Rezumatul ultimelor 24 de ore din Orientul Mijlociu: tensiuni, acorduri şi incidente militare

Evenimentele cheie ale ultimei zile în Orientul Mijlociu includ un acord de livrare a medicamentelor în Gaza, atacuri aeriene iraniene în Pakistan şi operaţiuni militare ale SUA în Yemen.

399 afișări
Imaginea articolului Rezumatul ultimelor 24 de ore din Orientul Mijlociu: tensiuni, acorduri şi incidente militare

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

Un acord pentru a permite livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza şi de ajutoare în teritoriu a fost convenit după medierea Doha şi Paris, au anunţat Qatar şi Israel, relatează The Guardian.

Iranul a lansat atacuri aeriene pe teritoriul Pakistanului, care se pare că vizează un grup militant sunnit, în cel mai recent semn al unui val de violenţă care se răspândeşte în Orientul Mijlociu şi nu numai.

Forţele americane au distrus patru rachete anti-navă în Yemen. SUA au declarat că rachetele ameninţau navele civile şi militare.

Lovitura a avut loc după cel mai recent atac asupra transportului maritim din Marea Roşie, în care Houthis au lovit cu o rachetă un cargobot deţinut de greci în largul coastelor Yemenului, în timp ce se îndrepta spre canalul Suez. Nu au fost raportaţi răniţi, iar nava a rămas funcţională.

Franţa afirmă că nu a luat parte la atacurile conduse de SUA împotriva Houthis în Yemen deoarece doreşte să evite o escaladare regională.

Administraţia Biden urmează să anunţe planurile de redenumire a rebelilor houthi din Yemen ca terorişti globali special desemnaţi, relatează Associated Press.

Compania japoneză Nippon Yusen spune că se alătură altor mari companii de transport maritim şi suspendă rutele prin Marea Roşie ca răspuns la atacurile Houthi asupra navelor din această cale navigabilă vitală.

Agenţiile umanitare au început să suspende operaţiunile vitale din Yemen după recentele atacuri ale SUA şi Marii Britanii asupra unor ţinte Houthi, pe fondul avertismentelor că o nouă intervenţie militară riscă să adâncească una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Comandamentul Central al SUA a declarat marţi că a confiscat la 11 ianuarie arme convenţionale avansate iraniene destinate Houthis din Yemen. Aceasta a fost prima captură de "arme convenţionale avansate letale furnizate de Iran" către Houthis de când au început atacurile Houthi împotriva navelor comerciale în noiembrie, a adăugat declaraţia.

US Navy Seals au abordat o navă care se îndrepta spre Yemen şi au confiscat componente de rachete de fabricaţie iraniană şi alte arme destinate forţelor Houthi, într-o operaţiune în care doi comandouri Seal au dispărut, a declarat armata americană.

Irakul a condamnat marţi "agresiunea" Iranului asupra Erbilului, care a provocat victime civile în zone rezidenţiale, potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe al ţării, după ce Gardienii Revoluţiei iraniene au declarat că au atacat "cartierul general de spionaj" al Israelului în regiunea Kurdistan din Irak.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că un atac iranian în apropierea oraşului Erbil, situat în nordul Irakului, a declarat luni că "subminează stabilitatea Irakului". "Ne opunem atacurilor nesăbuite cu rachete ale Iranului", a declarat Matthew Miller, adăugând că SUA sprijină "eforturile guvernului irakian şi ale guvernului regional din Kurdistan de a răspunde aspiraţiilor poporului irakian".

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au revendicat, de asemenea, un atac în Siria. Gruparea a declarat că a tras o serie de rachete balistice asupra unor "operaţiuni teroriste" din ţară - inclusiv asupra unor ţinte ale Statului Islamic - şi le-a distrus. Un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că SUA au urmărit rachetele, care au lovit în nordul Irakului şi în nordul Siriei, iar primele indicaţii au fost că loviturile au fost "nesăbuite şi imprecise".

Armata israeliană a declarat miercuri că forţele sale au 'eliminat' o 'celulă teroristă' în timpul unui raid aerian în tabăra Balata din oraşul Nablus, ocupat de Israel, transmite Reuters.

Secretarul de stat al ONU, António Guterres, a postat pe X în urmă cu câteva ore despre preocupările sale cu privire la războiul din Gaza şi la extinderea conflictului. El spune: "Cu cât conflictul din Gaza continuă mai mult timp, cu atât mai mare este riscul de escaladare şi de calcul greşit". Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Gilad Erdan, a postat un răspuns în care dă vina pe Iran pentru instabilitatea regională.

Biroul Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (Ocha) a publicat cea mai recentă actualizare a situaţiei din Gaza: "Începând cu data de 15 ianuarie, doar una dintre cele trei conducte de apă din Israel în Gaza funcţionează. Conducta de apă din Deir al-Balah, cu o capacitate de aproape 17.000 de metri cubi de apă pe zi, are nevoie urgentă de reparaţii."

Senatorii americani au respins o măsură, introdusă de Bernie Sanders, care ar fi condiţionat ajutorul militar acordat Israelului de faptul că guvernul israelian încalcă drepturile omului şi acordurile internaţionale în războiul devastator din Gaza.

Ministrul australian al afacerilor externe, Penny Wong, s-a întâlnit cu rudele israeliene ale ostaticilor deţinuţi de Hamas şi le-a asigurat că va continua să folosească vocea Australiei pentru a cere întoarcerea imediată, necondiţionată şi în siguranţă a tuturor ostaticilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici