LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 191. Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune / Echipa AIEA sunt în sfârşit la centrala nucleară Zaporojie, unde vor sta până mâine. Danermarca, Suedia, Finlanda şi Scoţia ajută Ucraina / Opt nave autorizate să părăsească Ucraina cu 158.000 de tone de alimente, iar una ajunge în România / Ucraina cere Germaniei tancuri moderne

  • Echipa AIEA ajunge în sfârşit la centrala nucleară Zaporojie
  • Finlanda pregăteşte al optulea pachet de ajutor militar pentru Ucraina
  • Danemarca va furniza echipament de iarnă pentru armata Ucrainei.
  • Guvernator: Forţele ruse atacă regiunea Sumi
  • A doua navă de croazieră soseşte în Scoţia pentru a găzdui refugiaţii ucraineni.
  • Suedia va cumpăra 40.000 de tone de cereale ucrainene pentru ţările care au nevoie.
  • Ruşii îi "spală pe creier" pe elevii din regiunea Herson de la începerea anului şcolar.
8472 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 191. Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune / Echipa AIEA sunt în sfârşit la centrala nucleară Zaporojie, unde vor sta până mâine. Danermarca, Suedia, Finlanda şi Scoţia ajută Ucraina / Opt nave autorizate să părăsească Ucraina cu 158.000 de tone de alimente, iar una ajunge în România / Ucraina cere Germaniei tancuri moderne

UPDATE 22:00 Zelenski transmite un nou mesaj ucrainenilor şi lumii întregi

 
„Luptăm pentru sprijinul Ucrainei. Vă reamintim de fiecare dată că protecţia Ucrainei este protecţia întregii Europe, a întregii lumi democratice. Din acest punct de vedere merită luată în considerare decizia agreată astăzi de ţările G7, aceea de a limita preţul petrolului rusesc. Când acest mecanism va fi implementat, el va deveni un element important de protecţie a ţărilor civilizate şi a pieţelor energetice de agresiunea hibridă rusă. Într-adevăr, şi preţul gazului rusesc trebuie limitat. Sunt recunoscător preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus asta astăzi. Astfel de sancţiuni energetice împotriva Rusiei sunt de mult aşteptate. Sancţiuni care nu numai că vor limita fluxul de bani către Moscova, ci vor restabili dreptatea pentru toţi europenii pe care Rusia încearcă să-i şantajeze cu o criză a preţurilor umflată artificial pe piaţa de energie”, a transmis preşedintele ucrainean vineri seara. 
 

UPDATE 21:00  Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune

 
Avertismentul a fost lansat de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. "Noi am avertizat în mod repetat Statele Unite asupra consecinţelor care ar urma dacă Statele Unite continuă să alimenteze Ucraina cu armament. Efectiv, se plasează aproape de o situaţie care ar putea fi descrisă ca fiind parte în conflict", a declarat Serghei Riabkov, la Televiziunea de stat din Rusia, conform agenţiei The Associated Press.
 
"O marjă foarte îngustă separă Statele Unite de a deveni parte în conflict, iar acest lucru nu trebuie să creeze iluzia pentru forţele antiruse turbate că totul va rămâne cum este acum dacă este trecută această linie", a afirmat Serghei Riabkov.
 
Adjunctul ministrului rus de Externe a subliniat că ofensiva din Ucraina va continua până la atingerea obiectivelor. "Rusia este capabilă să îşi apere total interesele, iar obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse în totalitate", a insistat oficialul rus.
 
Serghei Riabkov a explicat că doctrina militară rusă prevede posibilitatea utilizării armelor nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor implicând arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale care ameninţă existenţa statului rus.
 
Statele Unite au furnizat Ucrainei sisteme mobile de artilerie (HIMARS), care au contribuit la intensificarea capabilităţilor de atac ale armatei ucrainene, fiind utilizate asupra infrastructurii şi a altor obiective. Muniţia livrată de Washington pentru sisteme HIMARS are rază de acţiune de până la 80 de kilometri. Statele Unite au anunţat că evită să furnizeze muniţie cu raza de acţiune de până la 300 de kilometri, care ar permite Ucrainei să atingă ţinte aflate la distanţe mai mari în Rusia.
 
"Avertizăm Statele Unite să nu facă paşi provocatori, precum furnizarea de armament cu raze mai lungi de acţiune sau cu efecte mai devastatoare. Este un drum spre nicăieri, care generează consecinţe grave, iar responsabilitatea va aparţine în totalitate Washingtonului", a concluzionat Riabkov. 

UPDATE 20:10 Ucraina anunţă atacarea unei baze ruse din apropierea Centralei nucleare Zaporojie

 
Atacul a vizat o bază militară rusă din orăşelul Enerhodar, unde se află Centrala atomo-electrică Zaporojie. De asemenea, Ucraina a raportat un nou atac asupra unor poziţii militare ruse din Herson.
 
"În localităţile Herson şi Enerhodar, atacuri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie ale inamicului, precum şi un depozit de muniţie", a anunţat armata ucraineană.
 
Informaţiile nu pot fi verificate din surse independente.
 
Atacul din Enerhodar intervine la o zi după vizita experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de atacuri în zona complexului atomic. 
 

UPDATE 19:00 Înmormântare în masă în Ucraina, după masacrul din Bucha

UPDATE 17: Un reactor de la centrala nucleară Zaporojie a fost reconectat la reţeaua electrică din Ucraina 

Cel de-al cincilea reactor al centralei nucleare Zaporizhzhia a fost reconectat la reţeaua ucraineană, după ce a fost oprit joi din cauza bombardamentelor din apropierea amplasamentului.
 
„În prezent, două blocuri de reactoare funcţionează la centrală, generând electricitate pentru nevoile Ucrainei", au declarat reprezentanţii Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina.
 
Cel de-al cincilea reactor a fost reconectat la ora locală 13.10, au precizat autorităţile.
 
Situl nuclear a fost ocupat de trupele ruseşti în luna martie. 
 

UPDATE 16:20 Ucraineancă, reţinută pentru că a trimis ruşilor informaţii despre unitatea militară a soţului său 

 
O femeie din estul Ucrainei a fost reţinută sub acuzaţia de a fi trimis poziţia unităţii soţului ei soldat şi a altor bunuri ale armatei către serviciile de informaţii militare ruseşti, informează Serviciul de Securitate de Stat (SBU) din Ucraina.
 
Femeia, în vârstă de 31 de ani, a transmis informaţii despre locurile în care se află clădirile şi echipamentele militare de-a lungul poziţiilor de pe linia frontului din regiunile Doneţk şi Zaporojia, a scris SBU pe Telegram. 
 

UPDATE 15:00 De ce nu stă Putin pe reţelele de socializare

UPDATE 14:00 Inspectorii susţin că integritatea centralei a fost afectată

UPDATE 13:00 Încă 4 morţi pe front

UPDATE 12:00 Prim-ministrul ucrainean: Germania ne va furniza tancuri moderne

Prim-ministrul Ucrainei Denis Şmihal, înainte de vizita sa în Germania, a cerut guvernului de la Berlin să furnizeze tancuri Forţelor Armate ale Ucrainei, pentru a respinge Forţele Armate Ruse, susţine Unian. „Avem nevoie de o schimbare în filozofia livrărilor de arme. Trebuie livrate şi tancurile moderne", a spus Şmihal.

UPDATE 11:30 Bombardamente grele lângă Zaporojie

Luptele grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, lângă centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, a declarat Ministerul Apărării britanic, scrie The Guardian.

UPDATE 11:00 Zelenski: urgenţa este să prevenim dezastrul nuclear

„Demilitarizarea zonei (Zaporojie) este adevărata misiune a tuturor de a preveni dezastrul nuclear”, a declarat de preşedintele Ucrainei, Zelenski, într-o legătură video.

„Rusia i-a oprit pe toţi jurnaliştii independenţi şi este imposibil să urmăriţi misiunea Aiea pentru a vedea atunci propaganda rusă domină situaţia. Nu aşteptaţi să intervină dezastrul nuclear”, a mai spus şeful Ucrainei.

UPDATE 10:00 Navă cu cereale ucrainene eşuată în Bosfor

Nava de marfă Lady Zehma, cu 3.000 de tone de cereale ucrainene îndreptate spre Italia, a eşuat în Bosfor, blocând trecerea prin Istanbul. Nava, lungă de 173 de metri, se îndrepta spre Ravenna. Niciun pasager nu a fost rănit. Cauza accidentului a fost o defecţiune la cârmă, la aproximativ 150 de metri de coastă.

UPDATE 09:30 O jucătoare de tenis din Ucraina a refuzat să dea mâna cu o adversară din Belarus

La US Open, jucătoarea de tenis ucraineană Marta Kostyuk a înfruntat-o ​​pe bielorusea Victoria Azarenka cu o panglică în culorile drapelului ucrainean ataşată, iar la finalul meciului a refuzat să strângă mâna adversarei. Kostyuk a spus că strângerea mâinii cu bielorusa Victoria Azarenka după meci nu ar fi „lucru corect de făcut”. Îşi anunţase internţia înainte de meci, pe care l-a pierdut cu 6-2, 6-3, într-un mesaj transmis Azarenkăi, în care spunea ca va permite doar să atingă plasa cu rachetele, ca semn de salut. „Toată lumea încearcă să fie super diplomată în această privinţă” - s-a justificat jucătoarea de tenis ucraineană - dar naţiunea mea este ucisă în fiecare zi”. Belarus este socotit un aliat al Rusiei în războiul din Ucraina.

UPDATE 09:10 Opt nave autorizate să părăsească Ucraina cu 158.000 de tone de alimente

Centrul de coordonare din Istanbul a autorizat alte opt nave să părăsească Ucraina cu o încărcătură combinată de aproximativ 158.000 de tone de alimente, scrie Tass. Tancurile de marfă Nord Virgo şi Fulmar S vor pleca din portul Yuzhny către China şi Bulgaria cu mărfuri de porumb şi, respectiv, făină de seminţe de floarea soarelui. Mubariz Ibrahimov şi Stella G vor pleca din Odesa către Turcia şi Israel cu ulei de floarea soarelui şi de porumb. Katsuyama va pleca de la Cernomorsk cu ulei de floarea soarelui în India, Mavka va transporta ulei de floarea soarelui în România, Spring va exporta grâu în Turcia, iar Ganga Star va aduce seminţe de rapiţă în Franţa. Toate aceste nave vor pleca astăzi, inclusiv Afanasiy Matyushenko, care ar fi trebuit să părăsească Cernomorsk marţi, dar a amânat plecarea, iar acum va părăsi portul cu o încărcătură de cereale destinată Turciei. 

UPDATE 08:00 Un oligarh rus a fost lua la puricat de FBI

UPDATE 07:00 Moscova: opriţi petrolul pentru ţările ostile, dacă impun un plafon

Moscova va suspenda livrările de petrol către aşa-numitele „ţări ostile”, dacă vor impune „restricţii” asupra preţului petrolului rusesc. Acest lucru a fost anunţat de vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit Tass.

UPDATE 4:12 - Finlanda pregăteşte al optulea pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Ministerul finlandez al Apărării a anunţat pachetul de ajutor, în valoare de 8,2 milioane de dolari, dar nu a dezvăluit conţinutul, timpul de livrare sau locaţia. Reuters a raportat că Finlanda va dona Ucrainei materiale de apărare în valoare de 8,3 milioane de euro, ceea ce aduce valoarea totală a donaţiilor Finlandei către Ucraina la 92,3 milioane (92,2 milioane de dolari) de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.


UPDATE 3:50 -Danemarca va furniza echipament de iarnă pentru armata Ucrainei.

Preşedintele Zelenski a avut o întâlnire cu ministrul de externe al Danemarcei Jeppe Kofod. Zelenski a declarat că ţara s-a angajat să furnizeze Ucrainei uniforme de iarnă pentru Forţele Armate ale Ucrainei.


UPDATE 3:45- Guvernator: Forţele ruse atacă regiunea Sumi

Guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, relatează că trupele ruse au lovit regiunea de şapte ori, distrugând două automobile, un garaj şi o clădire rezidenţială. Nu au fost raportate victime.


UPDATE 2:40-BBC: A doua navă de croazieră soseşte în Scoţia pentru a găzdui refugiaţii ucraineni.

MS Ambition se va alătura navei  MS Victoria, care a fost andocată la Edinburgh din iulie. Ambele nave vor găzdui temporar refugiaţii ucraineni în Scoţia şi vor oferi acces la restaurante, locuri de joacă pentru copii, servicii medicale şi alte necesităţi. MS Ambition poate găzdui 1.750 de persoane în 714 cabine.


UPDATE 1:28- Suedia va cumpăra 40.000 de tone de cereale ucrainene pentru ţările care au nevoie.

Guvernul suedez a anunţat că va cumpăra cel puţin 40.000 de tone de cereale ucrainene pentru ţările în care riscul de foamete este în prezent la cel mai mare nivel, cum ar fi Etiopia, Yemen şi Afganistan. Achiziţia şi transportul grâului ucrainean urmăresc să sprijine operaţiunile umanitare conduse de Programul Alimentar Mondial al ONU.


UPDATE 12:39- Guvernul de ocupaţie introduce curriculum rusesc în şcolile din regiunea Herson.

Guvernul regiunii Herson a declarat că Rusia a început anul şcolar pe 1 septembrie şi  spală creierul copiilor din regiune cu propagandă naţionalistă şi istorie patriotică. 


UPDATE 12:31-Zelenski: Ocupanţii ruşi nu i-au lăsat pe jurnalişti să viziteze centrala nucleară Zaporojie.

Preşedintele  a spus că numai propagandiştii de la Kremlin au fost prezenţi în timpul unei misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala Nucleară Zaporojie din Energodar ocupată de Rusia.

El a mai spus că Rusia a intimidat locuitorii din Energodar şi i-a forţat pe oameni să mintă reprezentanţii AIEA. Zelenski a spus că trupele ruse încearcă să transforme această vizită „într-un tur inutil al fabricii”, dar el speră că misiunea va „trage concluzii obiective”.


UPDATE 12:18-Asociaţia de afaceri: Exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 53% în august, comparativ cu iulie.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au ridicat la 2,6 milioane de tone în august, a declarat Clubul Ucrainean de Agribusiness. Exporturile totale de produse agricole ale Ucrainei, inclusiv cereale, au crescut cu 12% de la o lună la lună la 4,6 milioane de tone în august, a declarat clubul.

Pe 22 iulie, Ucraina, ONU, Turcia şi Rusia au încheiat un acord pentru deblocarea porturilor maritime ale Ucrainei, care fuseseră anterior blocate de Rusia. Ucraina trebuie să exporte aproximativ şase milioane de tone de produse agricole în fiecare lună pentru a face faţă produselor rămase din 2021.    

 
12:09- Echipa AIEA ajunge în sfârşit la centrala nucleară Zaporojie

Luptele intense continuă pe linia frontului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici