Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 13. Biden: Hamas şi Putin împărtăşesc acelaşi ţel | Ajutoarele stau la intrarea în Gaza | Activitatea militară se intensifică la graniţa dintre Israel şi Gaza | Israelul evacuează un oraş de la graniţa cu Liban | Hamas a anunţat eliberarea a doi ostatici americani

  • Preşedintele american Joe Biden va justifica necesitatea finanţării războaielor din Ucraina şi Israel în discursul său adresat naţiunii
  • Poporul american trebuie să înţeleagă că situaţia actuală reprezintă o chestiune de securitate naţională pentru Statele Unite şi implicit, alocarea unui buget de sprijin pentru aliaţi este necesară
  • Punctul de trecere al frontierei de la Rafah nu se va deschide vineri
  • Situaţia intrării ajutoarelor în Gaza rămâne incertă
  • Biden va trimite vineri o „cerere urgentă de buget” Congresului pentru a sprijini Israelul şi Ucraina
4486 afișări
Imaginea articolului Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 13. Biden: Hamas şi Putin împărtăşesc acelaşi ţel | Ajutoarele stau la intrarea în Gaza |  Activitatea militară se intensifică la graniţa dintre Israel şi Gaza |  Israelul evacuează un oraş de la graniţa cu Liban | Hamas a anunţat eliberarea a doi ostatici americani

IDF, Facebook

UPDATE Cine sunt cele două ostatice eliberate de Hamas

Cele două femei au fost răpite în atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie. Femeile, care au fost răpite din kibbutzul Nahal Oz, în apropiere de graniţa cu Gaza, se îndreptau spre o bază militară din centrul Israelului, se arată într-un comunicat al biroului lui Benjamin Netanyahu.
 
Presa din Statele Unite a relatat că acestea erau din Evanston, o suburbie a oraşului Chicago din Illinois.

UPDATE Israelul ordonă evacuarea a cinci şcoli din Gaza "cât mai repede posibil", potrivit agenţiei ONU

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a declarat că a primit un avertisment din partea Israelului de a evacua cinci şcoli "cât mai repede posibil".
 
Toate şcolile se află în oraşul Gaza, în apropiere de spitalul baptist Al-Ahli, în nordul Gaza, potrivit AFP. Semiluna Roşie palestiniană a declarat că se confruntă cu o "ameninţare iminentă" după ce armata israeliană a ordonat evacuarea spitalului Al-Quds.

UPDATE SUA şi aliaţii săi fac presiuni asupra Israelului să amâne invazia în Gaza pentru a scoate ostaticii 

Potrivit unui raport, guvernul american şi guvernul european au exercitat presiuni asupra Israelului pentru a amâna invazia terestră din Gaza, pentru a câştiga timp pentru negocierile secrete în curs de desfăşurare în vederea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas.
 
Negocierile cu Hamas prin intermediul Qatarului sunt delicate şi ar putea eşua, a relatat vineri Bloomberg, citând surse familiare cu aceste eforturi.
 
Sursele au declarat pentru publicaţie că există semne că Hamas ar putea fi de acord să elibereze cel puţin o parte dintre ostaticii săi civili fără a cere Israelului să elibereze în schimb vreun prizonier.
 
Israelul a acceptat, sub presiunea SUA, să amâne o operaţiune militară masivă, au spus acestea.

UPDATE Biden: Camioanele cu ajutoare ar trebui să intre în Gaza "în următoarele 24-48 de ore"

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că, în opinia sa, camioanele care transportă ajutoare umanitare ar trebui să intre în Gaza "în următoarele 24-48 de ore".
 
Întrebat despre accesul camioanelor cu ajutoare în Gaza, Biden a spus că "a primit un angajament" din partea israelienilor şi a preşedintelui Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi.
 
Biden a spus: "Autostrada a trebuit să fie refăcută, deoarece era într-o stare foarte proastă, şi cred că, în următoarele 24-48 de ore, primele 20 de camioane vor trece cu ajutoare".

UPDATE Semiluna Roşie palestiniană spune că armata israeliană cere evacuarea Spitalului Al-Quds

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că operaţiunile sale de la Spitalul Al-Quds din oraşul Gaza se confruntă cu o "ameninţare iminentă" după ce armata israeliană a ordonat evacuarea spitalului.
 
CRPS a lansat un "apel urgent" pe reţelele de socializare, spunând că spitalul este "un sanctuar pentru peste 400 de pacienţi şi aproximativ 12.000 de civili strămutaţi".
 
”Facem apel la comunitatea internaţională să acţioneze de urgenţă, evitând o altă catastrofă precum cea de la Spitalul Al-Ahli”.

UPDATE Hamas anunţă eliberarea a doi ostatici americani

Purtătorul de cuvânt militar al Brigăzilor Al-Qassam, Abu Ubaida: ”Ca răspuns la eforturile Qatarului, am eliberat doi deţinuţi americani (o mamă şi fiica ei) din motive umanitare şi pentru a demonstra poporului american şi lumii că pretenţiile lui Biden şi administraţia sa sunt acuzaţii false care nu au nicio bază în adevăr”.

Mama şi fiica ei care au fost eliberate din captivitatea Hamas au fost predate Crucii Roşii şi de acolo vor fi transferate în Egipt.

Crucea Roşie confirmă că are doi ostatici americani eliberaţi de Hamas. Surse israeliene confirmă că Hamas n-a cerut nimic pentru eliberarea prizonierilor, ci a vrut să-i trimită un mesaj lui Biden că se înşeală.

UPDATE Rishi Sunak s-a întâlnit cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas

Rishi Sunak s-a întâlnit vineri cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în timpul călătoriei sale în Egipt.
 
Cei doi lideri "au condamnat terorismul Hamas şi au subliniat că Hamas nu reprezintă poporul palestinian", se arată într-un comunicat al biroului lui Sunak.
 
Premierul britanic şi-a exprimat, de asemenea, "profundele condoleanţe pentru pierderea de vieţi civile în Gaza" şi a reiterat "angajamentul de lungă durată al Marii Britanii faţă de soluţionarea confilctului dintre cele două state", se mai arată în comunicat.

UPDATE Casa Albă cere Congresului un ajutor de 106 miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel

Casa Albă a cerut vineri Congresului să acorde un ajutor de peste 105 miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel şi pentru alte nevoi de securitate naţională. Demersul vine la o zi după discursul preşedintelui Joe Biden din Biroul Oval, în care acesta şi-a anunţat intenţia de a oferi mai multe fonduri pentru "nevoile de securitate naţională ale Americii" şi sprijin pentru "partenerii noştri critici".
 
Dacă va fi aprobat, un ajutor de 61,4 miliarde de dolari ar urma să fie acordat Ucrainei, iar un ajutor de 14,3 miliarde de dolari ar urma să fie acordat Israelului. Casa Albă a solicitat un ajutor de 9,15 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară pentru Ucraina, Israel, Gaza "şi alte nevoi".
 
Propunerea include, de asemenea, fonduri pentru operaţiunile de frontieră, sprijinirea adăposturilor şi serviciilor pentru migranţi şi eforturile de combatere a fentanilului.

UPDATE Ministrul german de interne cere deportarea susţinătorilor Hamas

Ministrul german de interne a declarat că susţinătorii Hamas ar trebui să fie expulzaţi din ţară acolo unde este posibil, adăugând că autorităţile vor urmări îndeaproape potenţialii atacatori islamişti.
 
"Dacă există posibilitatea de a-i deporta pe susţinătorii Hamas, trebuie să facem acest lucru", a declarat Nancy Faeser reporterilor după discuţiile cu oficiali de la Oficiul Federal de Poliţie Criminală.
 
"Autorităţile noastre de securitate au pus în prezent un accent şi mai mare pe scena islamistă", a adăugat Faeser, indicând un atac recent la Bruxelles ca fiind un indiciu al ameninţării legate de tensiunile legate de conflictul Israel-Hamas.

UPDATE Şeful militar iranian avertizează SUA cu privire la trimiterea de arme către Israel

Iranul a avertizat SUA cu privire la consecinţele trimiterii de arme către Israel, spunând că ar complica şi mai mult situaţia din Gaza, potrivit agenţiei de ştiri iraniene de stat Tasnim.
 
"Sprijinul pe scară largă al Statelor Unite, inclusiv trimiterea de arme şi muniţii către regimul sionist, este considerat ca o participare a guvernului american la crimele regimului sionist. Aceasta complică şi mai mult situaţia din Gaza", a declarat vineri şeful Statului Major al Forţelor Armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, în timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul turc al apărării Yasar Guler.
 
Bagheri a mai spus că este nevoie de "acţiuni serioase" pentru a preveni crimele de război şi a cerut ca ajutorul umanitar să fie trimis în Gaza, potrivit Tasnim.

UPDATE Rusia îşi sfătuieşte cetăţenii să evite Israelul şi teritoriile adiacente

Rusia îi îndeamnă pe cetăţenii săi să se abţină de la călătorii în Israel, teritoriile palestiniene, Liban sau Iordania, a anunţat vineri Ministerul de Externe pe site-ul său.
 
"Continuăm să colaborăm îndeaproape cu autorităţile egiptene şi israeliene pentru a asigura ieşirea din Fâşia Gaza a cetăţenilor ruşi care au cerut asistenţă pentru evacuare", a adăugat acesta într-un comunicat.

UPDATE Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit cu familiile răpiţilor deţinuţi de Hamas

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a adresat prin legătură video familiilor ostaticilor francezi deţinuţi de Hamas.
 
El le-a spus că, împreună cu fiecare serviciu al statului francez, se vor mobiliza pe deplin pentru a obţine eliberarea acestora. Elysée a precizat că Macron le-a spus familiilor ostaticilor: "Vom face totul pentru ca ei să se întoarcă sănătoşi şi nevătămaţi în Franţa".

UPDATE - The Times of Israel: Tot mai mulţi israelieni din străinătate se alătură armatei 

Compania aeriană naţională israeliană El Al raportează că de la izbucnirea războiului din 7 octombrie, au fost efectuate  peste 1.400 de zboruri cu 200.000 de pasageri, dintre care peste jumătate se îndreptau spre Israel.


UPDATE Armata israeliană declară că este gata să respingă rachetele trase de Houthi 


Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari spune că Israelul este pregătit să se apere împotriva potenţialelor atacuri ale houthiilor susţinuţi de Iran, după ce o navă a Marinei SUA a interceptat o serie de rachete şi drone lansate ieri din Yemen, aparent către Israel. 

„Israelul are unele dintre cele mai bune apărări antiaeriene din lume şi este pregătit pentru ameninţări ca acestea”, adaugă el.

 

 

Israelul evacuează un oraş de la graniţa cu Liban

Pe fondul escaladării conflictului dintre Israel şi Hezbollah, la graniţa cu Liban, oraşul Qiyrat Shemona va fi evacuat. În localitate trăiesc peste 20.000 de oameni.

„Autoritatea Naţională pentru Situaţii de Urgenţă (ANSU) din cadrul Ministerului Apărării şi Forţele de Apărare Israeliene au anunţat punerea în aplicare a unui plan de evacuare a locuitorilor din Qiryat Shemona în case de oaspeţi finanţate de stat. Planul a fost aprobat de ministrul Apărării Yoav Galant. Cu puţin timp în urmă, Comandamentul de Nord l-a informat pe primarul oraşului despre această decizie. Planul va fi gestionat de autoritatea locală, Ministerul Turismului şi Ministerul Apărării”, au transmis Forţele de Apărare Israeliene.

UPDATE Mişcări de trupe au loc de-a lungul graniţei Israel-Gaza

Vineri dimineaţă activitatea militară de-a lungul graniţei dintre Israel şi Gaza s-a intensificat.

„Mai multe rachete sunt văzute plutind în depărtare, în timp ce sunt acompaniate de zgomotul unui foc puternic de mitralieră”, declară Nic Robertson, corespondent CNN.

„Rezerviştii sunt pregătiţi, echipaţi, orientaţi spre misiune şi sunt pregătiţi pentru următoarea etapă a operaţiunilor noastre. Dar în acest moment, desigur, nu vom face public când, unde şi cum vom avansa sau cum ne vom îmbunătăţi activităţile militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate Israeliene, Locotenent Colonel Jonathan Conricus

Politicienii israelieni au dat armatei israeliene „undă verde” să intre în Gaza, iar acum rămâne la latitudinea armatei să decidă când vor intra.

UPDATE Biden: Lumea nu poate renunţa la o soluţie cu două state pentru conflictul Israel-Palestina

Lumea nu poate renunţa la o soluţie cu două state pentru conflictul Israel-Palestina, susţine preşedintele american Joe Biden.

"Oricât de greu este, nu putem renunţa la pace. Nu putem renunţa la o soluţie cu două state. Israelul şi palestinienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă, demnitate şi pace”, a declarat Biden.

UPDATE Biden va trimite vineri o „cerere urgentă de buget” Congresului pentru a sprijini Israelul şi Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a declarat că va trimite vineri o „cerere urgentă de buget” Congresului pentru a „finanţa nevoile de securitate naţională ale Americii în scopul susţinerii partenerilor noştrii, Israel şi Ucraina”.

„Este o investiţie inteligentă care va aduce dividende pentru securitatea americană pentru generaţii. Ajută-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajută-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri”, s-a adresat preşedintele poporului american din Biroul Oval.

UPDATE Biden, empatic cu familiile celor ucişi / Israelul nu este responsabil pentru bombardarea spitalului din Gaza

Preşedintele american Joe Biden a luat apărarea Israelului, pe care nu îl consideră responsabil pentru bombardarea spitalului Al-Ahli Arabi din Fâşia Gaza. Totodată, Biden a fost solidar cu cei care au pierdut pe cineva drag în confruntările armate din Israel.

„Am inima zdrobită de pierderea tragică a vieţii civililor palestinieni, inclusiv de explozia de la spitalul din Gaza, care nu a fost făcută de israelieni. Plângem fiecare viaţă nevinovată pierdută. Nu putem ignora umanitatea palestinienilor nevinovaţi care vor doar să trăiască în pace şi să aibă o oportunitate în viaţă”, a declarat Biden.

UPDATE Biden: Hamas şi Putin împărtăşesc obiectivul de a anihila democraţia vecină

Preşedintele american Joe Biden a condamnat acţiunile Hamas şi ale preşedintelui rus Vladimir Putin în discursul său adresat poporului american din Biroul Oval.

„Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democraţie vecină”, a declarat Biden.

Preşedintele american a explicat de ce contează pentru Statele Unite aceste războaie.

„Ştiu că aceste conflicte pot părea îndepărtate şi este firesc să ne întrebăm de ce contează asta pentru America.

Aşadar, permiteţi-mi să vă împărtăşesc de ce menţinerea securităţii Israelului şi Ucrainei este vital pentru securitatea naţională a Americii.

Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, provoacă mai mult haos, moarte şi  distrugere.

Alianţele americane sunt cele care ne ţin, America, în siguranţă. Valorile americane sunt cele care ne fac un partener cu care alte naţiuni vor să lucreze.

Să punem toate acestea în pericol dacă plecăm din Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului, pur şi simplu nu merită”, a punctat Biden.

UPDATE Biden promite că va repatria ostaticii americani ţinuţi captivi de Hamas

Preşedintele american Joe Biden a promis că va repatria ostaticii americani.

„Aşa cum le-am spus familiilor americanilor ţinuţi captivi de Hamas, căutăm toate căile pentru a-i aduce acasă pe cei dragi. Ca preşedinte, nu există o prioritate mai mare pentru mine decât siguranţa americanilor ţinuţi ostatici”, a declarat Biden.

UPDATE Biden îşi începe discursul

„Acesta este unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor modela viitorul pentru deceniile viitoare. Abandonarea Israelului şi a Ucrainei, refuzul de a le ajuta, nu merită. Riscul ca aceste conflicte să se extindă şi în alte părţi ale lumii este real”, a declarat preşedintele american.

UPDATE Preşedintele Joe Biden se adresează poporului american din Biroul Oval

Preşedintele Joe Biden, care tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Israel, urmează să susţină un discurs naţional televizat de la Casa Albă.

În discursul său, care este doar al doilea din Biroul Oval, Biden va vorbi despre ajutorul SUA pentru Israel şi Ucraina.

Discursul său este de aşteptat să sublinieze alegătorilor americani de ce este necesar să se furnizeze ambelor ţări miliarde de dolari finanţare.

UPDATE Ursula von der Leyen: Războiul Israel-Hamas are potenţialul de a se extinde la nivel regional

Riscul de propagare regională din războiul Israel-Hamas este real, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unui discurs susţinut la Institutul Hudson din Washington, DC.

„Am văzut că străzile arabe sunt pline de furie, în toată regiunea. Riscul unei răspândiri regionale este real. Acesta este exact ceea ce Hamas spera să obţină. Şi acest lucru poate deraia apropierea recentă şi istorică dintre Israel şi vecinii arabi. Rusia şi Hamas sunt la fel, esenţa lor este aceeaşi, după cum a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ambele au căutat în mod deliberat civili nevinovaţi, inclusiv bebeluşi şi copii, pentru a ucide şi a lua ostatici. Este un mod barbar de a lupta. Lăsată necontrolată, această contagiune are potenţialul de a se răspândi, din Orientul Mijlociu în Europa şi mai departe în zona Indo- Pacific”, a declarat von der Leyen.

UPDATE Surse CNN: Punctul de trecere al frontierei de la Rafah nu se va deschide vineri / Ajuroarele pentru Gaza rămân blocate la graniţă

În ciuda aşteptărilor exprimate de preşedintele american Joe Biden, punctul de trecere al frontierei de la Rafah s-ar putea să nu se deschidă vineri, potrivit surselor CNN.

"Nu putem garanta faptul că acele camioane vor trece mâine", a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu discuţiile.

Convoiul de camioane încărcate cu ajutor umanitar pentru Gaza rămâne momentan blocat la graniţă.

"Aceşti oameni au aşteptat mâncare, medicamente şi apă. Dacă li se spune că vin 20 de camioane şi nu ştim când, se va crea o situaţie cu adevărat periculoasă", a declarat un oficial american.

UPDATE Israelul se pregăteşte pentru a invada Gaza

În ultimele zile, Israelul a semnalat că forţele sale sunt gata să intre în Gaza, cu scopul de a elimina Hamas ca forţă militară.

Armata israeliană şi-a concentrat deja forţele, tancurile şi artileria lângă graniţa cu Gaza. Aproximativ 300.000 de rezervişti au fost activaţi, alături de o forţă permanentă de peste 160.000.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici