Războiul din Ucraina, ziua 430. Ucraina a lovit un important depozit de petrol al ruşilor / Un pro-rus propune să ardă toate zăcămintele de petrol din Odesa / Tot mai mulţi civili devin victime colaterale din pricina războiului / Zelenski e supărat pe Ungaria

  • Armata ucraineană a lovit un important depozit de petrol al ruşilor din Crimeea ocupată
  • China încearcă intermedierea unei soluţii diplomatice după ce la mai bine de un an omologii turci au eşuat
  • Zelenski afirmă că războiul se va încheia atunci când Ucraina va fi din nou completă
  • Tot mai mulţi civili îşi găsesc sfârşitul în confruntarea dintre Rusia şi Ucraina
15983 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 430. Ucraina a lovit un important depozit de petrol al ruşilor / Un pro-rus propune să ardă toate zăcămintele de petrol din Odesa / Tot mai mulţi civili devin victime colaterale din pricina războiului / Zelenski e supărat pe Ungaria

MEDIAFAX FOTO

UPDATE 23:00 Rusia a folosit 1.000 de drone ruseşti împotriva infrastructurii energetice ucrainene, din octombrie

Rusia a folosit peste 1.000 de drone şi rachete în 33 de atacuri la scară largă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din octombrie 2022 şi până în prezent. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al Energiei ucrainean, Farid Safarov, la televiziunea naţională, potrivit Ukrinform. „Din octombrie, sectorul energetic ucrainean a suferit multe pagube. Naţiunea teroristă a comis peste 33 de atacuri masive. Peste 1.000 de drone şi rachete au fost lansate împotriva structurilor energetice şi 270 dintre acestea au lovit împreună centrale termoelectrice, termocentrale, hidrocentrale şi aşa mai departe”, a precizat Safarov. „43% din reţelele principale au fost avariate”, a încheiat oficialul.

UPDATE 22:00 Zelenski: în curând, un tribunal pentru crimele de agresiune rusă

„Săptămâna viitoare va fi foarte importantă din punctul de vedere al luptei noastre pentru justiţie, să pedepsim statul terorist şi toţi criminalii săi de război. Lucrăm la crearea unui tribunal pentru crima de agresiune rusă”, a afirmat preşedintele ucrainean, în discursul său obişnuit, citat de Ukrainska Pravda, subliniind că trebuie să „accelerăm înfrângerea statului terorist”. 

UPDATE 21:00 Polonia va consolida securitatea la graniţa cu Rusia

Polonia va consolida protecţia frontierei cu regiunea Kaliningrad a Rusiei folosind dispozitive şi arme moderne. Acest lucru a fost anunţat de premierul polonez Mateusz Morawiecki. Bariere fizice şi electronice vor fi instalate de-a lungul întregii graniţe cu Federaţia Rusă. „Vom întări prezenţa poliţiştilor de frontieră şi a tuturor serviciilor”, a spus Morawiecki, citat de presa poloneză.

UPDATE 20:20 Ucraina: un mort după atacul rusesc asupra Bilozersk, în regiunea Herson

Bilanţul atacului rusesc asupra oraşului Bilozersk, din regiunea Herson, de dimineaţă, este de unul mort şi unul rănit. The Kiev Independent relatează acest lucru. Mai multe locuinţe particulare au fost avariate, potrivit procurorului general. Oraşul Herson şi aşezările din jur au fost deja sub focul puternic de artilerie rusă de când au fost eliberate, în noiembrie, forţele moscovite retrăgându-se pe malul de est al râului Nipro.

UPDATE 19:50 Prigojin nu se mai înţelege cu Şoigu

UPDATE 19:00 Kiev: două femei dispărute în Uman la locul atacului de ieri

Două femei sunt date dispărute în Uman, în regiunea Cherkasi, unde s-au încheiat operaţiunile de căutare şi salvare la locul atacului cu rachete ruseşti de ieri. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Igor Klymenko, după cum a raportat Ukrinform.

UPDATE 18:30 Zelenski: comportamentul Ungariei este inadecvat

Comportamentul Ungariei în privinţa războiului din Ucraina este „inadecvat”. Acest lucru a fost declarat de liderul Kievului, într-un interviu acordat ziarelor scandinave şi preluat de Ukrainska Pravda. Zelenski a vorbit despre o „împletire a elitelor politice” la Budapesta. „Este o situaţie foarte ciudată – a declarat el – poate fi o ţară NATO pentru Rusia şi împotriva NATO, în acelaşi timp? A fi aliaţi nu este doar un cuvânt, ci un conţinut. Cu alte cuvinte, împărtăşind aceeaşi viziune asupra siguranţei şi a valorilor”, a conchis el.

UPDATE 18:00 Pană de curent în cinci sate ruseşti din Belgorod după bombe

Linia electrică a fost avariată în urma bombardării satului Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod de către forţele armate ucrainene, în timp ce locuitorii din cinci sate din regiune au rămas fără electricitate. Acest lucru a fost declarat de guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe canalul său Telegram, după cum a raportat Tass. „Astăzi, Novaia Tavolzhanka a fost vizată de Forţele Armate ale Ucrainei. Potrivit datelor preliminare, nu au fost victime. Linia electrică este deteriorată: locuitorii satelor Arhangelskoie, Şamino, Zaborovka, Murom şi Novaia Tavolzhanka rămân fără electricitate”, a scris Gladkov.

UPDATE 17:50 Rusia: rechizitoriu oficializat împotriva fondatorului centrului de apărare a drepturilor civile

Comisia de anchetă a oficializat acuzaţia de dispreţ repetat din partea forţelor militare împotriva lui Oleg Orlov, copreşedintele Centrului Memorial pentru Apărarea Drepturilor Omului, unul dintre fondatorii Memorial, una dintre cele mai importante personalităţi din Rusia în ceea ce priveşte angajamentul faţă de apărarea drepturilor civile. Procesul va avea loc la Tribunalul Districtual Koptevski din Moscova, a comunicat Memorial. Orlov, care are 70 de ani şi în arest la domiciliu, riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Dosarul a fost deschis datorită unei postări pe Facebook cu traducerea articolului intitulat „Au vrut fascismul, l-au prins” semnată de însuşi Orlov, care condamna invadarea Ucrainei publicată de Mediapart. 

UPDATE 17:45 Moscova: Trupele au lovit cu succes ieri la Herson

Trupele ruse au lansat ieri seară un atac cu rachete de croazieră împotriva comandamentului grupării ucrainene Herson. Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării, după cum a raportat RIA Novosti. „În seara zilei de 28 aprilie, Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au efectuat un atac de grup cu arme maritime de precizie cu rază lungă de acţiune la sediul personalului de comandă al Grupului Comun de Trupe al Forţelor Armate ale Ucrainei Herson. Scopul atacului a fost atins”, a spus ministerul.

UPDATE 17:40 Filorus: să ardem toate zăcămintele de petrol din Odesa

Senatorul ucrainean Olga Kovitidi, pro-rus, din Crimeea, a reacţionat la incendiul unei drone cu zece rezervoare de produse petroliere în Sevastopol, Crimeea, cerând un răspuns dur din partea Federaţiei Ruse: „Nu mai avem timp pentru dans lent. Ceea ce s-a întâmplat necesită dur acţiune. Toate depozitele de petrol din Odesa trebuie distruse. Trebuie luată o decizie strategică pentru a neutraliza Odesa ca bază militară ucraineană", raportează Insider.

UPDATE 17:00 Kiev la ambasada Poloniei: blocarea importurilor este inacceptabilă

Ministerul de Externe ucrainean a prezentat ambasadei Poloniei şi delegaţiei UE în ţară note privind situaţia „inacceptabilă” a restricţiilor la importul de produse agricole ucrainene. Kiev subliniază că „există toate temeiurile legale pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria” şi „îndeamnă partenerii să găsească o soluţie echilibrată bazată pe legislaţia UE, pe acordul de asociere UE-Ucraina şi în spirit de solidaritate”.

UPDATE 16:50 Ministrul ucrainean: sunt necesare nu mai puţin de 18 miliarde pentru 2024

Posibilul nou ajutor de la Uniunea Europeană către Ucraina în 2024, după ce pachetul de asistenţă macrofinanciară UE de 18 miliarde a decis pentru acest an, „cred că nu poate fi mai mic decât suma existentă de 18 miliarde”. Acest lucru a fost declarat de ministrul de finanţe ucrainean în marja consiliului informal Ecofin de la Stockholm. „Nu ne-ar fi o sarcină foarte uşoară să ne reducem drastic cheltuielile - a mai subliniat el -. Evident că depinde de campania militară”.

UPDATE 16:40 Zelenski: peste 90% din Mariupol este distrus

„Peste 90% din Mariupol este distrus”. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie pe Telegram, împărtăşind un videoclip care compară imagini ale oraşului înainte de război şi fotografii recente din satelit publicate de Google, care arată devastarea clădirilor. „Mariupol. Aproape jumătate de milion de oameni au trăit cândva acolo. Şi acum aproape că nu au mai rămas case intacte. Statul terorist a făcut totul pentru a ucide acest oraş”, a scris liderul ucrainean.

UPDATE 16:30 Kiev: pregătiri pentru evacuarea în masă din Herson

Administraţia ucraineană a regiunii Herson din sudul ţării se pregăteşte pentru o evacuare în masă în cazul în care bombardamentele ruseşti vor creşte, aşa cum sa întâmplat ieri, relatează Kyiv Independent.

Guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat astăzi că, din cauza atacurilor ruseşti în creştere în regiune şi în întreaga ţară, a ordonat să fie pregătite mijloace de evacuare pentru mai multe persoane. Armata Kremlinului a părăsit Hersonul în noiembrie anul trecut, retrăgându-se pe malul de est al râului Nipro.

UPDATE 16:30 Kiev: pedeapsa lui Dumnezeu pentru Uman la Sevastopol

«În oraşul Sevastopol, pe 29 aprilie, a avut loc o explozie care este pedeapsa lui Dumnezeu, în special pentru civilii ucişi la Uman, printre care se numără şi cinci copii. Această pedeapsă va fi de lungă durată”. Acest lucru a fost declarat de Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii al Ministerului Apărării al Ucrainei, vorbind cu Rbc Ucraina. „Toţi rezidenţii din Crimeea ocupată temporar sunt sfătuiţi să nu se afle în apropierea unităţilor militare în viitorul apropiat”, a adăugat el. Oficialul a spus că explozia a distrus peste 10 rezervoare de produse petroliere destinate flotei ruse din Marea Neagră.

UPDATE 16:00 Zelenski: Moscova a schimbat tactica în teritoriile ocupate”

Forţele Armate Ruse şi-au schimbat tactica de război pentru a apăra teritoriile ocupate temporar din Ucraina. Aşa a afirmat preşedintele ucrainean, Voldimir Zelenski, într-un interviu acordat reprezentanţilor presei finlandeze, suedeze, daneze şi norvegiene, citaţi de Ukrinform. "Cred că pe zi ce trece vor deveni din ce în ce mai slabi şi vom avea din ce în ce mai multe posibilităţi. Au schimbat deja tactica. Se gândesc deja la apărarea teritoriilor pe care le ocupă. Este o altă fază a acestui război”, a concluzionat Zelenski.

UPDATE 15:30 Penurie după bombardarea lui Nova Kakovka

Oraşul Nova Kakovka din regiunea Herson din sudul Ucrainei a rămas fără electricitate după focul „intens” de artilerie ucraineană, au declarat autorităţile locale instalate de Rusia. „Din cauza focului intens de artilerie, Nova Kakovka a rămas fără electricitate astăzi”, a declarat într-un comunicat administraţia militară şi civilă instalată de Rusia în oraş, care avea 45.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei ruse în Ucraina, în februarie, într-un comunicat 2022.

UPDATE Atacul cu rachete al Rusiei ar putea să fie o încercare de a intercepta unităţi de rezervă ucrainene şi provizii militare care au fost date recent ţării

Există o posibilitate realistă ca atacul cu rachete ruseşti care a lovit Ucraina să fi fost o încercare de a intercepta unităţi de rezervă ucrainene şi provizii militare care au fost date recent ţării, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării. În actualizarea informaţiilor privind conflictul, ministrul a declarat că Moscova a lansat "primul val major de lovituri cu rachete de croazieră împotriva Ucrainei de la începutul lunii martie 2023". Bombardamentele au provocat moartea a cel puţin 25 de persoane.

UPDATE Armata ucraineană a lovit un important depozit de petrol al ruşilor din Crimeea ocupată

Şeful guvernului de ocupaţie rusă din Sevastopol a afirmat că un atac cu dronă a provocat astăzi un incendiu de proporţii la un depozit de petrol din Golful Kozacha din Sevastopolul ocupat de Rusia.

"Un rezervor de combustibil a luat foc în zona golfului Kozacha. Potrivit informaţiilor preliminare, incendiul a fost provocat de o lovitură a unui vehicul aerian fără pilot", a scris Mihail Razvozhaev pe Telegram.

Razvozhaev a mai spus că incendiul s-a extins pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi că încă se stabilesc detalii privind victimele şi pagubele.

Videoclipuri şi fotografii cu un incendiu de mari dimensiuni şi cu un nor negru de fum deasupra oraşului au început să circule pe reţelele de socializare la începutul dimineţii.

UPDATE  Forţele pro-ruse raportează nouă morţi în urma atacurilor ucrainene asupra oraşului Doneţk

Cel puţin nouă persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, vineri, în atacuri lansate de forţele militare ucrainene asupra oraşului Doneţk, aflat sub ocupaţie rusă, anunţă autorităţile regionale pro-ruse, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE Centrul Naţional de Rezistenţă: Rusia intenţionează să mute forţat copiii din Horlivka, regiunea Doneţk

Rusia plănuieşte să mute forţat copiii din oraşul Horlivka ocupat de ruşi, situat în apropiere de oraşul Doneţk, ocupat de Rusia din 2014, a informat Centrul Naţional de Rezistenţă al armatei ucrainene. 

UPDATE Salvatorii continuă căutarea copiilor dispăruţi sub molozul clădirii distruse de o rachetă rusă în Uman.

Primii salvatori încă caută copii dispăruţi despre care se crede că ar fi prinşi sub dărâmăturile unui bloc de apartamente grav avariat de o rachetă rusă la începutul zilei de 28 aprilie, în centrul oraşului Uman, potrivit unei echipe de intervenţie aflată la faţa locului.

UPDATE Rusia bombardează o localitate de lângă Herson

Trupele ruse au bombardat aşezarea Bilozerka, situată în apropiere de capitala regională Herson. O femeie a fost ucisă şi alte trei persoane rănite, potrivit Administraţiei Militare Regionale Herson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici