Războiul Israel-Hamas. Un comandat Hezbollah a fost lichidat / Curge sânge în Gaza / Blinken: Situaţie dezastruoasă

  • Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că le va spune oficialilor israelieni că este imperativ să facă mai mult pentru a preveni victimele civile.
  • Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a îndemnat Israelul să reducă intensitatea campaniei militare din Fâşia Gaza
  • Moartea liderului Hamas afectează medierea, afirmă premierul din Qatar.
2215 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Un comandat Hezbollah a fost lichidat / Curge sânge în Gaza / Blinken: Situaţie dezastruoasă

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE Blinken s-a întâlnit cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a subliniat importanţa opririi operaţiunilor militare din Gaza şi a formării unei căi pentru pace, a relatat agenţia saudită de presă de stat SPA.

Comentariile prinţului moştenitor au fost făcute în timp ce îl primea pe secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în oraşul Al Ula.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a lucra pentru a crea condiţii pentru restabilirea păcii, pentru a se asigura că poporul palestinian îşi obţine drepturile legitime şi pentru a obţine o pace dreaptă şi durabilă.

UPDATE Războiul "brutal" creează o "generaţie de orfani" în Gaza, afirmă regele Abdullah al Iordaniei

Regele Abdullah al Iordaniei a declarat luni că Israelul a creat o întreagă generaţie de orfani prin războiul "brutal" din Gaza, unde, potrivit acestuia, aproximativ peste 30.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost ucise sau sunt date dispărute în urma conflictului.

În remarcile făcute la Memorialul Genocidului de la Kigali, în Rwanda, unde monarhul a vorbit despre "crimele incalificabile" din timpul acelui conflict african, Abdullah a spus că o lecţie care trebuie trasă este că "agresiunea fără discernământ" a Israelului în Gaza nu îi va garanta niciodată securitatea.

UPDATE Lider Hezbollah ucis

UPDATE În Egipt, Abbas caută soluţii la conflictul din Gaza

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a sosit ieri seară în Egipt, informează agenţia Wafa. Abbas se va întâlni cu Abdel Fattah el-Sisi. Ambasadorul Palestinei în Egipt, Diab al-Louh, a declarat că cei doi lideri vor discuta despre modalităţile de cooperare bilaterală menite să obţină o oprire imediată şi durabilă a războiului în curs din cauza agresiunii israeliene. În plus, vor fi examinate eforturile egiptene, arabe, regionale şi internaţionale de a aborda catastrofa umanitară fără precedent.

UPDAET Medici, pacienţi şi persoane strămutate care fug de la spitalul al-Aqsa

Medicii şi pacienţii fug de spitalul al-Aqsa, principalul din centrul Gazei, pe măsură ce se apropie luptele dintre forţele israeliene şi militanţii Hamas. De asemenea, persoanele strămutate aleg să caute locuri mai sigure. Medicii fără frontiere şi alte grupuri de ajutor s-au retras din spitalul din Deir al-Balah în ultimele zile, spunând că este prea periculos. Omar al-Darawi, un angajat al Spitalului Martirilor al-Aqsa, a declarat că unitatea a fost lovită de mai multe ori în ultimele zile şi că mii de oameni au plecat, după ce grupurile internaţionale de ajutor s-au retras. 

UPDATE Hamas: Atacurile asupra jurnaliştilor nu vor ascunde crimele din Gaza

Atacurile lansate de Israel împotriva jurnaliştilor nu vor împiedica aflarea adevărului despre ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza. Acest lucru a declarat Osama Hamdan, un membru senior al Hamas, în timpul unei conferinţe de presă la Beirut, după ultimul raid împotriva lucrătorilor din domeniul informaţiei din enclava palestiniană în care a murit şi fiul echipei editoriale al-Jazeera din Fâşia Gaza. Atacurile asupra jurnaliştilor „de către ocupaţie” sunt un act „deliberat şi sistematic”, dar „nu vor împiedica lumea să cunoască adevărul despre crimele care au loc în Gaza”, a spus el. Aceste atacuri, a adăugat el, „indică prăbuşirea naraţiunii sioniste şi scopul acesteia de a ascunde adevărul”.

UPDATE IDF: Noapte de lupte intense în Gaza şi cu Hezbollah

Forţele de Apărare Israelului au declarat că au avut loc lupte intense peste noapte în Khan Yunis, sudul Gazei, forţele aeriene lansând lovituri asupra a aproximativ 30 de ţinte „semnificative” ale Hamas din zonă. Ţintele au inclus situri subterane, depozite de arme şi alte infrastructuri. Luptele continuă şi în această dimineaţă. IDF a anunţat pe X că a „lovit şi numeroase ţinte ale Hezbollah în Liban” în timpul nopţii. IDF confirmase anterior că un tir de rachete Hezbollah a afectat sâmbătă o bază aeriană strategică din nordul Israelului.

UPDATE: Iranul va răspunde cu forţă Israelului în caz de atac

„Nu vom ezita să dăm un răspuns zdrobitor şi decisiv Israelului, în cazul în care acesta atacă Iranul”, a declarat unul dintre comandanţii Gărzilor Revoluţionare, generalul Gholamali Rashid, într-un interviu acordat lui Mehr, adăugând: „Este imperativ să contracarăm orice agresiune de către Statele Unite şi Israel împotriva oricărei naţiuni, având în vedere contextul ocupaţiei americane a Afganistanului şi apoi a Irakului la începutul anilor 1980”. „Cu toate acestea, s-a dovedit că toţi cei care au făcut rău Republicii Islamice nu au putut scăpa de pedeapsă, iar autorii asasinarii fostului comandant Qods Ghassem Soleimani vor fi şi ei pedepsiţi în curând”, a subliniat Rashid. Soleimani a fost ucis la Bagdad, în ianuarie 2020, de Statele Unite.

UPDATE Mass-media: Poliţia dispersează protestatari în faţa Knesset

Poliţia israeliană a încărcat şi a dispersat demonstranţii care protestau în faţa Knessetului, cerând alegeri anticipate. Presa israeliană a relatat acest lucru. Potrivit poliţiei, protestul care a blocat intrarea în Knesset a fost ilegal.

UPDATE Cisiordania: 3 arestări după ucierea unui bărbat, doi medici şi o asistentă

Forţele de securitate israeliene au arestat trei palestinieni în legătură cu atacul terorist de ieri dimineaţă din Cisiordania, în care un israelian arab din Ierusalimul de Est a fost ucis şi o femeie a fost rănită. Presa locală a relatat acest lucru. Surse israeliene citate de Ynet spun că arestările au fost efectuate aseară şi că persoanele prinse sunt doi medici şi o asistentă. Radiodifuzorul arab Al Jazeera relatează că un medic pe nume Aysar Nasr al-Barghouti a fost legat la ochi şi a fost luat de soldaţii israelieni care au pătruns în casa lui din cartierul Batan al-Hawa (Ramallah).

UPDATE În timpul vizitei în Israel, ministrul german de Externe solicită o luptă "mai puţin intensă" în Gaza

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a îndemnat Israelul să reducă intensitatea campaniei militare din Fâşia Gaza şi să facă mai mult pentru a proteja civilii din teritoriul palestinian asediat.

"Suferinţa multor oameni nevinovaţi nu poate continua aşa. Avem nevoie de o gestionare mai puţin intensivă a operaţiunilor", a declarat Baerbock în cadrul unei vizite la Ierusalim.

UPDATE Moartea liderului Hamas afectează medierea, afirmă premierul din Qatar

Uciderea unui lider Hamas în urma unui atac israelian cu dronă în Beirut a afectat capacitatea Qatarului de a media între grupul palestinian şi Israel, a declarat premierul Qatarului.

Cu toate acestea, statul din Golf îşi va continua eforturile, a declarat şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken la Doha.

UPDATE Blinken: Civilii palestinieni nu trebuie să fie presaţi să părăsească Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că le va spune oficialilor israelieni că este imperativ să facă mai mult pentru a preveni victimele civile în Gaza.

În cadrul unei conferinţe de presă la Doha, Qatar, Blinken a declarat că civililor palestinieni trebuie să li se permită să se întoarcă acasă şi nu trebuie să fie presaţi să părăsească Fâşia Gaza.

Înaltul diplomat american a declarat, de asemenea, că moartea jurnaliştilor Al Jazeera în Gaza astăzi este o "tragedie de neimaginat", adăugând că "prea mulţi jurnalişti sunt ucişi în Gaza".

Blinken îi spune regelui Abdullah al Iordaniei că SUA se opun strămutării palestinienilor

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a asigurat pe regele Abdullah al Iordaniei că Washingtonul se opune strămutării forţate a palestinienilor din Gaza sau din Cisiordania ocupată, a declarat Departamentul de Stat, în timp ce diplomatul american de rang înalt şi-a încheiat o vizită în Iordania.

În cadrul întâlnirii sale cu regele Abdullah, care a avut loc duminică la Amman, Blinken "a subliniat opoziţia SUA faţă de strămutarea forţată a palestinienilor din Cisiordania şi Gaza şi necesitatea de a proteja civilii palestinieni din Cisiordania de violenţa extremistă a coloniştilor", a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Potrivit unei declaraţii a palatului, regele a evocat în cadrul întâlnirii preocupările Iordaniei cu privire la strămutări, în condiţiile în care Israelul îşi continuă campania militară care a transformat o mare parte din Gaza în dărâmături şi a lăsat cei 2,3 milioane de locuitori în pragul foametei.

Regele Abdullah i-a spus lui Blinken că Washingtonul are un rol major în a face presiuni asupra Israelului pentru a obţine o încetare imediată a focului şi a avertizat asupra "repercusiunilor catastrofale" ale continuării războiului din Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici