Războiul din Ucraina, ziua 516. Ucraina se răzbună după ce ruşii au bombardat Odesa / Culmea tupeului: Kremlinul neagă că ar fi lovit catedrala / Mai multe explozii au fost raportate la Moscova. Rusia: tentative de act terorist / Ucraina avansează timid în contraofensivă

  • Securitatea Mării Negre va fi discutată la Consiliul NATO-Ucraina pe 26 iulie
  • Rusia începe să colecteze informaţii despre infrastructura energetică a Ucrainei, potrivit ultimelor informaţii militare
  • Ucraina distruge ţinte în Crimeea ocupată de ruşi
16285 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 516. Ucraina se răzbună după ce ruşii au bombardat Odesa / Culmea tupeului: Kremlinul neagă că ar fi lovit catedrala / Mai multe explozii au fost raportate la Moscova. Rusia: tentative de act terorist / Ucraina avansează timid în contraofensivă

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE - Putin şi Lukaşenko au mers la o mănăstire din secolul al XIV-lea

Vladimir Putin a fost la o mănăstire din secolul al XIV-lea împreună cu liderul bielorus Aleksandr Lukaşenko.

Ei au vizitat Mănăstirea Valaam, care se află pe o insulă destul de mică în mijlocul lacului Ladoga, cel mai mare lac din Europa.

UPDATE - Rusia acuză Ucraina că a ucis un jurnalist în Zaporojie

Moscova a acuzat Ucraina de uciderea jurnalistului de stat rus Rostislav Zhuravlev în Zaporojie. Kremlinul a declarat că Kievul a desfăşurat un "atac deliberat asupra jurnaliştilor" din regiune.

Ieri, o comisie rusă care investighează moartea lui Zhuravlev a declarat că "formaţiuni armate ucrainene au vizat şi au tras în mod deliberat asupra unui grup de jurnalişti ruşi" care lucrau în apropiere de Piatykhatky.

UPDATE - Zelenski se opune vehement prelungirii restricţiilor UE privind importurile cerealelor ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că eventuala prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina, cerută de cinci state vecine din cadrul Uniunii Europene, inclusiv de România, ar fi "inacceptabilă".

"Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de site-ul Tagesschau.de.

UPDATE - Unsprezece soldaţi ruşi sunt anchetaţi pentru uciderea a şase civili care încercau să fugă de pe câmpul de luptă

Unsprezece militari ruşi sunt anchetaţi pentru că ar fi împuşcat şase civili aflaţi în maşinile lor în cartierul Buchansk din Kiev, a anunţat Parchetul General al Ucrainei.

Bărbaţii au fost "notificaţi în absenţă de suspiciunea de încălcare a legilor războiului", a precizat Parchetul pe Telegram.

Bărbaţii, înarmaţi cu arme de foc şi echipamente militare, s-au deplasat în jurul oraşului în vehicule blindate, deschizând focul asupra a două maşini civile, se mai arată în comunicat.

UPDATE - Moscova: Zhuralev a murit într-un atac deliberat asupra jurnaliştilor

Kremlinul dă vina pe Ucraina pentru moartea reporterului agenţiei de presă de stat ruse RIA Novosti, Rostislav Zhuravlev, susţinând că a fost ucis într-un „atac deliberat asupra jurnaliştilor”. „Acesta este un atac deliberat la adresa jurnaliştilor şi, desigur, responsabilitatea pentru aceasta revine regimului de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax. Potrivit Moscovei, Zhuravlev şi alţi trei jurnalişti ar fi ajuns sub un bombardament al forţelor ucrainene în zona Piatihatki, o zonă din sudul Ucrainei ocupată de trupele Kremlinului şi nu departe de tranşee.

UPDATE - Rusia: drone deasupra Moscovei? continuă operaţiunea specială

Răspunsul la atacul de astăzi cu drone asupra Moscovei va fi „continuarea operaţiunii militare speciale şi atingerea obiectivelor acesteia”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară specială continuă, va continua şi obiectivele ei trebuie atinse”, a spus Peskov, răspunzând celor care l-au întrebat care va fi răspunsul Moscovei la atacul din zori.

UPDATE - Zelenski: nu există alternativă la eliberarea completă a teritoriilor noastre

„Nu există alternativă la eliberarea completă a teritoriilor noastre. Nu există alternativă la protecţia deplină a valorilor noastre". Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter, la un an şi cinci luni de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie anul trecut.

UPDATE - Kremlinul neagă că ar fi lovit catedrala din Odesa

Kremlinul a negat că ar fi lovit catedrala din Odesa, a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, într-o întâlnire obişnuită cu presa.

UPDATE - Kiev: 242.620 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 660 de oameni în ultima zi, ducând pierderile din rândurile sale la 242.620 de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei, pe 24 februarie. Despre acest lucru a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de 242.620 de oameni, 4.162 de tancuri, 8.118 vehicule blindate, 4.675 de sisteme de artilerie, 697 de lansatoare de rachete multiple, 452 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forţele ruse au pierdut şi 315 avioane, 310 elicoptere, 7.182 echipamente auto, 18 unităţi navale şi 3.963 drone.

UPDATE - Dronele explodează la câţiva paşi de sediul hackerilor grupului „Fancy Bear”, legat de serviciile militare ruse ale GRU

Una dintre drone a explodat lângă Universitatea Militară, aflată la adresa Komsomolsky Prospekt, la numărul 17. La numărul 20 se află sediul operaţiunilor IT ale GRU.

UPDATE - Acordul asupra grâului, Erdogan îl va discuta cu guvernul său

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan intenţionează să discute astăzi cu guvernul său despre viitoarele discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la „acordul de grâu” dintre Rusia şi Ucraina încheiat la Istanbul cu medierea ONU şi Ankara. Ziarul Hurriyet a relatat acest lucru, citând propriile surse. Erdogan a declarat anterior că se bazează pe negocieri cu Putin pentru un „acord cu cereale” în viitorul apropiat. Liderul turc a mai anunţat că Putin va veni în Turcia, în luna august.

UPDATE - Kiev: într-o săptămână, am eliberat 16 km pătraţi în est şi sud

Ministerul ucrainean al Apărării anunţă că a eliberat 16 kilometri pătraţi de teritoriu de sub ocupaţia rusă într-o săptămână. Acest lucru a fost anunţat de ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, la un post TV ucrainean, citat de Rbc-Ukraine. „Forţele de Apărare au eliberat peste doisprezece kilometri pătraţi în sudul ţării. Trupele ucrainene continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în diferite zone către Melitopol şi Berdiansk. În direcţia Bakhmut (estul Ucrainei), patru kilometri pătraţi au fost eliberaţi", a spus Malyar.

UPDATE - Moscova: urme de explozibili pe o navă, pe drumul din Turcia către Rostov

Urme de explozibili au fost găsite la bordul unei nave de marfă pe drumul din Turcia către Rostov-pe-Don, Rusia, pentru cereale. Agenţiile ruse au scris-o, citând un pont de la serviciile secrete FSB, menţionând că în mai această navă se afla în portul ucrainean Kiliya. 

UPDATE - Pro-rus: depozitul de muniţii a fost lovit în Crimeea, 11 drone doborâte

Serhii Aksionov, guvernatorul Crimeei, controlată de ruşi, a anunţat lovitura cu drone în peninsulă. Potrivit Aksionov, un depozit de muniţii din districtul Dzhankoi a fost lovit şi o casă privată din districtul Kirovski a fost avariată de resturile de drone. „Din motive de siguranţă, traficul feroviar în districtul Dzhankoy şi autostrada Dzhankoi-Simferopol a fost suspendat”, a adăugat el.

UPDATE - Nou atac rusesc asupra Odessei, magaziile de cereale distruse

Federaţia Rusă a lansat un alt atac aerian cu drone asupra Ucrainei, la Odesa, lovind depozitele care conţin grâu şi orz. Zona a fost atacată de drone care se deplasau în direcţia Izmail, Reni şi Kilia. Încercând să ocolească sistemele de apărare aeriană, rachetele au fost îndreptate la o înălţime minimă, profitând de caracteristicile peisajului. Comandamentului Operaţional de Sud: „După trei nopţi consecutive de rachete şi drone puternice care terorizau infrastructura portuară, a trecut la întreprinderile agricole din regiune”, se arată în mesaj. Două rachete au lovit hambarele uneia dintre ferme, provocând un incendiu. O altă rachetă a lovit aceeaşi întreprindere, dăunând fermei şi echipamentelor de ajutor. Incendiul s-a extins pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Ziarele locale au lansat fotografii cu hambarele în flăcări.

UPDATE - Moscova: dronele sunt tentative de act terorist de la Kiev

„Încercarea regimului de la Kiev de a conduce un atac terorist asupra instalaţiilor din Moscova folosind două vehicule aeriene fără pilot a fost zădărnicită. Două UAV-uri ucrainene s-au prăbuşit după ce au fost blocate. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării, adăugând că accidentul nu a provocat victime. O dronă a lovit o clădire de birouri, în timp ce resturi de la o altă dronă au fost găsite la 17 Komsomolsky Prospekt, în centrul Moscovei.

UPDATE - Dronele au lovit două clădiri din Moscova

Atacuri cu drone sunt raportate în aceste ore asupra oraşului Moscova, potrivit agenţiei de presă ruse Tass.

UPDATE - Putin: situaţia globală nu este stabilă. În ciuda sancţiunilor, vom furniza cereale Africii

„Situaţia globală este departe de a fi stabilă, având în vedere escaladarea conflictelor vechi şi apariţia unor noi provocări”, afirmă şeful Rusiei. În ciuda sancţiunilor, susţine Putin, Federaţia Rusă va continua să depună eforturi pentru a organiza aprovizionarea Africii cu cereale, alimente şi îngrăşăminte. Articolul a fost publicat pe site-ul Kremlinului, relatează RIA Novosti. „Vom continua să dezvoltăm în mod dinamic întreaga gamă de legături economice cu Africa, cu statele individuale şi asociaţiile regionale şi, bineînţeles, cu Uniunea Africană”, continuă Putin.

UPDATE - Putin: acord privind grâul, folosit fără scrupule de SUA şi de UE

„Acordul cu grâu a fost folosit fără scrupule pentru a îmbogăţi companiile americane şi europene”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un articol intitulat „Rusia şi Africa: unirea eforturilor pentru pace, progres şi un viitor de succes”. 

UPDATE - Zelenski: ruşii distrug porturile şi cultura, dar nu vor cuceri lumea

„Toate acestea sunt o ameninţare globală. Distrugerea oraşelor, distrugerea culturii, distrugerea porturilor fundamentale pentru securitatea alimentară mondială. Nu a existat niciodată un terorist capabil să cuprindă lumea şi nici aceşti nebuni de la Kremlin.

În urma atacului cu rachete ruseşti de la Odesa au fost avariate aproape 50 de clădiri, inclusiv 25 de monumente arhitecturale, iar clădirea consulatului grecesc a fost, de asemenea, avariată. Aceasta este a doua instituţie consulară afectată de teroarea rusă”.

Acest lucru a fost anunţat de preşedintele Zelenski în discursul său de seară, după cum a raportat Ukrainska Pravda. Zelenski a reamintit că consulatul general chinez a fost afectat de atacul rusesc asupra Odessei din 20 iulie. Preşedintele ucrainean a mai spus că altarul Catedralei Sfânta Schimbare la Faţă din Odesa, pe care a numit-o una dintre cele mai preţioase catedrale din Ucraina, a fost lovit de o rachetă antinavă rusă Kh-22.

„În 1936”, catedrala „a fost jefuită şi distrusă de bolşevici. În Ucraina independentă, catedrala a fost restaurată şi şi aici teroriştii încearcă să o distrugă”, a spus Zelenski. „Principalul este că, în ciuda oricăror încercări de a ne distruge statul şi poporul, ştim clar: noi, în Ucraina, care avem un viitor, pentru că protejăm cultura şi umanitatea. Cu această teroare, Rusia aduce un singur lucru mai aproape: demontarea sa din istorie”, conchide liderul ucrainean.

UPDATE - Explozii raportate la Moscova

Ministerul rus al Apărării a raportat pe canalul său Telegram că două drone au lovit centrul Moscovei la primele ore ale zilei de 24 iulie. Fragmente de dronă au fost găsite mai târziu la aproximativ doi kilometri de clădirea principală a Ministerului rus al Apărării.

UPDATE - Rusia bombardează 6 localităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au bombardat şase localităţi din regiunea Sumi în noaptea de 23 spre 24 iulie, trăgând peste 50 de cartuşe din diferite tipuri de arme, a informat Administraţia Militară a Regiunii Sumi pe

UPDATE - Zelenski: Ucraina se aşteaptă să obţină mai multe arme cu rază lungă de acţiune de la parteneri

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina şi partenerii săi pregătesc noi pachete de ajutor militar, inclusiv echipamente de apărare aeriană, artilerie şi arme cu rază lungă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici