Războiul Israel - Hamas. Forţele israeliene şi-au extins ofensiva terestră în interiorul Fâşiei Gaza pentru a include cel de-al doilea oraş ca mărime / Netanyahu spune că armata israeliană trebuie să menţină controlul în Fâşia Gaza după război

  • Benjamin Netanyahu a declarat că Forţele de Apărare Israeliene (IDF) ar trebui să menţină controlul pentru dezarmarea Fâşiei Gaza după război
  • Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că Hamas a violat femei şi le-a mutilat corpurile în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, citând supravieţuitori şi martori ai atacurilor.
  • Şeful ONU pentru ajutor umanitar spune că operaţiunile israeliene din sudul Fâşiei Gaza au creat o "situaţie apocaliptică"
2135 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Forţele israeliene şi-au extins ofensiva terestră în interiorul Fâşiei Gaza pentru a include cel de-al doilea oraş ca mărime / Netanyahu spune că armata israeliană trebuie să menţină controlul în Fâşia Gaza după război

Trupele israeliene a "eliminat terorişti" în Khan Younis

Forţele de Apărare israeliene au transmis, miercuri seară, o nouă actualizare privind ofensiva terestră în Fâşia Gaza şi au repetat că operează "în inima oraşului Khan Younis".

Armata israeliană a precizat că soldaţii "au ajuns în centrul oraşului Khan Yunis şi au început raiduri ţintite în inima oraşului", pe care l-a identificat ca fiind un simbol al dominaţiei militare şi administrative a Hamas.

"Soldaţii au eliminat terorişti, au distrus infrastructura teroristă şi au localizat arme", se arată în comunicat.

Forţele de apărare israeliene au anunţat pentru prima dată că s-au deplasat "în inima" oraşului Khan Younis ieri, despre care a spus că a fost cea mai "intensă" zi a operaţiunilor sale terestre de până acum.

Franţa va trimite un ajutor alimentar suplimentar în Gaza

Franţa a declarat că va trimite 600 de tone de ajutoare alimentare suplimentare pentru populaţia civilă din Gaza, a anunţat biroul ministrului de externe Catherine Colonna.

Biroul a declarat: "Franţa îşi va continua fără încetare eforturile pentru a ajuta populaţia civilă din Gaza".

Ofensiva aeriană şi terestră din ce în ce mai amplă a Israelului în sudul Fâşiei Gaza a strămutat alte zeci de mii de palestinieni şi a înrăutăţit condiţiile umanitare dezastruoase din teritoriu.

Organizaţiile caritabile de ajutorare avertizează că luptele împiedică distribuirea de alimente, apă şi medicamente.

ONU cere Israelului acces pentru o anchetă privind violenţele sexuale comise de Hamas

Şeful ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la acuzaţiile de violenţă sexuală comise de militanţii Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, solicitând Israelului să permită accesul echipei sale pentru a investiga.

"Acestea sunt acuzaţii foarte, foarte serioase şi trebuie să fie investigate, trebuie să fie documentate corespunzător", a declarat Volker Turk, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, într-o conferinţă de presă.

"Trebuie să se facă dreptate pentru victime", a spus el, subliniind că a cerut în repetate rânduri Israelului acces pentru a investiga aceste afirmaţii, fără a primi niciun răspuns.

Comentariile lui Turk au fost făcute pe fondul criticilor aduse ONU de oficiali israelieni şi de grupuri de apărare a drepturilor care acuză organismul mondial că închide ochii la natura de gen a unora dintre violenţele comise în timpul atacurilor din 7 octombrie asupra comunităţilor israeliene din apropierea Fâşiei Gaza.

Israelul extinde operaţiunile în al doilea oraş ca mărime din Gaza

Forţele israeliene şi-au extins ofensiva terestră în interiorul Fâşiei Gaza pentru a include cel de-al doilea oraş ca mărime. Hamas şi Jihadul Islamic au declarat pentru AFP că luptau cu trupele israeliene miercuri dimineaţă, în încercarea de a le împiedica să pătrundă în Khan Younis, despre care presa locală a raportat că se află sub un bombardament intens, cu tancuri israeliene care se apropie dinspre est.

Israelul le-a spus palestinienilor că nu va permite circulaţia civililor pe drumul Salah al-Din, care traversează Fâşia Gaza în secţiunile de la nord şi est de Khan Younis. În schimb, Israelul le cere rezidenţilor care se evacuează din nord să folosească o altă rută de-a lungu coastei, unde, potrivit acestuia, FDI va permite circulaţia.

Armata israeliană a declarat că a atacat aproximativ 250 de "ţinte teroriste" în Fâşia Gaza în ultima zi, inclusiv ceea ce a fost considerat a fi o activitate a Hamas în şcoli. 

Netanyahu spune că armata israeliană trebuie să menţină controlul pentru dezarmarea Fâşiei Gaza după război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că Forţele de Apărare Israeliene (IDF) ar trebui să menţină controlul pentru dezarmarea Fâşiei Gaza după război, respingând ideea că o forţă internaţională ar putea fi responsabilă pentru securitatea în Fâşia Gaza.

Nu este prima dată când Netanyahu a cerut controlul militar israelian postbelic în Gaza.

"Gaza trebuie să fie dezarmată. Şi pentru ca Gaza să fie dezarmată, există o singură forţă care poate asigura acest lucru, iar această forţă este IDF", a declarat Netanyahu marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

"Nicio forţă internaţională nu poate fi responsabilă pentru acest lucru", a spus el. "Am văzut ce s-a întâmplat în alte locuri unde forţele internaţionale au fost aduse în scopul dezarmării".

Şeful ONU pentru ajutor umanitar spune că ofensiva israeliană a creat o situaţie "apocaliptică" în Gaza

Şeful ONU pentru ajutor umanitar spune că operaţiunile israeliene din sudul Fâşiei Gaza au creat o "situaţie apocaliptică" şi au pus "efectiv capăt" efortului umanitar.

Martin Griffiths a declarat pentru cotidianul The Guardian că campania militară "trebuie să înceteze".

El a spus că efortul de ajutorare din sudul ţării nu mai este o "operaţiune semnificativă din punct de vedere statistic" şi că acum este doar "un petic pe o rană".

"Ar fi o iluzie pentru lume să creadă că oamenii din Gaza pot fi ajutaţi de operaţiunea umanitară în aceste condiţii", a declarat el pentru ziar.

"Este o situaţie apocaliptică acum, pentru că acestea sunt rămăşiţele unei naţiuni care sunt împinse într-un buzunar în sud".

Sunak îi transmite lui Netanyahu că este "dezamăgit" de eşecul armistiţiului din Gaza

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu eşecul armistiţiului de la Gaza într-o convorbire telefonică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu marţi, a declarat biroul său într-un comunicat de presă.

"Prim-ministrul a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în această după-amiază. El şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la întreruperea pauzei în luptele din Gaza, care a permis eliberarea ostaticilor", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

"Liderii au discutat despre eforturile urgente pentru a se asigura că toţi ostaticii rămaşi sunt eliberaţi în siguranţă şi pentru a permite tuturor cetăţenilor britanici rămaşi în Gaza să plece."

Departamentul de Stat al SUA: Israelul nu face suficient pentru a permite intrarea combustibilului şi a ajutoarelor în Gaza

Statele Unite au declarat marţi că Israelul trebuie să facă mai mult pentru a permite intrarea în Gaza a combustibilului şi a altor ajutoare, în timp ce ofensiva sa împotriva Hamas în partea de sud a enclavei se intensifică.

"Nu se face suficient în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unei conferinţe de presă. "Nivelul de asistenţă care intră nu este suficient. Trebuie să crească, iar noi am transmis acest lucru în mod clar guvernului Israelului", a spus Miller.

Biden spune că Hamas a violat şi mutilat femei în timpul atacului asupra Israelului

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat marţi că Hamas a violat femei şi le-a mutilat corpurile în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, citând supravieţuitori şi martori ai atacurilor, potrivit Reuters.

Vorbind la o strângere de fonduri politice în Boston, Biden a spus că în ultimele săptămâni au fost împărtăşite relatări de "cruzime inimaginabilă".

"Rapoarte despre femei violate, violate în mod repetat, şi despre corpurile lor mutilate în timp ce erau încă în viaţă, despre cadavre de femei care au fost profanate, despre teroriştii Hamas care au provocat cât mai multă durere şi suferinţă femeilor şi fetelor şi apoi le-au ucis. Este îngrozitor", a declarat Biden.

Preşedintele a cerut organizaţiilor internaţionale, societăţii civile şi persoanelor fizice să condamne violenţa sexuală "fără excepţie".

Poliţia israeliană investighează posibile infracţiuni sexuale comise de unele dintre cele câteva sute de persoane pe care le-a arestat după atacul din 7 octombrie. Ministerul israelian al Justiţiei a declarat că "victimele au fost torturate, abuzate fizic, violate, arse de vii şi dezmembrate".

Hamas neagă cu tărie acuzaţiile.

În timpul strângerii de fonduri, Biden a spus: "Toţi cei care sunt încă ţinuţi ostatici de Hamas trebuie să se întoarcă imediat la familiile lor. Nu ne vom opri".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici