Rusia amână livrarea de sisteme antirachetă către Iran

Rusia a anunţat miercuri amânarea, din cauza unor "probleme tehnice", a livrării către Iran a unor sisteme antirachetă S-300, a doua zi după vizita la Moscova a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat agenţia Interfax.

28 afișări
Imaginea articolului Rusia amână livrarea de sisteme antirachetă către Iran

Rusia amână livrarea de sisteme antirachetă către Iran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Întârzierea se explică prin probleme tehnice. Livrările vor fi efectuate atunci când ele vor fi rezolvate", a declarat directorul adjunct al serviciului rus pentru cooperare militaro-tehnică, Aleksandr Fomin, citat de agenţia Interfax.

Această declaraţie intervine după vizita la Moscova a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.

"Referitor la vânzările de arme, continuăm să luăm în considerare preocupările tuturor părţilor şi aşteptăm ca Rusia să facă acelaşi lucru", a declarat Netanyahu, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant, publicat miercuri.

Întrebat dacă dosarul sistemelor S-300 a fost evocat în timpul discuţiilor cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, Netanyahu a răspuns: "declaraţiile (lui Medvedev) au fost foarte importante, dar nu aş vrea să intru în detalii".

Ţările occidentale şi Israelul cer de mai multe luni Rusiei să renunţe la livrarea acestor sisteme controversate către Iran, în pofida contractului încheiat între cele două ţări pe acest subiect.

Moscova dă dovadă de o atitudine contradictorie în legătură cu aceste rachete sol-aer, care ar îngreuna bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene. Teheranul se arată în mod deschis nemulţumit de întârzierea livrărilor.

Duminică, un înalt oficial rus a dat asigurări că Rusia nu are motive să nu îşi onoreze contractul cu Iranul.

"Există un contract semnat pe care trebuie să îl onorăm, dar livrările nu au început încă. Această tranzacţie nu face obiectul nici unei sancţiuni internaţionale", a declarat secretarul adjunct al Consiliului rus de securitate, Vladimir Nazarov.

Ambasadorul iranian la Moscova, Mahmoud Reza Sajjadi, afirmase la sfârşitul lunii noiembrie că a primit asigurări că acest sistem de armament va fi livrat Teheranului.

Sistemele S-300 ar putea îngreuna bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene, acţiune pe care Statele Unite şi Israelul nu o exclud.

Ţările occidentale suspectează Iranul că încearcă să obţină arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici