Războiul din Ucraina, ziua 538. Un oficial NATO spune că Ucraina ar putea adera la alianţă dacă cedează teritorii. Reacţia Kievului / Atac de amploare asupra nordului şi vestului Ucrainei / Tensiunile dintre NATO şi Rusia au escaladat

  • Ucraina ar putea adera la NATO dacă ar ceda o parte din teritoriu Rusiei, potrivit unui oficial al Alianţei Nord-Atlantice.
  • Un atac aerian de amploare a vizat nordul şi vestul Ucrainei. Pagubele sunt importante şi există persoane rănite, au anunţat autorităţile ucrainene, potrivit Reuters.
  • Ucraina creşte producţia de drone şi ar putea primi rachete cu rază lungă de la Germania.
  • Sunt raportate mai multe incidente în Rusia: explozii în Daghestan şi Kramatorsk, rubla ajunge la cel mai scăzut punct de la începerea războiului, iar un avion militar rusesc pentru antremanent s-a prăbuşit.
10679 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 538. Un oficial NATO spune că Ucraina ar putea adera la alianţă dacă cedează teritorii. Reacţia Kievului / Atac de amploare asupra nordului şi vestului Ucrainei / Tensiunile dintre NATO şi Rusia au escaladat

UPDATE - Ministerul ucrainean de Externe: discuţiile despre aderarea la NATO în schimbul unor concesii teritoriale sunt inacceptabile

Discuţia despre aderarea Ucrainei la NATO în schimbul renunţării la o parte din teritoriile ucrainene este absolut inacceptabilă, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, comentând declaraţiile şefului de cabinet al Secretarului General al NATO.

„Întotdeauna am plecat de la faptul că Alianţa, ca şi Ucraina, nu face comerţ cu teritorii. Participarea conştientă sau inconştientă a oficialilor NATO la formarea naraţiunii despre posibilitatea refuzului Ucrainei asupra teritoriilor sale joacă în mâinile Rusiei. În schimb, este în interesul securităţii euro-atlantice să discutăm modalităţi de a accelera victoria Ucrainei şi aderarea sa deplină la NATO”, a scris Nikolenko pe Facebook.

UPDATE - Podoliak: Renunţarea unui teritoriu pentru aderarea la NATO ar fi "ridicolă"

Kievul reacţionează la speculaţiile unui înalt oficial NATO potrivit cărora Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei în schimbul aderării la alianţă.

Mihailo Podolyak, consilierul preşedintelui Zelenski, a dat un răspuns furios la această idee pe X (fostul Twitter), respingând-o ca fiind "ridicolă".

"Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democraţiei, să încurajezi un criminal global, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internaţional şi să transmiţi războiul altor generaţii", a scris el.

"În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă şi dacă criminalii de război nu sunt pedepsiţi, războiul se va întoarce cu siguranţă cu apetitul Rusiei pentru mai mult. Încercările de a păstra ordinea mondială şi de a stabili o "pace rea" prin, să fim sinceri, triumful lui Putin nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât şi război".

UPDATE - Ucraina ar putea adera la NATO dacă ar ceda o parte din teritoriu Rusiei

Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe la o parte din teritoriul ocupat în prezent de Rusia dacă doreşte să adere la NATO, potrivit unui înalt oficial al alianţei.

"Există o mişcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO", a spus el. "Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete".

"Rusia are mari dificultăţi din punct de vedere militar şi pare nerealist că pot cuceri noi teritorii. Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reuşeşte să recupereze", a adăugat el.

Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru a obţine pacea şi a primi în schimb statutul de membru NATO, Jenssen a sugerat că această chestiune a fost deja ridicată în cadrul alianţei.

"Nu spun că trebuie să fie aşa", a spus el. "Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluţie".

UPDATE - Ucraina va consolida apărarea la graniţele cu Belarus şi Rusia

Ucraina intenţionează să îşi consolideze apărarea în zonele din nord şi est, la frontierele cu Belarus şi Rusia, anunţă premierul Denis Şmihal, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a efectuat o nouă vizită pe frontul din sud-estul ţării.

Marţi, preşedintele Volodimir Zelenski a efectuat o nouă vizită pe frontul din sud-estul Ucrainei. Preşedinţia Ucrainei a transmis, conform cotidianului Le Monde, că Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Zaporojie şi s-a întâlnit cu militari ucraineni.

UPDATE - Rusia susţine că a provocat "pagube semnificative" unor instalaţii militare ucrainene

Rusia a lansat un atac aerian major asupra unor părţi din vestul Ucrainei în cursul nopţii. Presa de stat susţine că Rusia a lovit instalaţii industriale militare cheie din Ucraina ca parte a acestui atac.

Se pare că au fost folosite rachete de înaltă precizie, care au provocat "daune semnificative".

UPDATE  Atac de amploare asupra nordului şi vestului Ucrainei

Un atac aerian de amploare a vizat nordul şi vestul Ucrainei. Pagubele sunt importante şi există persoane rănite, au anunţat autorităţile ucrainene, potrivit Reuters.

UPDATE - Sunt raportate explozii pe teritoriul Rusiei. Un avion militar rusesc pentru antremanent s-a prăbuşit, iar moneda rusească a ajuns la cel mai scăzut punct

Pe toate canalele ucrainene de pe Telegram sunt distribuite imagini o explozie de la o benzinărie din Makhachkala, oraş din Daghestan, Federaţia Rusă.12 persoane (printre care şi doi minori) au murit şi alte 50 au fost rănite. 

Aparent, autorul care filmează benzinăria cuprinsă de flăcări  în timp ce conduce un automobil, este răsturnat pe şosea în momentul exploziei ce-i sparge parbrizul. 

Sunt raportate două explozii în Kramatorsk, potrivit informaţiilor distribuite pe Telegram. 

Nu este cunoscută cauza incidentelor în acest moment.  

Kyiv Independent raportează că un avion de antrenament militar rusesc L-39 s-a prăbuşit în apropierea unui aerodrom din Krasnodar Krai, ucigând unul dintre membrii echipajului său, a informat agenţia de ştiri de stat rusă TASS.

Potrivit CNN, sancţiunile occidentale încep să-şi facă cu adevărat efectul. Rubla a ajuns la cel mai scăzut punct de la începutul războiului în Ucraina, după ce valoarea sa a scăzut cu 40% pe parcursul acestui an.  Moneda rusă valorează acum mai puţin de 1 cent, iar un dolar face 97 de ruble. 

UPDATE - Ucraina creşte producţia de drone şi ar putea primi rachete cu rază lungă de la Germania

,,Creşterea producţiei de drone „una dintre cele mai importante sarcini”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la finalul zilei de 14 august. 

El solicită creşterea aprovizionării cu drone şi de la partenerii internaţionali pentru a întări sistemul de apărare antiaeriană a Ucrainei împotriva bombardamentelor ruseşti. 

Între timp, Germania ia în calcul trimiterea de rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina.

,,Sper şi cred că este posibil. În timp de război, viteza este un factor esenţial”, a transmis ministrul german al Finanţelor, Christian Linder, după o vizită în Ucraina.

Ucraina pune presiune pe Germania să îi trimită rachete de croazieră Taurus, ca să le folosească în contraofensivă. Până acum, guvernul german s-a opus acestei cereri, de teama ca aceste rachete să nu ajungă pe teritoriul Rusiei şi să agraveze conflictul.

Dar cancelarul german Olaf Scholz a spus că examinează foarte atent situaţia, înainte de a lua o decizie.

Rezumatul zilei 537 de război  - Tensiunile dintre NATO şi Rusia s-au amplificat 

Rusia a lansat drone şi rachete Shahed la Odesa în noaptea de 14 august.

În ultimele 48 ore, bombardierele  şi avioanele ruseşti de vânătoare au pătruns în apropierea spaţiului aerian al NATO.

Au fost raportate patru aeronave militare ruseşti în apropiere de Alaska (SUA).

Au fost interceptate două bombardiere ruseşti deasupra Mării Nordului de către avioanele de vânătoare daneze F-16, ce se apropiau periculos de mult de zona aeriană a Ţărilor de Jos. 

Au fost interceptate în largul Insulelor Shetland (Scoţia, Marea Britanie) bombardiere ruseşti Tupolev Tu-142F şi Tu-142

În România, la Costineşti, o mină marină rusească a explodat în apropierea unui dig. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici