Rodrigo Duterte: Voi discuta cu Donald Trump în cel mai drept mod

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că va discuta cu preşedintele american Donald Trump "în cel mai drept mod" despre securitatea regională şi despre războiul împotriva drogurilor în cadrul întrevederii din luna noiembrie la Manila, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1018 afișări
Imaginea articolului Rodrigo Duterte: Voi discuta cu Donald Trump în cel mai drept mod

Rodrigo Duterte: Voi discuta cu Donald Trump în cel mai drept mod

Donald Trump va efectua un turneu în Asia în perioada 3-14 noiembrie, în contextul amplificării tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord. Liderul de la Washington va ajunge la Manila în ultima parte a programului, care include vizite în Japonia, Coreea de Sud, China şi Vietnam.

"Vom discuta despre terorism, despre cooperarea dintre cele două state şi despre lupta împotriva drogurilor. Voi discuta cu preşedintele Trump în cel mai drept mod, îl voi primi ca pe un lider important. Trebuie să-l ascult pentru a vedea ce are de spus", a spus Rodrigo Duterte, înainte de a pleca în Japonia pentru o întrevedere cu premierul nipon Shinzo Abe.

Preşedintele statului Filipine a subliniat că situaţia din Peninsula Coreeană va reprezenta cel mai important subiect de pe agenda discuţiilor cu Donald Trump.

"Suntem îngrijoraţi. Dacă ceva poate să meargă rau, va merge. Un război nuclear este complet inacceptabil pentru toată lumea. Ar trebui ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un să primească mesajul că nimeni nu-l ameninţă, că nu va exista un război şi că ar trebui să se domolească şi să renunţe la ameninţări, iar acelaşi lucru este valabil şi pentru Statele Unite", a spus Duterte.

Rodrigo Duterte, care a venit la putere în 2016, a adoptat o poziţie ostilă faţă de Statele Unite şi a optat pentru consolidarea legăturilor cu Rusia şi China. Duterte a promis să-i expulzeze pe consilierii militari americani aflaţi la Manila şi a declarat de mai multe ori că Washingtonul îi tratează cu superioritate.

În luna mai, Donald Trump l-a felicitat pe Rodrigo Duterte, în cadrul unei conversaţii telefonice, pentru că "a făcut o treabă incredibilă în privinţa problemei drogurilor", în ciuda acuzaţiilor aduse de organizaţiile pentru drepturile omului.

Preşedintele filipinez a susţinut în repetate rânduri că nu a ordonat şi nu a instigat la uciderea dependenţilor sau traficanţilor de droguri. Poliţia a raportat uciderea a peste 3.900 de "personalităţi ale drogurilor", justificând că a fost vorba doar despre autoapărare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici