Repatrieri masive ale cetăţenilor străini aflaţi în Egipt

Numeroase state au trimis marţi avioane în Egipt pentru repatrierea cetăţenilor lor, pe care i-au sfătuit să nu se deplaseze în această ţară, în timp ce majoritatea agenţiilor de turism europene şi-au anulat sejururile până la jumătatea lui februarie.

33 afișări
Imaginea articolului Repatrieri masive ale cetăţenilor străini aflaţi în Egipt

Repatrieri masive ale cetăţenilor străini aflaţi în Egipt (Imagine: Mediafax Foto)

SUA au ordonat marţi evacuarea personalului neesenţial de la ambasada sa din Cairo, în timp ce administraţia Obama le-a recomandat deja cetăţenilor americani să evite călătoriile în Egipt.

CANADA a trimis două avioane pentru repatrierea a aproximativ 500 de cetăţeni canadieni şi străini aflaţi în Egipt. Ministerul de Externe de la Ottawa a precizat că zborurile charter vor transporta canadienii către destinaţii din Europa cum ar fi Londra, Paris sau Frankfurt, urmând ca pasagerii să îşi organizeze apoi individual călătoria. Potrivit estimărilor ministerului, în prezent, în Egipt se află 6.500 de canadieni.

COREEA DE SUD a crescut capacitatea avioanelor companiei aeriene naţionale care pleacă din Cairo şi va aloca un avion suplimentar pentru evacuarea cetăţenilor săi. Astfel, numărul locurilor disponibile în avioanele care efectuează curse regulate va creşte la 296 de la 280, în timp ce avionul suplimentar, aparţinând Korean Air, are 261 de locuri şi va părăsi capitala egipteană miercuri.

TAIWANUL a evacuat, la rândul său, 129 de cetăţeni către Frankfurt, de unde vor pleca joi, a anunţat Ministerul de Externe, adăugând că 192 de turişti se află încă în Egipt, la Cairo şi Luxor, iar în privinţa lor nu s-a luat nicio decizie.

CHINA va trimite cel puţin patru avioane suplimentare pentru repatrierea a aproximativ 2.000 de cetăţeni. Două avioane urmează să părăsească China marţi, după ce alte două au fost trimise luni, pentru a aduce în ţară 480 de chinezi blocaţi pe aeroportul din Cairo. Alte două avioane suplimentare urmează să părăsească China miercuri, unul dintre ele având destinaţia Luxor, în vederea repatrierii a 200 de turişti din Hong-Kong. Administraţia aviaţiei civile nu a exclus trimiterea altor aeronave pentru repatrierea altor cetăţeni înaintea Anului Nou chinezesc, care începe joi.

Mai multe ţări din zona Asia-Pacific, între care JAPONIA şi AUSTRALIA, au închiriat avioane speciale pentru a-şi evacua cetăţenii.

PAKISTANUL a închiriat marţi un "avion special" pentru repatrierea personalului neesenţial al ambasadei sale din Egipt şi a cetăţenilor şi familiilor acestora care vor să părăsească această ţară. Islamabadul intenţionează să repatrieze în următoarele zile circa 200 de pakistanezi la bordul unui avion al companiei naţionale PIA.

MAROCUL şi ALGERIA urmează să înceapă marţi repatrierea cetăţenilor lor aflaţi în Egipt.

AUSTRIA a început să evacueze sute de cetăţeni, un avion al companiei Austrian Airlines închiriat de Ministerul austriac de Externe aterizând marţi pe aeroportul din Viena cu 138 de pasageri la bord. Un alt avion de transport militar C-130 Hercules a aterizat ulterior cu 66 de pasageri la bord, majoritatea străini, între care germani, francezi, britanici, cehi, un chilian şi un elveţian. Luni seara, un avion de linie al Austrian Airlines a repatriat deja 182 de persoane. Potrivit Ministerului de Externe, aproximativ 1.500 de cetăţeni austrieci se află în continuare în Egipt.

GRECIA a evacuat marţi 155 de cetăţeni care locuiau în Alexandria, cu ajutorul a trei avioane speciale care au aterizat în cursul după-amiezii la Atena. Aceste trei avioane au evacuat şi 27 de turişti de alte naţionalităţi, provenind în special din ţări europene. Prezenţa greacă în Egipt s-a redus progresiv începând din anii '50, în prezent numărul grecilor fiind de aproximativ 3.000 de persoane, potrivit Ministerului de Externe.

MAREA BRITANIE a anunţat că va trimite miercuri un avion charter la Cairo pentru repatrierea cetăţenilor britanici care vor să părăsească Egiptul. Avionul va decola de la Cairo joi. Potrivit autorităţilor, aproximativ 30.000 de turişti britanici se află în prezent în acestă ţară. Ministerul de Externe a descurajat orice deplasare în oraşe cum ar fi Cairo, Alexandria şi Suez, fără a le cere însă cetăţenilor săi să părăsească ţara.

GERMANIA descurajează deplasările către Egipt, ceea ce a determinat agenţiile de turism să anuleze până la jumătatea lui februarie toate sejururile în această ţară. Câteva mii de turişti germani se află în prezent în Egipt. Ministerul german de Externe a anunţat că a închiriat un avion special care va pleca din Alexandria cu 110-112 persoane la bord, atât germani cât şi de alte naţionalităţi europene. Companiile Lufthansa şi Air Berlin au repatriat deja peste 1.000 de persoane la bordul a patru aeronave, care au plecat din Cairo marţi.

POLONIA a anunţat că trimite marţi, la Cairo, un avion pentru a evacua cetăţenii polonezi din Egipt. Avionul va lua la bord toate persoanele care au comunicat ambasadei Poloniei în Egipt dorinţa lor de a părăsi această ţară, a adăugat el.

Agenţiile de turism din FRANŢA au prelungit suspendarea tuturor plecărilor către Egipt până luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici