Renumărarea voturilor în R.Moldova include şi examinarea listelor electorale

Renumărarea voturilor în alegerile parlamentare din 5 aprilie din R. Moldova va include şi examinarea listelor electorale, a declarat duminică preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, citat de Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

41 afișări
Imaginea articolului Renumărarea voturilor în R.Moldova include şi examinarea listelor electorale

Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Curtea Constituţională a Republicii Moldova ordonă Comisiei Electorale Centrale să renumere în termen de nouă zile toate voturile exprimate de alegători la scrutinul din 5 aprilie", a declarat preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere, după şedinţa de duminică.

Potrivit lui, renumărarea va include şi examinarea listelor electorale, aşa cum cere opoziţia, care acuză fraudarea masivă a acestora. "Aceste două probleme sunt strâns legate. Nu se poate face una fără cealaltă", a spus el.

Comisia Electorală Centrală acordase deja opoziţiei acces la listele electorale, dar Partidul Comuniştilor a contestat sâmbătă în justiţie această decizie, iar judecarea apelului este aşteptată luni. Reprezentanţii opoziţiei începuseră în urmă cu câteva zile să verifice listele de alegători şi să le confrunte cu numărul de voturi, pentru a descoperi presupusele voturi false în favoarea Partidului Comuniştilor.

Opoziţia susţine însă că are acces limitat la listele de alegători în mai multe raioane.

Dumitru Pulbere a declarat, de asemenea, că termenul stabilit este unul suficient pentru încheierea procedurii, potrivit paginii electronice a agenţiei Omega. "Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul neacceptării rezultatelor alegerilor, se poate solicita, până la validarea acestora, renumărarea buletinelor de vot. Termenul de la aprobarea hotărârii cu privire la rezultatul alegerilor şi până la validarea acestora este de zece zile. Din acestea am acordat nouă zile pentru numărare", a declarat Pulbere.

El a precizat că instanţa constituţională şi-a rezervat o zi pentru examinarea rezultatelor procesului de renumărare şi pentru validarea scrutinului.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că aceasta va începe renumărarea imediat ce va primi decizia Curţii Constituţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici