Războiul Israel-Hamas. Blinken: 7 octombrie nu se mai poate repeta niciodată; preţul războiului pentru locuitorii din Gaza este "mult prea mare"; SUA lucrează pentru a găsi o cale de urmat / Israelul ucide liderul forţelor de elită Hezbollah / Blinken vrea potolirea spiritelor şi se întâlneşte cu liderii Israelului / La Cairo se reiau negocierile pentru eliberarea ostaticilor

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că face presiuni asupra Israelului să "iasă semnificativ" din Fâşia Gaza, după ce a fost întrerupt de protestatarii care cereau încetarea focului în timpul unui discurs electoral în Carolina de Sud.

3239 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Blinken: 7 octombrie nu se mai poate repeta niciodată; preţul războiului pentru locuitorii din Gaza este "mult prea mare"; SUA lucrează pentru a găsi o cale de urmat / Israelul ucide liderul forţelor de elită Hezbollah / Blinken vrea potolirea spiritelor şi se întâlneşte cu liderii Israelului / La Cairo se reiau negocierile pentru eliberarea ostaticilor

Sursă foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Monitorul operaţiunilor marine din Marea Britanie primeşte un raport privind activitatea dronelor în Marea Roşie, în apropiere de Yemen

Organizaţia United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) afirmă că a primit un raport privind o aeronavă fără pilot (UAS) în Marea Roşie, în apropiere de Yemen.

Houthis, susţinuţi de Iran, cunoscuţi oficial sub numele de Ansar Allah, au perturbat comerţul mondial prin atacuri asupra navelor comerciale în Marea Roşie începând din octombrie, la scurt timp după atacurile ucigaşe ale Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

UPDATE Blinken: Hamas ar fi putut pune capăt războiului pe 8 octombrie prin predarea şi eliberarea ostaticilor

Blinken spune că SUA doreşte ca "acest război să se încheie cât mai curând posibil. Au fost prea multe pierderi de vieţi omeneşti, prea multă suferinţă, dar este vital ca Israelul să îşi atingă obiectivele sale foarte legitime de a se asigura că ziua de 7 octombrie nu se va mai putea repeta niciodată. Credem că au făcut progrese considerabile spre acest obiectiv".

El aruncă toată vina pentru suferinţa din război direct pe Hamas: "În acelaşi timp, este foarte important să ne amintim că toată lumea are de făcut alegeri, iar asta include şi Hamas. Hamas ar fi putut pune capăt la 8 octombrie dacă nu s-ar fi ascuns în spatele civililor, dacă ar fi depus armele, dacă s-ar fi predat, dacă ar fi eliberat ostaticii. Niciuna dintre aceste suferinţe nu s-ar fi întâmplat dacă Hamas nu ar fi făcut ceea ce a făcut pe 7 octombrie şi dacă ar fi luat decizii diferite după aceea."

"Şi, din nou, acest lucru s-ar putea termina mâine dacă Hamas ia aceste decizii", spune el la conferinţa de presă de la Tel Aviv.

În ceea ce priveşte normalizarea şi integrarea, el spune că unele ţări pe care le-a vizitat au luat deja măsuri pentru a normaliza legăturile cu Israelul, iar altele sunt interesate să facă acest lucru - dar nu "în detrimentul unui orizont politic pentru palestinieni şi, în cele din urmă, al unui stat palestinian". Dimpotrivă", subliniază el, "această piesă trebuie să facă parte din orice efort de integrare, orice efort de normalizare. Acest lucru a fost, de asemenea, foarte clar în conversaţiile mele pe parcursul acestei călătorii, inclusiv în Arabia Saudită."

Statele Unite şi liderii cu care s-a întâlnit în această călătorie, conchide el, "susţin guvernarea palestiniană, care s-a alăturat, din Gaza şi Cisiordania, şi o cale spre un stat".

UPDATE Escaladarea, un război mai amplu "nu este în interesul nimănui", afirmă Blinken la Tel Aviv

Răspunzând la o întrebare despre Gaza după război şi despre crearea unui stat palestinian, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că multe ţări din regiune sunt pregătite să investească în reconstrucţia şi securitatea Gaza, precum şi în sprijinirea palestinienilor şi a guvernării acestora, dar că pentru ele este esenţial să existe o "cale clară" către un stat palestinian.

"Opinia pe care şi-au exprimat-o este că, esenţială pentru a pune capăt, odată pentru totdeauna, ciclului de violenţă care nu va face decât să se repete la un moment dat în viitor, este realizarea drepturilor palestinienilor. Acesta a fost un mesaj foarte clar pe care l-am auzit peste tot pe unde am fost."

De asemenea, el spune că a auzit "un angajament de a lua măsurile necesare" pentru "a da Israelului încredere în securitatea sa". Iar acesta este un lucru nou în ultimii ani şi foarte puternic: voinţa, angajamentul multor ţări vecine nu numai de a trăi în pace cu Israelul, ci şi de a avea cu adevărat o regiune mai integrată, în care toată lumea să se simtă în siguranţă, inclusiv Israelul".

Există o "oportunitate potenţial puternică" în viitor, dar aceasta va necesita decizii şi alegeri dificile, spune el.

Întrebat despre faptul că Israelul reţine veniturile fiscale pe care le colectează în numele AP, Blinken spune că "acestea sunt veniturile lor". AP "ar trebui să le aibă".
El spune că AP are nevoie de bani pentru a-şi plăti oamenii, dintre care unii fac o muncă esenţială în Cisiordania. El citează forţele de securitate ale AP, despre care spune că încearcă să menţină pacea, securitatea şi stabilitatea în Cisiordania - iar acest lucru este "profund în interesul Israelului".

În "viitoarea guvernare a Gazei", după conflict, adaugă el, "bineînţeles că oamenii trebuie să fie plătiţi".

Răspunzând la o întrebare despre posibila extindere a conflictului, Blinken spune că aliaţii regionali i-au spus că "escaladarea nu este în interesul nimănui".

"Nimeni nu vrea să vadă mai multe fronturi deschise în acest conflict", adaugă el, spunând că "ţările din regiune îşi folosesc influenţa pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla".

"Susţinem cu tărie propunerea că israelienii trebuie să cunoască securitatea pentru a se putea întoarce la casele lor din nordul Israelului", spune Blinken.

"În egală măsură, noi credem şi guvernul Israelului crede că calea diplomatică este cea mai bună cale de a obţine această securitate", continuă el.

"Dacă forţele noastre sunt ameninţate sau atacate, vom lua măsurile adecvate, vom răspunde", promite Blinken, după ce a fost întrebat despre atacurile asupra trupelor americane din regiune.

UPDATE Blinken se întâlneşte cu familiile ostaticilor israeliano-americani, transmiţând optimism cu privire la eliberare 

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu familiile ostaticilor americano-israelieni ai grupării teroriste Hamas în timpul unei vizite efectuate astăzi în Israel, transmiţând un oarecare optimism în privinţa unui posibil acord de eliberare, relatează Channel 12.

Blinken a îndemnat familiile să continue să apară în mass-media, să vorbească cu oficiali şi să organizeze evenimente pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la situaţia dificilă a ostaticilor, spunându-le că aceste activităţi ajută, potrivit raportului.

UPDATE Blinken: 7 octombrie nu se mai poate repeta niciodată; preţul războiului pentru locuitorii din Gaza este "mult prea mare"; SUA lucrează pentru a găsi o cale de urmat

La începutul conferinţei sale de presă de la Tel Aviv, secretarul de stat american Antony Blinken începe prin a face o paralelă între Israel şi palestinienii care resimt efectele războiului.

El vorbeşte despre familiile ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, pentru care fiecare minut în care sunt despărţite de cei dragi "este o eternitate", şi se referă la sutele de mii de civili din Gaza care se confruntă cu "o insecuritate alimentară acută". El spune că israelienii şi palestinienii au pierdut "persoane iubite nevinovate".

"Continuăm să fim alături de Israel pentru a ne asigura că ziua de 7 octombrie nu se va mai putea repeta", subliniază el, şi subliniază imperativele de a aduce acasă ostaticii rămaşi, de a "aborda criza umanitară", de a "întări protecţia civililor din Gaza" şi de a "împiedica extinderea conflictului".

SUA "lucrează de urgenţă pentru a forja o cale către o pace şi o securitate durabile în această regiune", afirmă el.

El spune că acuzaţia de genocid împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie distrage atenţia de la toate aceste eforturi.

În plus, acuzaţia de genocid adusă de Africa de Sud la CIJ este "lipsită de temei", spune el, numind-o "deosebit de jignitoare" deoarece "Hamas, Hezbollah, Houthis şi susţinătorul lor, Iranul, continuă să îndemne în mod deschis la anihilarea Israelului şi la uciderea în masă a evreilor".

Oriunde s-a oprit în regiune, spune Blinken, liderii pe care i-a întâlnit au subliniat îngrijorarea lor cu privire la extinderea conflictului şi toţi s-au angajat să îşi folosească influenţa pentru a încerca "să împiedice escaladarea acestuia şi să descurajeze deschiderea de noi fronturi".

Toţi liderii şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la "situaţia umanitară dezastruoasă şi la numărul de civili ucişi în Gaza".

El recunoaşte că lupta împotriva Hamas, care se ascunde printre civili şi "trage din şcoli şi spitale", face ca lupta cu Hamas să fie "incredibil de dificilă" pentru Israel. "Dar preţul zilnic al victimelor din Gaza, în special al copiilor, este mult prea mare".

Israelul a făcut progrese în ceea ce priveşte aducerea de ajutoare în Gaza, dar "90% din populaţia din Gaza continuă să se confrunte cu o insecuritate alimentară acută, potrivit Naţiunilor Unite", spune el.

"Mai multă hrană, mai multă apă, mai multe medicamente şi alte bunuri esenţiale" trebuie să ajungă în Gaza şi trebuie să ajungă la oamenii care au nevoie de ele, adaugă el, subliniind în acelaşi timp că Israelul trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a permite ca ajutoarele să circule "în siguranţă şi securitate" prin Gaza.

El salută "rolul indispensabil" al ONU în soluţionarea nevoilor umanitare din Gaza. "Pur şi simplu nu există alternativă", spune el.

El spune că Israelul a făcut "progrese semnificative" în campania sa militară, menţionând totodată că Israelul trece la o nouă fază de "intensitate mai mică" în nordul Fâşiei Gaza şi îşi reduce forţele în această zonă.

El spune că el şi gazdele sale israeliene au convenit asupra unui nou plan conform căruia ONU va efectua "o misiune de evaluare" pentru a determina ce trebuie făcut pentru a "permite palestinienilor strămutaţi să se întoarcă în siguranţă la casele lor din nord".

"Acum, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte", spune el, citând obstacole "serioase în materie de securitate, infrastructură şi umanitare". Dar această misiune de evaluare a ONU va începe procesul.

"Civilii palestinieni trebuie să se poată întoarce acasă de îndată ce condiţiile permit", spune el, adăugând că aceştia "nu trebuie să fie presaţi să părăsească Gaza". Blinken spune că i-a spus lui Netanyahu că "Statele Unite resping fără echivoc orice propunere care pledează pentru colonizarea palestinienilor în afara Fâşiei Gaza" şi că premierul "mi-a reafirmat astăzi că aceasta nu este politica guvernului israelian".

În ceea ce priveşte graniţa de nord şi atacurile Hezbollah, spune el, SUA este alături de Israel pentru a se asigura că graniţa de nord este sigură şi se angajează să găsească o soluţie diplomatică care să evite escaladarea "şi să permită familiilor să se întoarcă la casele lor - să trăiască în siguranţă în nordul Israelului şi în sudul Libanului."

Blinken spune că toţi aliaţii regionali ai Americii cu care s-a întâlnit în această călătorie i-au spus că pacea cu Israelul este realizabilă, că "sunt gata să susţină o soluţie durabilă care să pună capăt ciclului de violenţă de lungă durată şi să asigure securitatea Israelului", dar au subliniat că aceasta ar putea veni doar printr-o "abordare regională integrată, care să includă calea către un stat palestinian".

"Aceste obiective sunt realizabile, dar numai dacă sunt urmărite împreună", spune el. "Această criză a clarificat faptul că nu se poate avea unul fără celălalt şi nu se poate atinge niciunul dintre obiective fără o abordare integrată, regională."

"Pentru ca acest lucru să fie posibil", continuă el, "Israelul trebuie să fie un partener pentru liderii palestinieni care sunt dispuşi să îşi conducă poporul în a trăi cot la cot în pace cu Israelul şi ca vecini. Iar Israelul", spune el, "trebuie să înceteze să ia măsuri care subminează capacitatea palestinienilor de a se guverna singuri în mod eficient".

El face referire la "violenţa extremistă a coloniştilor desfăşurată cu impunitate, la extinderea coloniilor, la demolări şi evacuări", despre care spune că toate acestea îngreunează realizarea unei păci şi a unei securităţi durabile pentru Israel."

El spune că Autoritatea Palestiniană trebuie, de asemenea, "să se reformeze, să îşi îmbunătăţească guvernarea" - şi spune că va ridica aceste probleme mâine cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

"Dacă Israelul doreşte ca vecinii săi arabi să ia deciziile dificile necesare pentru a contribui la asigurarea securităţii sale durabile, liderii israelieni vor trebui să ia ei înşişi decizii dificile", spune Blinken.

Prietenia dintre naţiunile noastre este "cu adevărat excepţională", spune el. Iar această prietenie şi acest angajament "ne cer să fim cât se poate de direcţi în momentele în care mizele sunt cele mai mari, când alegerile contează cel mai mult". Acesta este unul dintre aceste momente".

Translated with DeepL.com (free version)

UPDATE Regele Iordaniei va găzdui un summit pe tema Gaza cu Sissi al Egiptului şi Abbas al AP

Regele Abdullah al Iordaniei va organiza miercuri un summit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sissi şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a discuta despre "evoluţiile grave" din Fâşia Gaza, relatează agenţia iordaniană de presă de stat.

UPDATE 7 soldaţi răniţi în luptele cu Hamas în clădirea Khan Younis

IDF difuzează imagini care arată trupe din Batalionul 101 al Brigăzii de Paraşutişti care se luptă cu bărbaţi înarmaţi ai Hamas în interiorul unei clădiri din Khan Younis, în sudul Gaza.

Potrivit IDF, agenţi Hamas au deschis focul din mai multe clădiri în care opera Batalionul 101.

Paraşutiştii au solicitat atacuri aeriene şi bombardamente cu tancuri împotriva clădirilor, ucigând mulţi dintre atacatori.

Soldaţii au intrat apoi în clădiri pentru a scana orice potenţial supravieţuitor al agenţilor operativi. Într-una dintre clădiri, cel puţin doi bărbaţi înarmaţi erau încă ascunşi, afirmă IDF.

Soldaţii s-au luptat cu luptătorii Hamas rămaşi, ucigându-i.

Şapte soldaţi ai batalionului au fost răniţi, iar un câine al unităţii canine Oketz a fost ucis în timpul luptelor, precizează IDF.

UPDATE Întâlnirea lui Blinken cu Netanyahu a fost "tensionată", decalajele dintre SUA şi Israel privind perspectivele de război sunt tot mai mari

Întâlnirea îndelungată, de unu la unu, a premierului Benjamin Netanyahu cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a avut loc astăzi, a fost "tensionată", relatează Channel 12.

Biroul primului ministru nu a publicat un rezumat al întâlnirii, aşa cum face de obicei, ceea ce poate indica discordia.

Decalajele privind perspectivele dacă războiul dintre SUA şi Israel este din ce în ce mai mare, iar Washingtonul îşi pierde răbdarea, potrivit raportului Canal 12.

UPDATE O anchetă a IDF a constatat că un bombardament asupra unui tanc a cauzat explozia care a dus la moartea a 6 ingineri de luptă

Potrivit anchetei iniţiale a IDF cu privire la explozia mortală din Bureij, care a dus la moartea a şase ingineri de luptă, explozia timpurie a unui sistem de tuneluri destinat demolării a fost cauzată de un bombardament de tancuri.

Geniştii de luptă pregătiseră tunelul pentru demolare, echipând pasajele subterane cu explozibili.

Cu o jumătate de oră înainte de momentul în care trebuia să aibă loc detonarea, un tanc staţionat lângă cordonul de detonare a tras un obuz asupra unei clădiri din apropiere, după ce a identificat o mişcare suspectă.

Potrivit anchetei, cordonul detonant a fost cumva activat ca urmare a exploziei de la obuzul tancului şi a dus la explozia masivă prematură a sistemului de tuneluri în timp ce inginerii de luptă încă lucrau la pregătirea acestuia pentru demolare.

UPDATE Ministrul cabinetului de război Gantz îi spune lui Blinken că Israelul s-a angajat să elimine Hamas ca ameninţare 

Ministrul cabinetului de război, Benny Gantz, a transmis pe Twitter că a subliniat în cadrul întâlnirii sale de astăzi cu secretarul de stat american Antony Blinken că "Israelul este angajat să finalizeze sarcina de a elimina ameninţarea Hamas în sud şi de a aduce o schimbare a situaţiei în nordul ţării pentru a permite întoarcerea locuitorilor".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, spune că Blinken - pe lângă faptul că a discutat cu Gantz despre eliberarea ostaticilor şi despre dezmembrarea infrastructurii teroriste a Hamas - "a subliniat necesitatea urgentă de a proteja vieţile civililor şi de a accelera livrarea de ajutor umanitar către palestinienii din Gaza, inclusiv printr-un mecanism eficient de deconfliction".

UPDATE 5 rachete lansate spre Sderot din Gaza; nu s-au raportat imediat răniţi sau pagube materiale

Cinci rachete au fost lansate asupra oraşului Sderot în ultimul baraj din Fâşia Gaza, potrivit municipalităţii.

Nu au fost raportate impacturi în oraş, deoarece rachetele au fost toate interceptate sau au aterizat în zone deschise.

UPDATE IDF loveşte ţinte Hezbollah în sudul Libanului; gruparea teroristă confirmă moartea şefului dronelor

IDF afirmă că a efectuat lovituri aeriene asupra mai multor ţinte Hezbollah din sudul Libanului.

În Kafr Kila, avioanele au lovit mai multe situri Hezbollah, iar în Yaroun, un avion de luptă a lovit infrastructura aparţinând grupării teroriste, potrivit IDF.

Acesta afirmă că trupele au bombardat, de asemenea, zone din sudul Libanului cu artilerie, probabil pentru a zădărnici atacurile planificate ale Hezbollah.

Mai multe rachete şi rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului în ultima oră, precum şi o serie de "ţinte aeriene ostile", potrivit IDF.

IDF spune că una dintre ţintele aeriene a fost doborâtă de apărarea aeriană, iar "toate evenimentele s-au încheiat".

Între timp, Hezbollah confirmă moartea lui Ali Hussein Barji, un comandant de rang înalt vizat de o presupusă lovitură israeliană în cursul zilei de astăzi.

Barji, cel de-al 158-lea membru Hezbollah cu nume ucis în confruntările transfrontaliere din 8 octombrie, a fost în spatele mai multor atacuri cu drone asupra nordului Israelului.

UPDATE Gallant îi spune lui Blinken că Israelul va intensifica operaţiunile în zona Khan Younis până la găsirea liderilor Hamas

Ministrul apărării Yoav Gallant se întâlneşte la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken şi îi spune acestuia că Israelul îşi va intensifica operaţiunile în regiunea Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza până când liderii Hamas vor fi găsiţi şi ostaticii israelieni vor fi eliberaţi.

Potrivit unui proces-verbal al întâlnirii, Gallant l-a informat pe Blinken cu privire la evoluţia războiului şi a remarcat "schimbările în tacticile de luptă" ale Israelului în nordul Fâşiei Gaza, unde armata a redus o parte din lupte din cauza controlului operaţional.

Gallant "a subliniat că operaţiunile din regiunea Khan Younis se vor intensifica şi vor continua până când conducerea Hamas va fi detectată, iar ostaticii israelieni se vor întoarce acasă în siguranţă", se arată în nota de lectură.

Ministrul apărării a discutat, de asemenea, despre tensiunile regionale cu Blinken şi despre atacurile iraniene prin intermediul reprezentanţilor săi.

"O creştere a presiunii exercitate asupra Iranului este critică şi poate preveni escaladarea regională în arene suplimentare", i-a spus Gallant lui Blinken.

El a declarat că principala prioritate a Israelului în prezent este de a permite întoarcerea locuitorilor în nordul Israelului, unde luptele cu Hezbollah s-au intensificat pe fondul temerilor legate de o conflagraţie mai amplă.

UPDATE Libanul este pregătit pentru discuţii privind stabilitatea frontierelor pe termen lung, afirmă premierul

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a declarat marţi unui oficial de rang înalt al Naţiunilor Unite că ţara sa este pregătită pentru discuţii privind stabilitatea pe termen lung la graniţa de sud cu Israelul.

Biroul lui Mikati afirmă într-o declaraţie că acesta s-a întâlnit la Beirut cu secretarul general adjunct al ONU pentru operaţiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix, pentru a reitera "disponibilitatea Libanului de a intra în negocieri pentru a realiza un proces de stabilitate pe termen lung în sudul Libanului", de-a lungul graniţei cu Israelul.

"Căutăm o stabilitate permanentă şi solicităm o soluţie paşnică de durată - dar, în schimb, primim avertismente prin intermediul trimişilor internaţionali cu privire la un război în Liban", a declarat Mikati.

Violenţele au forţat evacuarea a zeci de mii de persoane de ambele părţi şi au generat temeri că conflictul ar putea lua amploare.

Israelul a declarat că dă o şansă diplomaţiei pentru a împiedica Hezbollah să tragă asupra oamenilor care locuiesc în nordul său şi pentru a împinge Hezbollah înapoi de la graniţă, avertizând că, în caz contrar, armata israeliană va lua măsuri pentru a atinge aceste obiective.

Hezbollah a declarat că nu urmăreşte un război la scară largă, dar că nu se va abţine dacă Israelul va începe unul.

Declaraţia lui Mikati nu a specificat tipul de negocieri la care Libanul ar fi deschis, inclusiv dacă acestea ar fi directe sau mediate.

UPDATE Trupele descoperă arme în şi în jurul Universităţii Islamice din Gaza din Khan Younis

IDF publică noi imagini cu Brigada Givati care operează în sudul Fâşiei Gaza.

Acesta precizează că soldaţii de infanterie au făcut un raid la Universitatea Islamică din Khan Younis, care era folosită de Hamas.

Potrivit IDF, trupele au găsit puşti de asalt şi alte echipamente militare în sălile de clasă.

În zona care înconjoară universitatea, spune IDF, trupele au găsit zeci de depozite de arme în care erau stocate peste 100 de mortiere, dispozitive explozive, grenade şi hărţi folosite de agenţii Hamas.

UPDATE Blinken îi transmite lui Netanyahu să evite "noi pagube civile" în Gaza şi doreşte un eventual stat palestinian

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, îi transmite premierului Benjamin Netanyahu că forţele sale trebuie să evite să provoace şi mai multe daune civililor din Gaza, informează Departamentul de Stat.

"Secretarul de stat a reafirmat sprijinul nostru pentru dreptul Israelului de a împiedica repetarea atacurilor teroriste din 7 octombrie şi a subliniat importanţa evitării de a provoca noi daune civile şi de a proteja infrastructura civilă din Gaza", a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, referitor la discuţiile de astăzi dintre Blinken şi Netanyahu.

Blinken şi Netanyahu au discutat, de asemenea, despre "eforturile în curs de desfăşurare pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi şi despre importanţa creşterii nivelului de asistenţă umanitară care ajunge la civilii din Gaza", precizează Miller.

"Secretarul a reiterat necesitatea de a asigura o pace durabilă şi sustenabilă pentru Israel şi pentru regiune, inclusiv prin realizarea unui stat palestinian", precizează el.

UPDATE Bază militară israeliană atacată cu drone de Hezbollah

UPDATE Ben Gvir către Blinken: "Nu este momentul să vorbim cu blândeţe cu Hamas"

Ministrul de extremă-dreapta al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, adresează un tweet în limba engleză secretarului de stat american în vizită Antony Blinken, spunând: "nu este momentul să vorbim încet cu Hamas, este timpul să folosim acel băţ mare".

Parafrazarea lui Ben Gvir a citatului menţionat adesea, al preşedintelui american Theodore Roosevelt vine în contextul în care Blinken se află în Israel şi se întâlneşte cu înalte personalităţi guvernamentale în încercarea de a pune capăt luptelor intense din Fâşia Gaza şi de a îmbunătăţi accesul la ajutorul umanitar în enclava condusă de Hamas.

Atât Ben Gvir, cât şi ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, de asemenea deputat de extremă dreapta, s-au înfuriat împotriva declaraţiilor făcute de înalţi oficiali israelieni în ultimele zile, potrivit cărora IDF trece de la operaţiunile de mare impact la o fază de război de intensitate mai redusă.

Ben Gvir a ripostat, de asemenea, la condamnarea de către SUA a apelului său (şi al lui Smotrich) de a reinstala palestinienii în afara Gazei, declarând săptămâna trecută că, deşi admiră Statele Unite, "noi nu suntem o altă stea în steagul american".

UPDATE Şeful dronelor Hezbollah din sudul Libanului a fost ucis într-un atac israelian declarat

Un comandant de rang înalt al Hezbollah, responsabil pentru zeci de atacuri cu drone asupra nordului Israelului în ultimele luni, inclusiv pentru atacul de astăzi asupra cartierului general al Comandamentului de Nord al IDF din Safed, a fost ucis într-un atac aerian israelian în sudul Libanului, a aflat The Times of Israel.

Ali Hussein Barji, comandantul forţelor aeriene ale Hezbollah din sudul Libanului, a fost lovit într-o maşină în oraşul Khirbet Selm, cu câteva momente înainte de înmormântarea din apropiere a comandantului de rang înalt al Hezbollah, Wissam al-Tawil, care a fost ucis ieri.

IDF nu a emis un comentariu oficial cu privire la atac.

UPDATE Alte alerte de invazie a avioanelor ostile răsună în oraşele din nordul ţării

Alte câteva valuri de alerte de invazie a avioanelor ostile răsună în diferite comunităţi din nord, în ceea ce a devenit o zi deosebit de încinsă pentru luptele de la graniţa cu Libanul.

Nu există detalii imediate cu privire la aceste incidente. Unele dintre sirenele similare care au sunat mai devreme în cursul zilei s-au dovedit a fi alarme false.

UPDATE Întâlnirea Blinken-Netanyahu are loc la Tel Aviv

Premierul Benjamin Netanyahu se întâlneşte cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv. Potrivit biroului premierului, Blinken se va întâlni cu cabinetul de război al Israelului la scurt timp după această întrevedere.

UPDATE IDF: 40 de membri Hamas ucişi în Khan Younis

Armata israeliană a anunţat extinderea ofensivei sale terestre în Gaza, în oraşul Khan Younis, cu atacuri în care au murit în jur de 40 de membri Hamas şi au fost localizate tuneluri şi arme, scăzând în acelaşi timp intensitatea ofensivei sale în nordul Fâşiei. „În ultima zi, trupele au extins operaţiunile terestre în Khan Younis şi au efectuat atacuri în care au fost ucişi aproximativ 40 de terorişti. În plus, au fost găsite tuneluri şi arme majore teroriste, inclusiv 12 puşti AK-47, patru lansatoare RPG încărcate, zeci de grenade, cartuşe şi veste militare”, a spus un purtător de cuvânt al armatei.

Armata a mai declarat că a efectuat un „raid selectiv” asupra unui complex militar din Khan Yunis, unde a ucis un miliţian înarmat cu o puşcă AK-47. În centrul enclavei, în timpul unei operaţiuni în tabăra de refugiaţi Maghazi, un avion de luptă israelian „a ucis o celulă teroristă” din brigada taberei centrale Hamas. „Marina israeliană a atacat, de asemenea, poziţii militare, spaţii de depozitare şi nave folosite de forţele navale Hamas”, se arată într-un comunicat militar.

Armata israeliană îşi concentrează acum ofensiva în centrul şi sudul Fâşiei, unde şi-a extins operaţiunile terestre la începutul lunii decembrie, deoarece singurul armistiţiu dintre Israel şi Hamas a fost întrerupt, fiind cel care a permis schimbul de ostatici cu prizonierii palestinieni.

UPDATE Rudele ostaticilor vor să blocheze trecerea Kerem

Rudele ostaticilor israelieni din Gaza se îndreaptă spre trecerea Kerem Shalom cu intenţia de a bloca locul de unde intră zilnic ajutorul umanitar pentru populaţia enclavei palestiniene. Acţiunea – potrivit presei – este un protest împotriva Hamas care împiedică Crucea Roşie să viziteze ostaticii, să înţeleagă condiţiile acestora şi să le ofere ajutor medical şi umanitar. Shai Wenkert - tatăl lui Omer, un ostatic în vârstă de 22 de ani - a spus pentru Ynet că, din 7 octombrie, fiul său „nu a văzut un medic, nici nu a primit medicamente şi nu este posibil ca sute de camioane să intre acum în Gaza”.

UPDATE Delegaţia israeliană la Cairo va relua discuţiile despre ostatici

O delegaţie de oficiali israelieni de securitate a sosit la Cairo pentru a relua negocierile privind eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza. Acest lucru a fost anunţat de ziarul din Qatar cu sediul la Londra, al Araby al Jadeed, citat de Haaretz.

UPDATE Blinken a venit în Israel

În timp ce războiul dintre Israel şi Hamas continuă să provoace moarte şi disperare în Gaza, dar şi în Cisiordania şi sudul Libanului, şeful diplomaţiei americane a aterizat aseară la Tel Aviv, unde astăzi se va întâlni cu liderii politici şi militari ai Israelului pentru a încerca pentru a limita extinderea conflictului prin împingerea pentru de-escaladare. În această dimineaţă, o delegaţie israeliană s-a întors la Cairo pentru a negocia cu privire la ostatici, dar ieri atacurile israeliene din Siria şi Liban au provocat moartea a doi lideri ai Hamas şi Hezbollah, dar armata statului evreiesc a anunţat că a trecut la o intervenţie mai „chirurgicală”.

UPDATE Alţi 4 soldaţi ucişi în Gaza, sunt 180 de la începutul operaţiunii la sol

Încă patru soldaţi israelieni au fost ucişi în Gaza, ridicând la 180 numărul total de soldaţi ucişi de la începutul operaţiunii la sol în Fâşie de la sfârşitul lunii octombrie. Acest lucru a fost anunţat de Forţele de Apărare Israelului.

UPDATE Blinken promite să transmită mesajele liderilor arabi către guvernul Israelului

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că va transmite Israelului mesajele pe care le-a auzit de la liderii arabi în ultimul său turneu în Orientul Mijlociu.

Blinken a declarat că a găsit lideri din Orientul Mijlociu determinaţi să împiedice extinderea conflictului dintre Israel şi Hamas din Gaza.

În urma vizitelor efectuate în Turcia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită în ultimele zile, Blinken a declarat că a realizat amploarea provocărilor, adăugând că "nimeni nu crede că se va întâmpla ceva peste noapte".

UPDATE Blinken a aterizat în Israel pentru ultima rundă a turneului regional

Secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat luni seara la Tel Aviv pentru discuţii cu liderii israelieni.

Aceasta este cea de-a patra călătorie a lui Blinken în Israel de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.

UPDATE Israelul afirmă că a ucis "un personaj-cheie" din Siria aflat în spatele atacurilor cu rachete ale Hamas

Israelul a ucis o "figură centrală" din Siria care era responsabilă pentru atacurile cu rachete ale Hamas împotriva Israelului, potrivit IDF.

"IDF l-a eliminat pe Hassan Hakashah în Beit Jinn, în Siria. El era o figură centrală responsabilă pentru rachetele lansate de Hamas de pe teritoriul sirian spre Israel în ultimele săptămâni", a declarat armata.

"Nu vom permite terorismul de pe teritoriul sirian şi vom considera Siria responsabilă pentru toate activităţile care emană de pe teritoriul său".

ŞTIREA INIŢIALĂ

"Le înţeleg pasiunea", a spus Biden despre protestatari, la scurt timp după ce şi-a început discursul. "Am lucrat în linişte cu guvernul israelian pentru a-i determina să reducă (atacurile - n.r.) şi să iasă semnificativ din Gaza. Fac tot ce pot în acest sens", a declarat preşedintele american.

Apelurile protestatarilor pentru încetarea focului au durat câteva secunde, înainte de a fi înăbuşite de scandările din partea restului audienţei care îi cerea lui Biden să câştige "încă patru ani" de mandat la alegerile din 2024.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici