Ruşii acuză Ucraina că foloseşte arme occidentale pentru a ataca centrala de la Zaporojie. SUA spun că Moscova o foloseşte ca "scut nuclear"

Un oficial instalat de Rusia în Ucraina a declarat miercuri că forţele ucrainene au folosit în mod repetat arme occidentale pentru a ataca cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este acum controlată de forţele ruseşti.

715 afișări
Imaginea articolului Ruşii acuză Ucraina că foloseşte arme occidentale pentru a ataca centrala de la Zaporojie. SUA spun că Moscova o foloseşte ca "scut nuclear"

Evgheni Baliţki, şeful administraţiei regiunii Zaporojie, instalat de Rusia, a declarat că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să viziteze centrala nucleară din Zaporojie.

"Suntem pregătiţi să arătăm cum armata rusă păzeşte centrala şi cum Ucraina, care primeşte arme din Occident, foloseşte aceste arme, inclusiv drone, pentru a ataca centrala nucleară", a declarat Baliţki, citat de Reuters.

Centrala din Zaporojie, care are în funcţiune două din cele şase reactoare, a fost subiectul unor avertismente repetate din partea Ucrainei, a Occidentului şi a Rusiei. Aceasta a fost bombardată pe 4 martie.

Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat luni acţiunile Rusiei în jurul centralei drept "culmea iresponsabilităţii", acuzând Moscova că o foloseşte ca "scut nuclear" în atacurile asupra forţelor ucrainene.

Washingtonul este "profund îngrijorat" de faptul că Moscova foloseşte acum centrala ca bază militară şi trage asupra forţelor ucrainene din jurul ei, a declarat Blinken reporterilor după discuţiile privind neproliferarea nucleară de la Naţiunile Unite din New York.

"Bineînţeles că ucrainenii nu pot riposta cu focuri de armă pentru a nu se produce un accident teribil care să implice centrala nucleară", a spus el.

Acţiunile Rusiei au mers dincolo de folosirea unui "scut uman", a spus Blinken, numindu-l "scut nuclear".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici