Războiul din Ucraina, ziua 361. Rezistenţa ucraineană din Bahmut, sub asediu / Rusia a pierdut 142.860 de militari în Ucraina din 24 februarie / Bombardamentele ruseşti pun presiune pe sistemul energetic ucrainean / Franţa va livra Ucrainei primele tancuri Amx-10 / Visul lui Kadîrov / Biden ajunge mâine în Polonia

  • Ruşii trag cu rachete în mod deliberat şi distrug infrastructura energetică a Ucrainei
  • Mii de ucraineni se confruntă cu lipsa căldurii, apei şi energiei electrice
  • Preşedintele Zelenski nu vrea să vorbească cu oficialii ruşi decât atunci când condiţiile Ucrainei vor fi respectate
  • Statul Major Ucrainean: Rusia a pierdut 142.860 de militari în Ucraina din 24 februarie
17595 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 361. Rezistenţa ucraineană din Bahmut, sub asediu / Rusia a pierdut 142.860 de militari în Ucraina din 24 februarie / Bombardamentele ruseşti pun presiune pe sistemul energetic ucrainean / Franţa va livra Ucrainei primele tancuri Amx-10 / Visul lui Kadîrov / Biden ajunge mâine în Polonia

UPDATE 23:00 Moscova: substanţe radioactive aduse dintr-o ţară europeană 

Containere cu substanţe radioactive dintr-o ţară europeană până în Ucraina pentru a pregăti o „provocare” cu câteva zile înainte de prima aniversare de la începerea războiului. Aceasta este plângerea Ministerului rus al Apărării, potrivit căreia aceste produse radioactive, care ar intra fără să treacă controalele vamale, ar fi folosite pentru a contamina una dintre zonele controlate de „regimul de la Kiev”.

Planul ar urma să fie realizat în ajunul unei sesiuni speciale a Adunării Generale a Naţiunilor Unite „pentru a acuza Federaţia Rusă că şi-a încălcat obligaţiile” în temeiul Convenţiei privind Securitatea Nucleară. Această „provocare”, spune ministerul într-un comunicat, ar avea ca obiectiv „să acuze Forţele Armate Ruse” de „atacuri fără discernământ” împotriva centralelor nucleare ucrainene, cu răspândirea materialelor radioactive şi contaminarea zonei.

UPDATE 22:30 Victime în Herson

UPDATE 22:00 Infanteria rusă, pusă pe fugă

UPDATE 21:00 Rusia creşte producţia de rachete hipersonice Kinzhal

Rusia a crescut producţia de rachete de croazieră hipersonice Kinzhal, scrie Jerusalem Post citând compania de stat de apărare Rostec. „A intrat în producţie cu mult timp în urmă, nu aveam nevoie de atât de mult iniţial. Acum ne intensificăm”, a declarat directorul general al Rostec, Serghei Chemezov, într-un interviu acordat canalului TV Zvezda Plus. Chemezov a spus că Rostec a crescut producţia de muniţie de 50 de ori.

UPDATE 20:10 Morawiecki: Cu Biden vom discuta despre creşterea trupelor americane în Polonia

Posibilitatea de a creşte prezenţa trupelor americane în Polonia şi de a face această prezenţă mai permanentă va fi discutată cu preşedintele american Joe Biden, aşteptat, mâine, la Varşovia. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anticipat acest lucru într-un interviu acordat CBS. Statele Unite au în prezent aproximativ 11.000 de militari în rotaţie în Polonia.  

UPDATE 19:50 Zelenski a discutat cu Macron

„Am continuat un dialog prietenos cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Am vorbit despre cooperarea în domeniul apărării şi îndreptarea către pace. Am rezumat rezultatele vizitelor recente şi am discutat în detaliu evenimentele diplomatice viitoare, în special despre implementarea formulei noastre de pace în 10 paşi”, scrie preşedintele ucrainean într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 19:20 Wang Yi, către Kuleba: China promovează pacea şi dialogul

În ceea ce priveşte problema războiului din Ucraina, China a susţinut întotdeauna pacea şi dialogul şi a insistat să promoveze discuţiile. Acest lucru a fost declarat de directorul Biroului Central pentru Afaceri Externe al Partidului Comunist din China, Wang Yi, în întâlnirea sa cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, în marja Conferinţei de securitate de la München, după cum a raportat Ministerul chinez de externe. 

UPDATE 19:00 Într-o săptămână, Franţa va livra Ucrainei primele tancuri Amx-10

Primele tancuri uşoare Amx-10 promise de Franţa vor fi livrate Ucrainei „până la sfârşitul săptămânii viitoare”, a anunţat ministrul francez al Forţelor Armate, Sebastien Lecornu, într-un interviu acordat pentru Le Parisien. Ministrul nu a precizat numărul tancurilor care vor fi trimise, explicând că nu doreşte să ofere „informaţii strategice” ruşilor, a confirmat că pregătirea ucrainenilor pentru utilizarea Amx-10 a fost „aproape finalizată” .

UPDATE 18:30 Kadîrov vrea să creeze o companie militară privată

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, şi-a anunţat intenţia de a crea o companie militară privată similară grupului Wagner, al cărui lider este temutul Prigojin. „Când serviciul meu pentru stat se va termina, plănuiesc serios să concurez cu dragul nostru frate Evgheni Prigojin şi să creez o companie militară privată. Cred că totul se va rezolva", a spus Kadîrov, care conduce Republica Cecenă din 2007.

UPDATE 18:00 Energoatom: Rachetele ruseşti, aproape de a provoca o catastrofă nucleară

Firma nucleară ucraineană Energoatom a declarat că două rachete ruseşti s-au apropiat „periculos de aproape” de a provoca o „catastrofă nucleară”, după ce au survolat o instalaţie atomică din sudul ţării. Energoatom a localizat două rachete de croazieră în apropierea centralei nucleare din Ucraina de Sud, situată în apropierea oraşului Yuzhnoukrainsk. Compania a făcut apel la AIEA să adopte „toate măsurile posibile pentru a opri terorismul nuclear rusesc”, subliniind că riscul de „lovire a reactorului cu posibile consecinţe – o catastrofă nucleară – a fost din nou ridicat”.

UPDATE 17:30 Gazprom vizează noi pieţe şi planifică proiecte în Asia

Gigantul rus al gazelor Gazprom ia în considerare intrarea pe noi pieţe, după ce Uniunea Europeană şi-a redus dependenţa de Rusia şi intenţionează să dezvolte noi proiecte în viitorul apropiat, în special în Asia. Acest lucru a fost declarat de CEO-ul grupului, Alexei Miller. „În ceea ce priveşte diversificarea rutelor, acesta este întotdeauna un lucru util, nu poţi pune toate ouăle într-un singur coş. Bineînţeles că ne gândim la noi pieţe, avem multe resurse şi de mulţi, mulţi ani", a spus. Miller la postul public Rossiya-1. Numărul 1 al Gazprom, care tocmai a împlinit 30 de ani, a explicat că gigantul de gaze va începe să construiască noi proiecte majore de construcţie de conducte în viitorul apropiat. „Suntem cu toţii conştienţi că piaţa asiatică este în prezent cea mai dinamică din lume. Volumele de consum sunt în creştere şi vedem perspective excelente pentru gazul rusesc pe această piaţă”, a subliniat el.

UPDATE 17:10 Peskov se plânge că Occidentul nu vrea pace

„Nu există nicio voinţă sau deschidere din partea Occidentului pentru iniţiative de pace”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru Rossiya 1.

UPDATE 17:00 Rezistenţa ucraineană din Bahmut, aflată sub asediu

Trupele ucrainene, angajate în exerciţii în weekend în apropierea oraşului Siversk, din estul ţării, au declarat că se pregătesc să apere una dintre posibilele ţinte ale unei noi ofensive ruse. Siversk, care avea o populaţie de 10.000 de locuitori înainte de război, se află la 35 de kilometri (21 de mile) nord de Bahmut - scena de lupte aprige din ultimele săptămâni - şi pe un drum direct către un alt oraş-cheie al regiunii, Doneţk, Sloviansk.

„Dacă ar ocupa Bahmut, am fi pe jumătate înconjuraţi, pentru că în stânga avem râul Siverskyi Doneţ şi inamicul va avansa din dreapta şi este posibil să ne întrerupă dacă ajung pe autostrada Bahmut”, a spus un comandant al batalionului Siversk, care a folosit numele de război „Han”.

Forţele ucrainene au cerut aliaţilor din vest ai Kievului arme mai avansate pentru a-l apăra zona Bahmut, care este atacată de grupul de mercenari ruseşti Wagner. 

UPDATE 16:30 Patriarhia Moscovei a primit oaspeţi din Africa 

Biserica Ortodoxă Rusă a primit la patriarhia Moscovei o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Necalcedoniene a Etiopiei, semnând un memorandum cu 12 puncte de colaborare la nivel eclezial, care evidenţiază apărarea comună a moralităţii tradiţionale creştine şi „opoziţia faţă de invazia ideologiei liberale”, a informat secretarul pentru relaţii intercreştine, ieromonahul Stefan Igmunov. Asia News o informează. 

UPDATE 16:00 S-a aflat ce va conţine discursul lui Putin de marţi

UPDATE 15:00 Două rachete ruseşti au zburat „periculos de aproape” deasupra unei centrale nucleare din sudul Ucrainei

Două rachete ruseşti au zburat „periculos de aproape” deasupra unei centrale nucleare din sudul Ucrainei, a anunţat Energoatom, compania de stat care administrează amplasamentul, potrivit căreia la 8.25 şi 8.27 ieri dimineaţă două rachete de croazieră au survolat uzina din regiunea Mikolaiv, la aproximativ 130 de kilometri nord de coasta Mării Negre.

UPDATE 14:30 Kuleba: beneficii de la cooperarea companiilor de arme 

Ieri, la München, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock „am co-prezidat o reuniune comună a principalelor companii din industria de apărare din Ucraina şi Germania. Am organizat acest eveniment important pentru a conecta direct producătorii noştri. Sunt încrezător că cooperarea lor va crea noi oportunităţi de consolidare a Ucrainei”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

UPDATE 14:07 -Presa italiană: Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, va vizita Kievul pe 21 februarie. Se va întâlni cu preşedintele Volodymyr Zelensky. 

UPDATE 12:46 - Autorităţi locale: bombardamentele ruseşti asupra Oblastului Herson au ucis trei copii 

UPDATE 12:07 - Rusia a atacat nouă regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore 

UPDATE 10:48  -Liderul cecen Kadyrov a respins propunerea lui Wagner de a lucra împotriva Ministerului rus al Apărării

Liderul cecen Ramzan Kadyrov a respins probabil propunerea şefului mercenarului rus Wagner, Evgheni Prigojin, de a coopera într-un „atac informaţional reînnoit” împotriva Ministerului rus al Apărării, a declarat un grup de reflecţie din DC care analizează războiul în ultimul său raport. 

 

UPDATE 9:56 -  Statul Major Ucrainean: Rusia a pierdut 142.860 de militari în Ucraina din 24 februarie 

UPDATE 9:52 -  Rusia loveşte Druzhkivka din regiunea Doneţk, distrugând clădiri rezidenţiale 

UPDATE 8:49 - Obuzele ruseşti lovesc peste noapte  Oblastul  Dnipropetrovsk. Două clădiri rezidenţiale, avariate  
 

UPDATE 7:35 - Soldaţii mobilizaţi din Crimeea au fost maltrataţi, susţin familiile lor 

Guvernul Statelor Unite discută cu Elon Musk despre utilizarea gratuită a sateliţilor Starlink de către ucraineni. Miliardarul a decis să sisteze serviciul de teama izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pe 18 februarie într-un interviu pentru NBC News că guvernul american a purtat conversaţii cu Elon Musk despre utilizarea gratuită a internetului prin satelit Starlink al companiei sale SpaceX de către ucraineni, a informat Reuters.

 

UPDATE 03:00 China răspunde acuzaţiilor SUA

Autorităţile de la Beijing au emis un comunicat prin care infirmă acuzaţiile Statelor Unite şi le acuză de instigare la luptă împotriva Rusiei.

UPDATE 02:00 Blinken îl avertizează pe Wang Yi

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA este foarte îngrijorată că China ia în considerare să ofere sprijin letal Rusiei, avertizându-l pe diplomatul chinez Wang Yi că acest lucru „ar avea consecinţe grave în relaţia noastră”.

UPDATE 01:15 Macron: Rusia trebuie înfrântă în Ucraina, dar nu zrobită

UPDATE 00:40

Ruşii bombardează masiv regiunea Sumi. Zeci de locuinte au fost distruse. Nu se cunoaşte exact numărul victimelor

Rezumatul zilei

  • Zelenski se bazează pe trupele sale să respingă noua ofensivă rusă pornită din Donbas
  • Ucraina are o şansă realistă de a elibera Crimeea ocupată de ruşi până la sfârşitul verii dacă primeşte rachete cu rază lungă de acţiune, a declarat generalul american în retragere Ben Hodges, comandantul trupelor americane în Europa
  • Ruşii fac pagube însemnate infrastructurilor civile în regiunea 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici