Războiul din Ucraina, ziua 410. Noi victime în rândul civililor / 470 de soldaţi ruşi ucişi în ultimele 24 de ore / Zelenski: NATO nu poate proteja Europa fără ajutorul Ucrainei. Ruşii aproape au cucerit Bahmut, cu pierderi masive

  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski susţine că NATO depinde de Ucraina în eventualitatea unei invazii ruseşti
  • Ofensiva rusă se concentrează în Marianka, de unde trupele Kremlinului vor să cucerească definitiv Bahmut
  • Polonia trimite 200 de vehicule blindate ajutor Ucrainei
9189 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 410. Noi victime în rândul civililor / 470 de soldaţi ruşi ucişi în ultimele 24 de ore /  Zelenski: NATO nu poate proteja Europa fără ajutorul Ucrainei. Ruşii aproape au cucerit Bahmut, cu pierderi masive

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Oficial ucrainean: Rusia suferă "pierderi colosale" la Avdiivka şi Marinka

Armata rusă s-a confruntat în ultimele zile cu "pierderi colosale" în apropierea oraşelor Avdiivka şi Marinka din regiunea Doneţk, pierzând în fiecare zi în jur de două companii de militari, adică până la 400 de soldaţi, a declarat pe 9 aprilie purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Potrivit acestuia, armata rusă refuză în continuare să "renunţe la speranţa" unei ofensive de succes în zonă.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că prizonierii de război ruşi s-au plâns că au fost aruncaţi în luptă de "comandanţi insuficient de sobri şi fără nicio pregătire", ridicând militari în toiul nopţii, sub ameninţarea armelor şi obligându-i să atace armata ucraineană.

UPDATE 21:00 Letonia va construi un nou gard de 64 de kilometri la graniţa cu Belarus

Letonia intenţionează să înceapă în aprilie construcţia unui gard de 64 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Belarus, a anunţat la 9 aprilie agenţia de presă Delfi.

Letonia a luat decizia de a construi un gard cu Belarus încă din 2016 pentru a se proteja de migranţii ilegali care traversează graniţa. Până în aprilie, au fost construiţi în total 54 de kilometri, puţin sub o treime din lungimea totală a gardului proiectat.

"Putem vedea deja rezultatele reale ale muncii depuse, ceea ce ne permite să începem construcţia fără întârzieri nejustificate", a declarat preşedintele Consiliului de administraţie al proprietăţii imobiliare de stat, Renars Griskevics.

UPDATE 19:00 Ungaria înăspreşte controlul asupra importurilor de cereale ucrainene

Ungaria va introduce noi măsuri pentru a reduce volumul de cereale provenite din Ucraina, inclusiv tarife şi limite cantitative la importurile de cereale şi seminţe oleaginoase ucrainene, a declarat pe 9 aprilie ministrul agriculturii, Istvan Nagy.

Nagy a declarat că cantităţile mari de produse alimentare ucrainene ieftine, inclusiv carne de pasăre, ouă şi miere, care inundă pieţele UE, afectează piaţa internă ungară şi scad preţurile de vânzare ale fermierilor sub nivelul costurilor de producţie.

UPDATE 18:00 Trupele ucrainene au doborât o dronă rusească în regiunea Sumî

Trupele ucrainene au doborât o dronă de recunoaştere rusă Zala care survola regiunea Sumî, a anunţat Comandamentul Operaţional "Nord".

Conform raportului, drona a fost doborâtă cu tunuri antiaeriene. Drona doborâtă părea să fie o Zala 421-16е, o dronă de recunoaştere de fabricaţie rusă.

UPDATE 17:00 Polonia suspendă importurile de cereale ucrainene până în iulie

Cerealele ucrainene vor tranzita prin Polonia doar către ţările terţe "cel puţin până în iulie", a declarat Janusz Kowalski, ministrul adjunct al agriculturii din Polonia, pentru TVP Info.

Ştirile anterioare despre suspendarea importului de cereale nu au specificat perioada de timp a acordului.

Acordul polono-ucrainean privind cerealele este primul pas în rezolvarea crizei agricole din ţară din cauza afluxului mare de cereale ucrainene ieftine în Polonia, a declarat Kowalski.

"Toate produsele trebuie să treacă prin Polonia, nu pot dăuna fermierilor polonezi, producătorilor polonezi şi să provoace o criză de securitate alimentară", a spus el.

UPDATE 16:00 Franţa spune că nu are soldaţi în Ucraina

Ministerul francez al Apărării a negat prezenţa soldaţilor săi în Ucraina, răspunzând la informaţiile din documente presupus clasificate care ar fi fost scurse online la începutul acestei săptămâni.

După cum a relatat The Guardian, aşa-zisele documente sugerează că în Ucraina s-ar afla un mic contingent de mai puţin de o sută de membri ai operaţiunilor speciale din partea membrilor NATO Franţa, SUA, Marea Britanie şi Letonia.

"Nu există forţe franceze angajate în operaţiuni în Ucraina. Documentele citate nu provin de la armatele franceze. Nu comentăm documente a căror sursă este incertă", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Apărării, citat de The Guardian.

UPDATE 14:15 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 178.150 de soldaţi în Ucraina

 
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat duminică faptul că Rusia a pierdut 178.150 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022.
 
Acest număr include 470 de soldaţi ruşi ucişi doar în ultimele 24 de ore.
 
De asemenea, Rusia a pierdut 3.636 de tancuri, 7.024 de vehicule blindate de luptă, 5.602 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.740 de sisteme de artilerie, 533 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 282 de sisteme de apărare aeriană, 307 avioane, 292 de elicoptere, 2.312 drone şi 18 ambarcaţiuni, a precizat armata.

UPDATE 13:00 Ruşii au atacat opt regiuni şi au ucis cinci civili în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, au fost raportate atacuri ruseşti în opt din cele 24 de oblasturi din Ucraina - Sumy, Cernihiv, Harkov, Kherson, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Luhansk şi Doneţk.
 
Potrivit rapoartelor guvernatorilor regionali, cinci civili au fost ucişi şi cel puţin opt au fost răniţi.
 

UPDATE 11:10 Ruşii au bombardat regiunea Kherson de 71 de ori în ultimele 24 de ore

Ruşii au bombardat regiunea Kherson de 71 de ori în ultimele 24 de ore, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.
 
Ruşii au tras în total 495 de obuze în toată regiunea Kherson Oblast, lovind zone rezidenţiale, linii electrice şi un terminal de cereale din apropierea oraşului Beryslav. Guvernatorul a adăugat că 23 de obuze au vizat capitala regională Kherson, lovind teritoriul şantierului naval.
 

UPDATE 09:45 Rusia a lovit Zaporizhzhia în noaptea de 9 aprilie, ucigând două persoane

UPDATE 08:30 Statul Major General: Forţele ucrainene au respins peste 50 de atacuri ruseşti

Ruşii atacă Lyman, Bakhmut, Avdiivka şi Marinka în regiunea Doneţk. Trupele ucrainene au respins peste 50 de atacuri ruseşti în aceste direcţii sâmbătă, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, duminică dimineaţa.
 

UPDATE 07:00 Ruşii scot la atac artileria

Un comandant susţinut de Kremlin şi fost oficial mandatar instalat de Rusia, Alexander Khodakovsky, susţine că armata rusă face doar tiruri de artilerie în zonele frontului unde nu există operaţiuni ofensive active.

UPDATE 03:00 Noi bombardamente în Sumi

Rusia a bombardat patru localităţi din regiunea Sumi. Pagubele materiale sunt însemnate, însă nu s-au produs victime.

UPDATE 01:00 Şcolile militare din Rusia vor scoate mai rapid ofiţeri şi subofiţeri

Ucraina susţine că Rusia plănuieşte ca elevii şcolilor militare să finalizeze mai rapid studiile pentru a-i încadra, pe fondul deficitului de personal. Pierderile masive cu care se confruntă pe câmpul de luptă ar fi principalul motiv pentru această măsură disperată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici