Războiul Israel - Hamas. Netanyahu respinge condiţiile Hamas / Blinken spune că SUA analizează răspunsul Hamas la acordul privind ostaticii

  • Netanyahu respinge condiţiile Hamas pentru un acord de eliberare a ostaticilor: ofensiva în Fâşia Gaza va continua "până la victorie".
  • Camera Reprezentanţilor din SUA respinge efortul republicanilor de a adopta un proiect de lege autonom pentru ajutorarea Israelului.
  • Statele Unite analizează „acum” răspunsul din partea Hamas, a declarat marţi secretarul de stat Antony Blinken, care a precizat că propunerea Hamas a fost una „serioasă”, scrie CNN.
1023 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Netanyahu respinge condiţiile Hamas / Blinken spune că SUA analizează răspunsul Hamas la acordul privind ostaticii

UPDATE Netanyahu respinge condiţiile Hamas pentru un acord de eliberare a ostaticilor

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri seară, Netanyahu a promis că va continua ofensiva militară a Israelului în Fâşia Gaza până când va fi asigurată "victoria totală", afirmând că ţara sa va realiza acest lucru "în câteva luni", conform Financial Times.

"Nu ne vom mulţumi cu mai puţin", a spus el.

Premierul israelian a adăugat că doar presiunea militară asupra Hamas va asigura eliberarea celor aproximativ 130 de israelieni încă deţinuţi de gruparea teroristă.

El i-a spus secretarului de stat american, Antony Blinken, că după ce Hamas va fi răsturnat, "ne vom asigura că Gaza va fi demilitarizată pentru totdeauna".

UPDATE Oficial de rang înalt pentru Channel 13: Unele dintre cererile Hamas sunt complet inacceptabile

Canalul 13 de ştiri citează un oficial israelian de rang înalt care a declarat că multe dintre cererile din contrapropunerea Hamas sunt unele pe care naţiunea nu le poate accepta sub nicio formă.

Oficialul spune că întrebarea care se dezbate acum este dacă să respingă aceste cereri în totalitate sau să intre în negocieri suplimentare în încercarea de a le atenua.

UPDATE Knesset adoptă în lectură preliminară proiectul de lege pentru compensarea voluntarilor Zaka pentru 7 octombrie

Knesset-ul aprobă un amendament la Legea asigurărilor naţionale pentru a compensa voluntarii de la ZAKA, un grup care se ocupă de rămăşiţele umane după atacuri teroriste şi alte dezastre, care au lucrat la identificarea victimelor masacrului din 7 octombrie al Hamas.

Proiectul de lege notează că, pe măsură ce atacurile se desfăşurau, "mulţi voluntari ai organizaţiei Zaka au venit... şi au lucrat umăr la umăr cu forţele de securitate şi ofiţerii de rezervă pentru a curăţa zona de cadavrele celor ucişi, pentru a identifica victimele şi pentru a colecta materiale care să ajute la aducerea celor ucişi la înmormântare cât mai curând posibil".

Aceşti voluntari ar trebui să fie "recompensaţi în mod corespunzător pentru munca lor importantă şi eficientă alături de soldaţii şi rezerviştii IDF", se afirmă în raport.

UPDATE Netanyahu se întâlneşte cu noul lider al Argentinei, Milei, "un mare prieten" al Israelului

Calificându-l drept un "mare prieten al statului evreu", premierul Benjamin Netanyahu se întâlneşte la Ierusalim cu premierul argentinian Javier Milei, căruia îi mulţumeşte pentru că a declarat că va muta ambasada ţării sale în capitala israeliană.

"Suntem încântaţi de decizia dumneavoastră de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, de a vă muta postul diplomatic şi, de asemenea, desigur, o ambasadă", spune Netanyahu.

Potrivit citirii israeliene, Milei spune că ţara sa va include, de asemenea, Hamas pe lista organizaţiilor teroriste.

Milei poartă o insignă cu steagurile celor două ţări şi o panglică galbenă, un gest în memoria celor 253 de ostatici luaţi prizonieri de Hamas la 7 octombrie, dintre care 132 au rămas în Gaza, nu toţi în viaţă.

UPDATE Sky News: Qatar a spus Hamas că Israelul ar fi de acord să elibereze 3.000-5.000 de prizonieri

Citând surse anonime, Sky News Arabia relatează că Qatarul i-a spus lui Hamas că Israelul ar fi de acord cu eliberarea a 3.000-5.000 de prizonieri palestinieni, pe care Hamas i-ar putea alege, în cadrul unui acord de eliberare a ostaticilor.

Premierul Benjamin Netanyahu a fost categoric că Israelul nu va elibera mii de terorişti în cadrul unui acord.

Sky News mai spune că Qatarul încearcă să domolească cererile Hamas de încetare a focului şi de retragere a forţelor israeliene, sperând să le înlocuiască cu un angajament de a împinge Israelul să îşi retragă forţele.

Potrivit raportului, Qatar a oferit, de asemenea, întoarcerea locuitorilor din Gaza strămutaţi la casele lor, construirea unor noi tabere de refugiaţi, mai bune, şi reînnoirea serviciilor de apă şi canalizare.

UPDATE Hezbollah a anunţat încă 2 morţi în loviturile israeliene, ducând bilanţul la 184 de morţi

Gruparea teroristă Hezbollah menţionează numele a doi membri ucişi în recentele lovituri israeliene din sudul Libanului.

Decesele acestora ridică la 184 numărul confirmat de membri ai grupului terorist ucişi de Israel în timpul războiului din Gaza.

IDF a vizat poziţiile Hezbollah din Liban ca răspuns la atacurile zilnice ale grupului terorist asupra nordului Israelului.

UPDATE Lapid: Actualizarea bugetului 2024 arată că guvernul prioritizează religia în detrimentul sănătăţii şi educaţiei

Visul sionist de a crea un stat evreiesc şi democratic a eşuat, declară liderul opoziţiei, Yair Lapid, înaintea unui vot preliminar asupra bugetului modificat al guvernului pentru 2024 în plenul Knessetului.

Ministerul Serviciilor Religioase a fost exceptat de la reducerile bugetare care se aplică ministerelor în general, trimiţând un mesaj publicului că "serviciile religioase sunt mai importante decât serviciile de sănătate, mai importante decât săracii şi mai importante decât educaţia copiilor noştri", spune el.

UPDATE Oficialii israelieni declară unui site de ştiri că nu pot accepta sfârşitul războiului

Oficialii israelieni spun că nu pot accepta un sfârşit al războiului, relatează Ynet, după ce un proiect de cereri ale Hamas pentru un acord privind ostaticii a fost dat publicităţii de Reuters. Oficialii israelieni spun, de asemenea, că nu pot fi de acord cu o cerere a Hamas de eliberare a 1.500 de prizonieri, dintre care mulţi sunt condamnaţi pe viaţă.

Biroul premierului a declarat pentru The Times of Israel că nu are un răspuns la cererile Hamas, în afară de declaraţia de aseară în care a indicat că studiază propunerea.

Premierul Benjamin Netanyahu şi secretarul de stat american Antony Blinken urmează să înceapă întâlnirea individuală la ora 11:30, înainte de a-şi aduce consilierul.

UPDATE Spitalele israeliene constată din nou disfuncţionalităţi în software-ul de urmărire a medicamentelor

Spitalele israeliene au din nou probleme cu un sistem software medical utilizat pe scară largă.

Ca şi în ultimele săptămâni, sistemul, numit Chameleon, nu reuşeşte să gestioneze în mod corespunzător informaţiile despre medicamentele pacienţilor. La 30 ianuarie, Ministerul Sănătăţii a anunţat că au existat probleme în cursul săptămânii precedente, dar că acestea au fost remediate.

Având în vedere noile defecţiuni ale sistemului, ministerul a sfătuit toate spitalele care îl folosesc să păstreze înregistrări de rezervă scrise de mână cu privire la medicamentele pacienţilor.

UPDATE Blinken se va întâlni în privat cu şeful IDF, după ce premierul a respins iniţial cererea SUA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va avea mâine prima sa întâlnire privată cu şeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, după ce biroul premierului Benjamin Netanyahu a indicat că premierul a respins cererea de tete-a-tete a înaltului oficial al administraţiei Biden.

Cotidianul Israel Hayom a relatat ieri că Blinken a solicitat întâlnirea privată cu Halevi, ceea ce a determinat biroul lui Netanyahu să emită o declaraţie în care a spus că şeful IDF se va întâlni cu secretarul de stat în cadrul discuţiilor premierului cu cel mai înalt diplomat american.

În timpul vizitelor anterioare ale lui Blinken pe timp de război, singurele sale întâlniri cu Halevi au fost în cadrul unor şedinţe cu cabinetul de război la care a participat şeful militar.

Solicitarea de a se întâlni cu Halevi în particular sugerează că Blinken crede că acesta ar putea oferi o analiză mai onestă a stării actuale a războiului fără miniştrii în sală.

UPDATE Camera Reprezentanţilor din SUA respinge efortul republicanilor de a adopta un proiect de lege autonom pentru ajutorarea Israelului

Camera Reprezentanţilor din SUA respinge un proiect de lege condus de republicani care ar oferi 17,6 miliarde de dolari Israelului, în timp ce democraţii spun că doresc să voteze în schimb o măsură mai amplă, care ar oferi, de asemenea, asistenţă Ucrainei, fonduri umanitare internaţionale şi bani noi pentru securitatea frontierelor, scrie Times of Israel.

Votul este de 250 la 180, fiind sub nivelul majorităţii de două treimi necesare pentru adoptare.

Opozanţii au calificat legislaţia privind Israelul drept o manevră politică a republicanilor pentru a distrage atenţia de la opoziţia lor faţă de un proiect de lege de 118 miliarde de dolari din Senat care combină o revizuire a politicii de imigraţie a SUA şi noi fonduri pentru securitatea frontierelor cu miliarde de dolari în ajutoare de urgenţă pentru Ucraina, Israel şi partenerii din regiunea Indo-Pacific.

Ştirea iniţială

„Voi discuta mâine cu guvernul Israelului”, a declarat Blinken.

Înaltul diplomat american a reiterat că propunerea care a fost prezentată Hamas a fost una „serioasă”, „care nu urmărea doar repetarea acordului anterior, ci extinderea acestuia”.

„Mai sunt încă multe de făcut, dar continuăm să credem că un acord este posibil şi chiar esenţial. Şi vom continua să lucrăm fără încetare pentru a-l obţine”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Doha.

Hamas a dat marţi un răspuns „pozitiv” la un acord-cadru privind o înţelegere care vizează ostaticii, dar a oferit puţine detalii într-o scurtă declaraţie.

Premierul Qatarului a confirmat, de asemenea, că Hamas a răspuns „în general, pozitiv”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici