Războiul Israel-Hamas. Blinken îi transmite lui Abbas că Washingtonul susţine "paşi tangibili" către un stat palestinian / Cabinetul de securitate se reuneşte la ora 19.00 pentru a discuta planurile pentru Gaza postbelică

  • Surse spun că întâlnirea Blinken-Abbas a fost 'tensionată', marcată de 'certuri'.
  • Abbas îi spune lui Blinken că Gaza este parte integrantă din statul palestinian şi că este nevoie de o conferinţă de pace.
  • Sursa egipteană: Delegaţie israeliană la Cairo pentru noi discuţii privind ostaticii.
  • IDF pare să renunţe la afirmaţia că jurnaliştii ucişi în Gaza se aflau în maşină cu un terorist.
  • Blinken îi transmite lui Abbas că Washingtonul susţine "paşi tangibili" către un stat palestinian.
  • Sute de palestinieni protestează împotriva vizitei lui Blinken la Ramallah.
  • Părinţii se plâng de condiţiile soldaţilor de observaţie care servesc la frontiera de nord.
  • Înalta Curte spune că Ben Gvir a încălcat hotărârea de a nu interveni în desfăşurarea protestelor poliţiei.
  • Cabinetul de securitate se reuneşte la ora 19.00 pentru a discuta planurile pentru Gaza postbelică.
  • IDF afirmă că a lovit peste 150 de ţinte Hamas în ultima zi.
290 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Blinken îi transmite lui Abbas că Washingtonul susţine "paşi tangibili" către un stat palestinian / Cabinetul de securitate se reuneşte la ora 19.00 pentru a discuta planurile pentru Gaza postbelică

Sursa foto: AP

UPDATE OMS anulează cea de-a şasea misiune de ajutor în Fâşia Gaza din cauza problemelor de securitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anulat miercuri o altă misiune de ajutor medical planificată în Gaza din cauza unor probleme de securitate.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că aceasta este cea de-a şasea misiune în nordul Fâşiei Gaza anulată de agenţia ONU, deoarece cererile de vizită nu au fost aprobate şi nici nu au fost oferite asigurări de securitate de la ultima sa vizită din 26 decembrie.

"Bombardamentele intense, restricţiile de circulaţie, lipsa de combustibil şi comunicaţiile întrerupte fac imposibilă pentru OMS şi partenerii noştri să ajungă la cei care au nevoie", a declarat acesta într-o conferinţă de presă virtuală de la Geneva. "Facem apel la Israel să aprobe cererile OMS şi ale altor parteneri de a livra ajutor umanitar."

UPDATE Rebelii Houthi din Yemen revendică un atac cu rachete şi drone asupra unei nave americane

Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au declarat miercuri că au lansat drone şi rachete asupra unei nave americane, după ce forţele americane şi britanice au anunţat că au dejucat un atac de amploare în Marea Roşie.

îRebelii houthi au declarat că au tras cu drone şi rachete asupra unei nave americane care "oferea sprijin" Israelului.

Anterior, miercuri, armata americană a declarat că forţele americane şi britanice au doborât 18 drone şi trei rachete lansate de rebeli spre rutele internaţionale de navigaţie din Marea Roşie.

Acesta a fost "cel mai mare atac... de până acum" al rebelilor houthi în Marea Roşie, a declarat secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, într-o declaraţie.

Rebelii, care fac parte din "axa de rezistenţă" a grupurilor îndreptate împotriva Israelului, au lansat peste 100 de atacuri cu drone şi rachete în Marea Roşie în timpul războiului în curs din Gaza, potrivit cifrelor Pentagonului.

UPDATE Surse spun că întâlnirea Blinken-Abbas a fost 'tensionată', marcată de 'certuri'

Surse au declarat pentru Sky News Arabia că întâlnirea de la Ramallah dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a fost "tensionată" şi marcată de "argumente".

Potrivit raportului, Abbas i-a cerut lui Blinken să facă presiuni asupra Israelului pentru a debloca fondurile îngheţate ale Autorităţii Palestiniene. "Dacă nu aveţi capacitatea de a debloca fondurile, cum veţi avea capacitatea de a face presiuni asupra Israelului şi de a obţine pacea şi un stat palestinian?". ar fi cerut Abbas.

Blinken a repetat apoi cererile ca Abbas să întreprindă reforme în cadrul Autorităţii Palestiniene, se arată în raport.

UPDATE Abbas îi spune lui Blinken că Gaza este parte integrantă din statul palestinian şi că este nevoie de o conferinţă de pace

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită, că Gaza este parte integrantă a speranţelor statului palestinian şi nu ar trebui să fie izolată ca urmare a războiului dintre Israel şi Hamas, se arată într-o declaraţie oficială.

Declaraţia, publicată de agenţia palestiniană de ştiri WAFA, îl citează pe Abbas spunând că palestinienii nu trebuie să fie strămutaţi din Gaza sau din Cisiordania.

Abbas a mai cerut "convocarea unei conferinţe internaţionale de pace pentru a pune capăt ocupaţiei israeliene a teritoriului statului Palestina, cu Ierusalimul de Est drept capitală, care să realizeze pacea şi securitatea pentru toţi", potrivit WAFA.

UPDATE Sursa egipteană: Delegaţie israeliană la Cairo pentru noi discuţii privind ostaticii

O delegaţie israeliană a aterizat astăzi la Cairo pentru o nouă rundă de discuţii cu Egiptul cu privire la un posibil schimb de ostatici deţinuţi de Hamas cu prizonieri palestinieni de securitate în Israel, afirmă un oficial egiptean.

Egiptul, statul Qatar din Golf şi Statele Unite au servit ca mediatori între Israel şi Hamas.

Se crede că 132 de ostatici răpiţi de Hamas la 7 octombrie au rămas în Gaza - nu toţi în viaţă - după ce 105 civili au fost eliberaţi din captivitatea Hamas în timpul unui armistiţiu de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie. Patru ostatici au fost eliberaţi înainte de aceasta, iar unul a fost salvat de trupe. De asemenea, au fost recuperate cadavrele a opt ostatici, iar trei ostatici au fost ucişi din greşeală de către armată. Forţele de Apărare ale Israelului au confirmat moartea a 25 dintre cei încă deţinuţi de Hamas, citând noi informaţii şi constatări obţinute de trupele care operează în Gaza.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu liderii din Orientul Mijlociu încă de la sfârşitul săptămânii şi este aşteptat mâine la Cairo.

Eforturile de a negocia un alt schimb au fost perturbate, se pare, de uciderea unui şef de top al grupării teroriste Hamas la Beirut săptămâna trecută, pentru care a fost învinuit Israelul.

Oficialul egiptean spune că Egiptul şi Qatar au încercat să obţină eliberarea ostaticilor civili deţinuţi de Hamas şi de alte grupări teroriste în schimbul unei încetări a focului şi a eliberării de către Israel a altor prizonieri palestinieni. Oficialul vorbeşte sub rezerva anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să informeze reporterii.

Pe lângă civili, Hamas şi alte grupări deţin, de asemenea, soldaţi israelieni.

Hamas insistă în continuare să pună capăt războiului înainte de a discuta despre eliberarea restului ostaticilor, o cerere pe care Israelul a respins-o categoric.

"Ei (Israelul) nu-şi vor recupera niciodată ostaticii dacă nu vor fi eliberaţi toţi prizonierii noştri din închisorile ocupanţilor", a declarat ieri, în Qatar, şeful Hamas, Ismail Haniyeh.

UPDATE IDF pare să renunţe la afirmaţia că jurnaliştii ucişi în Gaza se aflau în maşină cu un terorist 

IDF pare să-şi retragă afirmaţia potrivit căreia doi jurnalişti ucişi într-un atac în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, la începutul acestei săptămâni, se aflau cu un terorist Hamas care pilota o dronă.

În atacul de duminică de la Rafah au fost ucişi Hamza Wael Dahdouh, fiul corespondentului Al Jazeera în Gaza, Wael Al-Dahdouh, şi Mustafa Thuria, un operator video pentru AFP care lucra, de asemenea, pentru postul de televiziune cu sediul în Qatar. Un al treilea jurnalist, Hazem Rajab, a fost grav rănit, a precizat Al Jazeera.

IDF a declarat la câteva ore după atac că un avion militar "a identificat şi a lovit un terorist care a operat o aeronavă într-un mod care a pus în pericol forţele IDF".

NBC News l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, dacă armata are dovezi care să susţină afirmaţia că ţinta cu cei doi jurnalişti era un terorist, la care acesta a răspuns spunând că incidentul este încă în curs de investigare.

"Fiecare jurnalist care moare, este regretabil", a declarat Hagari, citat de NBC.

"Am înţeles că au pus o dronă, folosind o dronă. Şi folosirea unei drone într-o zonă de război, este o problemă. Seamănă cu teroriştii", spune Hagari.

Hamas a folosit drone pentru a colecta informaţii despre trupele israeliene din Fâşia Gaza, precum şi pentru a efectua atacuri prin aruncarea de explozibili din avioanele fără pilot.

UPDATE Blinken îi transmite lui Abbas că Washingtonul susţine "paşi tangibili" către un stat palestinian 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a transmis preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că Casa Albă sprijină "paşi tangibili" în vederea creării unui stat palestinian, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Blinken reiterează poziţia de lungă durată a Washingtonului, potrivit căreia un stat palestinian trebuie să stea alături de Israel, "cu amândoi trăind în pace şi securitate".

Blinken remarcă "volatilitatea crescută" în Cisiordania, unde a avut loc un val de atacuri teroriste împotriva israelienilor şi s-au intensificat operaţiunile IDF de reprimare a Hamas şi a altor grupuri. De asemenea, a existat o creştere a violenţelor împotriva palestinienilor din partea coloniştilor.

De asemenea, el "a subliniat poziţia Statelor Unite potrivit căreia toate veniturile fiscale palestiniene colectate de Israel ar trebui să fie transmise în mod consecvent Autorităţii Palestiniene, în conformitate cu acordurile anterioare", precizează Miller.

UPDATE Sute de palestinieni protestează împotriva vizitei lui Blinken la Ramallah

Sute de palestinieni mărşăluiesc pe străzile din Ramallah pentru a protesta împotriva vizitei secretarului de stat american Antony Blinken.

Participanţii la marş poartă pancarte pe care scrie "Blinken, nu eşti binevenit aici" şi una cu triunghiuri roşii sub numele lui Blinken, la fel ca cele folosite în videoclipurile de propagandă ale Hamas despre atacurile asupra soldaţilor IDF.

Protestul a fost dispersat ulterior de forţele de securitate ale Autorităţii Palestiniene.

UPDATE Părinţii se plâng de condiţiile soldaţilor de observaţie care servesc la frontiera de nord

Părinţii recruţilor care servesc ca soldaţi de observaţie la graniţa de nord se plâng de condiţiile precare cu care se confruntă aceştia, pe măsură ce luptele se intensifică la graniţă.

Părinţii au declarat pentru postul public de televiziune Kan că soldaţii dorm în corturi în mijlocul iernii, au mucegai în duşurile în aer liber şi, uneori, mucegai în mâncare.

De asemenea, ei se plâng că în interiorul posturilor de observare, stau pe scaune rupte.

În plus, camera de siguranţă de la bază este prea mică pentru toţi soldaţii, spun părinţii.

"Cum se pot concentra asupra muncii lor în condiţii mai rele decât în închisoare?", spune un părinte.

Soldaţii sunt cheia pentru identificarea şi avertizarea cu privire la posibilele infiltrări transfrontaliere.

UPDATE Înalta Curte spune că Ben Gvir a încălcat hotărârea de a nu interveni în desfăşurarea protestelor poliţiei

Înalta Curte de Justiţie emite un ordin provizoriu prin care interzice ministrului Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, să dea ordine operaţionale forţelor de poliţie cu privire la modul în care acestea gestionează demonstraţiile şi la utilizarea forţei în timpul protestelor.

Instanţa a decis în martie că ministrul de extremă-dreapta nu are voie să emită astfel de ordine, iar astăzi constată că Ben Gvir a încălcat hotărârea.

Un apel a fost depus de grupuri pentru drepturile omului după ce Ben Gvir a încercat recent să blocheze un protest anti-război în Tel Aviv.

Instanţa a decis că Ben Gvir "trebuie să se abţină de la a da instrucţiuni operaţionale şi instrucţiuni poliţiei în ceea ce priveşte punerea în aplicare a politicii sale privind exercitarea dreptului la demonstraţie şi libertatea de protest".

Ministrul ultranaţionalist a fost acuzat în trecut că a încercat să reprime protestele în masă împotriva Guvernului - în special planurile sale de revizuire a sistemului judiciar - ordonând poliţiei să folosească metode mai dure de dispersare a mulţimii.

UPDATE Cabinetul de securitate se reuneşte la ora 19.00 pentru a discuta planurile pentru Gaza postbelică

Cabinetul de securitate se va reuni în această seară pentru a continua discuţiile privind planurile pentru Fâşia Gaza după război.

O reuniune anterioară pe această temă a fost anulată după ce discuţiile au degenerat într-un meci de strigăte, miniştrii atacându-l pe şeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, în legătură cu planurile sale de a investiga eşecurile militare care au dus la atacul din 7 octombrie al Hamas.

IDF afirmă că a lovit peste 150 de ţinte Hamas în ultima zi

IDF afirmă că trupele continuă să lupte cu Hamas în zona Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza şi Maghazi, în centrul Fâşiei, cu lovituri efectuate împotriva a peste 150 de ţinte aparţinând grupării teroriste în ultima zi.

În Maghazi, IDF afirmă că trupele Brigăzii Golani au dirijat lovituri aeriene asupra a numeroase operaţiuni ale Hamas şi au descoperit 15 puţuri de tunel.

În timpul unui raid asupra unui sit Hamas din zonă, IDF spune că soldaţii Golani au găsit lansatoare de rachete, rachete, drone şi explozibili.

Între timp, în Khan Younis, Divizia 98 a direcţionat lovituri aeriene asupra a peste 10 agenţi Hamas în zona lor de operaţiuni, precizează IDF.

Alţi zeci de agenţi Hamas au fost ucişi de unităţile Diviziei 98 în cursul zilei trecute.

De asemenea, în Khan Younis, rezervişti ai Brigăzii Kiryati au identificat un agent Hamas care a plantat un dispozitiv exploziv în apropierea unui drum folosit de trupe. Soldaţii au solicitat un raid aerian, ucigând agentul, precizează IDF.

Blinken tells Abbas Washington supports ‘tangible steps’ toward a Palestinian state

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici