Sârbii din Kosovo refuză să participe la alegerile locale

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat vineri că etnicii sârbi din nordul Kosovo nu vor participa la alegerile locale care urmează să aibă loc la sfârşitul acestei luni - o măsură care ar putea agrava dezacordurile actuale cu privire la conducerea Pristinei, scrie Reuters.

399 afișări
Imaginea articolului Sârbii din Kosovo refuză să participe la alegerile locale

Sârbii din Kosovo refuză să participe la alegerile locale

Cele patru municipalităţi, care se învecinează cu Serbia, nu recunosc autorităţile de la Pristina şi consideră că Belgradul este capitala lor.

Oficialii sârbi din zonă, personalul administrativ, judecătorii şi poliţiştii au demisionat colectiv în noiembrie 2022, în semn de protest faţă de planul Pristinei de a înlocui plăcuţele de înmatriculare auto sârbeşti cu cele din Kosovo.

Alegerile pentru organele municipale au fost amânate în decembrie 2022, după ce sârbii au blocat drumurile şi punctele de trecere a frontierei.

Reprezentanţii sârbilor din nordul Kosovo, inclusiv partidul Serbian List, susţinut de Belgrad, doresc să vadă înfiinţată o asociaţie a municipalităţilor sârbe din Kosovo înainte de a participa la vot.

„Am convenit să continuăm să lucrăm împreună... pentru a putea emite o declaraţie comună cu privire la alegerile pe care cineva le-a programat pentru 23 aprilie, la care Srpska Lista nu participă”, a declarat Vucic după întâlnirea cu reprezentanţii sârbi din nordul Kosovo.

Crearea unei astfel de asociaţii este un element-cheie al unui acord încheiat luna trecută între Uniunea Europeană, Serbia şi Kosovo, care vizează normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a făcut apel în repetate rânduri la sârbi să participe la votul local.

„Dreptul comunităţii sârbe de a vota liber este esenţial (şi) oricine continuă să încalce acest drept fundamental nu are nimic de aşteptat decât... forţa legii”, a declarat Kurti joi în faţa parlamentarilor kosovari.

Pristina şi Belgrad poartă discuţii de aproape 10 ani. Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, la aproape un deceniu după un război care a pus capăt dominaţiei sârbe.

Serbia consideră în continuare Kosovo ca fiind o provincie separatistă, iar izbucnirea violenţelor între cele două ţări a alimentat temerile legate de o revenire a conflictului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sârb,
kosovo,
alegeri

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici