Războiul din Ucraina, ziua 367. Atacuri aeriene la Herson / Ucraina marchează un an de la începerea războiului, Zelenski promite că va asigura victoria / O instanţă populară solicită arestarea şi judecarea lui Putin

  • Canada livrează Ucrainei încă patru tancuri Leopard
  • SUA vor oferi încă 10 miliarde de dolari Ucrainei
  • La un an de la declanşarea războiului, dictatorul rus este în mod simbolic "condamnat pentru crime de război împotriva umanităţii"
  • Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE au convenit asupra celui de-al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
  • Guvernul SUA a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
  • Zelenski doreşte întâlnirea cu Xi Jinping pentru a discuta planul de pace al Chinei
  • Biden spune că Ucraina nu are nevoie de avioane de luptă F-16...deocamdată
3694 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 367. Atacuri aeriene la Herson / Ucraina marchează un an de la începerea războiului, Zelenski promite că va asigura victoria / O instanţă populară solicită arestarea şi judecarea lui Putin

Володимир Зеленський, Facebook

UPDATE 23:11 UE impune sancţiuni suplimentare entităţilor şi persoanelor asociate grupului Wagner

„Consiliul UE a impus sancţiuni suplimentare împotriva a 11 persoane şi şapte companii implicate în PMC Wagner", a declarat Josep Borrell.

"Mercenarii lui Prigozhin operează în prezent în Libia, Republica Centrafricană, Mali şi Sudan, pe lângă Ucraina.

Activităţile PMC Wagner reprezintă o ameninţare pentru oamenii din ţările în care operează şi pentru Uniunea Europeană. Acestea pun în pericol pacea şi securitatea internaţională, deoarece operează în afara oricărui cadru legal", a adăugat Borrell.

UPDATE 22:30 Zelenski: Rusia ocupă 1.877 de oraşe şi sate ucrainen

Forţele ruseşti controlează în prezent 1.877 de oraşe şi sate ucrainene, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, vorbind online la evenimentul de solidaritate cu Ucraina organizat de guvernul german pe 25 februarie.

Începând cu 7 decembrie, Ucraina a eliberat 1.888 de aşezări, potrivit lui Zelenski. Sute de oraşe şi sate au fost eliberate în timpul operaţiunilor ucrainene de alungare a ruşilor din părţi ale regiunilor Harkov şi Herson în toamnă.

UPDATE 21:15 Lituania strânge 14 milioane de dolari pentru a cumpăra radare de apărare aeriană pentru Ucraina

Lituania a marcat aniversarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, strângând 14 milioane de euro pentru radare pentru sistemele de apărare aeriană ucrainene.

Campania a fost lansată de Radioteleviziunea naţională lituaniană şi de o coaliţie de alte organizaţii lituaniene la 30 ianuarie, sperând iniţial să strângă 5 milioane de euro pentru a achiziţiona radare tactice multifuncţionale pentru armata ucraineană.

Radarele sunt necesare pentru a monitoriza spaţiul aerian din jurul siturilor strategice din Ucraina.

"Protejarea infrastructurii cruciale, cum ar fi centralele electrice, turnurile de apă etc., ajută la prevenirea întreruperii vieţii ucrainenilor în timp ce războiul continuă", au precizat organizatorii pe site.

UPDATE 20:00 Armata ucraineană susţine că a respins atacuri ruseşti la Bahmut

Armata ucraineană a anunţat că forţele ruseşti au lansat mai multe atacuri asupra liniilor sale defensive în mai multe regiuni, inclusiv în jurul oraşului Bakhmut, situat în estul ţării. Atacurile au fost respinse, susţin ucrainenii, potrivit CNN.

Ruşii au făcut „mai multe încercări nereuşite" asupra unui grup de aşezări din zona care înconjoară Bakhmut, a anunţat sâmbătă armata ucraineană.

Zonele în care s-au dat lupte sunt Orikhovo-Vasylivka şi Berkhivka, la nord-vest de Bakhmut, şi Ivanivske şi Pivnichne, la sud-vest.

Armata ucraineană mai susţine că „inamicul continuă să încerce să străpungă apărarea şi să cucerească Bakhmut" şi anunţă că şeful Grupului Militar de Est al Ucrainei, generalul Oleksandr Syrskyi, a vizitat unităţile care apără oraşul şi satele din jur.

UPDATE 18:30 Zelenski: Unitatea lumii libere va ajuta Ucraina să câştige războiul în 2023

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că unitatea Ucrainei, a Germaniei şi a întregii lumi libere va ajuta Ucraina să câştige în 2023 şi să protejeze securitatea Europei.

Comentariile au fost făcute de Zelenski într-o alocuţiune video la un eveniment din 25 februarie organizat de către  biroul preşedintelui german privind solidaritatea cu Ucraina, la care au participat cancelarul german Olaf Scholz, precum şi alţi oficiali şi personalităţi publice.

"Putem câştiga? Da, suntem capabili de acest lucru. Uniţi. Determinaţi. Şi de neînvins. Suntem capabili să punem capăt agresiunii ruseşti încă din acest an", a spus Zelenski în discurs.

"Trebuie să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru a împiedica Rusia să transforme în moloz Ucraina, vecinii noştri şi întreaga Europă, pe care revanşismul rusesc vrea să o atingă", a mai spus Zelenski.

UPDATE 17:00 Majoritatea statelor membre G20 condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina

Miniştrii de finanţe ai celor mai mari economii ale lumii au condamnat ferm sâmbătă Moscova pentru războiul din Ucraina, doar China şi Rusia refuzând să semneze o declaraţie comună.

India, care a găzduit o reuniune în oraşul Bengaluru, în calitate de preşedinte al Grupului celor 20 de economii (G20), a fost reticentă în a ridica problema războiului, însă naţiunile occidentale au insistat că nu pot susţine niciun rezultat care să nu includă o condamnare.

Lipsa unui consens deplin în rândul membrilor G20 a făcut ca India să recurgă la publicarea unui "rezumat al preşedintelui" în care a sintetizat cele două zile de discuţii şi a remarcat dezacordurile.

UPDATE 16:30 Atacuri aeriene la Herson

Trei persoane au fost spitalizate în urma unei lovituri ruseşti asupra oraşului Herson din sudul Ucrainei.

Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat atacul pe Telegram.

„Teroriştii ruşi luptă împotriva civililor", a spus el, potrivit Sky News.

Oraşul strategic din regiunea Dnipro a fost capturat de ruşi la începutul războiului, dar a fost eliberat în noiembrie după o contraofensivă ucraineană.

UPDATE 15:00 Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, a declarat că a avut ieri o conversaţie lungă cu Vladimir Putin, relatează Reuters.

Lukaşenko a declarat reporterilor că el şi omologul său rus au abordat diverse subiecte în conversaţia lor, fără a oferi mai multe detalii.

UPDATE 14:30 Trei civili au fost răniţi în bombardamentele artileriei ruseşti asupra regiunii Kherson din sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

UPDATE 14:00 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că implicarea Chinei în pacea din Ucraina este un "lucru bun".

Macron a declarat reporterilor că va vizita China la începutul lunii aprilie, în parte pentru a cere ajutorul Beijingului în vederea încheierii războiului.

UPDATE 13:00 Preşedintele belarus Lukaşenko va vizita China

Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, va sosi în China pe 28 februarie pentru o vizită de stat, a anunţat Ministerul chinez de Externe.

UPDATE 12:00 Explozii ar fi fost auzite în oraşul Mariupol, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, potrivit lui Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului oraşului exilat.

Exploziile au fost raportate în locaţia unui mare grup de personal militar rusesc, a spus el.

UPDATE 11:00 Mykhailo Podolyak, un consilier principal al lui Volodimir Zelenski, a respins propunerea "nerealistă" a Chinei de a pune capăt conflictului.

Beijingul nu ar trebui să "parieze pe un agresor care a încălcat legea [internaţională] şi care va pierde războiul", a scris Podolyak pe Twitter în această dimineaţă.

UPDATE 10:00 Tancurile poloneze Leopard au fost predate Ucrainei

Euan MacDonald de la New Voice of Ukraine a distribuit un clip care arată predarea oficială a primelor tancuri poloneze Leopard către Ucraina.
 
Videoclipul îl arată pe premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, împreună cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, participând la transferul oficial al tancurilor poloneze Leopard 2 către Ucraina într-o locaţie nedeclarată din ţară.
 

 

UPDATE 09:00 Armata ucraineană a declarat că Rusia şi-a dublat vineri numărul de nave aflate în serviciu activ în Marea Neagră şi a prezis că aceasta ar putea fi o pregătire pentru mai multe atacuri cu rachete.

Marina rusă a lansat în mod regulat rachete din flota sa din Marea Neagră, ca parte a unui efort al Moscovei de a viza infrastructura critică ucraineană şi instalaţiile de producere a energiei electrice.

UPDATE 08:00 Se pare că Rusia şi-a epuizat stocul actual de drone de fabricaţie iraniană şi va încerca să se reaprovizioneze, potrivit celei mai recente actualizări a Ministerului britanic al Apărării.

Ministerul Apărării a scris pe Twitter că Rusia probabil vede dronele ca fiind "momeli utile care pot deturna apărarea aeriană ucraineană de la rachetele de croazieră ruseşti mai eficiente".

UPDATE 07:00 Forţele ruseşti atacă Nikopol, Marhanets, avariind infrastructura civilă

Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lyask, trupele ruse au bombardat de nouă ori cu artilerie grea districtul Nikopolskyi din regiune, avariind liniile electrice, întreprinderi private, peste 30 de case, trei şcoli şi alte infrastructuri

UPDATE 6:22 - ISW: Moscova nu a comentat despre aniversarea războiului său, probabil din cauza obiectivelor eşuate

Institutul pentru Studierea Războiului a sugerat pe 24 februarie că Kremlinul nu a comentat despre prima aniversare a războiului său pe scară largă probabil pentru că „nu a reuşit să-şi atingă niciunul dintre obiectivele sale declarate şi nu a realizat câştiguri teritoriale semnificative din iulie 2022”. 

UPDATE 04:00 -  BBC: Zelenski doreşte întâlnirea cu Xi Jinping pentru a discuta planul de pace al Chinei/ Biden respinge planul de pace al Chinei 

 

UPDATE 2:56 -  Biden spune că Ucraina nu are nevoie de avioane de luptă F-16...deocamdată

Într-un interviu acordat ABC News, preşedintele american Joe Biden a declarat că este exclus să ofere Ucrainei avioane de luptă avansate „deocamdată”.

UPDATE 2:40 - Atacurile ruseşti au rănit patru persoane în regiunea Sumi pe 24 februarie

Trupele ruse au atacat un taxi de lângă Khotin, în regiunea Sumi, pe 24 februarie, rănind patru civili, a informat administraţia militară a regiunii Sumi. Şoferul şi trei pasageri au fost transportaţi la Spitalul Clinic din Regiunea Sumy, unde le vor fi evaluate rănile.


UPDATE 2:30 - Guvernator: Rusia a bombardat comunităţile din regiunea Dnipropetrovsk de peste 100 de ori

Forţele ruse au bombardat comunităţile Myrivske, Marhanets şi Nikopol pe 24 februarie, a informat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak. Nu au fost raportate victime.

 

UPDATE 1:56 - Erdogan vorbeşte cu Putin la telefon

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit la telefon cu omologul rus Vladimir Putin, după întâlnirea cu preşedintele Volodymyr Zelensky, a informat European Pravda pe 24 februarie, citând comunicate de presă atât din Turcia, cât şi din Rusia. 

UPDATE 01:40 - Alertă aeriană în regiunea Poltava 

UPDATE  01:15  - WSJ: Franţa, Germania, Marea Britanie sugerează un pact de apărare cu Ucraina

Franţa, Germania şi Marea Britanie cred că legăturile mai strânse dintre NATO şi Ucraina pot servi ca o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuţiile de pace cu Moscova în acest an, a raportat Wall Street Journal, citând oficiali din cele trei ţări.

UPDATE  00:17 - Oficial: explozii auzite în Zaporizhzhia

La 24 februarie s-au auzit explozii în Zaporizhzhia, a informat primarul interimar al Zaporijiei, Anatolii Kurtiev. 

UPDATE 00:00 - Guvernul SUA a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează industria metalurgică şi minieră, precum şi zeci de persoane şi organizaţii 

Acest lucru este conform unui anunţ oficial al Departamentului Trezoreriei SUA.

Începând cu 10 martie, SUA impune o taxă vamală de 200% pentru aluminiul şi produsele din aluminiu din Rusia.

De la 1 aprilie, tarifele vamale pentru majoritatea metalelor şi a produselor metalice a căror intrare în SUA nu este interzisă vor creşte de la 35% la 70%.

Şi iată primele detalii despre cel de-al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, pe care Uniunea Europeană a reuşit să îl aprobe peste noapte.
 
În special, sancţiunile impun restricţii severe asupra exporturilor de produse şi tehnologii cu dublă utilizare către Rusia.
 
În plus, "sunt introduse măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor şi entităţilor care susţin războiul, răspândesc propagandă sau furnizează drone folosite de Rusia în război, precum şi măsuri pentru a contracara dezinformarea rusă".

 

 

UPDATE 11:40 - Canada va oferi sprijin militar suplimentar Ucrainei

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că Canada va oferi sprijin militar suplimentar Ucrainei, transmite The Guardian

Vineri, 24 februarie,  Trudeau a declarat că Canada va furniza încă patru tancuri de luptă principale Leopard 2, relatează CTV News.

Tancurile suplimentare vor ridica numărul total de tancuri furnizate de Canada la opt.

Canada va furniza, de asemenea, un vehicul blindat de recuperare, precum şi peste 5.000 de cartuşe de muniţie.

 

UPDATE 11:30 - Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE au convenit asupra celui de-al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invaziei Ucrainei, a anunţat Preşedinţia suedeză a Consiliului UE.

UPDATE 11:11 - SUA vor oferi 10 miliarde de dolari Ucrainei 

Într-o declaraţie de vineri, secretarul de Stat Antony Blinken a declarat: „… în coordonare cu Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională  şi Departamentul Trezoreriei, anunţăm asistenţă de peste 10 miliarde de dolari, inclusiv sprijin bugetar pentru Guvernul Ucraina şi asistenţă energetică suplimentară pentru a sprijini ucrainenii care suferă de atacurile Rusiei.”

Blinken a spus că fondurile sunt cruciale pentru Ucraina şi asigură că guvernul ucrainean poate continua să satisfacă „nevoile critice ale cetăţenilor săi, inclusiv asistenţa medicală, educaţia şi serviciile de urgenţă”.

El a adăugat că administraţia Biden lucrează, de asemenea, alături de Congres pentru a oferi asistenţă energetică suplimentară ţării sfâşiate de război. 

Ştirea iniţială - La un an de la declanşarea războiului, dictatorul rus este în mod simbolic "condamnat pentru crime de război împotriva umanităţii"   

AP News -  O „curte populară” l-a judecat luni  în absenţa pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru crimele de război comise în invazia sa în Ucraina, într-o mişcare simbolică  

Procurorii au spus că vor prezenta dovezi că Putin a comis crime de agresiune prin ordonarea invaziei în urmă cu aproape un an, declanşând un război devastator care a ucis sute de mii de oameni şi a lăsat oraşe în ruine. 

Cu ocazia comemorării a unui an de la declanşarea războiului, ştirea a fost preluată de The Guardian cu titlul  O „instanţă populară” a aprobat un rechizitoriu împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crima de agresiune şi a cerut arestarea acestuia.

"După o săptămână de audieri de la Haga, un grup de trei experţi juridici internaţionali a emis ordinul şi a cerut comunităţii internaţionale „să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că o instanţă cu competenţe legale emite un rechizitoriu împotriva preşedintelui Vladimir Vladimirovici Putin pentru a fi arestat şi judecat într-un tribunal oficial din Ucraina cât mai curând posibil”.

Dictatorul rus este de negăsit la ora actuală, probabil din cauza atitudinii sfidătoare pe care au arătat-o majoritatea parlamentarilor, miniştrii şi chiar apropiaţii acestuia la ultimul discurs despre starea naţiunii de marţi, 21 februarie. 

Majoritatea susţinătorilor săi sunt nemulţumiţi de modul cum a derulat operaţiunea militară specială, rezultând pierderi mari de militari, dar şi intrarea Rusiei în prag de colaps economic din cauza sancţiunilor. 

Purtătorul său de cuvânt, Dmitry Peskov, a anunţat că Putin nu va ţine niciun discurs, chiar cu două ore înainte ca ministerul de Externe al Chinei să-şi anunţe planul pentru pace, solicitând încetarea imediată a ostilităţilor. 

Potrivit ultimelor ştiri, ziua de 24 februarie a fost lipsită de incidente în Ucraina, nefiind bombardamente, dar în Rusia au fost organizate mitinguri care s-au încheiat cu arestări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici