Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană ameninţă cu o ofensivă în Rafah dacă ostaticii nu sunt eliberaţi înainte de Ramadan / Qatarul îl critică pe Netanyahu / Palestinienii acuză Israelul de "colonialism şi apartheid"

  • Israelul a ameninţat că va invada Rafah la începutul Ramadanului, dacă Hamas nu va returna până atunci ostaticii rămaşi, în ciuda presiunilor internaţionale de a proteja civilii palestinieni care se adăpostesc în oraşul din sudul Fâşiei Gaza.
  • Palestinienii acuză Israelul de "colonialism şi apartheid" în faţa instanţei supreme a ONU.
  • Germania este "profund îngrijorată" de o ofensivă israeliană în Rafah.
370 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană ameninţă cu o ofensivă în Rafah dacă ostaticii nu sunt eliberaţi înainte de Ramadan / Qatarul îl critică pe Netanyahu / Palestinienii acuză Israelul de "colonialism şi apartheid"

UPDATE Qatarul îl critică pe Netanyahu pentru presiunile asupra Hamas în vederea eliberării ostaticilor

Qatarul, ţară ce mediază conflictul, a criticat luni comentariile premierului israelian Binyamin Netanyahu, în care a afirmat că a cerut statului din Golf să facă presiuni asupra Hamas pentru a elibera ostaticii israelieni, calificându-le drept o nouă încercare de a prelungi războiul din Gaza.

Prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că modelul negocierilor pentru un acord-cadru de încetare a focului în Gaza nu a fost "foarte promiţător" în ultimele zile.

"Recentele declaraţii ale premierului israelian, în care solicită Qatarului să facă presiuni asupra Hamas pentru a elibera ostaticii (israelieni), nu sunt altceva decât o nouă încercare a acestuia de a întârzia şi prelungi războiul din motive care au devenit clare pentru toată lumea", a postat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, pe platforma X.

UPDATE Netanyahu spune că Israelul va limita accesul pentru rugăciunile de Ramadan la moscheea al-Aqsa din Ierusalim

Premierul israelian Binyamin Netanyahu a declarat luni că a luat o "decizie echilibrată" de a permite libertatea de cult la moscheea al-Aqsa din Ierusalim în timpul Ramadanului, dar că accesul va fi limitat în funcţie de nevoile de securitate.

UPDATE Germania este "profund îngrijorată" de o ofensivă israeliană în Rafah

Germania este foarte îngrijorată de o ofensivă israeliană în Rafah, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului.

"Suntem profund îngrijoraţi de ofensiva terestră asupra oraşului Rafah", a declarat purtătorul de cuvânt în timpul unei conferinţe de presă obişnuite la Berlin. "Este dificil de evaluat corect situaţia umanitară de acolo, dar cred că toată lumea recunoaşte că este catastrofală".

În cazul în care va avea loc o ofensivă, Israelul trebuie să răspundă la întrebarea cum să evacueze peste 1,3 milioane de civili care se adăpostesc în prezent acolo, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE Preşedintele Braziliei nu este binevenit în Israel

Ministrul israelian de Externe a declarat luni că preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva nu este binevenit în Israel până când nu-şi va retrage comentariile în care a comparat războiul împotriva militanţilor Hamas din Gaza cu Holocaustul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Nu vom uita şi nici nu vom ierta. Este un atac antisemit grav. În numele meu şi al cetăţenilor din Israel, spuneţi-i preşedintelui Lula că este persona non grata în Israel până când îşi retrage afirmaţiile", i-a spus ministrul de externe Israel Katz ambasadorului Braziliei, potrivit unei declaraţii a biroului lui Katz.

UPDATE 29.092 de palestinieni ucişi de Israel din 7 octombrie, majoritatea femei şi copii

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, afirmă că bilanţul morţilor în război a ajuns la 29.092 de morţi. Cifra victimelor nu face distincţie între civili şi combatanţi, dar majoritatea morţilor sunt femei şi copii.

Cel puţin 11.500 de copii au fost ucişi de forţele israeliene, susţine Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza.

UPDATE Palestinienii acuză Israelul de "colonialism şi apartheid" în faţa instanţei supreme a ONU

Ministrul palestinian de Externe, Riyad Al-Malki, a declarat luni, în faţa instanţei supreme a ONU, că poporul său suferă de "colonialism şi apartheid" sub ocupaţia israeliană, în timp ce judecătorii cântăresc consecinţele legale ale ocupaţiei israeliene.

"Palestinienii au îndurat colonialismul şi apartheidul... Sunt unii care sunt înfuriaţi de aceste cuvinte. Ei ar trebui să fie înfuriaţi de realitatea pe care o suferim", a declarat Al-Malki.

Curtea Internaţională de Justiţie organizează audieri toată săptămâna cu privire la implicaţiile juridice ale ocupaţiei israeliene din 1967 încoace, un număr fără precedent de 52 de ţări fiind aşteptate să depună mărturie.

Audierile sunt separate de un caz foarte mediatizat, intentat de Africa de Sud, în care se afirmă că Israelul comite acte de genocid în timpul actualei ofensive din Gaza.

Israelul a dat un ultimatum pentru o ofensivă terestră în Rafah

Israelul a ameninţat că va invada Rafah din Gaza până la începutul Ramadanului, dacă Hamas nu va returna până atunci ostaticii rămaşi, în ciuda presiunilor internaţionale de a proteja civilii palestinieni care se adăpostesc în oraşul din sud.

Având în vedere că perspectivele negocierilor pentru armistiţiu sunt destul de mici, Statele Unite şi alte guverne, precum şi Naţiunile Unite, au lansat apeluri către Israel pentru a anula ofensiva planificată asupra Rafah.

Guvernul israelian susţine că oraşul de la graniţa cu Egiptul este ultimul bastion rămas în Gaza al grupării militante palestiniene Hamas.

Dar este, de asemenea, locul în care trei sferturi din populaţia palestiniană strămutată a fugit, adăpostindu-se în tabere de corturi, fără acces la hrană, apă sau medicamente adecvate.

"Lumea trebuie să ştie, iar liderii Hamas trebuie să ştie: dacă până la Ramadan ostaticii noştri nu se vor întoarce acasă, luptele vor continua peste tot, inclusiv în zona Rafah", a declarat ministrul Benny Gantz.

"Hamas are de ales. Se pot preda, pot elibera ostaticii şi civilii din Gaza pot sărbători sărbătoarea Ramadanului", a adăugat Gantz, membru al cabinetului de război al premierului Benjamin Netanyahu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici