Războiul din Ucraina, ziua 650. Explozii puternice în Crimeea: lupte purtate cu drone / La Bruxelles încep dezbaterile privind negocierile de aderare a Ucrainei la UE / Putin merge în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite

  • Diplomaţi din cele 27 de ţări membre ale UE se vor întâlni marţi pentru a dezbate o propunere sensibilă de lansare a negocierilor de aderare cu Ucraina, au declarat oficiali şi diplomaţi.
  • Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut luni ca la summitul UE de săptămâna viitoare să nu se discute despre aderarea Ucrainei.
  • Vladimir Putin va vizita Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită în această săptămână.
3492 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 650. Explozii puternice în Crimeea: lupte purtate cu drone / La Bruxelles încep dezbaterile privind negocierile de aderare a Ucrainei la UE / Putin merge în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite

UPDATE Iranul şi Rusia convin să combată împreună sancţiunile occidentale

Moscova şi Teheranul au semnat o declaraţie privind combaterea în comun a sancţiunilor occidentale impuse împotriva celor două regimuri din cauza rolului lor în războiul împotriva Ucrainei, a declarat pe 5 decembrie ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri cu omologul său iranian.

Declaraţia descrie "modalităţi şi mijloace de contracarare, atenuare şi compensare a consecinţelor negative" ale sancţiunilor pe care ambele părţi le numesc "ilegale", potrivit lui Lavrov, citat de agenţia de presă rusă Interfax.

Acordul intervine înaintea vizitei din 7 decembrie a liderului iranian Ebrahim Raisi la Moscova şi pe fondul creşterii cooperării dintre cele două ţări.

Discuţiile dintre Lavrov şi Hossein Amir-Abdollahian din Iran au avut loc în marja unui summit al miniştrilor din cinci ţări caspice - Rusia, Iran, Kazahstan, Azerbaidjan şi Turkmenistan.

UPDATE Qatar anunţă returnarea a 6 copii ucraineni din Rusia

În urma negocierilor mediate de Qatar, Rusia a permis ca şase copii ucraineni să se întoarcă la familiile lor din Ucraina, a anunţat Ministerul de Externe din Qatar la 5 decembrie.

UPDATE Ucraina loveşte mai multe centre militare ruseşti în Crimeea ocupată

Forţele ucrainene au lovit cu drone mai multe centre militare ruseşti din Crimeea ocupată la începutul zilei de 5 decembrie, a anunţat postul de presă Hromadske, citând surse anonime din cadrul forţelor de ordine.

UPDATE Politico: Macron îl invită pe Orban la Paris pentru a "găsi un compromis" privind sprijinul UE pentru Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe premierul ungar Viktor Orban să se întâlnească la Paris pentru discuţii în această săptămână, în urma ameninţărilor lui Orban că va bloca sprijinul UE pentru Ucraina şi aderarea Ucrainei la blocul comunitar, a relatat Politico pe 5 decembrie. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, îşi va scurta, de asemenea, călătoria în China, pe fondul crizei diplomatice tot mai mari, potrivit Politico.

UPDATE Voluntar ucrainean ucis într-un atac rusesc de Ziua Internaţională a Voluntarilor

Una dintre cele două persoane ucise în atacul de dimineaţă al Rusiei asupra oraşului Kherson a fost Ruslan Anisenko, un voluntar al organizaţiei Spravzhni, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe 5 decembrie.

UPDATE Putin ameninţă Letonia cu consecinţe din cauza politicilor ruseşti privind minorităţile

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Letonia se va confrunta cu repercusiuni "în interiorul propriei ţări" din cauza politicilor Riga privind minoritatea rusofonă. El a făcut această declaraţie în cadrul reuniunii Consiliului pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, la 4 decembrie.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Forţele ruse controlează cea mai mare parte din Marinka distrusă

Armata rusă a făcut "avansuri târâtoare" printre ruinele din Marinka, în regiunea Doneţk, şi acum "controlează probabil" cea mai mare parte a zonei, a raportat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informaţiilor din 5 decembrie.

UPDATE Nepal face apel la Rusia să oprească recrutarea în armată a cetăţenilor săi

Nepalul a cerut guvernului rus să înceteze recrutarea de cetăţeni nepalezi în armata sa, în contextul în care tot mai multe rapoarte arată că mercenari nepalezi au fost ucişi în timp ce luptau în Ucraina, a relatat Kathmandu Post la 5 decembrie.

UPDATE 4 răniţi şi 2 morţi în atacurile ruseşti împotriva Khersonului

Numărul răniţilor în atacurile ruseşti împotriva Khersonului din 5 decembrie a crescut la patru, a anunţat Administraţia militară din regiunea Kherson.

UPDATE Putin va vizita Emiratele Arabe Unite

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) pe 6 decembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la 5 decembrie.

UPDATE Ministerul Infrastructurii: Blocajul la frontiera dintre Ucraina şi Slovacia a fost suspendat

”Trecerea camioanelor prin Uzhhorod-Vysne Nemecke se desfăşoară ca de obicei”, a scris ministrul adjunct al Infrastructurii, Serhii Derkach, într-o postare pe reţelele de socializare la sfârşitul zilei de 4 decembrie.

UPDATE Atacurile ruseşti au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 9 în ultima zi

Forţele ruse au lansat atacuri împotriva a 10 regiuni din Ucraina în ultima zi, ucigând cel puţin o persoană şi rănind cel puţin nouă, au raportat oficialii regionali la începutul zilei de 5 decembrie.

UPDATE Atacul rusesc împotriva Khersonului a ucis 2 persoane şi a rănit una

Un atac rusesc împotriva oraşului Kherson în dimineaţa zilei de 5 decembrie a ucis cel puţin două persoane şi a rănit cel puţin una, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Bărbatul rănit, în vârstă de 59 de ani, a fost transportat la spital, a precizat guvernatorul.

UPDATE Finlanda plănuieşte creşterea producţiei de obuze pentru a înarma Ucraina

”Am finalizat negocierile cu privire la modul în care Finlanda va continua să îşi mărească producţia de muniţii pentru a înarma Ucraina”, a declarat ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, adăugând că decizia finală va fi luată probabil înainte de Crăciun.

UPDATE Senatul american programează un vot privind ajutorul pentru Ucraina

Liderul majorităţii din Senatul SUA, Chuck Schumer, reprezentant al Partidului Democrat, a programat pentru sfârşitul acestei săptămâni primul vot de procedură asupra cererii de finanţare de 106 miliarde de dolari a preşedintelui Joe Biden, care include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a relatat The Hill la 5 decembrie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 10 din cele 17 drone de atac lansate de Rusia în cursul nopţii

Se pare că dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk şi din Primorsko-Akhtarsk, în Krasnodar Krai din Rusia. Forţele ruseşti au atacat, de asemenea, cu şase rachete S-300, vizând ţinte civile din oblasturile Doneţk şi Kherson, a precizat Forţele Aeriene.

UPDATE Rusia a pierdut 333.840 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 333.840 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 5 decembrie. Acest număr include 1.030 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

UPDATE Rusia susţine că dronele ucrainene au fost doborâte deasupra Crimeei

Apărarea aeriană rusă ar fi doborât 35 de drone ucrainene deasupra peninsulei Crimeea în jurul orei 6:00 a.m., ora Moscovei, pe 5 decembrie, a afirmat Ministerul rus al Apărării într-o postare pe Telegram.

UPDATE Zelensky se va adresa senatorilor americani în cadrul eforturilor de a asigura un pachet de ajutor

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a anunţat că preşedintele Volodymyr Zelensky se va adresa senatorilor americani prin intermediul unei înregistrări video pe 5 decembrie, în contextul intensificării eforturilor de a asigura un pachet de ajutor de 105 miliarde de dolari.

UPDATE Oficial polonez: Rusia ar putea ataca NATO în 3 ani

Agenţia de securitate naţională a Poloniei estimează că Rusia ar putea ataca NATO în mai puţin de 36 de luni, a declarat şeful Biroului de Securitate Naţională al ţării într-un interviu acordat publicaţiei poloneze Nasz Dziennik.

UPDATE Rusia bombardează 5 comunităţi din regiunea Sumy, provocând rănirea unei persoane

Forţele ruse au atacat zonele de frontieră şi localităţile din regiunea Sumy pe 4 decembrie, trăgând de 11 ori şi provocând cel puţin 57 de explozii, a anunţat administraţia militară locală prin intermediul Telegram.

Moscova: 22 de drone ale Kiev distruse în Crimeea şi deasupra Mării Azov

Ministerul rus al Apărării spune că unităţile sale de apărare aeriană au distrus 22 de drone ucrainene în această seară şi au interceptat alte 13 peste Marea Azov şi în spaţiul aerian de deasupra Crimeei. Acest lucru a fost raportat de agenţia Tass.

Putin va vizita Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită săptămâna aceasta

Vladimir Putin va vizita Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită în această săptămână, potrivit publicaţiei ruse Shot reports, care l-a citat pe consilierul preşedintelui, Iury Ushakov.

Vizita are loc după ce grupul de producători de petrol OPEC+, din care fac parte toate cele trei ţări, a convenit joia trecută asupra unor reduceri voluntare ale producţiei în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi.

În ultimii ani, Putin a călătorit rar în străinătate şi de obicei a vizitat state din fosta Uniune Sovietică, mai ales după ce pe numele său a fost emis un mandat internaţional de arestare de către Curtea Penală Internaţională (CPI). Ultima sa călătorie în afara acestor ţări a fost în China, în octombrie.

Viktor Orban nu vrea Ucraina în Uniunea Europeană

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut luni ca la summitul liderilor Uniunii Europene de săptămâna viitoare să se evite orice decizie cu privire la obiectivul râvnit al Ucrainei de a obţine undă verde pentru negocierile de aderare, chiar dacă ţara este în război cu Rusia.

Orban, care a menţinut legăturile cu Moscova chiar şi în timp ce UE a impus sancţiuni radicale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, afirmă de săptămâni întregi că Ucraina nu este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE.

Orban şi-a formulat cererea într-o scrisoare adresată luni lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European al liderilor UE. De asemenea, el a spus că summitul nu ar trebui să decidă asupra unui plan bugetar care să includă un sprijin economic de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

"Vă îndemn respectuos să nu invitaţi Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eşec", a scris Orban.

"Consiliul European trebuie să evite acest scenariu contraproductiv de dragul unităţii, cel mai important atu al nostru".

Discuţii diplomatice pentru aderarea Ucrainei la UE

Trimişii celor 27 de ţări membre ale UE se vor întâlni marţi pentru a începe să lucreze la concluziile scrise ale summitului, la care se aşteaptă să se discute şi despre perspectivele de aderare ale Moldovei, Georgiei şi Bosniei.

Diplomaţii şi oficialii UE au declarat că primul proiect de text pregătit pentru discuţii va suferi cu siguranţă modificări.

Datat 4 decembrie şi consultat luni de Reuters, proiectul de text este următorul: "Consiliul European decide să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova".

În cazul Georgiei, se spune că republica din Caucaz va obţine statutul de candidat la UE "cu condiţia" ca Tbilisi să implementeze condiţiile restante.

În ceea ce priveşte Bosnia, proiectul iniţial preciza că blocul este "pregătit să deschidă negocierile de aderare la UE... odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare".

În ceea ce a fost considerat pe scară largă ca o încercare de a convinge Budapesta să sprijine Ucraina, Comisia a anunţat în ultimele zile că va debloca miliarde de euro din ajutorul UE pentru Ungaria, care a fost îngheţat din cauza unor probleme legate de statul de drept, inclusiv corupţia.

Michel a călătorit, de asemenea, la Budapesta săptămâna trecută, dar nu a existat niciun semn imediat că a reuşit să îl convingă pe Orban în privinţa Ucrainei.

Un diplomat al UE a declarat că Michel a plecat de la Budapesta "cu mâinile goale", în timp ce un oficial al blocului a declarat luni că este "foarte, foarte dificil" să se obţină între cei 27 un acord pentru lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici