceau. Una dintre ele purta două femei: au murit pe loc”. Gladkov a adăugat că, pe lângă cele două femei ucise, au fost şi doi bărbaţi răniţi: cei doi se deplasau într-o altă maşină pe drumul bombardat.

UPDATE - Putin: fă totul pentru a evita destabilizarea Rusiei

Autorităţile ruse trebuie „să facă totul pentru a evita destabilizarea ţării”. Aşa a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, deschizând o întâlnire cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate. Ria Novosti relatează. Putin a vorbit despre „eforturile” pe care „oamenii răi” le fac pentru „a zgudui situaţia din interiorul Federaţiei Ruse” şi este necesar să „asigurăm că în niciun caz nu li se va permite să facă acest lucru”.

UPDATE - Beijing: planul nostru de pace nu prevede ca teritoriile ocupate să rămână la Moscova

Comentând ipoteza WSJ a unei propuneri chineze privind încetarea focului, cu o parte din teritoriile ocupate rămânând sub controlul Moscovei, trimisul special al Beijingului, Li Hui, a declarat că „raportul nu este în concordanţă cu faptele”. Li, într-un briefing despre recenta sa misiune în Europa, „şi-a amintit că Kuleba a spus că nu a auzit” astfel de lucruri de la părţile implicate. „Nu ştiu cine este acest oficial menţionat de WSJ”, a adăugat diplomatul, asigurând că Ucraina „a apreciat poziţia noastră cu privire la respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale şi la respectarea Cartei ONU”.

UPDATE - bombe ucrainene la Belgorod, doi morţi

Forţele ucrainene au bombardat mai multe aşezări în regiunea Belgorod din Rusia în această dimineaţă, ucigând cel puţin două femei şi rănind alte două. Aşa a afirmat guvernatorul, citat de agenţia Ria Novosti.

UPDATE - Partizani ruşi: unul dintre tancurile noastre de la Novaia Tavoljanka

Partizanii ruşi ai Legiunii pentru Libertate a Rusiei au postat pe Telegram o fotografie cu tancul lor într-o zonă rurală din regiunea Belgorod din Rusia. „Tancul nostru cu steagul Libertatea Rusiei în satul Novaia Tavoljanka, lângă Şebekino. Bună dimineaţa din patria noastră! Să luptăm în continuare! Pentru Rusia! Pentru libertate!”, se arată în mesaj. Moscova anunţase ieri că a respins o încercare de „invazie” ucraineană a teritoriului său cu tancuri şi soldaţi. Novaia Tavoljanka este situată la est de Belgorod, la graniţa cu Ucraina, la aproximativ 60 km de Harkov.

UPDATE - Ruşii cumpără arme

UPDATE - Ucraina: 484 de copii ucişi de la începutul războiului

484 de copii ucraineni au fost ucişi şi 992 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022. Aşa a afirmat Procuratura Generală ucraineană citată de Ukrinform. În majoritatea cazurilor, aceştia sunt minori care au locuit în regiunea Doneţk.

UPDATE - Kiev: 18 drone ruseşti doborâte

Forţele ruse au lansat aseară 15 rachete de croazieră şi 18 drone kamikaze Shahed într-un atac asupra Kievului, a declarat Statul Major al Armatei de la Kiev pe Facebook, a informat Kyiv Independent. Toate dronele au fost doborâte de apărarea antiaeriană, se arată în raport. Anterior, administraţia militară a capitalei raportase că – potrivit informaţiilor preliminare – au fost distruse peste 30 de drone.

UPDATE - Moscova: atacul asupra Belgorodului a fost respins, 50 de ucraineni ucişi

Rusia a respins aseară o încercare ucraineană de a invada regiunea Belgorod. Acest lucru a fost susţinut de Ministerul Apărării de la Moscova, care a precizat că 50 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în timpul respingerii a trei încercări de a pătrunde în regiune folosind aviaţie şi artilerie.

UPDATE - Explozii la Kiev: un alt val de atacuri cu drone

Explozii au avut loc în această seară la Kiev, a informat primarul Vitalii Klitschko pe Telegram. Klitschko a adăugat că sistemele de apărare antiaeriană ale capitalei ucrainene au intrat în acţiune şi că „urmează un alt val de lovituri cu drone”.

UPDATE - Zelenski: adăposturile anti-bombe trebuie să fie deschise non-stop

„Facem tot posibilul pentru a proteja oamenii. Nu a existat o astfel de întâlnire internaţională, nici o astfel de negociere internaţională în care nu a fost pusă problema apărării aeriene a Ucrainei. Dar protejarea oamenilor înseamnă a-i proteja la toate nivelurile. Adăposturile trebuie să fie accesibile”, a declarat de preşedintele ucrainean în mesajul său video de seară. „Situaţiile ca aseară la Kiev, când oamenii au venit la adăpost şi adăpostul a fost găsit închis, nu ar trebui să se mai repete”, a explicat el. „Este datoria autorităţilor locale, o datorie foarte specifică, să se asigure că adăposturile sunt disponibile şi accesibile non-stop. Este dureros să vezi această datorie neglijată”, a adăugat el.

UPDATE - SUA răspund Moscovei la New Start

Administraţia Biden ia noi contramăsuri ca răspuns la încălcările nucleare ale Rusiei New Start. Acestea includ revocarea vizelor pentru inspectorii ruşi şi respingerea cererilor în aşteptare pentru noi inspectori, arată o notă a Departamentului de Stat, care precizează că Statele Unite nu şi-au furnizat actualizarea bienală a datelor pe 30 martie, după ce Rusia nu şi-a furnizat datele. Tratatul Start prevede ca Rusia şi Statele Unite să aibă un schimb mare de baze de date în martie şi septembrie a fiecărui an.

UPDATE - Zelenski: KO-ul Rusiei se apropie

„Astăzi, în Ucraina, ca şi în multe alte ţări, este sărbătorită Ziua Copilului. Dar, chiar astăzi Rusia a luat viaţa unui copil ucrainean, bombardând oraşele noastre, de la Harkov la Herson, de la Kiev la Donbass. Astăzi, eforturile noastre au adus înfrângerea teroriştilor mai aproape. Se apropie ziua când responsabilitatea Rusiei va fi recunoscută”, a declarat preşedintele ucrainean pe site-ul său, comentând summitul de astăzi din Moldova al Comunităţii Politice Europene.

UPDATE - ONU, îngrijorată de încetinirea exporturilor de cereale ucrainene 

ONU este „îngrijorată” de încetinirea implementării acordului care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a afirmat purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stephane Dujarric, invocând „spectrul inflaţiei preţurilor la alimente”. Acordul, semnat în iulie 2022 de Rusia, Ucraina, Turcia şi Organizaţia Naţiunilor Unite, a fost reînnoit în mai pentru doar două luni, până pe 17 iulie, şi este în pericol, dacă cerinţele Moscovei privind exporturile sale nu sunt îndeplinite în special de îngrăşăminte. „Suntem îngrijoraţi de încetinirea continuă a implementării iniţiativei, aşa cum am observat în special în aprilie şi mai”, a spus Dujarric. „În mai, 33 de nave au părăsit porturile ucrainene: jumătate faţă de luna precedentă”, a adăugat el.

UPDATE - Biden: Suedia, în NATO cât mai curând posibil

Preşedintele american Joe Biden a spus că este sigur că Suedia se va alătura NATO cât mai curând posibil, în ciuda rezistenţei Turciei şi Ungariei. Biden a lăudat unitatea Alianţei în faţa invaziei Ucrainei de către Rusia în discursul de la ceremonia pentru cadeţii din Forţele Aeriene ale SUA

UPDATE -  Armenia nu este aliatul Rusiei în războiul împotriva Ucrainei 

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat la 1 iunie că, contrar percepţiilor occidentale, Armenia nu este aliatul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

UPDATE - Atacuri cu drone au fost raportate în oraşul rus Kursk

Dronele au fost doborâte peste oraşul Kursk din vestul Rusiei în noaptea de 2 iunie, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, într-o postare pe Telegram.

UPDATE - Ucraina a doborât 30 de drone venite dinspre Rusia 

Ucraina a doborât peste 30 de drone lansate de Rusia la Kiev peste noapte, pe 2 iunie, în al şaselea atac aerian consecutiv asupra capitalei, a anunţat administraţia militară a oraşului Kiev pe Telegram.

UPDATE - Oficial occidental: Rusia a suferit 60.000 de victime în Bakhmut

Rusia a suferit peste 60.000 de victime până la 1 iunie în atacul său asupra oraşului ucrainean Bakhmut, potrivit unui oficial occidental, a raportat organizaţia britanică de radiodifuziune Sky News.

UPDATE - Zelenski: acţiunea militară în Transnistria este  imposibilă fără acordul Republicii Moldova

Preşedintele Ucrainei Zelensky a exclus acţiunile militare în Transnistria controlată de Rusia fără acordul Chişinăului, a informat European Pravda la 1 iunie.  
 

Ştirea iniţială - Zelenski se întâlneşte cu liderii occidentali din „coaliţia avioanelor de luptă” la summitul din Moldova

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu liderii „coaliţiei informale pentru avioane de luptă” în timpul celui de-al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene din Moldova, la 1 iunie.

Părţile au convenit să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16 în viitorul apropiat şi au discutat despre furnizarea aeronavelor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici