LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 552. Armata ucraineană eliberează o nouă localitate. Ruşii ripostează prin sute de atacuri cu drone / WSJ: SUA şi aliaţii din Europa plănuiesc un ajutor pe termen lung pentru Kiev / Prigojin a fost înmormântat astăzi

  • WSJ: Biden şi aliaţii europeni plănuiesc un ajutor pe termen lung pentru Ucraina, pentru a arăta hotărârea Occidentului
  • Trupele ucrainene eliberează Robotyne în regiunea Zaporojie
  • Experţii spun că 67% din componentele străine ale dronelor ruseşti provin din China
  • Rusia pretinde că a distrus două drone şi o rachetă de croazieră deasupra Crimeei
40533 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 552. Armata ucraineană eliberează o nouă localitate. Ruşii ripostează prin sute de atacuri cu drone / WSJ: SUA şi aliaţii din Europa plănuiesc un ajutor pe termen lung pentru Kiev / Prigojin a fost înmormântat astăzi

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:00 Kuleba a vorbit cu Soltenberg despre NATO 

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, „despre următorii paşi în calea Ucrainei către NATO”. „Am discutat despre programul naţional anual ajustat şi despre lansarea completă a Consiliului Ucraina-NATO. De asemenea, l-am informat pe secretarul general cu privire la pregătirile Ucrainei pentru primul Forum al industriilor de apărare”, a scris Kuleba pe X.

UPDATE 21:30 Kiev: ruşi prinşi în Bahmut

Armata ucraineană continuă să avanseze în direcţia lui Bahmut, iar forţele de ocupaţie ruse sunt prinse şi nu pot părăsi oraşul. Acest lucru a fost raportat de ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar. „Facem progrese bune în Bahmut. Asta îngrijorează cel mai mult inamicul, de aceea încearcă să schimbe şi să ne îndrepte eforturile în alte direcţii”, a spus el.

UPDATE 21:00 Kievul pierde peste 40 de drone de recunoaştere pe zi

Forţele de Apărare şi de Securitate ucrainene pierd în medie 40-45 de drone de recunoaştere pe zi, a afirmat Iuri Şchihol, şeful serviciului de comunicaţii al statului ucrainean. „Acest război a schimbat abordarea utilizării dronelor. Facem tot posibilul pentru a furniza cantitatea de care aveţi nevoie. Cumpărăm aproape tot ce este disponibil pe piaţă”, a explicat Şchihol, citat de CNN, amintind că „până în prezent, au fost puse în funcţiune peste 22.000 de drone de atac şi aproximativ 15.000 au fost deja livrate forţelor armate ucrainene”.

UPDATE 20:40 SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina

„Astăzi vom anunţa un nou pachet semnificativ de asistenţă pentru Ucraina. Rachetele ghidate, rachetele antitanc şi alte muniţii vor ajuta forţele militare ale Ucrainei să-şi apere suveranitatea, teritoriul şi poporul ţării lor”, a scris pe Twitter secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

UPDATE 20:30 Peste 1400 de persoane au fost evacuate din Kupiansk

Autorităţile ucrainene au evacuat 1.433 de locuitori ai oraşului Kupiansk din est, ţinta unei a doua ofensive a forţelor ruse. Evacuările au loc începând din 9 august, „dar nu toată lumea este dispusă să plece, în ciuda intensităţii atacurilor”, a declarat Roman Semenuka, de la administraţia militară a regiunii Harkov, citat astăzi de Ukrainska Pravda. Rusia a preluat controlul asupra Kupiansk în februarie anul trecut, dar câteva luni mai târziu, oraşul a fost eliberat de forţele ucrainene.

UPDATE 20:20 Steag galben-albastru pe malul de est al Niprului

Steagul ucrainean a fost arborat de militarii Forţelor Armate ale Ucrainei pe malul de est al Niprului, în regiunea Herson, deasupra clădirilor aşezării Dachi, care acum este o „zonă gri”, scrie un jurnalist din Herson, ucraineanul Konstantin Rizenko. Pe reţea a apărut un videoclip cu ridicarea drapelului Ucrainei pe malul de est al Niprului.

UPDATE 20:10 Pe mormântul lui Prigojin trandafiri roşii şi un poem de Brodski

Canalul rus Telegram Shot a lansat în această seară un videoclip şi câteva fotografii cu mormântul lui Evgheni Prigojin, şeful lui Wagner înmormântat astăzi în cadrul unei ceremonii private la Sankt Petersburg, în cimitirul Porohovskoie, lângă tatăl său. Mormântul, care are o cruce din lemn, este acoperit cu trandafiri roşii. Deasupra ei se află o fotografie mare a lui Prigojin şi textul înrămat al unui poem de Joseph Brodski, intitulat Natura Morta.

UPDATE 20:00 Kiev: înmormântarea secretă a lui Prigojin este un simbol al fricii lui Putin

Decizia ca înmormântarea fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, să aibă caracter privat este „simbolul absolut al fricii lui Putin”, a declarat consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Michail Podoliak, comentând ceremonia de astăzi de la Sankt Petersburg.

UPDATE 19:30 Zeci de copii evacuaţi din regiunea Zaporojie

Ucraina va evacua copiii din cinci locaţii de pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie: acest lucru a fost anunţat de Ministerul Reintegrării, din cauza situaţiei dificile de securitate şi a bombardamentelor ruseşti din regiune. Un total de „54 de copii şi 67 de persoane care îi însoţesc vor trebui evacuaţi”, a spus ministerul, într-un comunicat postat pe Telegram. Cele cinci localităţi afectate sunt „Guulipole, Stepnoguirsk, Preobrazhenka, Egorivka şi Novopavlivka”. 

UPDATE 19:00 Rusia a confirmat arestarea lui Strelkov, protagonistul primei faze a războiului din Donbass

Curtea oraşului Moscova a confirmat arestarea lui Igor Girkin, cunoscut sub numele de război Strelkov (puşcaş), fostul „ministru” al Apărării din regiunea iubitoare de independenţă Doneţk, precum şi fost ofiţer FSB şi protagonist al începutul revoltelor din Donbass în 2014. El fusese condamnat la închisoare pe viaţă de Tribunalul de la Haga pentru zborul MH17. Girkin a fost arestat în iulie anul trecut pentru incitarea la extremism în legătură cu lovitura de stat eşuată împotriva liderilor ruşi ai apărării lui Evgheni Prigojin. Instanţa a respins astăzi cererea de apel.

UPDATE 18:30 Estonia are în vedere închiderea punctului de trecere a frontierei cu Rusia

Ministerul de Finanţe din Estonia s-a exprimat astăzi în favoarea închiderii punctului de trecere a frontierei Koidula, dintre Estonia şi Federaţia Rusă. Propunerea se bazează în principal pe motive economice, întrucât închiderea trecerii ar economisi cele 11 milioane de euro necesare întreţinerii acesteia şi procesului său de adaptare la standardele de siguranţă necesare.

Potrivit experţilor din minister, închiderea ar fi justificată şi de faptul că numărul camioanelor aflate în tranzit a scăzut cu peste 30%. Cu toate acestea, Ministerul de Interne, care este responsabil de decizia finală asupra operaţiunilor care urmează să fie întreprinse, nu s-a exprimat încă.

UPDATE 18:20 Explozii la graniţa dintre Ucraina şi Belarus

În jurul orei 3.30, azi-noapte, au avut loc explozii la graniţa dintre Ucraina şi Belarus, care ar fi fost cauzate de fulgerele care au lovit minele poziţionate între cele două ţări. Presa din Belarun a fost prima care a raportat ştirea pe Telegram, vorbind despre mai multe mine antitanc TM-62M care ar fi explodat pe un pod de cale ferată la 800 de metri de gara Slovechno (districtul Yelsky, regiunea Gomel). Detonarea minelor a distrus calea ferată şi a deteriorat suporturile unui pod.

UPDATE 18:10 „Putin a acceptat invitaţia lui Xi, va merge în China în octombrie”

Va fi prima călătorie în străinătate a lui Vladimir Putin în China de când CPI a emis mandatul internaţional de arestare. Potrivit agenţiei Bloomberg, citând unele surse, Putin a acceptat invitaţia lui Xi Jinping de a participa la „Forumul Belt and Road”, care va avea loc în octombrie.

UPDATE 18:00 Înmormântarea lui Prigojin a avut loc azi, în cadru privat

Înmormântarea lui Evgheni Prigojin a avut loc astăzi şi a fost un eveniment privat. Vestea a fost transmisă de serviciul de presă al Concord, compania şefului Wagner, adăugând că cei care doresc să-i aducă un omagiu pot vizita cimitirul Porohovskoe din Sankt Petersburg.

UPDATE 17:30 Moscova: bombe ucrainene la Briansk

Forţele armate ucrainene ar fi bombardat satul Klimovo, din regiunea Briansk, provocând un număr necunoscut de morţi, inclusiv un copil. Guvernatorul regiunii, Alexnder Bogomaz, relatează cazul pe Telegram. „Conform informaţiilor preliminare, din păcate, există câţiva morţi, inclusiv un copil”, a spus guvernatorul, adăugând că „cinci civili, inclusiv copii, au fost răniţi în urma bombardamentelor care ar fi afectat şi clădiri şcolare şi diferite clădiri administrative, precum şi niste case”.

UPDATE 17:00 Moscova: o altă dronă Kiev a doborât peste Marea Neagră

Rusia susţine că a interceptat şi doborât o altă dronă ucraineană deasupra Mării Negre, a relatat presa rusă, care a prealuat informaţii de la Ministerul Apărării de la Moscova. Acelaşi minister a raportat anterior despre o dronă ucraineană doborâtă de un avion rus peste Marea Neagră.

UPDATE 16:30  Bombe ruseşti asupra fabricii şi clădirii de apartamente din Kupiansk, un mort şi mai mulţi răniţi

Forţele ruse au bombardat Kupiansk, regiunea Harkov, ucigând un bărbat de 45 de ani. Şeful administraţiei militare regionale, Oleg Siniehubov, a scris acest lucru în Telegram. „Bărbatul era angajat ca agent de pază la o fabrică de procesare a cărnii, se afla aici când a fost lovită fabrica. Au fost avariate şi un bloc de locuinţe şi o casă privată, iar un bărbat de 67 de ani a fost rănit de o schijă”, a explicat Siniehubov.

UPDATE 15:30 Elicopterul serviciilor secrete ruseşti s-a prăbuşit, 4 morţi

Un elicopter al Serviciilor de Securitate Ruse (FSB) s-a prăbuşit în apropierea satului Prudnî, din regiunea Cheliabinsk. Serviciile de urgenţă au transmis ​​pentru TASS. „Lângă satul Prudnî, un elicopter care aparţinea FSB al Federaţiei Ruse a căzut în pădure”, scrie agenţia rusă, adăugând că la bord se aflau 4 persoane care au murit în accident.

UPDATE 14:50 Creştere dramatică a numărului de decese în rândul militarilor din Ucraina

Rapoartele din surse occidentale, citate de BBC, indică o „creştere dramatică a numărului de victime ucrainene” pe fondul rezistenţei ruşilor la ceea ce trebuia să fie contraofensiva de vară a Ucrainei.

Ucraina nu oferă un bilanţ oficial al morţilor de război - forţele armate ucrainene au reiterat faptul că numărul victimelor de război este secret de stat, astfel că cifrele rămân clasificate.

UPDATE 14:00 Putin nu va participa la înmormântarea lui Prigojin

Vladimir Putin nu intenţionează să participe la funeraliile lui Evgheni Prigojin, a anunţat Kremlinul.

"Prezenţa preşedintelui nu este prevăzută", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a precizat că Administraţia de la Kremlin nu are informaţii specifice despre înmormântare şi a spus că aranjamentele sunt la latitudinea familiei.

UPDATE 13:00 Biden şi aliaţii plănuiesc un ajutor pe termen lung pentru Ucraina

The Wall Street Journal relatează că administraţia lui Joe Biden şi aliaţii săi din Europa fac planuri pentru un ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina.

Acest lucru este un efort de a se asigura că Rusia nu va putea câştiga pe câmpul de luptă şi de a convinge Kremlinul că sprijinul occidental pentru Kiev nu se va clătina.

Însă, potrivit postului de ştiri, lipsa armelor şi presiunile politice interne împiedică astfel de eforturi.

UPDATE 12:00 Putin "nu va reuşi" să atingă obiectivele de recrutare

Tinerii soldaţi ruşi câştigă de aproape trei ori mai mult decât salariul mediu din ţară, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Aceste trupe câştigă acum peste 200.000 de ruble pe lună, de aproximativ 2,7 ori mai mult decât salariul mediu rusesc.

La începutul invaziei, Putin a precizat că un locotenent primea 81.200 de ruble pe lună. Dar până în octombrie 2022, el a anunţat că până şi soldaţii soldaţi mobilizaţi vor primi 195.000 de ruble pe lună.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că salariul şi "beneficiile suplimentare" reprezintă un "stimulent puternic" pentru a se înrola pentru a lupta în Ucraina.

Dar a adăugat: "Este încă puţin probabil ca Rusia să îşi atingă obiectivele de recrutare de voluntari în rândurile sale".

UPDATE 11:00 Coreea de Sud se angajează să acorde un ajutor financiar consistent Ucrainei în 2024

Coreea de Sud s-a angajat să acorde un ajutor financiar de 312 milioane de lire sterline Ucrainei în 2024, o creştere de opt ori faţă de anul trecut.

Pachetul de ajutor, anunţat în această dimineaţă ca parte a bugetului ţării pentru 2024, include 156 de milioane de lire sterline pentru ajutor umanitar, 78 de milioane de lire sterline pentru reconstrucţie şi alte 78 de milioane de lire sterline pentru organizaţiile internaţionale.

UPDATE 10:00 Atacurile ruse au ucis 6 civil şi rănit 11 pe 28 august

Atacurile ruse împotriva Ucrainei au ucis 6 civili şi au rănit 11 pe 28 august, au anunţat autorităţile regionale.

În cursul zilei de ieri, doar în regiunea Doneţk, cinci civili au fost ucişi şi patru au fost răniţi în urma atacurilor ruse din 28 august, a raportat guvernatorul Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 09:00 Două drone ucrainene au fost doborâte peste noapte la sud de Moscova

Agenţia de ştiri de stat RIA a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a doborât două drone ucrainene în cursul nopţii.

Dronele au fost doborâte în regiunea Tula, la sud de Moscova.

UPDATE 08:00 Rusia a pierdut 261.840 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 261.840 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 530 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.414 tancuri, 8.579 de vehicule blindate de luptă, 7.909 vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.450 de sisteme de artilerie, 733 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 500 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.387 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 05:00 Guvernator: Peste 300 de copii evacuaţi din Kupiansk

Peste 300 de copii au fost evacuaţi din zonele din prima linie din oraşul Kupiansk, regiunea Harkov, a informat guvernatorul regiunii.

UPDATE 03:00 Armata rusă susţine că a doborât două drone deasupra regiunii Belgorod

Ministerul rus al Apărării a raportat că două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod. Incidentul nu a putut fi verificat independent.

UPDATE 02:30 Polonia şi ţările baltice vor închide graniţa cu Belarus dacă vor apărea incidente la frontieră

UPDATE 00:00 Trei persoane rănite în regiunea Sumi

Trei civili au fost răniţi de bombardamentele ruseşti în regiunea Sumi, din nord-estul Ucrainei. Pe parcursul nopţii, forţele ruse au bombardat regiunea de 23 de ori, rezultând 156 de explozii înregistrate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici