Rick Santorum a câştigat alegerile republicane din Alabama şi Mississippi - rezultate parţiale

Ultraconservatorul Rick Santorum a câştigat marţi primarele republicane din Mississippi şi Alabama (sudul Statelor Unite), conform rezultatelor aproape definitive difuzate de televiziunile americane.

316 afișări
Imaginea articolului Rick Santorum a câştigat alegerile republicane din Alabama şi Mississippi - rezultate parţiale

Rick Santorum (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cu aceste două victorii obţinute în statele din sud, Rick Santorum provoacă o pierdere grea lui Mitt Romney care spera să îşi consolideze marţi statutul de favorit în cursa pentru învestitura republicană.

Cu 82 la sută din buletinele de vot numărate, Rick Santorum conduce în Mississippi, conform CNN.

Dacă aceste rezultate vor fi confirmate, va fi o veste proastă pentru Mitt Romney care urmăreşte victorii destul de clare pentru a pune capăt suspansului în această cursă pentru învestitură care a început în ianuarie.

Cu puţin înaintea difuzării acestor rezultate şi pronosticuri, Mitt Romney a apreciat la CNN că "campania lui Rick Santorum a ajuns la capăt de drum".

La rândul său, echipa de campanie a lui Santorum a cerut din nou la începutul serii retragerea lui Newt Gingrich, fostul preşedinte al Camerei reprezentanţilor.

Observatorii sunt de acord cu faptul că Newt Gingrich şi Rick Santorum şi-au împărţit votul conservator, ceea ce îl avantajează în final pe Mitt Romney, singur în poziţia sa moderată.

Candidatul republican care îl va înfrunta pe preşedintele în exerciţiu Barack Obama la 6 noiembrie va fi învestit în cadrul convenţiei republicane programată la sfârşitul lunii august la Tampa (Florida, sud-est). Un candidat are nevoie de 1.144 delegaţi pentru a fi învestit.

Înainte de alegerile de marţi, Romney acumulase 455 de delegaţi, faţă de 199 pentru Santorum, 117 pentru Newt Gingrich şi 64 pentru Ron Paul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici