Războiul Israel-Hamas, ziua 27. Armata israeliană susţine că a încercuit Gaza / Statele Unite încearcă să medieze conflictul israeliano-palestinian / Civilii fug din calea războiului / Netanyahu nu acceptă pauză de război pe motive umanitare / Hezbollah, către liderii arabi: Nu vindeţi petrol Israelului / Armata Israelului are 341 de pierderi

  • Armata israeliană a încercuit Gaza.
  • ONU susţine că patru dintre şcolile sale din Gaza, care erau folosite ca adăposturi, au fost avariate.
  • Peste 9.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Fâşia Gaza de la începutul conflictului început pe 7 octombrie.
4573 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 27. Armata israeliană susţine că a încercuit Gaza / Statele Unite încearcă să medieze conflictul israeliano-palestinian / Civilii fug din calea războiului / Netanyahu nu acceptă pauză de război pe motive umanitare / Hezbollah, către liderii arabi: Nu vindeţi petrol Israelului / Armata Israelului are 341 de pierderi

Războiul Israel-Hamas, ziua 27. Statele Unite încearcă să medieze conflictul israeliano-palestinian. Civilii fug din calea războiului

UPDATE SUA cer explicaţii cu privire la bombardamentul de la Jabalia

Statele Unite au cerut o explicaţie din partea Forţelor Armate Israeliene cu privire la recentul atac aerian asupra taberei de refugiaţi Jabalia, din nordul Gazei, care a dus la moartea a numeroase persoane. Această solicitare a fost făcută de administraţia Biden, cu scopul de a obţine informaţii despre raţionamentul şi metodologia din spatele atacului. Site-ul israelian „Ynetnews” scrie asta.

UPDATE Fotbalist dat afară de propriul club pentru postări pro-Palestina

UPDATE Israel: arme la bordul unei ambulanţe

Armata a declarat că a lovit „o ambulanţă identificată de forţe ca fiind folosită de o celulă teroristă Hamas în apropierea poziţiei lor în zona de luptă”. Purtătorul de cuvânt al Armatei a spus acest lucru, iar „mai mulţi agenţi au fost ucişi” în atac. Armata - după ce a subliniat că va furniza în curând informaţii suplimentare - a susţinut că „metoda de operaţiuni a Hamas este transferarea agenţilor terorişti şi a armelor în ambulanţe”. Apoi, a reiterat că „este o zonă de război”.

UPDATE Armata israeliană: încă doi soldaţi morţi, sunt 341 din 7 octombrie

Armata israeliană a anunţat moartea a doi soldaţi, unul în timpul operaţiunii terestre din Fâşia Gaza, iar al doilea identificat la câteva săptămâni după atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Este vorba despre sergentul Yedidya Eliyahu, în vârstă de 25 de ani, din Corpul Ingineriei de Luptă, ucis astăzi în timpul luptei împotriva Hamas. Celălalt este sergentul major Yam Glass, 20 de ani, un soldat de observaţie din Unitatea 414, ucis la 7 octombrie. Astfel, numărul soldaţilor, ofiţerilor şi rezerviştilor ucişi din 7 octombrie a ajuns la 341. Astăzi, un alt soldat din batalionul 8170 a fost grav rănit.

UPDATE Netanyahu: Nici o pauză umanitară, fără eliberarea ostaticilor 

„Nu vom accepta o pauză umanitară până când ostaticii vor fi returnaţi”, acest lucru a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, într-o declaraţie adresată naţiunii. Netanyahu a reiterat că Israelul continuă să se opună intrării de combustibil în Fâşie.

UPDATE Familiile victimelor atacului Hamas depun plângere de război la Curtea Penală Internaţională

Familiile unor victime israeliene ale atacului Hamas din 7 octombrie au depus o plângere la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga pentru presupuse crime de război, potrivit presei israeliene, care citează avocatul lor.

Francois Zimeray a precizat că familiile doresc ca Hamas să fie urmărită penal pentru genocid şi ca CPI să emită un mandat internaţional de arestare pe numele liderilor grupării.

"Plângerea se referă la victime care erau toate civile", a declarat Zimeray, susţinând că echipa sa juridică a stabilit că acuzaţia de genocid "se susţine în faţa legii".

UPDATE Peste un milion de pliante trimise în Gaza pentru a "alerta cetăţenii" cu privire la atacuri, afirmă preşedintele Israelului

Peste un milion de pliante sunt trimise în Gaza pentru a "alerta cetăţenii" înainte de atacurile israeliene, a declarat Isaac Herzog.

Vorbind alături de secretarul de stat american Antony Blinken, preşedintele israelian i-a îndemnat pe civili să "plece".

El insistă că Israelul respectă normele de drept internaţional prin notificarea civililor înainte de efectuarea unui atac.

"Avem dreptul la autoapărare, vrem să ieşiţi din spaţiile în care rachete, tunuri, bombe şi mortiere sunt lansate asupra poporului nostru", a spus el.

"Şase milioane de SMS-uri, patru milioane de apeluri telefonice şi 1,2 milioane de pliante vorbesc de la sine în timp ce protejăm civilii care se deplasează în zone sigure", a adăugat el.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, întâlnire cu premierul Israelului

Secretarul de stat al SUA s-a întâlnit cu prim-ministrul Israelului la Tel Aviv.

Antony Blinken a mers în Israel, promiţând să îi ceară lui Benjamin Netanyahu să ia "măsuri concrete" pentru a proteja civilii din Gaza.

De asemenea, Blinken urmează să se întâlnească cu cabinetul de război al Israelului în cursul zilei de astăzi.

UPDATE Un comandant Hamas a fost ucis, susţine armata israeliană

Un comandant Hamas a fost ucis într-o operaţiune, au afirmat Forţele de Apărare Israeliene (IDF).

Într-un comunicat pe Telegram, Tzahal a afirmat că avioanele sale de luptă au acţionat pe baza unor informaţii "precise" şi l-au ucis pe Mustafa Dalul, comandantul Batalionului Sabra Tel al-Hawa al Hamas.

Acesta a afirmat că Dalul a avut un "rol central în gestionarea luptelor împotriva trupelor IDF în Fâşia Gaza".

"În ultimii ani, Dalul a deţinut o serie de poziţii în batalionul şi brigada Hamas din oraşul Gaza", a adăugat armata israeliană.

De asemenea, armata israeliană a precizat a ucis un "număr de terorişti" şi au descoperit arme în zona Beit Hanoun, un oraş de la marginea de nord-est a Fâşiei Gaza.

UPDATE Blinken efectuează o nouă vizită în Israel

Călătoria sa se va concentra pe măsurile de reducere la minim a daunelor provocate civililor din Fâşia Gaza, notează BBC.

Înaintea plecării sale, Blinken a declarat că va încerca să obţină "măsuri concrete" din partea Israelului pentru a se asigura că daunele cauzate civililor palestinieni sunt reduse, în timp ce preşedintele american Joe Biden a cerut, de asemenea, pauze umanitare în conflict.

UPDATE Armata israeliană raportează situaţia din teren

Armata israeliană a prezentat printr-o postare pe reţeaua de socializare X situaţia actuală a conflictului în curs.

UPDATE Diplomaţii americani merg în Israel pentru a media conflictul

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va călători vineri în Israel pentru a presă guvernul israelian să pună capăt ofensivei în curs din Gaza, pe fondul unui număr tot mai mare de civili morţi.

Blinken se va întâlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi cu alţi înalţi oficiali, în timp ce guvernul SUA continuă să echilibreze sprijinul pentru apărarea Israelului.

UPDATE Confruntări la graniţa dintre Liban şi Israel

Luptele continuă la graniţa de sud a Libanului cu Israelul, unde Hezbollah, un grup armat libanez susţinut de Iran, îşi are baza principală.

Israelul a ordonat evacuarea comunităţilor de-a lungul graniţei cu Liban.

UPDATE Presiunea asupra Hamas creşte

Mark Regev, consilier principal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pentru că armata israeliană menţine presiunea asupra Hamas.

„Scopul nostru este să distrugem maşina militară a Hamas şi să demontăm controlul exercitat de aceştia asupra Gaza”, a declarat Regev.

UPDATE Israelul acuză experţii ONU că repetă propaganda Hamas

Israelul acuză experţii ONU că repetă propaganda Hamas cu privire la situaţia din Gaza, ceea ce este „deplorabil”.

Şapte experţi în drepturile omului mandataţi de ONU au afirmat că civilii din Gaza sunt expuşi unui risc grav de „genocid” şi că timpul se scurge pentru a preveni acest lucru.

„Situaţia din Gaza a atins un punct de cotitură catastrofal”, au declarat aceştia, potrivit unui comunicat al Înaltului Comisar al ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici