SUA au stabilit că Sony a fost atacată de Coreea de Nord. Lansarea "The Interview" a fost anulată

Anchetatorii americani au stabilit că atacul informatic asupra Sony Pictures a fost realizat de Coreea de Nord, potrivit unei surse oficiale de la Washington, studioul de film fiind forţat să anuleze lansarea peliculei "The Interview", decizie aspru criticată de Hollywood.

2686 afișări
Imaginea articolului SUA au stabilit că Sony a fost atacată de Coreea de Nord. Lansarea "The Interview" a fost anulată

SUA au stabilit că Sony a fost atacată de Coreea de Nord. Lansarea "The Interview" a fost anulată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O grupare de piraţi informatici care s-a arătat jignită de filmul "The Interview", o comedie care prezintă un complot al CIA de asasinare a dictatorului nord-coreean Kim Jong-Un, a atacat, în noiembrie, reţeaua informatică a companiei Sony Pictures, publicând ilegal pe internet documente care au ţinut prima pagină a presei internaţionale şi filme produse de Sony care au fost descărcate ilegal de pe internet în urma accesului în serverele companiei.

Administraţia de la Washington ar putea anunţa curând că în spatele atacului informatic se află guvernul Coreei de Nord, potrivit sursei din cadrul administraţiei Statelor Unite ale Americii, citate de Reuters.

Comedia "The Interview", a cărei producţie a costat 44 de milioane de dolari, trebuia să fie lansată în cinematografe pe 25 decembrie.

"Sony a anulat toate planurile de lansare a filmului", a declarat, miercuri, o purtătoare de cuvânt a companiei, după ce a fost întrebată dacă filmul va fi lansat mai târziu în cinematografe sau pe platformele de conţinut la cerere (VoD, video on demand, n.r.).

Sony Pictures a anulat, miercuri, lansarea filmului, programată pentru săptămâna viitoare, motivând hotărârea prin decizia mai multor lanţuri de cinematografe de a anula proiecţia peliculei. Grupul de piraţi informatici care a atacat reţeaua Sony a ameninţat cu atacuri asupra sălilor de cinema care plănuiau să difuzeze filmul.

Coreea de Nord a negat că ar fi în spatele atacului, dar experţii în securitate de la Washington au declarat că este un secret cunoscut că administraţia de la Phenian este responsabilă.

"Nord-coreeni sunt probabil foarte încântaţi. Nimeni nu a mai făcut ceva atât de evident în termeni de manipulare politică. Avem de-a face cu un nou vârf în acest domeniu", a declarat Jim Lewis, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Compania Sony a fost imediat criticată pentru decizia de a retrage filmul.

"Odată cu cedarea Sony, America a pierdut primul său război cibernetic. Acesta este un precedent foarte, foarte periculos", a scris pe contul său de pe platforma Twitter Newt Gingrich, fostul preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor (camera inferioară, n.r.) din cadrul Congresului SUA.

Totuşi, acţiunile Sony au fost tranzacţionate, joi, la o valoare cu până la 5% mai mare pe bursa de la Tokyo, investitorii considerând că anularea lansării filmului va ajuta la terminarea crizei.

"Anularea lansării filmului înseamnă că nu vor mai fi atacaţi. Investitorii cred că astfel nu vor mai fi probabil produse alte pagube. Nu sunt însă atât de sigur dacă acest lucru justifică creşterea de 5% a acţiunilor Sony", a declarat Makoto Kikuchi, preşedinte al Myojo Asset Management.

Damien Thong, analist al pieţei de capital în cadrul companiei Macquarie Group, a estimat săptămâna trecută, înainte de retragerea filmului, că pierderile provocate de atacul infiormatic, inclusiv din publicarea online a unor filme precum "Furia: Eroi anonimi" şi "Annie", s-ar situa în jurul cifrei de 84,41 de milioane de dolari. În cel mai rău caz, potrivit lui Thong, pagubele ar putea ajunge la 210 milioane de dolari.

Industria filmului şi-a arătat susţinerea pentru pelicula "The Interview" în diferite moduri. Cineaştii şi actorii de la Hollywood, mulţi dintre ei prieteni cu vedetele din film, Seth Rogen şi James Franco, au criticat decizia luată de cinematografe şi de compania Sony.

Lanţul de cinematografe texan Alamo Drafthouse a anunţat că cinematograful său Dallas-Fort Worth va difuza comedia cu păpuşi "Team America: World Police", în care o trupă paramilitară încearcă să pună la cale un complot penrtru asasinarea fostului dictator nord-coreean Kim Jong-Il.

Actorii Ben Stiller, Steve Carell, Rob Lowe, vedeta TV Jimmy Kimmel şi cineastul Judd Apatow şi-au exprimat nemulţumirea privind retragerea filmului.

Lowe, care apare în film, a publicat pe contul său de Twitter mesajul "Toată lumea a cedat. Piraţii au câştigat. O victorie completă şi fără drept de apel pentru ei".

Kimmel a reacţionat, la rândul său, tot pe platforma Twitter, catalogând decizia "un act non-american de laşitate care validează acţiunile teroriste şi stabileşte un precedent terifiant".

Ben Stiller, care a regizat şi jucat în filmul "Zoolander Manechinul", din 2001, despre un manechin spălat pe creier şi "programat" să asasineze un premier fictiv al Malaysiei, a catalogat retragerea filmului "The Interview" drept "o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare".

Steve Carell, care a jucat alături de Steh Rogen în mai multe comedii, a publicat pe contul său de Twitter mesajul "O zi tristă pentru exprimarea creativă", alături de care a pus eticheta (hashtag, n.r.) "#feareatsthesoul" (frica înghite sufletul, n.r.).

Atât Carell, cât şi Stiller au publicat pe Twitter o fotografie a lui Charlie Chaplin interpretându-l pe Adolf Hitler în filmul "Dictatorul" din 1940.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă (NSC) a anunţat că Statele Unite ale Americii anchetează atacul asupra Sony şi că va furniza informaţii despre cine stă în spatele acestei acţiuni la timpul potrivit.

"Guvernul Statelor Unite lucrează fără încetare pentru a-i aduce pe autorii acestui atac în faţa justiţiei şi luăm în considerare o serie de opţiuni privind un eventual răspuns", a declarat Bernadette Meehan, purtătoare de cuvânt a NSC, adăugând că guvernul nu a fost implicat în decizia Sony de a retrage filmul.

FBI a avertizat, marţi, cinematografele şi alte companii asociate cu "The Interview" că ar putea deveni ţinte ale unor atacuri informatice, potrivit unui document consultat de Reuters.

Totuşi, mai mulţi oficiali din domeniul securităţii naţionale din State Unite ale Americii au declarat pentru Reuters că nu există dovezi credibile privind ameninţări fizice la adresa spectatorilor de cinema.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici