Războiul din Ucraina, ziua 572. Trupele ucrainene avansează în est / Ruşii atacă localităţile aflate lângă România cu drone / Noi demiteri în ministerul ucrainean al Apărării / Kievul intenţionează să dea în judecată trei ţări pentru interdicţiile de cereale

  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski este mândru că armata sa a mai eliberat o localitate
  • Avansul trupelor ucrainene este lent, dar sigur, susţin conducătorii militari de la Kiev
  • Ruşii atacă de la distanţă mai multe regiuni ucrainene cu drone
9596 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 572. Trupele ucrainene avansează în est / Ruşii atacă localităţile aflate lângă România cu drone / Noi demiteri în ministerul ucrainean al Apărării / Kievul intenţionează să dea în judecată trei ţări pentru interdicţiile de cereale

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 23:10 General american: Rusia are cu mult peste 200.000 de soldaţi în Ucraina ocupată

Rusia are peste 200.000 de militari staţionaţi în zonele ocupate ale Ucrainei, a declarat Mark Milley, preşedintele Şefilor de Stat Major al SUA, într-un interviu acordat CNN.

UPDATE 22:00 Preşedintele Braziliei, Lula da Silva, se va întâlni cu Zelenski la New York

Preşedintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, se va întâlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la New York, pe 20 septembrie, a relatat The Guardian, citând două surse din guvernul brazilian.
 
Preşedintele brazilian a iritat conducerea occidentală prin poziţia sa ambiguă faţă de invazia rusă în Ucraina. Deşi a recunoscut dreptul Kievului de a se apăra, Lula a refuzat, de asemenea, să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei sau să trimită ajutor militar Ucrainei.
 
În schimb, el a încercat să medieze o soluţie diplomatică la război, criticând chiar sprijinul occidental pentru Ucraina ca fiind o modalitate de a prelungi ostilităţile.

UPDATE 21:00 Miniştrii de externe ai UE se vor reuni la Kiev în octombrie

Următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE va avea loc probabil la Kiev la începutul lunii octombrie, a relatat  agenţia italiană de presă ANSA, citând trei surse anonime.
 
Miniştrii de externe din cele 27 de state ale Uniunii Europene se vor reuni în capitala Ucrainei pentru a demonstra sprijinul UE pentru lupta ţării împotriva agresiunii ruseşti şi pentru a "avansa pe calea integrării politice" a Ucrainei, a precizat agenţia de presă.
 
De asemenea, cei mai importanţi diplomaţi ai UE vor aborda, potrivit rapoartelor, creşterea ajutorului militar pentru Ucraina şi înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, vizând în special sectorul de înaltă tehnologie.

UPDATE 20:00 România ar putea prelungi cu 30 de zile interdicţia privind importurile de cereale ucrainene

România va prelungi cu încă 30 de zile interdicţia privind importurile de cereale ucrainene, dacă cererile de import vor creşte, a anunţat postul francez RFI, citându-l pe premierul ţării, Marcel Ciolacu.
 
Cu toate acestea, decizia nu a fost încă finalizată, iar Bucureştiul aşteaptă propuneri din partea guvernului ucrainean privind acordarea de licenţe pentru exporturile de cereale.
 
"Premierul ucrainean (Denys Shmyhal - n.r.) a promis că va trimite astăzi propunerea de licenţiere a exporturilor, pe care o vom discuta", a declarat Ciolacu.
 
"Dacă vor exista solicitări de export către România, voi cere miniştrilor agriculturii şi economiei să elaboreze un ordin de prelungire a interdicţiei pentru o perioadă de 30 de zile, până la clarificarea lucrurilor", a spus premierul, subliniind că doreşte să evite impactul negativ asupra fermierilor români.
 
Ciolacu a precizat că "nici măcar un kilogram" de grâu nu a fost importat în România din Ucraina de când Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia.

UPDATE 19:00 Forţele ucrainene au străpuns linia defensivă rusă lângă Bahmut

Trupele ucrainene au străpuns una dintre liniile de apărare ruseşti în apropierea localităţii Bahmut din regiunea Doneţk, a anunţat Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre ucrainene care conduce operaţiunile militare din estul ţării.
 
Lupte aprige sunt în curs de desfăşurare în jurul localităţii Bahmut, Rusia desfăşurând multiple contraatacuri din diferite direcţii, încercând să recupereze poziţiile pierdute în urma eliberării de către Ucraina a oraşelor Andriivka şi Klishchiivka, potrivit lui Syrskyi.
 
Cu toate acestea, situaţia generală a câmpului de luptă din est "rămâne dificilă", deoarece Rusia se pregăteşte pentru operaţiuni ofensive în direcţiile Kupiansk şi Lyman, a adăugat Syrskyi.

UPDATE 18:00 Spania consideră ilegale interdicţiile impuse de ţările UE privind importurile de cereale ucrainene

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas Puchades, a declarat pe 18 septembrie că restricţiile unilaterale impuse de ţările UE la importul de cereale ucrainene ar putea fi ilegale, potrivit Reuters.
 
Cu toate acestea, ministrul a adăugat că "este de competenţa Comisiei Europene să judece" dacă vreun membru al UE a încălcat vreo lege.

UPDATE 17:00 Biden va sugera extinderea Consiliului de Securitate al ONU

Preşedintele american Joe Biden va "cere extinderea Consiliului de Securitate al ONU pentru a contracara Rusia şi China în timpul viitoarei Adunări Generale a ONU", a relatat Telegraph pe 17 septembrie.
 
Biden va cere statelor membre să reevalueze "arhitectura Consiliului de Securitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitate Naţională, John Kirby, pentru The Telegraph, adăugând că Biden "ar susţine mai mulţi membri".
 
Cei cinci membri permanenţi sunt China, Rusia, SUA, Marea Britanie şi Franţa, dar Biden ar susţine cinci sau şase noi membri permanenţi, potrivit lui Kirby.
 
India, Brazilia, Germania, Japonia şi Africa de Sud "au fost menţionate ca posibili membri", relatează Telegraph.

UPDATE 16:00 Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza interdicţiilor agricole

Kievul va da în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza refuzului acestora de a ridica interdicţia asupra importurilor de produse agricole ucrainene, a declarat reprezentantul pentru comerţ al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu publicat de Politico.
 
Kachka a declarat că Ucraina va începe procedurile legale "pentru a dovedi că aceste acţiuni sunt greşite din punct de vedere legal".
 
În cadrul interviului, Kachka a declarat că faptul că Polonia, Ungaria şi Slovacia se opun unei decizii a Comisiei Europene nu este doar o problemă internă a UE, ci "cea mai mare preocupare sistemică", şi anume dacă partenerii comerciali internaţionali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbeşte în numele Uniunii.
 
Potrivit Politico, Ucraina intenţionează să dea în judecată aceste ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului, mai degrabă decât prin intermediul propriului său acord comercial cu UE. "Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre din UE faţă de partenerii comerciali şi faţă de propria lor Uniune, pentru că poate influenţa şi alte state", a declarat Kachka.

UPDATE 15:00 Kremlinul nu are "nicio informaţie" despre starea de sănătate a liderului cecen

În ultimele zile, zvonuri despre starea de sănătate a liderului cecen Ramzan Kadîrov au circulat pe internet.

Sâmbătă, un oficial al serviciilor de informaţii ucrainene a declarat că liderul cecen, care este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, este grav bolnav.

Astăzi, Kremlinul a declarat că nu are "nicio informaţie" despre starea de sănătate a acestuia şi nu a făcut niciun alt comentariu pe această temă.

UPDATE 14:00 Un membru al parlamentului ucrainean, acuzat de înaltă trădare

Un membru al parlamentului ucrainean a fost acuzat de înaltă trădare în urma unei anchete efectuate de serviciul de securitate şi de procuratura generală a ţării.

Pe baza constatărilor, deputatul popular Nestor Şufriţch a fost acuzat de "activităţi antiucrainene", inclusiv de "subminarea spaţiului informaţional".

UPDATE 13:00 Ucraina plănuieşte să dea în judecată trei ţări din cauza interdicţiilor de cereale

Ucraina plănuieşte să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza interdicţiilor impuse de acestea asupra produselor sale agricole, potrivit unui raport publicat de Politico.

Kievul ar putea impune măsuri reciproce asupra Poloniei dacă Varşovia nu renunţă la măsuri, a declarat reprezentantul ucrainean pentru comerţ, Taras Kachka, pentru publicaţia de ştiri.

"Am fi forţaţi să luăm măsuri de retorsiune asupra produselor suplimentare şi am interzice importul de fructe şi legume din Polonia", a declarat acesta, citat de Politico.

UPDATE 12:00 Ministrul adjunct al Apărării, demis de guvernul ucrainean

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a fost demis din funcţie, împreună cu alţi cinci oficiali, a confirmat guvernul ţării.

Hanna Maliar a fost o figură proeminentă pe tot parcursul războiului, postând zilnic actualizări privind progresele ţării pe teren.

Deşi ceilalţi cinci oficiali nu au fost încă numiţi, aceştia au fost identificaţi ca fiind alţi miniştri adjuncţi.

Guvernul nu a oferit un motiv pentru demiterea lor.

UPDATE 11:00 Drepturile omului în Rusia s-au "deteriorat semnificativ", potrivit ONU

Situaţia drepturilor omului în Rusia s-a "deteriorat semnificativ" de la începutul războiului din Ucraina, a declarat un expert al Naţiunilor Unite.

Autorităţile ruse au "restrâns sever" libertăţile în ţară şi a avut loc o "reprimare sistematică" a organizaţiilor societăţii civile, se arată în raportul întocmit de un raportor special.

"O serie de sancţiuni administrative sunt aplicate în mod arbitrar împotriva disidenţilor şi se recurge la forţă împotriva protestatarilor paşnici", se arată în raport.

UPDATE 10:00 Bombardamente intense: două persoane ucise

Rusia a efectuat un nou val de atacuri aeriene şi bombardamente în Ucraina în timpul nopţii, ucigând două persoane în regiunea sudică Herson, au declarat luni oficiali ucraineni.

Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că doi bătrâni au fost ucişi într-un atac rusesc asupra regiunii, iar alte trei persoane au fost rănite, dar nu a oferit alte detalii.

El a spus că alte patru persoane au fost rănite într-un atac cu drone de dimineaţă asupra oraşului Beryl, adăugând: "Ocupanţii au atacat în mod deliberat un loc aglomerat, aruncând explozibil lângă staţia de autobuz locală".

UPDATE 08:30 Rusia a pierdut 272.940 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat luni că Rusia a pierdut 272.940 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 620 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.623 de tancuri, 8.834 de vehicule blindate de luptă, 8.571 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.027 de sisteme de artilerie, 776 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 525 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.742 de drone şi 20 de nave de război sau ambarcaţiuni.

UPDATE 07:00 Şeful diplomaţiei chineze începe luni o vizită în Rusia

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, începe luni o vizită de patru zile în Rusia, în timpul căreia se aşteaptă să fie pregătită o posibilă vizită a preşedintelui Vladimir Putin la Beijing în octombrie, transmite Reuters.

UPDATE 03:00 Centrul Naţional de Rezistenţă: Rusia intenţionează să aducă muncitori nord-coreeni în Ucraina ocupată

Kremlinul intenţionează să aducă muncitori nord-coreeni în regiunile ocupate din estul Ucrainei, a informat Centrul Naţional de Rezistenţă.

UPDATE 02:00 Mesaj RO-Alert emis după ce ruşii au atacat localităţile care se învecinează cu România pe Dunăre

UPDATE 00:45 Contraofensiva ucraineană aduce o nouă victorie: eliberarea unui sat de sub ocupaţia rusă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici