LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Lupte violente în Fâşia Gaza: numărul morţilor a depăşit 18.000 / Alarmă ONU: Este o catastrofă umanitară în Gaza / Grevă generală în Cisiordania: se cere încetarea imediată a focului / Italia, Germania şi Franţa, către UE: spunem Da sancţiunilor împotriva Hamas

  • Lupte violente între armata israeliană şi Hamas în Gaza şi Khan Yunis.
  • Peste 100 de militari israelieni ucişi de la începutul operaţiunii din Gaza.
  • Ultimul mesaj venit din partea teroriştilor pune condiţii trupelor israeliene.
11353 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Lupte violente în Fâşia Gaza: numărul morţilor a depăşit 18.000 / Alarmă ONU: Este o catastrofă umanitară în Gaza / Grevă generală în Cisiordania: se cere încetarea imediată a focului / Italia, Germania şi Franţa, către UE: spunem Da sancţiunilor împotriva Hamas

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Grevă generală în Cisiordania: încetarea focului imediat

Magazine, şcoli şi birouri guvernamentale au fost închise în Cisiordania în ziua grevei generale, pentru a protesta împotriva conflictului din Fâşia Gaza, care a intrat sub controlul Hamas în 2007. Operaţiunile militare israeliene au fost în desfăşurare în enclava palestiniană încă dinainte de atacul din 7 octombrie. Lucrătorii din transportul public, băncile şi universităţile s-au alăturat grevei generale. Scopul este de a sprijini cererile de încetare a focului.

Belgia: Interziceţi coloniştii israelieni violenţi în Schengen

„Suntem îngrijoraţi de situaţia din Cisiordania. Potrivit Naţiunilor Unite, situaţia este extrem de îngrijorătoare. Anterior, existau mai mult sau mai puţin trei acte de violenţă pe zi. Acum suntem la şapte acte de violenţă pe zi, comise de colonişti extremişti şi violenţi. Belgia a decis să ia măsuri pentru a interzice coloniştii violenţi de pe teritoriul său, dar pentru ca această măsură să fie eficientă, în această după-amiază voi susţine necesitatea denunţării şi interzicerii coloniştilor violenţi în tot spaţiul Schengen”. Acest lucru a spus ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, în marginea Consiliului Afaceri Externe.

UPDATE Germania "se aşteaptă" ca Israelul să "provoace mai puţine victime civile" în Fâşia Gaza

Germania se aşteaptă ca Israelul să îşi adapteze strategia militară pentru a preveni mai bine suferinţa în rândul civililor palestinieni, a declarat luni ministrul de Externe Annalena Baerbock, adăugând că prea mulţi au devenit deja victime ale conflictului.

"Ne aşteptăm ca Israelul (...) să permită mai mult ajutor umanitar, în special în nord, ca acţiunile sale militare să fie mai bine ţintite şi să provoace mai puţine victime civile", a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă la Dubai, în marja summitului COP28 al ONU privind clima.

"Întrebarea privind modul în care Israelul duce această bătălie este esenţială pentru perspectiva unei soluţii politice", a spus ea.

UPDATE Singurul lucru pe care Iranul şi Israelul îl au în comun: nu cred într-o soluţie cu două state

Singurul lucru pe care Iranul şi Israelul îl au în comun este că ambele nu cred într-o soluţie cu două state, a declarat luni ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, la un forum internaţional de la Doha.

În timpul forumului, Amirabdollahian a reiterat propunerea Iranului de a organiza un referendum pentru a determina soarta Palestinei, în care doar descendenţii celor care au trăit acolo înainte de 1948 să poată vota.

Majoritatea ţărilor susţin public crearea unui stat palestinian separat, alături de Israel. Criticii politicii israeliene spun că acţiunile Israelului sunt menite să facă acest lucru imposibil.

UPDATE Adunarea Generală a ONU se va reuni marţi pentru a discuta despre criza umanitară din Fâşia Gaza

Adunarea Generală a ONU se va reuni marţi pentru a discuta despre criza umanitară din Fâşia Gaza, au declarat oficiali şi diplomaţi, după ce săptămâna trecută Statele Unite au blocat o rezoluţie a Consiliului de Securitate pentru o încetare a focului.

O reuniune extraordinară a Adunării Generale a fost convocată pentru marţi după-amiază de către reprezentanţii Egiptului şi ai Mauritaniei "în calitatea lor de preşedinte al Grupului arab şi preşedinte al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică", a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Adunării.

Potrivit unor surse diplomatice, Adunarea Generală, ale cărei rezoluţii nu au caracter obligatoriu, ar putea vota în cadrul reuniunii un text pentru o rezoluţie de încetare a focului.

Un proiect de text văzut de AFP urmează îndeaproape limbajul rezoluţiei Consiliului de Securitate, la care s-a opus vineri SUA, "exprimând o gravă îngrijorare cu privire la situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza".

Acesta solicită "o încetare imediată a focului", precum şi "eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor".

UPDATE Zeci de luptători Hamas s-au predat forţelor israeliene

Zeci de luptători Hamas s-au predat soldaţilor israelieni, au afirmat Forţele de Apărare ale Israelului.

Armata israeliană susţine că a reţinut un număr tot mai mare de bărbaţi palestinieni pentru interogatoriu, pe măsură ce îşi continuă operaţiunea în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că au fost efectuate arestări în două bastioane Hamas, Jabalia şi Shijaiyah.

Cei despre care se crede că sunt membri Hamas sunt luaţi pentru investigaţii, în timp ce altora li se spune să se îndrepte spre sud.

"Am arestat zeci de terorişti", a declarat Hagari, într-o acţiune pe care a numit-o "foarte importantă".

UPDATE Peste 100 de militari israelieni ucişi de la începutul operaţiunii din Gaza

Peste 100 de soldaţi israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, a anunţat luni armata israeliană.

Armata a declarat pentru AFP că numărul soldaţilor ucişi până în prezent în operaţiune a ajuns la 101, după ce alţi trei soldaţi au murit în conflict.

UPDATE SUA nu au stabilit niciun termen limită pentru ca Israelul să-şi atingă obiectivele

Consilierul pentru securitate naţională al Israelului, Tzachi Hanegbi, a declarat pentru postul de televiziune israelian Channel 12 că SUA nu au stabilit niciun termen limită pentru ca Israelul să îşi atingă obiectivele.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru CNN că, în ceea ce priveşte durata şi desfăşurarea luptelor, "acestea sunt decizii pe care Israelul trebuie să le ia".

UPDATE Armata israeliană a atacat oraşul Khan Yunis

Atacuri israeliene au lovit luni oraşul Khan Yunis, a relatat un corespondent AFP, în timp ce militanţii palestinieni Jihadul Islamic au declarat că au aruncat în aer o casă în care soldaţii israelieni căutau un puţ de tunel.

Armata israeliană a raportat luni tiruri de rachete dinspre Gaza spre Israel şi a declarat că duminică au avut loc lupte violente în jurul oraşului Gaza şi Khan Yunis.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Hamas a avertizat că niciunul dintre ostaticii răpiţi în timpul atacului din 7 octombrie şi încă ţinuţi în Fâşia Gaza nu va ieşi „în viaţă” fără negocieri cu Israel şi fără „răspuns la cerinţele” formulate de formulate de partea palestiniană.

„Nici inamicul fascist şi conducerea sa arogantă, nici susţinătorii săi, nu vor putea să-şi recupereze în viaţă prizonierii fără schimburi, negocieri şi fără a răspunde la cerinţele rezistenţei”, a spus purtătorul de cuvânt al aripii armate a mişcării, Abou Obeida, într-un videoclip.

Declaraţiile vizează Israelul care, prin operaţiunea sa terestră în Fâşie, urmăreşte, pe lângă eliminarea teroriştilor, şi identificarea şi eliberarea ostaticilor, în principal toţi civili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici