LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 510. Rusia a lansat atacuri aeriene în mai multe zone din Ucraina, un incendiu "destul de grav" la un port din Marea Neagră / Se cere mandat internaţional de arestare şi pentru Lukaşenko

  • Rusia a concentrat peste 100.000 de soldaţi în zona Kupiansk şi încearcă să spargă apărarea ucraineană.
  • Vladimir Putin ameninţă Ucraina cu o ripostă dură după atacarea Podului Kerci.
  • Kuleba: Rusia foloseşte foamea ca instrument de şantaj global.
7582 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 510. Rusia a lansat atacuri aeriene în mai multe zone din Ucraina, un incendiu "destul de grav" la un port din Marea Neagră / Se cere mandat internaţional de arestare şi pentru Lukaşenko

Războiul din Ucraina, ziua 510. Rusia a lansat atacuri aeriene în mai multe zone din Ucraina, un incendiu "destul de grav" a fost raportat în portul din Marea Neagră

UPDATE - CPI, îndemnată să emită mandat de arestare pentru Lukaşenko

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat azi un nou raport privind relaţiile UE cu Belarus, cu 49 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 2 abţineri. În text, se subliniază, deputaţii condamnă ferm represiunea necruţătoare şi încălcările sistematice ale drepturilor omului comise de regimul lui Alexandru Lukaşenko împotriva propriului popor. Cu aproape 1.500 de prizonieri politici, inclusiv avocaţi, sindicalişti, jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului, aflaţi cu toţii în spatele gratiilor în Belarus, raportul solicită, de asemenea, eliberarea tuturor celor închişi pe nedrept, menţionând că peste 300.000 de belaruşi au fugit din ţară din cauza represiunii de către autorităţi.

Întrucât Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis deja mandate de arestare pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi pentru comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, europarlamentarii cer CPI să ia în considerare un mandat de arestare similar pentru Alexander Lukaşenko. 

UPDATE Mass-media: alte 1,3 miliarde de ajutor militar pentru Kiev din SUA

Statele Unite vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 1,3 miliarde de dolari: relatează Reuters pe site-ul său, citând doi oficiali americani. SUA vor folosi fonduri în programul Ukraine Security Assistance Initiative (USAI).

UPDATE Lavrov vorbeşte cu Ankara despre exporturile de cereale fără a sabota Kievul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat cu omologul său turc, Hakan Fidan, despre modalităţi de export de cereale ruseşti prin rute „care nu sunt susceptibile de sabotaj de către Kiev şi Occident”. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus de Externe. Moscova a anunţat ieri că se retrage din acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, argumentând că Occidentul nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a exporta cereale şi îngrăşăminte ruseşti în faţa sancţiunilor occidentale.

UPDATE Guvernatorul Belgorodului: 5 răniţi într-un atac ucrainean

La periferia satului rusesc Şamino din regiunea Belgorod ar fi fost vizată de forţele armate ucrainene. Guvernatorul regiunii ruse, Viacheslav Gladkov, a denunţat-o pe Telegram. „Conform primelor date preliminare ar fi cinci civili răniţi – a explicat el – un bărbat are o rană de schije în piept, în timp ce ceilalţi patru au răni uşoare”, a adăugat Gladkov.

UPDATE Zelenski reuneşte liderii militari ai Kievului pentru a face un bilanţ al exporturilor de cereale şi al securităţii portuare

Preşedintele ucrainean s-a întâlnit cu liderii militari ai Kievului pentru a face un bilanţ al exporturilor de cereale şi al securităţii portuare. Ukrainska Pravda o raportează. Zelenski a auzit rapoarte de la ministrul de Interne Igor Klymenko şi de şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale, Iuri Şcigol, despre lupta împotriva dronelor ruseşti şi planurile Forţelor Armate de la Moscova. De asemenea, comandanţii Valeri Zalujnîi, Alexander Sirski şi Alexander Tarnavski au vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă. În cele din urmă, ministrul Apărării Oleksii Reznikov şi comandantul Forţei Logistice Oleg Gulyak au raportat despre dinamica aprovizionării cu obuze.

UPDATE Moscova: am avansat cu 1,5 kilometri în regiunea Harkov

Trupele ruse au avansat aproximativ un kilometru şi jumătate în direcţia Kupiansk, în regiunea Harkov, în estul Ucrainei: Ministerul rus al Apărării a anunţat acest lucru, potrivit RIA Novosti. „În direcţia Kupiansk, unităţile Grupului de Forţe de Vest continuă cu succes operaţiunile ofensive în zona lor de responsabilitate. Avansul total a fost de doi kilometri de-a lungul frontului şi până la 1,5 kilometri în adâncime”, se arată în raport.

UPDATE Rusia, gata să trimită cereale gratuite în ţările sărace

Rusia este pregătită să trimită cereale gratuite în ţările africane nevoiaşe chiar şi fără Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. 

UPDATE Atacurile ruseşti au omorât 6 oameni şi au rănit alţi 25 în ultima zi

Forţele ruseşti au atacat 10 regiuni în ultima zi, ucigând cel puţin şase persoane şi rănind cel puţin 25, au raportat oficialii locali la 18 iulie.
 
Regiunile Doneţk, Harkov, Herson, Odesa, Sumy, Zaporizhzhia, Cernihiv, Dnipropetrovsk, Luhansk şi Mykolaiv au fost atacate.

UPDATE Ucraina a doborât 32 de drone şi 6 rachete lansate de Rusia în timpul nopţii

Forţele ucrainene au doborât 31 din cele 36 de drone kamikaze Shahed, toate cele şase rachete de croazieră Kalibr şi o dronă de recunoaştere lansată de Rusia în cursul nopţii din sud, au raportat Forţele Aeriene.
 
Aproximativ 36 de drone Shahed au fost lansate peste noapte, cel mai probabil de la o instalaţie militară din Crimeea.
 
Din numărul total, 21 de drone Shahed au fost distruse deasupra Oblastului Odesa şi patru deasupra Oblastului Mykolaiv. Potrivit Forţelor Aeriene, restul dronelor au fost doborâte deasupra oblasturilor Doneţk, Harkov şi Dnipropetrovsk.

UPDATE Ucraina avansează în două direcţii sudice

Forţele ucrainene au avansat pe direcţiile Mala Tokmachka-Novopokrovka şi Velyka Novosilka-Urozhaine pe linia frontului de sud, a anunţat la 18 iulie purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalov.
 
Trupele ucrainene îşi consolidează poziţiile nou ocupate în cele două sectoare, a precizat acesta. Statul Major General a raportat, de asemenea, operaţiuni ofensive la nord şi la sud de Bahmut în regiunea Doneţk.

UPDATE Uniunea Europeană face apel la Rusia să reia acordul privind cerealele

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut apel la Rusia să îşi reia participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră..
 
"Uniunea Europeană condamnă fără echivoc decizia Rusiei de a pune capăt acordului privind cerealele din Marea Neagră. Prin decizia sa, Rusia exacerbează şi mai mult criza globală de securitate alimentară pe care a creat-o prin războiul împotriva Ucrainei şi prin blocada porturilor maritime ucrainene", a declarat Borrell în declaraţia sa.
 
"Rusia trebuie să înceteze blocarea ilegală a porturilor maritime ucrainene şi să permită libertatea de navigaţie în Marea Neagră."
 
Cel mai înalt diplomat al UE a precizat că iniţiativa este crucială pentru stabilizarea preţurilor la alimente la nivel mondial, exacerbate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
 
Acordul privind cerealele a contribuit la scăderea preţurilor la alimente cu 23% faţă de nivelul maxim atins în martie 2022 şi a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale şi produse alimentare către 45 de ţări, a precizat Borrell.
 

UPDATE Rusia lansează atacuri aeriene în mai multe zone din Ucraina, un incendiu "destul de grav" a fost raportat în portul din Marea Neagră

Rusia a lansat o serie de atacuri aeriene în Ucraina, inclusiv asupra oraşelor portuare sudice Odesa şi Mykolaiv, la câteva ore după ce a declarat că se retrage din acordul privind cerealele negociat de ONU, care permitea exportul de produse ucrainene prin Marea Neagră.

Un incendiu "destul de grav" a izbucnit la una dintre "facilităţile" din Mykolaiv, a declarat primarul Oleksandr Senkevich pe Telegram.

Apărarea antiaeriană a fost activată şi la Odesa, unde Oleh Kiper, şeful administraţiei militare din regiune, a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au respins mai multe valuri de atacuri ale dronelor ruseşti.

Forţele aeriene ucrainene au avertizat, de asemenea, cu privire la atacuri cu drone în regiunile Kherson, Zaporizhzhia, Doneţk şi Dnipropetrovsk şi cu privire la ameninţarea unor atacuri cu rachete balistice în Poltava, Cherkasy, Dnipropetrovsk, Kharkiv şi Kirovohrad.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 239.010 soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 239.010 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, pe 24 februarie anul trecut.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.119 tancuri, 8.051 de vehicule blindate de luptă, 7.086 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.542 de sisteme de artilerie, 689 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 428 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 310 elicoptere, 3.839 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - ONU: 9.300 de civili au murit de la începutul războiului

Aproximativ 9.300 de civili au murit de la începutul invaziei ruseşti a Ucrainei, din februarie 2022 şi până în prezent, potrivit datelor prezentate de secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE - Alertă aeriană în Ucraina

În Nikolaev şi Odesa au fost auzite explozii in aceasta noapte.

Anterior, Forţele Aeriene au emis o avertizare referitoare la dronele de atac de tip Shahed lansatte din Marea Neagră.

Apărarea aeriană ucraineană este în alertă în  Odesa.

UPDATE - Ministrul ucrainean al Apărării mulţumeşte Statelor Unite pentru furnizarea de muniţii cu dispersie

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a discutat luni mai multe subiecte cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, inclusiv situaţia de pe câmpul de luptă şi nevoile armatei ucrainene în ceea ce priveşte armele şi echipamentele.

Reznikov a mulţumit lui Austin şi SUA „pentru furnizarea de muniţii cu dispersie”.

„Le vom folosi cu înţelepciune, cu prudenţă şi în strictă conformitate cu condiţiile specificate anterior”, a scris Reznikov pe Twitter.

SUA au confirmat că au trimis muniţii cu dispersie în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar. Muniţiile au ajuns în Ucraina pe 14 iulie, potrivit Pentagonului.

UPDATE - Kuleba: Rusia foloseşte foamea ca instrument de şantaj global

Vorbind la televiziunea americană pe 17 iulie, ministrul de externe Dimitri Kuleba a spus că „Rusia foloseşte foamea ca instrument pentru a şantaja lumea”. 

Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cataloghează decizia Rusiei de a refuza semnarea prelungirii Acordului privind cerealele la Marea Neagră drept „şantaj” în discursul său de seară, potrivit The Kyiv Independent.

Acordul cerealelor , intermediat de Turcia şi ONU în iulie 2022, a jucat un rol crucial în stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial, Zelenski declară că „hrana ucraineană reprezintă securitatea de bază pentru aproape 400 de milioane de oameni” şi că acordul oferă stabilitate pentru 45 de ţări din întreaga lume, mai ales ţările de pe continentul african.

UPDATE - Vladimir Putin ameninţă Ucraina cu o ripostă dură după atacarea Podului Kerci

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat, luni, că armata rusă pregăteşte o ripostă la atacul forţelor ucrainene asupra Podului Kerci, care face legătura între Crimeea şi Rusia. Preşedintele Federaţiei Ruse a catalogat atacul ucrainean drept ,,act terorist".

,,Sigur că va urma o ripostă a Rusiei. Ministerul Apărării pregăteşte propuneri adecvate", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass şi de cotidianul Le Monde.

,,Ţinând cont că este al doilea atac terorist asupra Podului Crimeea, aştept propuneri concrete pentru îmbunătăţirea securităţii acestui obiectiv de infrastructură de importanţă strategică", a precizat Vladimir Putin.

Conform Comitetului Antiterorist de la Moscova, Podul Kerci a fost atacat cu două ambarcaţiuni ucrainene dirijate de la distanţă. Atacul atribuit Ucrainei s-a soldat cu moartea a doi civili şi rănirea unui copil.

UPDATE - Rusia a concentrat peste 100.000 de soldaţi în zona Kupiansk şi încearcă să spargă apărarea ucraineană

În plină contraofensivă a Ucrainei, Rusia se pregăteşte de o replică de proporţii. Ultimele informaţii despre mişcările de trupe ale Moscovei vin de la Serhii Cherevati, adjunct al comandantului pentru comunicaţii strategice al Grupului Militar de Est al Ucrainei.

„Inamicul a concentrat un grup foarte puternic pe ruta Liman-Kupiansk, cu peste 100.000 de soldaţi, peste 900 de tancuri şi peste 370 Mlrs”, a spus el, adăugând că „inamicul desfăşoară unităţi aeropurtate, cele mai bune unităţi de infanterie motorizată”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici