Războiul Israel-Hamas. Un acord pentru încetarea focului dintre Hamas şi armata israeliană a fost semnat. Cât va dura armistiţiul

  • Cabinetul israelian a încheiat un acord cu Hamas pentru a asigura eliberarea a 50 de ostatici reţinuţi în Gaza
  • Ostaticii vor fi eliberaţi pe parcursul a patru zile de pace
  • Conform acordului, eliberarea fiecărui 10 ostatici suplimentari va prelungi pauza de luptă cu încă o zi
4856 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Un acord pentru încetarea focului dintre Hamas şi armata israeliană a fost semnat. Cât va dura armistiţiul

Sursa foto: Hepta

UPDATE Crucea Roşie va duce medicamente ostaticilor în cadrul acordului, spune Netanyahu - dar războiul va continua

Benjamin Netanyahu a declarat că de la începutul războiului nu a încetat să se gândească la ostatici şi la familiile acestora - şi spune că toţi vor fi aduşi acasă.

Acordul de armistiţiu de patru zile a fost încheiat cu ajutorul presiunii militare masive exercitate asupra Hamas şi al eforturilor diplomatice ale guvernului israelian, spune el.

Acordul va include vizitarea ostaticilor de către Crucea Roşie şi aducerea de medicamente pentru aceştia, spune Netanyahu.

Netanyahu spune că, în timpul încetării focului, IDF se va pregăti pentru continuarea războiului.

"Războiul continuă", repetă premierul de două ori. "Câştigăm şi vom continua să luptăm până când vom ajunge la victoria absolută".

UPDATE Un alt schimb de ostatici şi prizonieri va avea loc luna aceasta

Agenţia de ştiri Reuters afirmă că a vorbit cu un oficial palestinian care susţine că un alt schimb de ostatici şi prizonieri între Israel şi Hamas va avea loc înainte de sfârşitul acestei luni.

"Al doilea lot va urma primului lot. Ar avea nevoie de patru sau cinci zile pentru a fi organizat, va implica 50 de [ostatici] israelieni în schimbul a 150 de [prizonieri] palestinieni", a declarat oficialul palestinian, care a dorit să rămână anonim.

Printre cei care vor fi schimbaţi se vor număra bătrâni, femei şi copii, iar condiţiile acordului vor fi aceleaşi, a precizat acesta.

Deşi nu a existat niciun comentariu oficial cu privire la acest raport special din partea guvernului premierului Netanyahu, Israelul s-a oferit deja să prelungească pauza cu o zi pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberaţi de Hamas.

UPDATE Hamas prezintă termenii oficiali ai armistiţiului într-o declaraţie

Hamas a publicat un comunicat privind acordul de armistiţiu cu Israelul.

"După mai multe zile de negocieri, anunţăm, cu ajutorul şi sub îndrumarea lui Allah Atotputernicul, încheierea unui acord de armistiţiu umanitar (încetarea temporară a focului) care se întinde pe durata a patru zile", se arată în comunicat.

"Acest rezultat este o dovadă a eforturilor persistente şi lăudabile ale Qatarului şi Egiptului", adaugă acesta.

Termenii acordului:

  • O încetare a focului promulgată de ambele părţi în întreaga Gaza;
  • intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, bunuri de primă necesitate, asistenţă medicală şi combustibil în toate regiunile din Fâşia Gaza;
  • eliberarea a 50 de femei şi copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei şi copii palestinieni aflaţi în închisorile israeliene;
  • interzicerea oricărui trafic aerian israelian în sudul Fâşiei Gaza timp de patru zile;
  • Interzicerea traficului aerian israelian în partea de nord a Fâşiei Gaza timp de şase ore pe zi, de la 10.00 la 16.00;
  • Libertatea de circulaţie a civililor, în special de-a lungul drumului Salah al Din.

UPDATE Papa Francisc: Conflictul dintre Israel şi Hamas a trecut de la război la "terorism”

Papa Francisc s-a întâlnit miercuri, separat, cu rudele israeliene ale ostaticilor reţinuţi de Hamas şi cu palestinienii care au rude în Gaza, relatează Reuters.
 
Suveranul Pontif a remarcat cum "ambele părţi suferă" în conflict.
 
"Iată ce fac războaiele. Dar aici am depăşit stadiul de război. Acesta nu este un război. Acesta este terorism", a spus el.
 
Papa a cerut rugăciuni pentru ca ambele părţi "să nu meargă mai departe cu patimile, care, în cele din urmă, ucid pe toată lumea".

UPDATE Aproximativ 400 de puţuri de tunel au fost localizate şi distruse de la începutul luptei până în prezent

Forţele IDF continuă să lupte în Fâşia Gaza. Până acum, forţele au descoperit şi distrus aproximativ 400 de puţuri de tunel. Soldaţii unităţii Yalam au un rol semnificativ în expunerea puţurilor şi distrugerea lor prin diferite mijloace.
 
Organizaţia teroristă Hamas foloseşte intermediari civili şi construieşte infrastructuri teroriste subterane în inima cartierelor civile, lângă reşedinţe, şcoli, spitale, cimitire şi zone agricole.

UPDATE Kremlinul afirmă că 'dezvoltă legături cu Iranul, inclusiv în domeniul militar', salută acordul de încetare a focului în Gaza

Kremlinul a salutat miercuri un acord de încetare a focului în Gaza ca fiind "prima veste bună după mult timp" în conflictul israeliano-palestinian şi a declarat că pauzele umanitare sunt singura modalitate de a depune eforturi pentru o soluţionare durabilă.
 
Kremlinul a mai spus: "Dezvoltăm legături cu Iranul, inclusiv în domeniul militar, dar nu comentăm acest lucru".
 
"Nu comentăm afirmaţia Casei Albe potrivit căreia Iranul ar putea furniza Rusiei rachete balistice pentru a le folosi în războiul din Ucraina", a adăugat Kremlinul.

UPDATE Iordania spune că speră că încetarea focului în Gaza va fi un pas pentru a pune capăt războiului din Gaza şi atacurilor împotriva palestinienilor

Iordania a declarat miercuri că speră ca armistiţiul din Gaza să fie un pas care să pună capăt războiului din Gaza şi să împiedice luarea în vizor a palestinienilor şi strămutarea acestora de pe pământurile lor.
 
Într-o declaraţie difuzată de mass-media de stat, ministerul de externe a declarat că speră că pauza de patru zile în lupte convenită între guvernul israelian şi Hamas va permite accesul ajutorului umanitar atât de necesar în enclava asediată.

UPDATE Şaizeci de femei palestiniene incluse pe lista prizonierilor care urmează să fie eliberaţi

Lista celor 300 de prizonieri palestinieni publicată de Ministerul israelian al Justiţiei include aproximativ 60 de femei prizoniere, pe lângă alte zeci de persoane, majoritatea arestate în ultimii doi ani.
 
Cele mai multe dintre acuzaţiile care li se aduc variază de la afectarea securităţii regiunii, infiltrare în Israel fără permis, aruncarea de pietre, posesie de arme şi provocarea de daune.
 
Israelul a declarat că a decis să îi elibereze pe unii dintre ei pentru a le permite israelienilor care doresc să se opună şi să facă o petiţie la Curtea Supremă să împiedice acest lucru.

UPDATE Armata israeliană ordonă evacuarea unui spital indonezian - raport

Mounir Al-Barsh, directorul general al Ministerului Sănătăţii din Gaza, a declarat pentru Al Jazeera TV că armata israeliană a ordonat evacuarea spitalului indonezian din oraşul Gaza.
 
Israelul a declarat că militanţii operează din această unitate şi a ameninţat că va acţiona împotriva lor în termen de patru ore, a spus el.

UPDATE Guvernul israelian şi Hamas semnează un acord de încetare a focului

Guvernul israelian a aprobat în această seară prima etapă de realizare a obiectivului de recuperare a ostaticilor.

Aproximativ 50 de ostatici vor fi eliberaţi pe parcursul a patru zile. Dacă vor fi îndeplinite condiţii suplimentare, pentru fiecare alţi zece eliberaţi va fi garantată o nouă zi fără lupte.

Guvernul israelian şi armata vor continua războiul pentru a returna toţi ostaticii, pentru a finaliza eliminarea Hamas şi pentru a se asigura că Fâşia Gaza nu mai reprezintă o ameninţare la adresa statului Israel.

UPDATE Departamentul de Justiţie din SUA investighează moartea unor americani în războiul dintre Israel şi Hamas

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că Departamentul de Justiţie investighează decesele americanilor în războiul dintre Hamas şi Israel.

"Investigăm în mod activ decesele americanilor folosind toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie", a declarat Garland.

Zeci de americani au murit de la începutul războiului, inclusiv cei care au fost ucişi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, precum şi americani care au servit în cadrul forţelor de securitate israeliene. 

UPDATE Presa israeliană:  O confruntare a izbucnit între miniştrii Smotrich şi Gantz

În şedinţa cabinetului s-a discutat despre aprobarea înţelegerii ostaticilor.

Smotrich şi-a exprimat îngrijorarea că organizaţia teroristă va prelungi zilele de armistiţiu dincolo de ceea ce s-a convenit şi va anunţa că a găsit mai mulţi ostatici, iar Gantz a răspuns:

„Ce fel de întrebare este aceasta? Vă spunem că aceasta este înţelegerea. Ce, voiai mai puţină încredere în noi decât Sinwar?”

În acelaşi timp, ministrul Culturii, Miki Zohar, l-a criticat pe ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gabir, şi a întrebat de ce Otzma Yehudit s-a afişat la o întâlnire a fracţiunii înainte de dezbatere, pe fundalul anunţului lor că se vor opune înţelegerii.

Ben Gvir a răspuns: "Pentru că am văzut totul aici mai întâi în mass-media. Nu suntem uniţi. Aceasta este o decizie care va afecta generaţiile viitoare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici