Războiul Israel - Hamas. Senatul SUA adoptă un pachet de ajutor de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Reuniunea de la Cairo se va concentra pe "proiectul final" al acordului de armistiţiu de şase săptămâni. Biden: AP trebuie să se reformeze urgent pentru a putea livra eficient pentru palestinieni.

  • China îndeamnă Israelul să oprească operaţiunea militară din Rafah "cât mai curând posibil.
  • Directorul CIA va sosi astăzi la Cairo pentru reluarea negocierilor privind ostaticii.
  • Un senator american acuză Israelul de "crimă de război ca la carte" în Fâşia Gaza.
  • Kremlinul spune că speră într-o vizită a liderului palestinian în Rusia.
  • Franţa prezintă o propunere de retragere a Hezbollah şi discuţii la frontieră pentru armistiţiul dintre Israel şi Liban.
  • Abdullah se declară alarmat de "escaladările continue ale coloniştilor extremişti în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.
  • Biden: AP trebuie să se reformeze urgent pentru a putea livra eficient pentru palestinieni.
523 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Senatul SUA adoptă un pachet de ajutor de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Reuniunea de la Cairo se va concentra pe "proiectul final" al acordului de armistiţiu de şase săptămâni. Biden: AP trebuie să se reformeze urgent pentru a putea livra eficient pentru palestinieni.

Sursa foto: AP

UPDATE IDF oferă un tur al tunelului din Gaza unde Sinwar şi familia sa s-au ascuns cu milioane de euro în numerar

IDF difuzează un clip în care trupele fac un tur al tunelului în care Yahya Sinwar, familia sa şi alţi înalţi oficiali Hamas s-au ascuns în timpul războiului.

Videoclipul arată că tunelul are două băi, o bucătărie aprovizionată, o zonă de dormit şi o cameră separată despre care IDF spune că aparţine chiar lui Sinwar, în care soldaţii au găsit un seif cu milioane de shekeli şi dolari în numerar.

UPDATE Reuniunea de la Cairo privind discuţiile despre ostatici se încheie

Delegaţia israeliană se întoarce de la Cairo, a declarat pentru The Times of Israel un oficial din cadrul biroului prim-ministrului. Aceştia s-au întâlnit cu directorul CIA, William Burns, cu premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani şi cu oficiali egipteni pentru discuţii privind un cadru de armistiţiu.

Un alt oficial spune că delegaţia israeliană, condusă de şeful Mossad, David Barnea, şi de directorul Shin Bet, Ronen Bar, a fost "acolo pentru a asculta" şi că nu au pus pe masă o nouă ofertă.

UPDATE Lapid îi cere lui Gantz, Eisenkot să facă presiuni pentru proiectul ultraortodox, promite să se opună planului IDF 

Liderul opoziţiei Yair Lapid face apel la membrii coaliţiei premierului Benjamin Netanyahu să se opună proiectului de lege privind serviciul militar prezentat recent de guvern, dacă nu se iau măsuri pentru a asigura "egalitatea sarcinii" serviciului naţional.

Vorbind la o conferinţă de presă la Tel Aviv, Lapid face apel în mod special la miniştrii Unităţii Naţionale Gadi Eisenkot şi Benny Gantz, ambii foşti şefi de stat major al IDF, să facă presiuni pentru înrolarea tinerilor haredi "de care armata are nevoie".

"Avem nevoie de mult mai mulţi soldaţi. [Armata] este prea mică", declară el, acuzându-l pe Netanyahu că a crescut beneficiile sociale pentru ultraortodocşi, astfel încât aceştia să nu simtă nicio presiune economică pentru a se integra mai mult în societatea israeliană.

Un plan al IDF susţinut de guvern ar prevedea creşterea perioadei de timp în care recruţii şi rezerviştii servesc în armată pentru a suplini deficitul de personal, fără a se lua măsuri concomitente pentru a pune capăt scutirilor de facto pentru ultraortodocşi.

UPDATE Halevi: Dacă se ajunge la un armistiţiu pentru eliberarea ostaticilor, IDF "va şti cum" să reia luptele după aceea

Întrebat despre cum va reacţiona IDF în cazul în care se va ajunge la un acord de armistiţiu pentru eliberarea ostaticilor, şeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, a declarat că, dacă eşalonul politic decide asupra unui acord şi dacă acest acord necesită oprirea luptelor, IDF "va şti cum să se întoarcă" la campania militară de dezmembrare a Hamas după ce această pauză se va încheia.

Halevi promite, de asemenea, să restabilească securitatea şi încrederea locuitorilor în securitatea lor, în comunităţile din apropierea Gaza care au fost vizate la 7 octombrie.

El spune că situaţia de securitate este "mult mai bună" astăzi decât era la 7 octombrie şi chiar decât era înainte de 7 octombrie şi că diferenţa majoră este că inamicul este semnificativ mai puţin puternic, deoarece IDF îi distruge capacităţile.

UPDATE Halevi: Armata caută trupe "din toate părţile societăţii israeliene"

Şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, spune în briefingul său de presă din această seară că armata a căutat întotdeauna recruţi şi trupe "din toate părţile societăţii israeliene".

În ceea ce priveşte planurile IDF de a prelungi perioada de timp în care recruţii şi rezerviştii servesc în armată, dar fără a forţa bărbaţii ultraortodocşi să fie recrutaţi, Halevi spune că "în aceste zile dificile, un lucru este foarte clar: toată lumea ar trebui să fie recrutată pentru a proteja căminul".

UPDATE Şeful IDF: Armata va lucra pentru a evacua civilii din Rafah înainte de ofensivă

Şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, în conferinţa sa de presă, a mai spus că IDF va lucra pentru a evacua civilii din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, înainte de a lansa ofensiva în această zonă.

El spune că apreciază sfaturile altor ţări cu privire la această provocare, dar că IDF a demonstrat că este capabil să ţintească forţele inamice în astfel de medii complexe.

UPDATE Surse diplomatice: Israel şi Hamas fac progrese în obţinerea unui nou acord de încetare a focului

UPDATE Israelul neagă informaţia că a primit o propunere din partea Franţei privind un acord pentru a îndepărta Hezbollah de la graniţă

Un oficial israelian neagă un raport potrivit căruia ar fi primit o propunere din partea Franţei pentru a îndepărta Hezbollah de la graniţa de nord şi, eventual, pentru a rezolva problema disputată a frontierei dintre Liban şi Israel.

"Israelul nu a primit nicio propunere", a declarat oficialul pentru The Times of Israel. "Nu există nicio schimbare în teatrul nordic".

UPDATE Israelul a obţinut o înregistrare video cu liderul Hamas Sinwar împreună cu soţia şi copiii în tunelul din Gaza

Israelul a obţinut imagini cu liderul Hamas Yahya Sinwar într-un tunel din Gaza, înconjurat de soţia sa şi de "doi sau trei" dintre copiii săi, relatează Channel 12, fără a difuza înregistrarea video.

Imaginile, potrivit raportului, îl arată pe Sinwar şi pe membrii familiei fiind conduşi de un agent dintr-un tunel în altul, sub Khan Younis.

Înregistrarea video de aproximativ un minut provine din imaginile de supraveghere ale Hamas din tuneluri şi a fost recuperată de trupele IDF care operează în oraşul din Gaza.

În raport se precizează că IDF şi Shin Bet analizează filmarea şi că Israelul se gândeşte dacă să o facă publică sau nu.

UPDATE Biden salută adoptarea pachetului de ajutor de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel şi îndeamnă Camera Deputaţilor să acţioneze "de urgenţă

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că adoptarea mai devreme de către Senat a unui pachet de ajutor de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan "este esenţială pentru promovarea intereselor de securitate naţională ale Americii şi "va permite Statelor Unite să îşi continue activitatea vitală, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume".

Proiectul de lege, spune el, va ajuta SUA "să susţină libertatea Ucrainei şi să sprijine capacitatea acesteia de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei" şi "să ofere Israelului ceea ce are nevoie pentru a-şi proteja poporul împotriva teroriştilor Hamas".

UPDATE Franţa anunţă sancţiuni împotriva a 28 de "colonişti israelieni extremişti"

Franţa anunţă sancţiuni împotriva a 28 de israelieni acuzaţi de comiterea unor acte de violenţă împotriva palestinienilor din Cisiordania.

"Coloniştii israelieni extremişti" au interdicţie de a intra pe teritoriul francez.

"Aceste măsuri vin în contextul în care violenţele comise de colonişti împotriva populaţiei palestiniene s-au înmulţit în ultimele luni", se arată într-un comunicat al Quai d'Orsay, adăugând că este responsabilitatea Israelului să pună capăt acestor violenţe şi să îi urmărească penal pe făptaşi.

Franţa anunţă, de asemenea, că lucrează cu alte ţări europene pentru a adopta sancţiuni similare la nivelul UE.

UPDATE Senatul SUA adoptă un pachet de ajutor de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan

Senatul Statelor Unite a adoptat un pachet de ajutor de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, mergând mai departe după luni de negocieri dificile şi pe fondul diviziunilor politice tot mai mari în Partidul Republican cu privire la rolul Statelor Unite în străinătate.

Votul vine după ce un mic grup de republicani care se opune celor 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a ţinut Senatul în picioare toată noaptea, folosind ultimele ore de dezbatere pentru a argumenta că SUA ar trebui să se concentreze asupra propriilor probleme înainte de a trimite mai mulţi bani în străinătate. Dar peste o duzină de republicani au votat alături de aproape toţi democraţii pentru a aproba pachetul cu 70-29, susţinătorii argumentând că abandonarea Ucrainei ar putea să îl încurajeze pe preşedintele rus Vladimir Putin şi să ameninţe securitatea naţională în întreaga lume.

Dolarii oferiţi de legislaţie ar urma să achiziţioneze echipamente de apărare fabricate în SUA, inclusiv muniţii şi sisteme de apărare aeriană despre care autorităţile spun că sunt extrem de necesare în timp ce Rusia atacă ţara. De asemenea, include 8 miliarde de dolari pentru guvernul de la Kiev şi alte tipuri de asistenţă.

În plus, legislaţia va oferi 14 miliarde de dolari pentru războiul Israelului cu Hamas, 8 miliarde de dolari pentru Taiwan şi partenerii din Indo-Pacific pentru a contracara China şi 9,2 miliarde de dolari în asistenţă umanitară pentru Gaza.

UPDATE Un oficial egiptean afirmă că reuniunea de la Cairo se va concentra pe "proiectul final" al acordului de armistiţiu de şase săptămâni

Israelul şi Hamas fac progrese în direcţia unui acord care vizează încetarea focului şi eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, devastată de război, potrivit a doi oficiali care cunosc direct discuţiile, în timp ce întâlnirile cheie continuă astăzi între părţi în capitala egipteană.

Un oficial egiptean de rang înalt a declarat că mediatorii au obţinut ceea ce el descrie ca fiind un progres "relativ semnificativ" în negocierile dintre Israel şi Hamas, înainte de întâlnirea programată astăzi la Cairo a reprezentanţilor din Qatar, SUA şi Israel.

Oficialul egiptean spune că întâlnirea se va concentra pe "elaborarea unui proiect final" al unui acord de încetare a focului pe şase săptămâni, cu garanţii că părţile vor continua negocierile în vederea unei încetări permanente a focului.

Un diplomat occidental aflat în capitala egipteană afirmă, de asemenea, că un acord de şase săptămâni este pe masă, dar avertizează că mai este nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord.

El spune că întâlnirea de astăzi va fi crucială pentru a acoperi diferenţele rămase pentru ca cele două părţi să ajungă la un acord asupra unui armistiţiu de şase săptămâni şi să se angajeze în discuţii pentru un acord de încetare a focului definitiv.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Hamas spune că 133 de persoane au fost ucise în Gaza în ultima zi, 28.473 în total

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, afirmă că trupurile a 133 de persoane ucise în urma loviturilor israeliene au fost aduse în spitalele din teritoriul devastat de război în ultima zi.

De asemenea, spitalele au primit 162 de pacienţi răniţi, precizează ministerul.

Noile decese au ridicat bilanţul victimelor din Gaza la 28.473 de când a început războiul, la 7 octombrie, potrivit ministerului.

Cifra, care nu poate fi verificată în mod independent, nu face diferenţa între civili şi cei peste 10.000 de luptători Hamas pe care Israelul spune că i-a ucis în timpul luptelor din Gaza.

UPDATE WSJ: Israelul prezintă Egiptului un plan de evacuare a civililor din Rafah

Israelul a elaborat un plan de evacuare a civililor de-a lungul coastei din Fâşia Gaza, relatează The Wall Street Journal, şi l-a prezentat Egiptului în ultimele zile.

Potrivit WSJ, planul are în vedere 15 locaţii cu câte 25.000 de corturi fiecare în Gaza, de la marginea sudică a oraşului Gaza spre sud până în zona Al Mawasi, la nord de Rafah.

Rafah, un oraş care se află la graniţa dintre Gaza şi Egipt, este ţinta următoarei ofensive a IDF, potrivit liderilor israelieni. SUA şi aliaţii regionali au avertizat cu privire la pericolele umanitare pe care le-ar reprezenta intrarea IDF în acest oraş, în care se adăpostesc peste 1 milion de refugiaţi din Gaza.

Citând oficiali egipteni, raportul spune că Israelul se aşteaptă ca taberele, care ar include facilităţi medicale, să fie finanţate de SUA şi de partenerii arabi.

UPDATE Rusia afirmă că va "sprijini orice acţiune" care va duce la un armistiţiu în Gaza şi la eliberarea ostaticilor

Kremlinul afirmă: "Suntem gata să sprijinim orice acţiune care va duce la eliberarea ostaticilor şi la încetarea focului.

"Dar", continuă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, "credem că acţiunile ar trebui să fie constructive, menite să ducă la o soluţie cuprinzătoare a problemei în cadrul dreptului internaţional şi al rezoluţiilor adoptate anterior de Consiliul de Securitate".

UPDATE Israelul transmite UE: "Apelurile de a limita apărarea Israelului nu fac decât să întărească Hamas

Ministrul de externe, Israel Katz, îi transmite şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, că apelul acestuia de a limita ajutorul militar acordat Israelului face jocul Hamas.

"Israelul respectă cu stricteţe legile internaţionale ale războiului, asigurând circulaţia în siguranţă a civililor în Gaza", îi scrie Katz lui Borrell.

"În contrast puternic, Hamas împiedică trecerea lor în siguranţă. Angajamentul nostru faţă de vieţile civililor din Gaza este mai mare decât cel al Hamas. Apelurile de a limita apărarea Israelului nu fac decât să întărească Hamas. Fiţi siguri, Israelul este hotărât în misiunea sa de a desfiinţa Hamas".

UPDATE Trupele "adâncesc" controlul asupra Khan Younis, în timp ce continuă luptele armate împotriva Hamas, afirmă IDF

Zeci de agenţi Hamas au fost ucişi de trupele israeliene în Fâşia Gaza în ultima zi, în special în zona Khan Younis, unde se concentrează o mare parte a luptelor, afirmă IDF într-o actualizare de dimineaţă.

IDF spune că Brigada a 7-a blindată a ucis peste 30 de agenţi Hamas în zona vestică Khan Younis în ultima zi, în timp ce trupele şi-au "aprofundat" "controlul operaţional" asupra zonei.

Tot în vestul Khan Younis, Brigada de paraşutişti a reperat şi ucis doi agenţi Hamas care au încercat să se deplaseze sub masca unui grup de civili, potrivit IDF.

UPDATE China îndeamnă Israelul să oprească operaţiunea militară din Rafah "cât mai curând posibil"

China îndeamnă Israelul să oprească "cât mai curând posibil" operaţiunea militară în oraşul Rafah din sudul Gazei, avertizând asupra unui "dezastru umanitar grav" acolo dacă luptele nu încetează.

UPDATE Directorul CIA va sosi astăzi la Cairo pentru reluarea negocierilor privind ostaticii

Directorul CIA, William Burns, este aşteptat astăzi la Cairo pentru o nouă rundă de discuţii privind o încetare a focului mediată de Qatar, care ar urma să oprească temporar luptele în schimbul eliberării ostaticilor de către Hamas.

Deşi săptămâni de discuţii nu au dat încă roade, o sursă apropiată negocierilor a declarat pentru AFP că Burns este aşteptat în Egipt pentru noi negocieri la nivel înalt. Burns a făcut parte din echipa care a elaborat luna trecută la Paris o propunere de armistiţiu, care nu a avansat încă.

În urma presiunilor americane, Israelul va trimite, de asemenea, o delegaţie la Cairo, din care fac parte şeful Mossad, David Barnea, şi directorul Shin Bet, Ronen Bar.

UPDATE Un senator american acuză Israelul de "crimă de război ca la carte" în Fâşia Gaza

Senatorul american Chris Van Hollen (democrat-Maryland) acuză Israelul de crime de război în operaţiunea sa din Fâşia Gaza, în timpul unor comentarii făcute în Senat.

"Copiii din Gaza mor acum din cauza reţinerii deliberate a alimentelor", spune el. "Aceasta este o crimă de război. Este o crimă de război ca la carte. Şi asta îi face pe cei care o orchestrează criminali de război".

"Aşa că acum întrebarea este ce vor face Statele Unite?", continuă el. "Ce vom face noi? Ce va face preşedintele Biden? Preşedintele Biden trebuie să ia măsuri ca răspuns la ceea ce se întâmplă."

Van Hollen spune că "în primul rând, preşedintele trebuie să ceară guvernului Netanyahu" să permită mai mult ajutor în Gaza, iar până când acest lucru se va întâmpla, Biden trebuie să taie tot ajutorul către Israel.

UPDATE Kremlinul spune că speră într-o vizită a liderului palestinian în Rusia

Kremlinul speră ca preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, să viziteze Rusia la un moment convenabil pentru ambele părţi, relatează agenţia de presă de stat rusă RIA, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Abbas are o invitaţie deschisă. Sperăm că vizita va avea loc la un moment convenabil pentru ambele părţi", spune Peskov.

RIA precizează că Abbas plănuia să vină în Rusia în luna noiembrie a anului trecut, dar vizita a fost amânată la cererea părţii palestiniene.

UPDATE Franţa prezintă o propunere de retragere a Hezbollah şi discuţii la frontieră pentru armistiţiul dintre Israel şi Liban

Franţa a livrat o propunere scrisă Beirutului care vizează încetarea ostilităţilor cu Israelul şi soluţionarea conflictului de la frontiera disputată dintre Liban şi Israel, potrivit unui document consultat de Reuters, care solicită Hezbollah şi altor grupuri să se retragă la 10 km de la graniţă.

Planul vizează să pună capăt luptelor dintre Hezbollah, susţinută de Iran, şi Israel la graniţă. Ostilităţile s-au desfăşurat în paralel cu războiul din Gaza şi alimentează îngrijorarea cu privire la o confruntare ruinătoare şi totală.

Documentul, prima propunere scrisă adusă la Beirut în timpul săptămânilor de mediere occidentală, a fost înmânat săptămâna trecută unor înalţi oficiali libanezi, inclusiv premierului Najib Mikati, de către ministrul francez de externe Stephane Sejourne, potrivit a patru înalţi oficiali libanezi şi trei francezi.

Planul în trei etape prevede un proces de dezescaladare de 10 zile care se încheie cu negocierile de la frontieră.

O sursă diplomatică franceză a declarat că propunerea a fost înaintată guvernelor Israelului, Libanului şi Hezbollahului. Franţa are legături istorice cu Libanul. Ea are 20.000 de cetăţeni în această ţară şi aproximativ 800 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii a ONU.

"Am făcut propuneri. Suntem în contact cu americanii şi este important să reunim toate iniţiativele şi să construim pacea", a declarat Sejourne într-o conferinţă de presă.

UPDATE Abdullah se declară alarmat de "escaladările continue ale coloniştilor extremişti în Cisiordania şi Ierusalimul de Est

Regele Abdullah al Iordaniei trece la situaţia din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, exprimându-şi îngrijorarea faţă de cei aproximativ 400 de palestinieni ucişi în aceste zone începând cu 7 octombrie.

Marea majoritate a acestor palestinieni au fost ucişi în ciocniri sau atacuri asupra trupelor IDF, deşi unii şi-au pierdut viaţa în timpul altercaţiilor cu coloniştii.

"Continuarea escaladării de către coloniştii extremişti în Cisiordania şi în locurile sfinte din Ierusalim, precum şi extinderea coloniilor ilegale vor dezlănţui haosul în întreaga regiune", avertizează liderul haşemit, susţinând că "marea majoritate a credincioşilor musulmani nu li se permite să intre în Moscheea Al Aqsa şi că bisericile creştine şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la restricţiile şi ameninţările tot mai numeroase şi fără precedent".

"De asemenea, este important să subliniem că separarea Cisiordaniei şi a Fâşiei Gaza nu poate fi acceptată", spune el, cerând încetarea controlului militar al Israelului asupra acestor zone. "Soluţiile militare şi de securitate nu sunt răspunsul. Ele nu pot aduce niciodată pacea".

Biden: AP trebuie să se reformeze urgent pentru a putea livra eficient pentru palestinieni

Preşedintele american Joe Biden şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei s-au întâlnit la Casa Albă pentru a discuta despre situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv despre războiul dintre Israel şi Hamas şi criza umanitară din Gaza, potrivit Times of Israel.

Biden şi-a reiterat sprijinul pentru securitatea Israelului şi aspiraţia palestiniană pentru statalitate şi a îndemnat Autoritatea Palestiniană să se reformeze şi să se pregătească pentru a construi un stat care acceptă pacea şi nu adăposteşte grupuri teroriste.

Biden a lăudat rolul „unic” al Iordaniei ca tutore al locurilor sfinte din Ierusalim şi eforturile sale de a integra regiunea şi de a aduce pacea între Israel şi vecinii săi arabi, inclusiv un viitor stat palestinian.

Russia says it will ‘support any action’ leading to Gaza truce and hostage release

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici