Scandalul comediei despre asasinarea liderului nord-coreean: "Să râzi de Kim Jong-un înseamnă un drum către moarte" - VIDEO

Scandalul creat în jurul comediei hollywoodiene despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un este deja unul global, iar postul de televiziune CNN încearcă să explice de ce o simplă comedie a creat astfel de reacţii, iar consecinţele acestor neînţelegeri ar putea fi chiar serioase.

6660 afișări
Imaginea articolului Scandalul comediei despre asasinarea liderului nord-coreean: "Să râzi de Kim Jong-un înseamnă un drum către moarte" - VIDEO

Coreea de Nord denunţă o comedie hollywoodiană despre Kim Jong-Un - VIDEO

Comedia "The Interview", în care actorii Seth Rogen şi James Franco joacă rolurile a doi jurnalişti de televiziune însărcinaţi de CIA cu asasinarea lui Kim Jong-Un - interpretat de actorul americano-coreean Randall Park -, după un interviu cu acesta la Phenian, a generat reacţii vehemente din partea autorităţilor nord-coreene încă din luna iunie a acestui an.

Regimul comunist de la Phenian a văzut în acest film un "act de terorism" şi a promis "represalii nemiloase", iar un purtător de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene i-a catalogat drept "gangsteri" pe producătorii şi regizorul filmului şi a cerut cenzurarea acestuia.

Potrivit CNN, reacţiile nord-coreenilor au fost atât de vehemente, deoarece în această ţară "să râzi de Kim Jong-un înseamnă un drum către moarte".

Potrivit jurnalistei Kyung Lah, nord-coreenii sunt "distraţi" la singurul post de televiziune din ţară cu desene animate în care Statele Unite sunt atacate, cu dansuri şi cântece dedicate liderului suprem sau cu muzică tradiţională, pe lângă "invazia" de ştiri despre faptele generoase ale lui Kim Jong-un sau despre dragostea lui pentru poporul său.

Jurnalista a reuşit să discute cu un fost colaborator al regimului de la Phenian, care a explicat că viaţa unui comediant nu este uşoară în această ţară:

"Nu aş fi îndrăznit niciodată să fac vreo glumă despre Kim Jong-un. Asta ar fi însemnat un drum către moarte. Dintre scriitori, cei care sunt cel mai des trimişi la închisoare sunt cei care scriu comedie. O glumă exagerată poate însemna închisoare pentru tine şi, de cele mai multe ori, pentru toţi membrii familiei tale", a declarat Kim Seong-Min, care este moderatorul unui post de radio clandestin ce militează pentru eliberarea Coreei de Nord, dar care în trecut a colaborat cu armata nord-coreeană.

Acesta susţine că în Coreea de Nord glumele nu au scopul de a-i face pe oameni să râdă, ci de a le întări loialitate faţă de liderul ţării.

Este evident, astfel, de ce comedia "The Interview" a generat o astfel de reacţie din partea nord-coreenilor, susţine CNN.

La începutul lunii decembrie, un grup care se autointitulează Guardians of Peace (GOP) a revendicat  un atac informatic asupra studiourilor de film Sony Pictures, cerând retragerea peliculei satirice despre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. "Opriţi imediat difuzarea filmului despre terorism care poate distruge pacea regională şi poate declanşa un război", era mesajul piraţilor cibernetici scris în limba engleză, dar cu greşeli gramaticale.

Atacul informatic s-a tradus prin publicarea ilegală pe internet a cinci filme ale Sony Pictures şi prin furtul de date personale, printre care se află adresele şi numărul asigurării sociale a 47.000 de angajaţi şi colaboratori ai Sony Pictures.

Ulterior, compania Sony Pictures a anunţat că a anulat lansarea filmului, care ar fi trebuit să aibă loc de Crăciun, însă după reacţiile preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, cei de la Sony s-au răzgândit şi au anunţat că filmul va fi prezentat în 300 de cinematografe din ţară.

În 2004, Hollywoodul a ironizat regimul nord-coreean în comedia satirică "Team America", în care tatăl lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, era descris ca un despot izolat şi inhibat.

În trailerul filmului "The Interview", un agent al CIA pretinde că această ţară asiatică este "cea mai periculoasă din lume" şi explică personajelor interpretate de James Franco şi Seth Rogen cultul personalităţii întreţinut de dinastia Kim în Coreea de Nord.

"Poporul lui Kim Jong-Un crede tot ce el îi spune, inclusiv faptul că el poate să vorbească cu delfinii, că nu urinează şi nu defechează", spune acel agent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici