Schimbare de strategie: Australia va cumpăra rachete cu rază lungă de acţiune pentru apărare

Australia va accelera procedurile privind achiziţionarea de rachete cu rază mare de acţiune pentru a contracara ameninţarea tot mai mare din partea Chinei, potrivit unui document care a analizat strategia de apărare a ţării.

3601 afișări
Imaginea articolului Schimbare de strategie: Australia va cumpăra rachete cu rază lungă de acţiune pentru apărare

Realizatorii documentului avertizează că ţara nu mai poate fi protejată de izolarea sa geografică în „era rachetelor". Guvernul va cheltui aproximativ 19 miliarde de dolari australieni (12 miliarde de dolari americani) pentru a pune în aplicare recomandările din document.

Analiza de 110 pagini este descrisă ca fiind cea mai mare revizuire a apărării australiene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că mult aşteptata „revizuire strategică a apărării” (DSR) este „cea mai importantă lucrare care a fost făcută de la cel de-al Doilea Război Mondial... [într-o] lume în care provocările la adresa securităţii noastre naţionale sunt în continuă evoluţie".

Revizuirea are loc pe fondul creşterii tensiunii militare în regiune din cauza poziţiei Chinei faţă de Taiwan, pe care a promis în mod repetat că îl va cuceri prin forţă dacă va fi necesar. De asemenea, marina chineză are o prezenţă majoră în Marea Chinei de Sud, revendicând părţi din aceasta ca fiind teritoriul său, contrar dreptului internaţional.

Forţele armate ale Australiei vor trece de la blindatele terestre la „capacitatea de atac cu rază de acţiune mai lungă, cu muniţie construită în Australia", a declarat ministrul apărării, Richard Marles.

Ministrul a mai spus că achiziţia de „rachete de precizie" cu rază de acţiune de peste 500 km ar oferi armatei „puterea de foc şi mobilitatea de care are nevoie în viitor".

Strategia mai arată că apărarea nordică a Australiei ar trebui consolidată, iar Forţele de Apărare Australiene (ADF) ar trebui să aibă o mai mare capacitate de operare de la bazele din nord.

De asemenea, Australia va accelera planurile de achiziţionare a sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate terestră (HIMARS.

Pentru a finanţa noile arme, mai multe proiecte vor fi amânate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici