Rusia şi SUA au convenit asupra unei cooperări "practice"

Statele Unite şi Rusia au convenit sâmbătă să coopereze "în mod practic" în pofida divergenţelor, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la finalul unei reuniuni între preşedinţii american, George W. Bush, şi rus, Dmitri Medvedev, la Lima.

18 afișări
Imaginea articolului Rusia şi SUA au convenit asupra unei cooperări "practice"

Rusia şi SUA au convenit asupra unei cooperări "practice" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bush şi Medvedev s-au întâlnit cu ocazia unui summit al forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), care se încheie duminică.

"Cei doi preşedinţi au relevat că divergenţele persistă în relaţiile noastre, dar o voinţă unanimă există - şi preşedintele Bush a spus-o - pentru a nu rămâne ancoraţi în asemenea probleme care există în continuare între două mari puteri", a precizat Lavrov.

Bush şi Medvedev au convenit "să gestioneze în mod practic problemele importante pentru cele două ţări şi lumea întreagă", a adăugat el.

Lavrov a oferit ca exemplu acordul încheiat cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, pentru cooperarea în lupta împotriva pirateriei care afectează coastele somaleze.

Ministrul rus şi-a exprimat speranţa că Rusia va putea continua de asemenea cooperarea cu preşedintele ales, Barack Obama, care îi va succeda lui Bush la 20 ianuarie.

"Am convenit să continuăm să ne întâlnim şi să discutăm după plecarea preşedintelui Bush de la Casa Albă", a precizat Lavrov.

Casa Albă a precizat la rândul său că cei doi lideri au convenit să coopereze cu noua administraţie pe tema dosarului iranian.

"Au vorbit despre necesitatea ca cele două naţiuni să continue să coopereze pe tema Iranului şi au afirmat că este important ca această cooperare să continue cu noua administraţie" a lui Obama, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino.

Ea a calificat ultima conversaţie dintre Bush şi Medvedev drept "cordială, dar onestă şi directă".

"Au discutat despre o varietate de probleme, printre care divergenţele noastre pe tema Georgiei, care continuă", a conchis Perino.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici