Rusia: Avertismentul SUA la adresa Siriei privind un nou atac chimic este inacceptabil

Avertismentul din partea Casei Albe, potrivit căruia Statele Unite au identificat potenţiale pregătiri pentru un atac chimic din partea forţelor guvernamentale siriene şi sunt gata să răspundă unei astfel de acţiuni, este inacceptabil în viziunea Rusiei, relatează Sputnik.

2129 afișări
Imaginea articolului Rusia: Avertismentul SUA la adresa Siriei privind un nou atac chimic este inacceptabil

Rusia: Avertismentul SUA la adresa Siriei privind un nou atac chimic este inacceptabil

"Am auzit aceste afirmaţii, dar nu ştim care este baza lor. Nu deţinem nicio informaţie despre o eventuală ameninţare cu arme chimice. Şi suntem în dezacord categoric cu formularea <<un alt atac>>. În mod cert, considerăm că astfel de ameninţări la adresa conducerii legitime a Republicii Arabe Siriene sunt inacceptabile", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov.

Totuşi, Kremlinul apreciază că există încă un pericol potenţial pentru provocări repetate cu utilizarea armelor chimice în Siria, întrucât există dovezi că teroriştii Stat Islamic deţine astfel de arme.

"Cazurile de utilizare a substanţelor toxice de către teroriştii Stat Islamic au fost înregistrate în mod repetat. Există o ameninţare potenţială de repetare a unor astfel de provocări. Cu toate acestea, nu dispunem de informaţii concrete, iar colegii mei din serviciile speciale şi din Ministerul Apărării le vor împărtăşi în cazul în care le posedă", a mai spus Peskov.

Dmitri Peskov a mai precizat că guvernul sirian nu poate fi considerat responsabil pentru atacul chimic din 4 aprilie asupra provinciei Idlib "întrucât, în ciuda tuturor cererilor din partea Rusiei, nu a fost desfăşurată o investigaţie internaţională independentă privind tragedia anterioară".

Într-un comunicat al Casei Albe, dat publicităţii luni seara, se afirmă că pregătirile în desfăşurare în Siria sunt similare cu cele efectuate înainte de atacul cu arme chimice din data de 4 aprilie, soldat cu zeci de civili morţi, şi în urma căruia preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat un atac cu rachete de croazieră care a vizat baza aeriană siriană de unde se presupune că au decolat avioanele cu arme chimice.

Un oficial american a declarat că avertismentul Casei Albe se bazează pe informaţii noi privind obiectivele unde se presupune că regimul Assad ascunde arme chimice şi care indică activităţi anormale ce pot fi asociate cu pregătirea unui nou atac chimic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici