Saif al-Islam, fiul lui Muammar Kadhafi, a fost eliberat din închisoare

Saif al-Islam, fiul lui fostului dictator libian Muammar Kadhafi, a fost eliberat din închisoare la un an după ce fusese condamnat la moarte, a declarat avocatul său Karim Khan, citat de postul tv France 24.

572 afișări
Imaginea articolului Saif al-Islam, fiul lui Muammar Kadhafi, a fost eliberat din închisoare

Saif al-Islam, fiul lui Muammar Kadhafi, a fost eliberat din închisoare (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Fiul fostului dictator a obţinut eliberarea pe 12 aprili, 2016, în baza unei amnistiţii declarate de Parlamentul de la Tobruk. Potrivit avocatului său, eliberarea lui Saif al-Islam a fost făcută conform legilor din statul Libiei.

Khan a refuzat să declare dacă a vorbit sau nu cu clientul său, afirmând numai că acesta este bine şi se află în siguranţă în Libia.

Saif al-Islam, considerat a fi fost succesorul lui Muammar Kadhafi, a fost reţinut încă din anul 2011 de către miliţiile din Zintan, o regiune montană din vestul Libiei aflată în afara jurisdicţiei autorităţilor de la Tripoli.

Cei care l-au reţinut au refuzat să-l transfere în capitala Tripoli, unde, în lipsa sa, fusese condamnat la moarte de către o instanţă judiciară, în iulie 2015, pentru rolul pe care l-a avut în uciderea protestatarilor în timpul manifestaţiilor care au condus la înlăturarea de la putere a regimului tatălui său.

Verdictul a atras atenţia asociaţiei Human Rights Watch, care a considerat procesul a fi marcat de erori judiciare, subminând credibilitatea judiciară a acestuia.

Saif al-Islam este căutat şi de Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, care a emis un mandat de arestare în 2011 sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii.

Khan a declarat că va depune o cerere pentru anularea mandatului CPI, pe motiv că acesta a fost deja judecat în ţara natală, fiind dreptul acuzatului ca procesul penal să nu mai poate fi repus în discuţie.

Potrivit unei surse citate de ziarul francez Le Monde, Saif al-Islam trăieşte în Zintan, un oraş din nordul Libiei, având dreptul să circule liber.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici