Războiul din Ucraina, ziua 276. Premierul belgian a ajuns în Kiev / Ruşii bombardează Dnipro: mai mulţi răniţi / Electricitatea a fost restabilită în oraşul Herson / În Kiev, 120.000 de oameni n-au curent / Marea schismă Putin-Lukaşenko / Preşedintele Ungariei, de partea Ucrainei

  • Evacuările voluntare pentru locuitorii din oraşul Herson, recent eliberat, sunt în curs de desfăşurare, primul tren transportând 100 de persoane, a anunţat guvernul ucrainean.
  • Alimentarea cu energie electrică a capitalei ucrainene Kiev se va apropia de nivelul normal sâmbătă, potrivit unui consilier al ministerului ucrainean al energiei.
12484 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 276. Premierul belgian a ajuns în Kiev / Ruşii bombardează Dnipro: mai mulţi răniţi / Electricitatea a fost restabilită în oraşul Herson / În Kiev, 120.000 de oameni n-au curent / Marea schismă Putin-Lukaşenko / Preşedintele Ungariei, de partea Ucrainei

FOTO Zelenski/Facebook

UPDATE 22:30 Kiev: bombele au avariat 2 generatoare

Bombardamentul rusesc de miercuri a întrerupt curentul la 3 centrale nucleare ucrainene, „toate mecanismele de siguranţă au funcţionat, dar două generatoare au fost avariate prin întârzierea repornirii a două reactoare: opririle repetate cauzate de atacuri pot avea un impact grav asupra siguranţei energiei şi energiei nucleare. aprovizionare”, scrie The Guardian, citându-l pe preşedintele companiei nucleare ucrainene Energoatom - Petro Kotin. „Orice oprirea de urgenţă a unui reactor poate provoca un accident”, a declarat Oleh Korikov, inspector şef de securitate nucleară, pentru Observer.

UPDATE 21:30 Kiev: Herson sub atac constant, astăzi au fost 5 raiduri ruseşti

Armata rusă a bombardat astăzi oraşul Herson, din sud, de cinci ori, iar un civil a fost ucis: transmite şefa administraţiei militare a oraşului Halina Luhova, potrivit Ukrinform. În perioada 20-26 noiembrie, 80 de atacuri au fost înregistrate în Herson, 16 persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite, inclusiv un copil. În total, 32 de civili din regiune au murit sub bombele ruseşti, a adăugat Luhova.

UPDATE 20:30 Preşedintele Ungariei la Kiev: Putin este responsabil de război

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a declarat astăzi, la Kiev, că „responsabilitatea lui Vladimir Putin în acest război este evidentă, maghiarii s-au opus întotdeauna suferinţei şi vărsării de sânge. Suntem vecinii Ucrainei şi vecinii noştri pot conta pe ajutorul nostru. Vecinii vor rămâne mereu aproape”. Novak a adăugat că Ungaria are „150.000 de motive pentru a opri acest război şi a obţine pacea: aceştia sunt cei 150.000 de maghiari care trăiesc în Transcarpatia, pe teritoriul Ucrainei. Mulţi etnici maghiari şi-au dat deja viaţa pentru apărarea Ucrainei”. Despre aceasta a relatat Pravda, preluată de presa ucraineană.

UPDATE 20:00 Liderul opoziţiei din Belarus: Makei a susţinut tirania în 2020, va fi amintit pentru asta

„În 2020, Makei a trădat poporul bielorus şi a susţinut tirania: aşa va fi amintit de poporul belarus”. Astfel, liderul opoziţiei din Belarus din exil, Sviatlana Ţikanuskaia, a comentat vestea morţii subite a ministrului de externe din Belarus, în vârstă de 64 de ani, Vladimir Makei. Referirea femeii este la alegerile prezidenţiale de acum doi ani, în care a fost învinsă de preşedintele Alexandr Lukaşenko. Rezultatele au fost denunţate de opoziţie, susţinând că au fost manipulate, urmând un val de proteste pe care „ultimul dictator al Europei” le-a reprimat cu pumn de fier.

AICI, aunţul morţii lui Makei.

UPDATE 19:30 Atac aerian la Dnipro

UPDATE 18:30 Moscova: Depozitul de muniţie pentru rachete Himars a fost distrus

Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea unui depozit ucrainean cu muniţie pentru un lansator de rachete multiple Himars în regiunea Zaporojie. 

UPDATE 18:00 Ajutor german pentru exporturile de cereale ucrainene

Germania va oferi încă 15 milioane de euro pentru a sprijini aprovizionarea cu cereale a Ucrainei în cadrul Programului Alimentar Mondial. Acest lucru a fost declarat de cancelarul german Olaf Scholz, vorbind într-un video la summitul privind siguranţa alimentară de la Kiev, după cum a informat Interfax. „În acest moment, în timp ce vorbim, o navă a Programului Alimentar Mondial sponsorizat de germani se îndreaptă spre Etiopia cu grâu ucrainean”, a spus Scholz, menţionând că „foamea nu poate fi niciodată folosită ca armă. Putem suporta ceea ce asistăm astăzi”. „Ştim că prin ţintirea infrastructurii agricole din Ucraina şi blocând luni de zile porturile Mării Negre, Rusia nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia alimentară din lume”, a adăugat cancelarul german.

UPDATE 17:20 Belarus trimite migranţi la Kiev

Belarus împinge migranţii ilegali la graniţa cu Ucraina, scrie Ukrainska pravda, citând poliţiştii de frontieră ucraineni care au arestat la graniţă un grup de şase migranţi din Pakistan şi Bangladesh. Cei şase migranţi au spus că au fost transportaţi la graniţă într-o maşină condusă de bărbaţi în uniformă. O versiune, spun gardienii, confirmată de mesajele găsite pe telefoanele lor mobile. Anterior, cei şase fuseseră însoţiţi de autorităţile din Belarus până la graniţa poloneză, dar nu au reuşit să treacă. În toamna anului trecut, înainte de invazia rusă a Ucrainei, Belarus a împins mii de migranţi până la graniţele Poloniei, Lituaniei şi Letoniei.

UPDATE 17:00 Nou schimb de prizonieri: 9 soldaţi ruşi şi 12 ucraineni

Un nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Potrivit rapoartelor agenţiei Tass, care citează Ministerul rus al Apărării, astăzi „în urma unui proces de negocieri, nouă soldaţi ruşi aflaţi în pericol de moarte în captivitate s-au întors din teritoriile controlate de regimul de la Kiev”. În schimb, 12 ucraineni, 9 militari şi trei civili au fost eliberaţi „care au fost consideraţi dispăruţi”, citând biroul preşedinţiei ucrainene într-un tweet.

UPDATE 16:30 Rusia se pregăteşte de noi recrutări în primăvară

UPDATE 16:00 Putin nu-l mai înghite nici pe amicul Lukaşenko, care refuză să implice Belarus în război alături de Rusia

UPDATE 15:40 La Kiev, 130.000 de oameni sunt încă fără electricitate

În Kiev, cel puţin 130.000 de locuitori sunt încă fără electricitate după atacurile forţelor ruse care au provocat pene de curent masiv în toate regiunile ţării. Acest lucru a fost raportat de Kyiv Independent. La ora 9:30, în această dimineaţă însă, alimentarea cu apă fusese restabilită complet în toate zonele capitalei.

UPDATE 15:20 Media: Kremlinul se aşteaptă ca 100.000 de soldaţi ruşi să fie ucişi până în primăvară

Kremlinul plănuieşte să stabilizeze frontul din Ucraina în timpul iernii şi apoi să reia ofensiva în primăvară, ştiind că acest lucru va implica pierderi mari în rândul soldaţilor ruşi, care ar putea ajunge la 100.000 de morţi. Aşa scrie site-ul independent iStories, care citează o sursă din serviciile ruse FSB şi alta din statul major de la Moscova, ştire retrimisă de Meduza. „Până în primăvara anului viitor, numărul soldaţilor morţi şi răniţi ar putea fi în jur de 100.000. Dar acest lucru nu sperie pe nimeni: aceştia pot fi înlocuiţi cu recruţi la serviciul militar obligatoriu", relatează sursa FSB.

Estimarea de 100.000 de ruşi morţi şi răniţi este citată de sursa statului major, potrivit căreia cei căzuţi se vor afla în principal printre rândurile celor care au fost mobilizaţi în septembrie. Până în primăvara anului 2023, Ministerul Apărării intenţionează să pregătească 120.000 de recruţi care să fie trimişi în Ucraina, compensând pierderile în rândul celor care au fost mobilizaţi. Din acest motiv, notează sursa, Putin nu a revocat oficial decretul de mobilizare.

UPDATE 15:00 Premierul belgian la Kiev, alt ajutor militar şi umanitar

Premierul belgian Alexander de Croo a sosit la Kiev, prima sa vizită de la începutul invaziei ruse a Ucrainei. „După bombardamentele grele din ultimele zile, suntem de partea poporului ucrainean. Mai mult ca oricând. Belgia trimite un nou ajutor umanitar şi militar", a spus el într-un tweet. Potrivit presei, acesta a promis fonduri suplimentare de 37,4 milioane de euro.

UPDATE 14:45 Premierul belgian Alexander de Croo a sosit sâmbătă la Kiev, în prima sa vizită de când Rusia a început invazia

 
El a scris pe Twitter: "În perspectiva lunilor reci de iarnă, Belgia oferă un nou ajutor umanitar şi militar."
 

UPDATE 14:30 Cel puţin şase persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra capitalei regionale Dnipro, anunţă regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, care a declarat că Rusia a lovit sâmbătă o zonă rezidenţială, distrugând parţial şapte case şi provocând un incendiu

Potrivit lui Reznichenko, o femeie a fost spitalizată în stare critică în urma atacului, relatează Kyiv Independent.
 
Primarul din Dnipro, Borys Filatov, a raportat atacul la prânz, spunând că infrastructura nu a fost avariată, dar este posibil să apară unele întreruperi de energie electrică.
 

UPDATE 14:00 Ministra finlandeză a Economiei: Vom trimite primul lot de echipamente energetice în Ucraina 

 
 
După atacurile masive cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina la începutul acestei săptămâni, Lintila a declarat că a început discuţiile cu întreprinderile finlandeze din sectorul energetic „pentru a coordona eforturile de sprijinire a ucrainenilor”, citează The Guardian.
 
„Companiile finlandeze trimit ajutoare pentru echipamente energetice în Ucraina. Am cerut ieri companiilor donaţii de echipamente, iar astăzi companiile au răspuns în mod cuprinzător şi pozitiv la această solicitare. Operaţiunea va fi demarată imediat, iar statul ucrainean a fost informat despre asta”, a scris Lintila pe Twitter, vineri.  
 
 

UPDATE 13:20 Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene a declarat sâmbătă că Rusia va răspunde pentru foametea din perioada sovietică, care a provocat moartea a milioane de ucraineni în iarna 1932-1933.

 
"Ruşii vor plăti pentru toate victimele Holodomorului şi vor răspunde pentru crimele de acum” a scris Andriy Yermak pe Telegram, folosind numele ucrainean al tragediei, care se traduce prin "moarte prin înfometare".

 

UPDATE 12:00 Electricitatea a fost restabilită în oraşul Kherson din sudul Ucrainei, după ce a fost eliberat la începutul acestei luni de sub ocupaţia rusă, a declarat sâmbătă un consilier prezidenţial de rang înalt, relatează Reuters

 
"Mai întâi furnizăm energie electrică infrastructurii critice a oraşului şi apoi imediat consumatorilor casnici", a scris Kyrylo Timoşenko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
 
Oraşul rămăsese fără electricitate, încălzire centrală şi apă curentă atunci când forţele ucrainene l-au recucerit pe 11 noiembrie.
 

UPDATE 11:00 Ministerul britanic al Apărării: Rusia rămâne fără rachete şi lansează unele fără focoase nucleare 

Stocul de rachete cu rază lungă de acţiune al Rusiei este aproape epuizat, aşa că este posibil ca aceasta să scoată focoasele nucleare din rachetele nucleare de croazieră învechite şi să lanseze rachetele neînarmate spre Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
 
Cea mai recentă actualizare a serviciilor sale de informaţii spune că imaginile au arătat epava unei rachete de croazieră AS-15 Kent - aparent doborâtă - care a fost proiectată în anii 1980 „exclusiv ca sistem de lansare nucleară”. 
 

UPDATE 10:00 Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, spune că trupele ruse au tras aproape 60 de obuze asupra Nikopolului şi a satelor din jur, în sudul ţării, în noaptea de 26 noiembrie

Nu au fost raportate victime, a precizat Reznichenko, relatează Kyiv Independent.
 

UPDATE 9:20 Preşedintele Poloniei, concluzii despre racheta care a ucis doi oameni 

UPDATE 8:30 Ucraina pe întuneric: şase milioane de gospodării sunt încă fără energie electrică 

„În această seară, penele de curent continuă în majoritatea regiunilor şi la Kiev”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs.
 
Numărul gospodăriilor afectate s-a redus la jumătate faţă de miercuri, a adăugat el. Dar milioane de persoane au rămas fără curent, apă sau căldură, în timp ce se instalează iarna.
 
Potrivit preşedintelui, Kievul şi regiunile din jur sunt printre cele mai afectate de atacuri. El a spus că mulţi locuitori din oraş au rămas fără energie electrică „timp de 20 sau chiar 30 de ore”. Alte zone afectate sunt regiunile Odesa, Lviv, precum şi Vinnytsia şi Dnipropetrovsk.
 
Zelenski a făcut apel la economisirea energiei.
 
Premierul Denis Shmyhal a declarat că, în ciuda atacurilor, aproape toată infrastructura critică a ţării a fost reconectată, inclusiv lucruri precum utilităţile de apă, centralele de generare a căldurii, spitalele şi serviciile de urgenţă. Dar oamenii obişnuiţi continuă să se confrunte cu întreruperi programate de energie electrică în fiecare regiune a Ucrainei, a spus el. 
 

UPDATE 7:23 Continuă bombardamentele ruşilor

 

Rusia a atacat Kramatorsk

Trupele ruseşti au lovit Kramatorsk, în regiunea Doneţk, rănind un bărbat în vârstă de 71 de ani, a anunţat primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko.

Atacul a distrus, de asemenea, o unitate medicală şi a avariat trei clădiri înalte, a adăugat Honcharenko.

Locuitorii încep să evacueze Hersonul

Evacuările voluntare pentru locuitorii din oraşul Herson, recent eliberat, sunt în curs de desfăşurare, primul tren transportând 100 de persoane, a anunţat guvernul ucrainean.

Trenul se îndreaptă spre oraşul Khmelnytskyi, situat în vestul ţării, potrivit Ministerului ucrainean al Reintegrării Ucrainei. Printre rezidenţii care "au profitat de evacuarea gratuită" se numără 26 de copii, şapte pacienţi imobilizaţi la pat în spital şi şase persoane cu mobilitate redusă, a precizat acesta într-un comunicat.

Autorităţile din Herson îi îndeamnă pe locuitori să părăsească oraşul, care este încă în mare parte fără curent electric, înainte ca temperaturile să scadă şi mai mult. De asemenea, Herson a fost supus unor noi bombardamente de când trupele ruseşti au fost forţate să părăsească malul vestic al râului Dnipro.

Persoanele evacuate vor primi sprijin financiar, cazare şi ajutor umanitar, potrivit oficialilor oraşului.

Occidentul se străduieşte să plafoneze preţul petrolului rusesc

Aliaţii Ucrainei vor să pună o limită de preţ la petrolul rusesc. Dar există o problemă: nu pot cădea de acord asupra unei cifre care să pună într-adevăr presiune asupra Kremlinului.

Cele mai mari economii occidentale au convenit la începutul acestui an să limiteze preţul celui mai valoros export al Rusiei şi au promis să stabilească detaliile până la începutul lunii decembrie. Măsura are ca scop reducerea intrărilor în visteria preşedintelui Vladimir Putin, fără a adăuga presiune asupra economiei globale prin reducerea suplimentară a aprovizionării cu energie.

Un echilibru delicat: Rapoartele din mass-media din această săptămână de la o reuniune a diplomaţilor europeni au indicat că petrolul rusesc ar putea fi plafonat între 65 şi 70 de dolari pe baril. Totuşi, acest interval este controversat, deoarece este apropiat de preţul actual al pieţei.

Aceasta ar însemna o perturbare limitată a aprovizionării, dar ar afecta în mai mică măsură Rusia.

Stabilirea unui preţ mai mic ar fi mai grav pentru Moscova, dar ar putea exacerba criza energetică globală - în special dacă Rusia va lua măsuri de retorsiune. Dacă aceasta ar reduce producţia, ar duce la o creştere a preţurilor la carburanţi exact în momentul în care ţări precum Statele Unite, Germania şi Japonia sunt dornice să ţină inflaţia sub control.

Putin a declarat joi că planurile occidentale de a introduce plafoane pentru preţul petrolului ar avea "consecinţe grave" pentru pieţele energetice.

Putin spune că toţi soldaţii ruşi sunt "egali"

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că toţi soldaţii care luptă pentru Rusia în Ucraina sunt "egali", în timp ce activiştii şi oficialii ucraineni îşi exprimă îngrijorarea că minorităţile au fost vizate în mod disproporţionat pentru recrutare în război.

"Toată lumea este egală, toată lumea se ajută reciproc şi înţelege că vieţile lor depind de această asistenţă şi sprijin reciproc", a declarat Putin vineri, în timpul unei întâlniri cu mamele militarilor trimişi în Ucraina.

Putin a adăugat că este "înnăscut pentru soldaţii ruşi să îşi îndeplinească datoria cu demnitate, şi cu atât mai mult pentru soldaţii din Caucaz, din Daghestan, unde oamenii au un temperament special".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici