Rezultatele definitive confirmă victoria Daliei Grybauskaite la alegerile prezidenţiale din Lituania

Rezultatele definitive ale celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Lituania au confirmat, luni, victoria preşedintelui în exerciţiu Dalia Grybauskaite în faţa adversarului său social-democrat Zigmantas Balcytis.

146 afișări
Imaginea articolului Rezultatele definitive confirmă victoria Daliei Grybauskaite la alegerile prezidenţiale din Lituania

Dalia Grybauskaite revendică victoria în alegerile prezidenţiale din Lituania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Supranumită "Doamna de Fier baltică", în special pentru fermitatea ei faţă de Rusia în criza ucraineană, Grybauskaite, în vârstă de 58 de ani, a fost realeasă pentru un al doilea mandat de cinci ani cu 57,87 la sută din voturi, faţă de 40,14 la sută Balcytis, a anunţat comisia electorală naţională.

Campania electorală a preşedintelui în exrciţiu, fost comisar european pentru Buget, s-a concentrat în principal pe probleme de securitate naţională, pe fondul creşterii îngrijorărilor cu privire la Rusia, care a anexat Crimeea ucraineană şi care nu ezită să îşi etaleze forţa în enclava Kaliningrad, vecină cu Lituania.

"Pe fondul sentimentelor de insecuritate şi incertitudine care cresc, majoritatea alegătorilor au ales o persoană fiabilă, previzibilă, care a demonstrat" ce poate, a comentat pentru AFP Tomas Janeliunas, analist al Universităţii din Vilnius.

Potrivit lui, Balcytis, care a candidat duminică şi pentru un mandat de eurodeputat, "probabil că nu a convins alegătorii că vrea într-adevăr să câştige alegerile prezidenţiale".

"Accept rezultatul acestor alegeri ca un angajament faţă de voi toţi. Niciun preşedinte nu a fost reales în Lituania pentru un al doilea mandat. Va fi o victorie istorică pentru voi toţi", i-a asigurat pe lituanieni Grybauskaite, după aflarea rezultatului scrutinului, duminică seara.

Lituania, ţară cu trei milioane de locuitori, are proaspătă în memorie amintirea celor 50 de ani dominaţie sovietică, de la al Doilea Război Mondial până la independenţă, odată cu destrămarea URSS în 1991.

Din 2004, cele trei state baltice, Lituania, Letonia şi Estonia, sunt membre UE şi NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici