Reforma judiciară, sancţionată prin INFRINGEMENT de CE. Preşedintele Curţii Supreme a Poloniei a acceptat întâlnirea cu premierul Andrzej Duda

Preşedintele Curţii Supreme a Poloniei a anunţat că a acceptat invitaţia de a se întâlni marţi cu preşedintele polonez Andrzej Duda, înainte de intrarea în vigoare a noilor reforme judiciare, relatează site-ul agenţiei Reuters.

756 afișări
Imaginea articolului Reforma judiciară, sancţionată prin INFRINGEMENT de CE. Preşedintele Curţii Supreme a Poloniei a acceptat întâlnirea cu premierul Andrzej Duda

Reforma judiciară, sancţionată prin INFRINGEMENT de CE. Preşedintele Curţii Supreme a Poloniei a acceptat întâlnirea cu premierul Andrzej Duda

Partidul aflat la guvernarea Poloniei, Lege şi Justiţie (PiS) se află în dispută cu Uniunea Europeană din cauza noilor reforme judiciare. Comisia Europeană a lansat, luni, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, despre care consideră că va submina independenţa judiciară.

În urma noilor măsuri, care vor intra în vigoare marţi la miezul nopţii, aproape 37% din judecătorii de la Curtea Supremă vor fi obligaţi să se retragă din activitate în urma reducerii vârstei de pensionare de la 70 la 65 de ani.

Duda este aşteptat să anunţe marţi data de retragere a preşedintelui Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf.

Gersdorf, un critic al formaţiunii politice PiS şi a reformelor sale, a declarat într-un intervu televizat că Administraţia prezidenţială a invitat-o să se întâlnească cu Andrzej Duda la ora locală 16.00 (ora României, 17.00). Un purtător de cuvânt al Curţii Supreme a confirmat că Gersdorf va participa la întâlnire.

Potrivit Comisiei pentru Apărarea Democraţiei, este aşteptată organizarea unor proteste la nivel naţional. Miercuri, angajaţii Curţii Supreme şi judecătorii plănuies să protesteze în faţa instituţiei.

Gersdorf a declarat în repetate rânduri că refuză să demisioneze şi că, potrivit constituţiei Poloniei, trebuie să rămână în funcţie până în 2020.

"Nu voi accepta scrisoare preşedintelui privind retragerea. În opinia mea, eu sunt preşedintele Curţii Supreme până în 2020", a declarat Gersdorf.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici