LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 499. Contraofensiva declanşată de trupele lui Zelenski avansează lent. Ruşii resping incursiunile ucrainene / Obiecte misterioase la Centrala Zaporojie / Stoltenberg spune că Summitul de la Vilnius va apropia Ucraina de aderarea la NATO

  • Stoltenberg: Summitul NATO de la Vilnius va aduce Ucraina mai aproape de aderarea la alianţă
  • Cehia va oferi mai multe elicoptere Ucrainei
  • Directorul serviciilor de informaţii ucrainene anunţă că riscul bombardării centralei Zaporijoe a scăzut
  • Rusia şi Ucraina fac schimb de prizonieri: 45 de oamenis-au întors acasă
  • Bombardamentele ruseşti se mută în vestul ţării şi teroarea creşte în rândul populaţiei
22522 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 499. Contraofensiva declanşată de trupele lui Zelenski avansează lent. Ruşii resping incursiunile ucrainene /  Obiecte misterioase la Centrala Zaporojie /  Stoltenberg spune că Summitul de la Vilnius va apropia Ucraina de aderarea la NATO

UPDATE - Zelenski ajunge în Turcia

Preşedintele Volodîmîr Zelenski a sosit în Turcia pe 7 iulie, a informat serviciul de presă al preşedintelui, potrivit Kyiv Independent

 

UPDATE Incendiu masiv după un atac cu rachete al ruşilor în Zaporizhzhia

Un atac cu rachete al ruşilor a vizat o instalaţie de infrastructură din oraşul Zaporizhzhia, declanşând un incendiu, a anunţat guvernatorul regiunii Zaporizhzhia, Iurii Malashko, la 7 iulie.
 
"Rachetele S-300 au lovit o instalaţie de infrastructură din Zaporizhzhia în mijlocul zilei. Una dintre clădiri a luat foc", a scris Malashko pe Telegram. Potrivit guvernatorului, nimeni nu a fost rănit în urma atacului.

UPDATE - „Doar pentru că suntem liniştiţi... nu înseamnă că nu suntem ocupaţi”

A apărut un alt videoclip intrigant de la Ministerul Apărării al Ucrainei. 

UPDATE ONU: Peste 9.000 de civili ucraineni au murit în timpul războiului 

Peste 9.000 de civili ucraineni, inclusiv peste 500 de copii, au murit de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu 500 de zile. Cu toate acestea, cifrele reale sunt probabil mult mai mari.
 
"Astăzi marcăm o altă etapă tristă într-un război care continuă să provoace decese teribile în Ucraina", a declarat Noel Calhoun, vicepreşedinte al Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina.
 
Organizaţia afirmă că în această perioadă au murit de trei ori mai mulţi civili decât în cei opt ani de conflicte din estul Ucrainei, care au precedat acest conflict mai amplu.

UPDATE 15:00 Summitul va uni NATO în spatele Ucrainei şi o va apropia de alianţă, afirmă Stoltenberg

Summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius va aduce Ucraina mai aproape de aderarea la alianţă, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

"Timp de 500 de zile, Moscova a adus moarte şi distrugere în inima Europei", a declarat Stoltenberg reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

"Summitul nostru va trimite un mesaj clar: NATO rămâne unită", a adăugat el.

Volodimir Zelenski a cerut ca summitul de săptămâna viitoare din Lituania să ofere "garanţii concrete de securitate" şi o imagine mai clară despre cum şi când anume va adera Ucraina la NATO.

UPDATE 14:00 Zelenski, în Slovacia pentru a menţine presiunea asupra NATO înaintea summitului

Preşedintele Zelenski a ajuns în Slovacia pentru o vizită surpriză, a anunţat biroul preşedintelui slovac Zuzana Caputova.

Zelenski s-a aflat ieri în Bulgaria şi în Cehia, iar mai târziu este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele turc Erdogan la Istanabul.

În ultimele săptămâni, preşedintele ucrainean a intensificat presiunile asupra membrilor NATO pentru mai mult ajutor şi sprijin pentru aderarea Ucrainei, înainte de reuniunea alianţei de la Vilnius de săptămâna viitoare.

UPDATE 13:00 Marina rusă înfiinţează un nou district naval în oraşul ocupat Mariupol

Marina militară rusă a înfiinţat un nou district naval, cu sediul în oraşul portuar ocupat Mariupol, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În ultima sa actualizare, Ministerul Apărării a precizat că districtul va comanda opt nave de război, "inclusiv trei corvete moderne, din clasa Karakurt, care pot lansa rachete de croazieră SS-N-30A Kalibr".

Marea Azov, situată chiar deasupra Mării Negre, leagă căile sale navigabile interioare de rutele maritime internaţionale şi "oferă o opţiune alternativă de realimentare militară în cazul în care rutele terestre ale Rusiei către sudul Ucrainei ar fi întrerupte".

UPDATE 12:00 Cehia va oferi mai multe elicoptere Ucrainei

Premierul Republicii Cehe s-a angajat să trimită elicoptere militare în Ucraina, după o întâlnire cu preşedintele Zelenski, care a avut loc ieri la Praga.

Petr Fiala a promis în această dimineaţă aparatele de zbor şi a făcut apel la omologii săi din NATO să susţină un demers care să permită Ucrainei să adere la alianţă.

El a adăugat că securitatea Ucrainei reprezintă securitatea întregii Europe şi că aliaţii ar trebui să continue să sprijine ţara cu arme.

De asemenea, Fiala a indicat că activele ruseşti îngheţate în Republica Cehă ar putea fi folosite pentru a plăti pentru reconstrucţia Ucrainei.

UPDATE 11:00 Noi imagini din satelit arată obiecte neidentificate la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Imaginile, realizate de compania de imagistică prin satelit Planet Labs, au fost capturate pe 5 iulie, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este posibil să fi fost plasaţi explozibili la centrală, informează Sky News.

Instalaţia nucleară se află sub controlul Rusiei din 4 martie 2022, după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor să invadeze Ucraina la 24 februarie acelaşi an.

UPDATE 09:30 Zelenski şi Erdogan se vor întâlni la Istanbul

Preşedintele VolodimirZelenski se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul, vineri, a scris Direcţia de comunicare a Preşedinţiei turce.

Cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă comună după întâlnire, potrivit comunicatului.

Acesta este un anunţ oficial al vizitei lui Zelenski în Turcia, raportat anterior de agenţia de presă turcă Anadolu. De obicei, călătoriile internaţionale ale lui Zelenski nu sunt anunţate în avans din motive de securitate.

Înainte de Turcia, preşedintele Ucrainei a vizitat Bulgaria şi Cehia pe 6 iulie pentru a discuta, printre altele, despre asistenţa în domeniul apărării şi despre viitorul summit NATO de la Vilnius.

UPDATE 08:00 Rusia a pierdut 232.810 soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat vineri că Rusia a pierdut 232.810 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 510 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.070 de tancuri, 7.944 de vehicule blindate de luptă, 6.898 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.330 de sisteme de artilerie, 658 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 408 sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 309 elicoptere, 3.652 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 04:00 Ruşii bombardează Ucraina de la est la vest

Dacă ţinta predilectă a bombardamentelor ruseşti a fost orasul estic Sumi, 100 de explozii doar ieri, acum teroarea s-a mutat în vestul ţării, în Liov.

Regiunea cu acelaşi nume este situată la capătul opus al Ucrainei faţă de linia frontului, în vestul Ucrainei şi la graniţa cu Polonia. Deşi Liovul nu este o ţintă frecventă a atacurilor ruseşti, trupele ruse au lovit ocazional infrastructura critică a regiunii de la începutul războiului.

UPDATE 03:00 Cehia susţine aderarea Ucrainei la NATO

„Este în interesul Republicii Cehe ca Ucraina, de îndată ce se încheie războiul, să înceapă negocierile pentru aderarea la NATO”, a declarat preşedintele ceh Petr Pavel.

Totodată, Pavel susţine aderarea Ucrainei în UE până la sfârşitul acestui an. 

UPDATE 02:00 New York Times: Se aşteaptă ca Biden să aprobe muniţiile cu dispersie pentru Ucraina

Oficialii de la Casa Albă au spus că se aşteaptă ca preşedintele american Joe Biden să aprobe transferul de muniţii cu dispersie în Ucraina, informează New York Times.

UPDATE 01:00 Finlanda livrează Ucrainei un nou pachet de ajutor

Finlanda anunţă un pachet de ajutor militar în valoare de 114 milioane de dolari pentru Ucraina. Se pare că pachetul include arme antiaeriene şi muniţie, printre altele. Ministerul finlandez al Apărării nu a dezvăluit detalii suplimentare cu privire la conţinutul şi livrarea pachetului din motive de securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici