Rezultat care îl face invidios şi pe Putin. Preşedintele Azerbaidjanului este pe cale să fie reales cu 94% din voturi

  • Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, va fi reales cu un vot aproape unanim în cadrul alegerilor prezidenţiale de miercuri.
  • Observatorii externi spun că alegerile au fost afectate de o represiune împotriva opoziţiei şi a jurnaliştilor.
576 afișări
Imaginea articolului Rezultat care îl face invidios şi pe Putin. Preşedintele Azerbaidjanului este pe cale să fie reales cu 94% din voturi

Potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne raportat de televiziunea de stat Azertag, Aliyev a obţinut aproape 94% din voturi, asigurându-şi un al cincilea mandat, informează Politico.

Alte două institute au estimat că procentul este de 92%. Prelungirea celor două decenii de mandat pare să fie în mare parte o formalitate.

Potrivit Freedom House, naţiunea din Caucazul de Sud se numără printre cele mai puţin libere ţări din lume, iar "de la începutul anilor 1990, alegerile nu au fost considerate credibile sau competitive de către observatorii internaţionali".

Cel puţin 13 jurnalişti independenţi au fost reţinuţi înaintea votului, iar valuri de arestări au dus la încarcerarea unor personalităţi ale opoziţiei şi a unor academicieni care au criticat regimul. La începutul acestei săptămâni, Amnesty International a avertizat cu privire la "un asalt larg coordonat împotriva societăţii civile şi a statului de drept" în Azerbaidjan.

Azerbaidjanul, care este un exportator major de gaz către UE şi este considerat un "partener crucial" de către preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va găzdui în acest an discuţiile COP29 ale ONU privind clima.

Aliyev a preluat puterea în 2003 de la tatăl său, Heydar Aliyev, care a condus ţara în calitate de preşedinte de la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice.

Deşi liderul azer nu a ţinut încă un discurs de victorie, el a avut deja convorbiri telefonice cu lideri mondiali prieteni, inclusiv cu Aleksandr Lukaşenko din Belarus.Într-un apel telefonic miercuri seară, premierul Ungariei, Victor Orbán, a devenit primul lider UE care l-a felicitat pe Aliyev "pentru victoria sa incontestabilă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici