Războiul din Ucraina, ziua 467. Ucraina este pregătită pentru contraofensivă / Rusia susţine că a blocat un atac ucrainean în Doneţk / Pro-ruşii care destabilizează Moldova, pedepsiţi de SUA / Explozie la Azovstal / Mobilizare generală falsă la ruşi / Gestul cu care Biden a comentat succesul contraofensivei ucrainene

6661 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 467. Ucraina este pregătită pentru contraofensivă / Rusia susţine că a blocat un atac ucrainean în Doneţk / Pro-ruşii care destabilizează Moldova, pedepsiţi de SUA / Explozie la Azovstal / Mobilizare generală falsă la ruşi / Gestul cu care Biden a comentat succesul contraofensivei ucrainene

UPDATE 23:00 Zelenski: pogres bun către Bahmut

Preşedintele ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa faţă de soldaţii ucraineni pentru succesele pretinse: „Sunt recunoscător fiecărui soldat, tuturor apărătorilor noştri, care ne-au dat vestea pe care o aşteptăm astăzi. Direcţia Bakhmut - bravo, soldaţi!”, se citeşte pe profilul său de Telegram. Zelenski glumeşte, în videoclipul său de seară postat pe Telegram, despre reacţia „isterica” a Rusiei, care răspunde la fiecare anunţ de progres cu anunţuri de atacuri respinse. 

UPDATE 22:40 Kiev: 20 de camioane de ruşi răniţi în 24 de ore

Numai pe 3 iunie, „20 de camioane” au transportat ruşi răniţi „la o şcoală transformată în spital de campanie dintr-un oraş din districtul Svatove din regiunea Lugansk”. Aşa scrie pe pagina sa de Facebook statul major ucrainean, vorbind despre aproximativ 200 de soldaţi ruşi internaţi. Potrivit buletinului de astăzi al forţelor armate de la Kiev, 210.350 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului, dintre care 410 în ultimele 24 de ore.

UPDATE 22:10 Biden „îşi încrucişează degetele” comentând contraofensiva Kievului

Joe Biden a răspuns cu un gest elocvent la întrebarea unui reporter cu privire la contraofensiva ucraineană. „Va funcţiona?”, a întrebat un reporter preşedintelui SUA, înainte ca uşile Biroului Oval al Casei Albe să se închidă pentru discuţii bilaterale cu premierul danez Mette Frederiksen. Biden a preferat să nu răspundă verbal, dar a ridicat o mână şi şi-a încrucişat degetele, în clasicul gest superstiţios.

UPDATE 22:00 Moscova: nici o prelungire a acordului de grâu dacă Kievul îşi impune condiţiile

Viceministrul rus de externe Serghei Verşinin a avertizat: „O altă prelungire a acordului cu cereale nu este posibilă, dacă Ucraina continuă să-şi impună condiţiile”. Pe 18 mai, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, mediator împreună cu ONU în acord, confirmase o nouă prelungire cu două luni.

UPDATE 21:30 Partizanii ruşi lansează un videoclip: sat ocupat, cei 5 mii de locuitori l-au părăsit

Corpul de Voluntari din Rusia a lansat un videoclip în care susţine că a preluat controlul asupra unui sat din regiunea Belgorod care a fost complet abandonat de cei 5.000 de locuitori ai săi. Videoclipul a fost relansat pe Twitter de Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului de Interne ucrainean, care a subliniat că autorităţile ruse nu au negat şi nici nu au confirmat.

UPDATE 21:10 Kiev: SUA lucrează pentru a oferi încă 35 de milioane de euro în asistenţă IT

Statele Unite lucrează cu Congresul pentru a oferi Ucrainei o asistenţă cibernetică suplimentară de 37 de milioane de dolari (aproape 35 de milioane de euro). Despre acest lucru a anunţat Ministerul de Externe de la Kiev, citat de Ukrinform, precizând că cu această finanţare s-ar ajunge la cele 82 de milioane de dolari (circa 77 de milioane de euro) în ajutorul IT oferit de Washington de la invazia rusă din februarie 2022. Delegaţiile celor două ţările s-au întâlnit la 1 iunie la Tallinn, Estonia, pentru a discuta probleme de politică cibernetică. La întâlnire, Statele Unite şi-au reafirmat angajamentul de a sprijini în continuare apărarea cibernetică a Ucrainei.

UPDATE 21:00 Kuleba: avem suficiente arme pentru o contraofensivă

Ucraina are suficiente arme pentru contraofensiva sa împotriva Rusiei şi operaţiunea va oferi ţării victoria de care are nevoie pentru aderarea la NATO. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat asta pentru Reuters în ziua în care Kievul pare să fi lansat contraofensiva aşteptată. Aderarea la alianţa militară „probabil” va fi posibilă pentru Ucraina numai după încheierea ostilităţilor, a spus Kuleba într-un interviu. Totuşi, nici ministrul de externe nu a confirmat că operaţiunea de amploare condusă astăzi de ucraineni în Donbass este începutul contraofensivei de vară.

UPDATE 20:30 Kiev: Rusia se bucură de contraofensivă

Ucraina neagă cu fermitate vestea din Rusia că a blocat contraofensiva lansată de la Kiev. „Este delir”, a declarat Serhi Cherevati, purtătorul de cuvânt al Regimentului de Est al Forţelor Armate de la Kiev. „Realitatea este că atunci când începe, veţi observa cu toţii”, a adăugat el.

UPDATE 20:00 Moldova: SUA impun sancţiuni împotriva unui grup pro-rus acuzat de destabilizarea guvernului

Statele Unite au luat măsuri punitive împotriva a şapte persoane şi a unui grup legat de serviciile secrete ruseşti, acuzaţi de activităţi care vizează destabilizarea Republicii Moldova. Subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism şi Informaţii Financiare, Brian Nelson, a declarat: „Sancţiunile impuse evidenţiază eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza naţiunile democratice”. Se mai spune că Rusia profită de preocupările cetăţenilor acestor ţări pentru a destabiliza guvernele legitim alese, acţionând în interesul Moscovei. Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană, sunt hotărâte să-i vizeze pe cei implicaţi în astfel de activităţi împotriva guvernului Republicii Moldova, după cum se precizează în comunicatul Departamentului Trezoreriei. Dintre cele şapte persoane sancţionate, este menţionat Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, liderul grupării acuzate de un complot de destabilizare a Republicii Moldova la începutul anului 2023.

UPDATE 19:30 Scholz: fără teamă pentru manevrele Rusiei şi ale NATO din Marea Baltică

Olaf Scholz, cancelarul german, nu crede că situaţia dintre Occident şi Moscova se va înrăutăţi din cauza manevrelor masive din Marea Baltică. În timpul unei vizite la fregata Mecklenburg-Vorpommern, de pe coasta germană a Mării Baltice, lângă Rostock, Scholz a spus: „Nu am această îngrijorare, este gestionată în mod foarte responsabil de forţele noastre”. Aliaţii occidentali şi-au început exerciţiile militare anuale în Marea Baltică. La exerciţiul Baltops participă 50 de nave şi bărci din 19 ţări NATO şi Suedia. În acelaşi timp, Rusia desfăşoară exerciţii cu 40 de nave, 25 de avioane de luptă şi 3.000 de militari în Marea Baltică, fără o notificare prealabilă a NATO. Potrivit lui Scholz, aceste exerciţii reprezintă şi un semnal de forţă faţă de Moscova de către Alianţă. El a declarat: „Este un semnal că avem capacitatea de a apăra Alianţa şi ţara”, reafirmând angajamentul de a aloca în mod constant două la sută din produsul intern brut pentru apărare.

UPDATE 19:00 Agenţia Tass: Zuppi va vizita şi Moscova, pregătirile de călătorie în curs

Cardinalul Matteo Zuppi, trimisul Vaticanului pentru pace în Ucraina, care se va afla astăzi şi mâine la Kiev, va vizita şi Moscova. Acest lucru a fost anunţat de agenţia rusă Tass, citând „surse informate din Vatican”. Călătoria ar fi „în pregătire”, chiar dacă nu s-a specificat un calendar. Dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin „nu are în prezent o întâlnire cu cardinalul pe agenda sa”.

UPDATE 18:30 Oaspete-surpriză pentru Zelenski

UPDATE 17:30 Ucraina: un nou pachet de ajutor din Lituania

Ministrul lituanian al Apărării a anunţat că ţara lui va oferi muniţie Ucrainei. „Lituania pregăteşte un nou transport de sprijin pentru Ucraina. Milioane de unităţi de muniţie, anti-dronă... În două săptămâni, după întâlnirea Ramstein, vom anunţa mai multe informaţii despre sprijinul pentru luptă" . Arvydas Anušauskas, ministrul apărării naţionale al Lituaniei, a scris pe Twitter.

UPDATE 17:00 Atac de hacker, cu Putin anunţând mobilizarea generală

Pe măsură ce zvonurile cu privire la începerea contraofensivei ucrainene au avut loc două atacuri de hackeri la posturile de radio şi televiziune ruseşti: unul a dus la difuzarea unui mesaj fals din partea preşedintelui Vladimir Putin despre declaraţia de mobilizare generală din cauza unei invazii ucrainene, în timp ce într-un altul a fost difuzat un videoclip de propagandă ucraineană. Mesajul mincinos al lui Putin a fost difuzat de un radio local, Mir, şi a fost auzit în cel puţin trei regiuni, la Rostov, Voronej şi Belgorod, potrivit BBC în limba rusă. Se aude vocea lui Putin spunând că forţele ucrainene, cu sprijinul Statelor Unite, au invadat regiunile Kursk, Belgorod şi Briansk, unde a fost proclamată legea marţială. Falsul preşedinte anunţă apoi că va semna până astăzi un decret de mobilizare generală. În Crimeea, anexată de Rusia, unele televiziuni prin cablu, printre care Piatniţa şi Rossiya, au difuzat un videoclip realizat de Ministerul ucrainean al Apărării prin care se cere tăcere asupra calendarului şi programului contraofensivei anunţate. Acest lucru a fost raportat de Current Time, televiziunea Radio Europa Liberă, potrivit căreia videoclipul ar fi fost postat anterior pe conturile de socializare ale Ministerului Apărării de la Kiev. În videoclip, un soldat ucrainean este văzut punându-şi degetul arătător peste gură pentru a cere să nu vorbească. „Planurile vor tăcere, nu va fi niciun anunţ de start”, este mesajul.

UPDATE 16:30 Ucraina: Prigojin acuză unitatea rusă că i-a atacat pe oamenii Wagner

Liderul grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a denunţat că oamenii săi au fost vizaţi de armata rusă pe 17 mai, în timp ce încercau să cureţe minele de pe un drum; şi a publicat interogatoriul locotenent-colonelului rus capturat care mărturiseşte, susţinând că a procedat beat. În videoclip, bărbatul mărturiseşte că a „atacat” unităţile Wagner şi că a acţionat „în stare de ebrietate, ghidat de animozitatea personală”. 

UPDATE 16:!0 Kadîrov propune trimiterea de trupe cecene pentru a apăra Belgorod

Liderul cecen Ramzan Kadirov s-a oferit să apere regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, de incursiunile inamice. „Teroriştii care pătrund în regiunea Belgorod ar putea fi întâmpinaţi de detaşamente cecene”, a spus Kadîrov pe canalul său Telegram. El a subliniat că nu este nevoie doar de „experienţă militară, ci şi de combatere a terorismului” pentru a face faţă acestei ameninţări. „Pentru a elimina bandele armate de pe teritoriul Rusiei fără consecinţe pentru populaţia civilă şi infrastructură, sunt necesare cunoştinţe şi pregătire speciale”, a spus el. Potrivit acestuia, batalioanele sale şi structurile de securitate ale Republicii numără peste 70.000 de oameni. Unităţile speciale cecene „Akhmat” i-au înlocuit pe mercenarii grupului Wagner de pe frontul ucrainean ca batalioane de asalt în Donbass. După ce au părăsit câmpul de luptă la jumătatea anului 2022, cecenii s-au întors săptămâna trecută şi de atunci se luptă în oraşul Marinka, la periferia Doneţkului, capitala regiunii cu acelaşi nume.

UPDATE 16:00 Ucraina: explozie puternică în apropierea fabricii de oţel Azovstal

O explozie puternică s-a auzit astăzi în apropierea fabricii de oţel Azovstal din oraşul ucrainean Mariupol, ocupat de ruşi, din regiunea Doneţk (est), a declarat, pe Telegram, consilierul primarului Mariupol, Petro Andriuşcenko, potrivit Ukrinform. „A avut loc o explozie uriaşă în zona Azovstal”, a scris Andriuşchenko, adăugând că apărarea antiaeriană a fost activată.

UPDATE 15:40 Kremlinul: gata de dialog cu SUA pe tema energiei nucleare

Peskov a numit-o „o declaraţie importantă şi pozitivă” cea făcută vineri de consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, potrivit căreia Washingtonul este gata să discute fără condiţii prealabile cu Rusia un nou tratat de limitare a armelor nucleare pentru după expirarea termenului New Start 2, aşteptat în 2026. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că Moscova se aşteaptă ca această declaraţie să se concretizeze în „trece pe canale diplomatice, iar atunci se va putea lua în considerare formatul dialogului propus”. „Rusia rămâne deschisă dialogului”, a subliniat Peskov, dar este necesar să se hotărască în mod concret paşii de făcut şi nu ne putem opri la o declaraţie în presă, „mai ales acum că trecem probabil prin perioada celei mai acute lipse de încredere reciprocă”.

UPDATE 15:20 Kiev: situaţia adăposturilor este critică, jumătate dintre ele nu sunt pregătite

La Kiev, disponibilitatea adăposturilor rămâne critică. Acest lucru a fost subliniat pe Telegram Oleksandr Kamişin, ministrul Industriilor Strategice al Ucrainei, ilustrând rezultatele celei de-a doua zile de lucru a comisiei pentru auditul internărilor din capitala Ucrainei. Momentan - relatează agentia UNIAN - o treime din adăposturile din oraş au fost verificate. „Situaţia rămâne critică: jumătate din structurile testate nu sunt gata”, a subliniat Kamyshin. Un total de 1.849 de site-uri au fost verificate până acum. Dintre aceste adăposturi, 55% sunt gata de utilizare, în timp ce alte 32% (596) nu sunt încă gata şi 13% (242) nu pot fi deschise pe termen nelimitat.

UPDATE 15:00 Rusia afirmă că a respins tentativa ucrainenilor de a trece în Belgorod

Ministerul rus al Apărării afirmă că a respins duminică o tentativă ucraineană de a trece în regiunea Belgorod, a anunţat agenţia rusă de presă RIA.

Moscova a precizat că "peste 10" luptători ucraineni au fost ucişi de lovituri aeriene şi de artilerie.

Duminică, un grup anti-Kremlin a declarat că a capturat mai mulţi soldaţi în timpul unui raid transfrontalier în regiunea Belgorod şi că îi va preda autorităţilor ucrainene.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a raportat, de asemenea, lupte în oraşul Novaya Tavolzhanka cu "sabotori ucraineni".

UPDATE 14:00 Grupul Wagner a capturat un soldat rus acuzat că a tras asupra poziţiilor sale

Grupul de mercenari Wagner din Rusia a capturat un ofiţer rus acuzat că a tras asupra poziţiilor sale în timpul bătăliei pentru Bahmut luna trecută, a declarat duminică acest grup militar privat, în cea mai dramatică relatare de până acum a confruntărilor interne din timpul ofensivei ruse asupra Ucrainei.

O înregistrare video de interogatoriu îl arată pe locotenent-colonelul Roman Venevitin, comandantul Brigăzii 72 de puşti motorizate a Forţelor Terestre ruse, spunând că el şi un grup de 10-12 soldaţi au tras asupra unui vehicul Wagner la ordinul de a "dezarma" unitatea sa de răspuns rapid.

"Am acţionat într-o stare de intoxicaţie alcoolică din animozitate personală", a declarat Venevitin, văzut cu o fractură nazală într-o instalaţie subterană.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, publicase cu câteva ore înainte un document în care descria schimbul de focuri cu soldaţii ruşi şi identifica brigada lui Venevitin ca fiind vinovată.

UPDATE 13:00 Belgia face o anchetă pentru a afla dacă armele sale au fost folosite în Rusia

Belgia va cere Ucrainei clarificări cu privire la informaţiile potrivit cărora puşti fabricate în Belgia au fost folosite de forţele pro-ucrainene pentru a lupta împotriva trupelor ruseşti în interiorul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a declarat, luni, premierul belgian Alexander De Croo.

Sâmbătă, Washington Post a relatat că luptătorii anti-Kremlin care au lansat un atac în regiunea rusă Belgorod venind din Ucraina au folosit vehicule oferite ucrainenilor de SUA şi Polonia şi au utilizat puşti fabricate în Belgia şi Cehia.

UPDATE 12:00 Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în luna mai

Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Sky News.

Vehiculele aeriene fără echipaj de atac produse în Iran sunt „cele mai utilizate arme de către Rusia până în prezent", susţin ucrainenii.

„Probabil că Rusia lansează atât de multe OWA-UAV-uri în încercarea de a forţa Ucraina să-şi epuizeze stocurile de rachete de apărare aeriană avansate şi valoroase", a declarat Ministerul Apărării.

UPDATE 11:30 Posturile TV din Crimeea au fost "piratate" pentru a arăta un clip despre contraofensiva ucraineană

Posturile de televiziune din Crimeea ar fi fost piratate în timp ce pe ecrane a apărut un clip legat de contraofensiva Ucrainei.

Videoclipurile par să arate un fragment dintr-un scurtmetraj lansat de guvernul ucrainean.

În clip, membri ai armatei îşi duc degetele la buze, încurajând publicul să păstreze tăcerea cu privire la momentul în care ar putea începe o contraofensivă împotriva Rusiei.

UPDATE 11:15 Ucraina nu va anunţa contraofensiva

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un video în care lasă să se înţeleagă că este nevoie de linişte pentru marea contraofensivă.

"Planurile iubesc tăcerea. Nu va exista niciun anunţ despre start", a comentat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, la acest videoclip.

UPDATE 11:00 Premierul Poloniei: Ucraina merită o "cale foarte rapidă" de aderare la NATO

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat într-un interviu publicat de CBC că Ucraina merită o cale rapidă de aderare la NATO, având în vedere că "luptă în interesul NATO".

Potrivit lui Morawiecki, Ucraina luptă în numele alianţei militare "în sensul că se apără împotriva acestei forţe ruseşti brutale care ar pune în pericol multe alte ţări NATO", chiar dacă nu este încă membră NATO.

UPDATE 10:00 Forţele ucrainene "recuperează poziţii" în Bahmut

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat în weekend că este posibil ca forţele ucrainene să fi recâştigat poziţii în sud-vestul Bahmutului.

El a afirmat că rapoartele au spus că trupele ucrainene au stabilit porturi de observare în oraş şi a îndemnat forţele ruse să acţioneze.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, şi alţi oficiali au declarat încă din 20 mai că forţele ucrainene şi-au menţinut poziţiile în oraş, când Prigojin a afirmat că a cucerit complet oraşul.

Între timp, comandantul suprem al Ucrainei a declarat astăzi că forţele ucrainene au continuat să "avanseze" în apropiere de Bahmut.

UPDATE 08:30 Rusia a pierdut 210.350 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat luni că Rusia a pierdut 210.350 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, cu un număr estimat de 410 victime duminică.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.848 de tancuri, 7.523 de vehicule blindate de luptă, 6.312 vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.567 de sisteme de artilerie, 584 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 349 de sisteme de apărare aeriană, 313 avioane, 298 de elicoptere, 3.189 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 07:30 Un guvernator rus anunţă un incendiu la o instalaţie energetică din Belgorod

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a raportat un incendiu la o instalaţie energetică din districtul Belgorod, într-o postare pe Telegram.

Potrivit infomaţiei preliminare a lui Gladkov din postare, un "dispozitiv exploziv aruncat de o dronă" a provocat incendiul. Această afirmaţie nu a putut fi verificată în mod independent.

Nu au fost raportate victime, iar serviciile energetice rămân intacte, potrivit postării.

UPDATE 05:00 Rusia susţine că a blocat ofensiva ucraineană în sudul regiunii Doneţk

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în regiunea Doneţk în dimineaţa zilei de 4 iunie, potrivit unei actualizări pe Telegram, citată de BBC. 

Afirmaţiile ruseşti nu au fost verificate în mod independent, iar autorităţile ucrainene nu au răspuns la aceste afirmaţii.

Rusia susţine că forţele armate ucrainene au lansat un "atac pe scară largă în cinci sectoare ale frontului în direcţia Doneţk Sud", folosind şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri.

"Pierderile forţelor armate ucrainene s-au ridicat la peste 250 de soldaţi, 16 tancuri, trei vehicule de luptă de infanterie, 21 de vehicule blindate de luptă", a susţinut Ministerul rus al Apărării în postarea de pe Telegram.

UPDATE 00:00 -  Zelensky spune că Ucraina este pregătită pentru contraofensivă, transmite Kyiv Independent 
 

Ştirea iniţială -  Ucraina a doborât 6 din 8 drone Shahed peste noapte 

Forţele ucrainene au doborât şase din opt drone Shahed de fabricaţie iraniană, precum şi patru din şase rachete de croazieră Kh-101 lansate de Rusia în Ucraina în noaptea de 4 iunie, a raportat Statul Major, citând informaţii actualizate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici