Războiul din Ucraina, ziua 724. Armata ucraineană, forţată să se retragă din oraşul Avdiivka / Atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Rusiei / Occidentul îl consideră vinovat pe Putin pentru moartea lui Navalnîi

  • Comandantul-şef Oleksandr Sîrski a anunţat decizia de a retrage unităţile ucrainene din oraşul Avdiivka, puternic afectat de atacurile ruse.
  • Atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Rusiei.
  • Kievul susţine că Rusia a pierdut 401.350 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului.
1030 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 724. Armata ucraineană, forţată să se retragă din oraşul Avdiivka / Atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Rusiei / Occidentul îl consideră vinovat pe Putin pentru moartea lui Navalnîi

UPDATE Rheinmetall vrea să producă proiectile de artilerie în Ucraina

Producătorul german de armament Rheinmetall a semnat un memorandum de intenţie cu o companie ucraineană privind producţia de obuze de artilerie direct în Ucraina, a anunţat Rheinmetall la 17 februarie.

UPDATE Zelenski şi Harris discută despre securitatea şi rezilienţa Ucrainei în cadrul Conferinţei de la München

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a întâlnit cu vicepreşedintele american Kamala Harris în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, la 17 februarie, principalele subiecte de discuţie fiind "securitatea şi rezilienţa" Ucrainei, a anunţat Biroul prezidenţial.

UPDATE Pistorius: Sprijinul Germaniei pentru Ucraina este "ferm şi susţinut"

"În acest război este vorba despre mult mai mult decât despre două state care se luptă pentru un teritoriu. Acest război se referă la întrebarea dacă vom permite unei puteri imperialiste să îşi impună voinţa asupra unui alt stat", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

UPDATE Umerov: Avdiivka arată că avem nevoie de apărare aeriană, arme cu rază lungă de acţiune, obuze

Ucraina a tras mai multe învăţăminte din pierderea Avdiivka, şi anume importanţa apărării aeriene, a armelor cu rază lungă de acţiune, a obuzelor de artilerie şi a fortificaţiilor, a declarat ministrul apărării Rustem Umerov la 17 februarie.

UPDATE Loviturile aeriene ruseşti împotriva oraşului Kupiansk au rănit 5 civili

Rusia a atacat Kupiansk din regiunea Harkov cu bombe aeriene în după-amiaza zilei de 17 februarie, rănind cel puţin cinci persoane şi deteriorând mai multe clădiri, a raportat Parchetul General.

UPDATE Yermak: Libertatea presei este "una dintre valorile pentru care luptăm"

Andriy Yermak, şeful Biroului Prezidenţial al Ucrainei, a declarat că el consideră libertatea presei "una dintre cele mai importante părţi ale oricărei societăţi democratice" şi "una dintre valorile pentru care luptăm", atunci când a fost întrebat despre reacţia sa personală la o investigaţie care acuză serviciul de securitate al ţării că supraveghează jurnaliştii independenţi.

UPDATE Zelenski se întâlneşte cu senatorii americani la München şi discută despre ajutorul acordat Ucrainei

"A avut o întâlnire cu delegaţia Senatului SUA la München. Am vorbit despre principalele nevoi de apărare ale Ucrainei, şi anume sisteme de artilerie şi obuze, arme cu rază lungă de acţiune, sisteme de război electronic şi sprijin pentru apărarea aeriană", a declarat preşedintele Volodymyr Zelenski pe Telegram.

UPDATE Fostul şef al NATO: "Avem nevoie de o gândire ieşită din comun" în ceea ce priveşte furnizarea de arme Ucrainei

Partenerii Kievului "au nevoie de o gândire ieşită din comun" în ceea ce priveşte furnizarea de armament suficient pentru a respinge invazia pe scară largă a Rusiei, a declarat fostul şef al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în faţa reporterilor la Conferinţa de Securitate de la Munchen, la 17 februarie.

UPDATE Peste 340 de persoane au fost arestate în Rusia la manifestările de comemorare a lui Navalnîi

UPDATE Atacul rusesc asupra Khersonului a ucis un om şi a rănit doi

Forţele ruse au lovit Kherson în după-amiaza zilei de 17 februarie, omorând un bărbat în vârstă de 49 de ani şi rănind alţi doi locuitori, a anunţat guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin.

UPDATE Comandantul Forţelor Aeriene: Ucraina doboară 3 avioane de luptă ruseşti

Armata ucraineană a doborât două avioane de luptă ruseşti Su-34 şi un alt avion de luptă rusesc Su-35 pe 17 februarie, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene, Mykola Oleshchuk.

UPDATE Premierul olandez: Ţările de Jos lucrează activ la garanţii bilaterale de securitate pentru Ucraina

"Discutăm intens acum cu echipa (preşedintelui) Volodymyr Zelensky pentru a veni cu garanţii de securitate... Şi sunt prudent de optimist că putem încheia aceste discuţii destul de curând", a declarat Rutte în comentariile de presă la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

UPDATE Oficial: Atacul rusesc avariază o instalaţie de infrastructură din Zaporizhzhia şi provoacă întreruperi de încălzire

Forţele ruse au lovit Zaporizhzhia în după-amiaza zilei de 17 februarie, avariind o instalaţie de infrastructură şi lăsând aproximativ 4.000 de locuitori fără încălzire, a anunţat Anatolii Kurtiev, primarul interimar al oraşului.

UPDATE O presupusă fabrică de drone a luat foc în oraşul rusesc Ijevsk

Un incendiu de proporţii a izbucnit în cursul nopţii la o întreprindere industrială din oraşul Ijevsk, în Republica rusă Udmurt, a anunţat serviciul regional de urgenţă la 17 februarie. Presa rusă a relatat anterior că un centru comercial situat la această adresă a fost transformat într-o fabrică de drone.

UPDATE Echipa lui Navalny confirmă moartea acestuia şi îl acuză pe Putin de uciderea sa

"Moartea lui Alexei Navalny a avut loc pe 16 februarie la ora locală 14:17, conform mesajului oficial adresat mamei lui Alexei", a declarat purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh.

UPDATE Zelenski: dacă Ucraina este lăsată singură, Rusia ne va distruge

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ţinut, sâmbătă, un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în care a cerut mai multă asistenţă militară din partea aliaţilor Kievului.

UPDATE Rusia a pierdut 401.350 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 401.350 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include cele 1.050 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.476 de tancuri, 12.145 de vehicule blindate de luptă, 12.734 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.669 de sisteme de artilerie, 984 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 671 de sisteme de apărare aeriană, 332 de avioane, 325 de elicoptere, 7.413 drone şi 25 de ambarcaţiuni.

UPDATE Guvernatorii ruşi spun că au avut loc atacuri cu drone

Guvernatorii din mai multe regiuni ruseşti, inclusiv din regiunile Belgorod, Kaluga, Briansk şi Voronej, au afirmat că mai multe drone au fost doborâte în noaptea de 17 februarie.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat prin Telegram că două drone au fost doborâte deasupra regiunii. Vladislav Shapsha, guvernatorul regiunii Kaluga, a anunţat, de asemenea, că patru drone au fost doborâte de apărarea aeriană din teritoriu.

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a afirmat că cinci drone au fost doborâte deasupra regiunii.

Guvernatorul regiunii Voronej, Alexander Gusev, a declarat că apărarea aeriană a doborât trei drone.

Occidentul îl consideră vinovat pe Putin pentru moartea lui Navalnîi

Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi, spune, potrivit SkyNews, Joe Biden. „Dacă Putin ar ataca un aliat NATO, SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, adaugă Biden.

După vestea morţii lui Alexei Navalnîi, oficialii europeni au reacţionat la scurt timp.

Preşedintele Letoniei a acuzat Kremlinul pentru moartea brutală a disidentului.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că ,,Navalnîi a plătit cu viaţa pentru curajul de a se întoarce în Rusia."

Şi premierul britanic, Rishi Sunak, a reacţionat pe platforma X: ,,Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieţii sale."

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacţionat pe platforma X: ,,Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase privind circumstanţele morţii sale.”, potrivit The Guardian.

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a reacţionat după aflarea veştii: ,,Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna peste generaţii. Sunt îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov, Alexei Navalnîi. Rusia i-a luat libertatea şi viaţa, dar nu şi demnitatea.", a declarat pe platforma X, fosta Twitter.

Ursula von der Leyen a declarat, pe platforma X, că este ,,profund tulburată şi întristată de vestea morţii lui Alexei Navalnîi": ,,Putin nu se teme de nimic mai mult decât de disidenţa din partea propriului popor. O amintire sumbră a ceea ce reprezintă Putin şi regimul său. Să ne unim în lupta noastră pentru a proteja libertatea şi siguranţa celor care îndrăznesc să se opună autocraţiei."

Sîrski retrage trupele ucrainene din Avdiivka

Comandantul-şef Oleksandr Sîrski a anunţat decizia de a retrage unităţile ucrainene din oraşul Avdiivka, puternic afectat de atacurile ruse.

"Pe baza situaţiei operaţionale din jurul Avdiivka, pentru a evita încercuirea şi pentru a păstra vieţile şi sănătatea militarilor, am luat decizia de a retrage unităţile noastre din oraş şi de a trece la apărare pe linii mai avantajoase", se arată în comunicat.

"Soldaţii noştri şi-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unităţi militare ruseşti şi au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce priveşte efectivele şi echipamentele".

Avdiivka, situată la doar câţiva kilometri de Doneţkul ocupat, s-a confruntat cu atacuri ruseşti intensificate începând din octombrie 2023, în timp ce trupele Moscovei urmăresc să încercuiască şi să captureze oraşul. Rapoartele recente sugerează că situaţia din sector este din ce în ce mai gravă.

"Luăm măsuri pentru a stabiliza situaţia şi a menţine poziţiile ocupate", a adăugat Syrskyi. "Vieţile militarilor sunt de cea mai mare valoare. Vom întoarce Avdeevka oricum".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici